حرفه‌ای‌ها چگونه استعفا می‌دهند؟ ۶ دلیل مهم استعفا کارمندان

استعفا از کار ممکن است به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد و شما باید آن را بپذیرید. بالاخره زمان پایان همکاری شما با سازمان­‌ها فرا می‌رسد. به‌اصطلاح این کار دیر و زود دارد اما سوخت‌وسوز ندارد. تنها سؤال مهمی که در این زمان مطرح می‌­شود: چطور بیان کردن این درخواست بدون جنگ‌­ودعواست؟ اینکه چگونه استعفا دهیم؟ آیا شما می­‌دانید افراد حرفه‌­ای چطور درخواست استعفای خود را مطرح می­‌کنند؟ چه دلایلی کارمندان را مجبور به استعفا می­‌کند؟ کارمندان در زمان استعفا باید چگونه رفتار کنند؟

متأسفانه ممکن است پایان هر کار مانند آغاز آن خوب ­و خوش نباشد. استعفا از کار نیز از این قاعده پیروی می­‌کند. حتی شاید تصوری که شما از استعفا دارید یک دعوای مفصل باشد که نهایتا به ترک سازمان منجر می­‌شود. کارمندی عصبانی که تمام اصول اخلاقی را زیر پا می­‌گذارد و مدیری که برای حل مشکل، پیش‌­آمده و هیچ کار مفیدی انجام نمی­‌دهد.

اما قاعده و قانون استعفا از کار این‌چنین نیست. این کار نیز مانند هر کار سازمانی دیگری اصول خاصی دارد که باید آن­ را رعایت کرد. در این مقاله سعی داریم دلایل استعفای کارمندان را بررسی کرده و قواعد این کار را مرور کنیم. اگر شما نیز از کار خود ناراضی هستید یا شغل بهتری را مدنظر­ دارید، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

قبل از درخواست استعفا به این موارد توجه کنید:

  • قبل از آنکه درخواست استخدام خود را مطرح کنید، باید شغل جدیدی را در نظر داشته باشید. اصلا عاقلانه نیست که قبل از پیدا کردن کاری جدید استعفا داده و سپس به دنبال شغل بگردید. به‌طور میانگین ۳ تا ۶ ماه طول می‌کشد تا بتوانید بعد از استعفا کار مناسبی پیدا کنید.
  • در زمان استخدام به‌تناسب ویژگی­‌های شخصیتی خود و شغل جدید توجه داشته ­باشید. گاهی افراد در جایگاهی استخدام می‌­شوند که هیچ سنخیتی با ویژگی‌­های شخصیتی آنان ندارد. نتیجه­‌ی کار آن‌ها چیزی جز استعفا پس از مدتی کوتاه نیست.

مطلب مرتبط: تحلیلی بر تناسب شغل با شخصیت

  • به مدیران خود این فرصت را بدهید تا مشکل را حل کنند. گاهی مسئله­‌ی پیش‌­آمده به‌راحتی قابل‌حل است. تنها کافی ­است آن را با مدیران ارشد خود در میان بگذارید. البته حل مشکلات به فرهنگ سازمان و مدیریت آن فرد بازمی‌گردد. اما درهرحال انجام این کار بهتر از انجام ­ندادن آن است.

چرا کارمندان استعفا می‌­دهند؟

دلایل مختلفی برای استعفای کارکنان وجود دارد. این دلایل می‌­توانند در جهت پیشرفت افراد باشند مانند پیدا کردن کار بهتر، یا به علت وجود مشکلی در سازمان ایجاد شوند. به‌هرحال استعفای کارکنان به‌منزله‌ی سرمایه­‌گذاری مجدد برای سازمان است. چون افرادی که روی آن­ها سرمایه­‌گذاری شده است سازمان را ترک کرده و باید جایگزین شوند. اما متأسفانه برخی از مدیران به این نکته توجه نکرده و نیروهای خود را به‌راحتی و فارغ از هرگونه آینده‌نگری از دست می­‌دهند. ازجمله دلایل مشهوری که سبب استعفا از کار می­‌شوند به شرح زیر هستند:

۱ـ حقوق و دستمزد پایین

شایع­‌ترین دلیل استعفا از کار، مسائل مالی است. مسلم است که اگر میزان فعالیت انجام شده و حقوق دریافتی همخوانی نداشته باشند، کارمندان استعفا می­‌دهند. البته نباید برای ترک شغل تنها به مسائل مالی توجه کرد. برخی از مشاغل امکان رشد و پیشرفت شما را فراهم می‌کنند. در این موارد باید به پیشرفت و ارتقا مهارت‌های شغلی بیشتر از مسائل مالی توجه نشان دهید.

مطلب مرتبط: سؤالاتی که باید قبل از استعفا برای افزایش حقوق به آن‌ها پاسخ دهید

۲ـ عدم تأمین نیازهای اولیه و اساسی

افراد حداقل ۸ ساعت از روز خود را در محیط‌­های کاری سپری می­‌کنند. گاهی حتی نیازهای اولیه آن­‌ها نیز در این محیط­‌ها مهیا نمی­‌شود. مثلا صندلی‌­های سفت‌وسخت، محیط کثیف، عدم وجود سیستم گرمایشی و سرمایشی و… . بدیهی است که کارکنان نمی‌توانند در این محیط‌ها دوام بیاورند و مجبور به استعفا از کار می‌شوند. البته مدیران و کارفرمایان به‌راحتی با فراهم آوردن وسایل ضروری و اساسی می‌توانند سرمایه انسانی خود را حفظ کنند.

۳ـ کارهای بدون پاداش

همه­‌ی افراد پاداش را دوست دارند. در سازمان‌ها نیز سیستم پاداش‌دهی انگیزه­‌ی کارمندان را افزایش می­‌دهد. اگر کارمندان در قبال عملکرد مطلوبی که دارند، پاداش دریافت کنند، کارایی بیشتری از خود نشان خواهند داد.

در مواردی اگر کارمندان کار مضاعفی انجام دهند، انتظار دارند که در قبال آن پاداش دریافت کنند. مثلا در قبال انجام اضافه­‌کاری مزایای آن را دریافت نمایند. این پاداش‌ها می­‌توانند به‌صورت مالی یا غیرمالی باشند. مانند ارتقا شغلی، مرخصی، ایجاد فرصت­‌های آموزشی و… که باید در زمان استخدام موردبررسی قرار بگیرند.

مطلب مرتبط: پاداش­‌های غیرمالی یک کارمند چیست؟

۴ـ تبعیض

مسلما هیچ‌کس از تبعیض خوشش نمی‌­آید. در سازمان­‌ها نیز اگر به کارمندان خاصی توجه شود، باعث دلسردی سایر کارمندان خواهد ­شد. در این راستا استخدام افراد بی‌کفایت نیز نوعی ایجاد تبعیض در سازمان است. بها دادن به این افراد اوضاع را بدتر کرده و افراد شایسته­‌ی سازمان را بی‌­انگیزه می­‌کند.

۵ـ محیط­ کاری ناسالم

یکی از شایع‌­ترین دلایل استعفا از کار، وجود محیط­‌ها­ی کاری ناسالم است. این محیط­‌ها فرهنگ سازمانی را پایین آورده و اجازه­‌ی شکوفایی استعدادها را به افراد دیگر نمی‌­دهند. این کار منجر به عقب­‌ماندگی سازمان و دور شدن آن از موفقیت خواهد ­شد. وجود مسائل اخلاقی، چاپلوسی، خبرچین­‌ها، زیر آب‌زن‌ها و.. از نمونه­‌ی این افراد هستند که یک محیط را ناسالم می­‌کنند.

۶ـ بی‌توجهی

مسئله­‌ی بی‌توجهی فاکتورهای بسیاری را در برمی‌­گیرد. به‌طور مثال، دسته‌­ای از مدیران نسبت به خلاقیت کارکنان خود واکنشی نشان نمی­‌دهند و خلاقیت را در وجود آنان می­‌کشند. یا افرادی که نسبت به ایده پردازی کارمندان بی‌­اهمیت بوده و استعداد آن­‌ها را در نطفه خفه می‌­کنند. یا موارد بیشتری مانند عدم توجه به انتقادات و پیشنهاد‌ها، عدم توجه به گلایه­‌ها، عدم حضور در مواقع لزوم و… که همگی نشان از بی‌توجهی مدیران داشته و انگیزه­‌ی افراد را از بین می­‌برد. نتیجه­‌ی تمامی این کارها نیز چیزی جز استعفا از کار نیست.

شرایط استعفا از سازمان خصوصی

مطابق با قانون کار، شخصی که قصد ترک کار خود در سازمان یا شرکت خصوصی را دارد، باید از یک ماه قبل، استعفانامه خودش را به سازمان محل فعالیت خود ارائه دهد. اما باید به این نکته دقت نمود که ارائه درخواست استعفا به منزله قطع همکاری و رفع تعهدات نیست. زیرا بر اساس قانون وزارت کار، درخواست استعفا زمانی تحقق پیدا می‌نماید که نهاد مربوط به‌صورت رسمی با آن موافقت کند. باتوجه به این قانون، فرد تا زمان موافقت با این درخواست باید به کار خودش ادامه دهد. نهاد یا مجموعه مربوطه نیز موظف است طی مدت یک ماه، درخواست استعفا را رد یا تأیید نماید.

درنهایت پاسخ ندادن در این مدت ‌زمان، به‌معنای موافقت نکردن با استعفا خواهد بود. بر اساس ماده ۶۰ قانون کار، اگر با استعفا موافقت نگردد، کارمند می‌تواند به دیوان عدالت اداری شکایت کند. همچنین مطابق با ماده ۴۸ قانون وزارت کار، در صورت موافقت با نامه استعفا، قرارداد کارمند با سازمان مربوطه به‌طور کامل از بین می‌رود و این شخص دیگر کارمند آن سازمان محسوب نخواهد شد.

شرایط استعفا از کار دولتی

مطابق با ماده ۶۴ قانون استخدام کشوری، شرایط استعفای کارمندان رسمی دولت به‌صورت زیر است:

کارمند دولت باید از یک ماه قبل، درخواست استعفای خودش را به‌صورت کتبی به مسئول مربوطه اعلام نماید. باید این نکته را به یاد داشت که اعلام استعفا به‌معنای سلب مسئولیت شخص به تعهداتش نسبت به دولت نخواهد بود. درخواست استعفا تنها در صورتی تحقق پیدا خواهد کرد که وزارتخانه یا مؤسسه دولتی مربوطه، در قالب حکم رسمی با این درخواست موافقت نماید. وزارتخانه یا مؤسسات دولتی، جهت اعلام تأیید یا رد درخواست استعفای کارمند دولتی، یک ماه فرصت دارند و اعلام نتیجه صرفاً باید به‌صورت کتبی انجام گیرد. درنتیجه اگر تا پایان مدت یک‌ ماهه، تأیید یا عدم تأیید استعفا، اعلام و ابلاغ نگردد، به‌معنای عدم موافقت با درخواست استعفا خواهد بود. بنابراین مطابق با قانون استخدام کشوری، اگر با استعفا موافقت نشود، فرد متقاضی استعفا می‌تواند در دیوان عدالت اداری، شکایت و اعتراض خود را مطرح نماید.

چگونه مانند حرفه‌­ای­‌ها استعفا دهیم؟

خب اگر به هر دلیلی از استعفای خود مطمئن هستید و قصد ترک سازمان را دارید، باید اصول و قواعد این کار را نیز رعایت کنید. شما نمی‌­توانید در حالت عصبانیت برگه‌­ای روی میز رئیستان پرتاب کرده و استعفا از کار خود را عنوان کنید. برای این کار نیز مانند هر کار دیگری، باید قواعد سازمانی را مدنظر داشته ­باشید. در این ­صورت همانند افراد حرفه­‌ای عمل ­کرده و استعفایی بی‌نقص ارائه خواهید داد. بهتر است بدین گونه عمل کنید:

۱ـ پیش از استعفا خود را آماده کنید

استعفا از کار برای هرکسی عملی چالش­‌برانگیز است پس نمی‌توان بی­‌گدار به آب زد. قبل از اینکه استعفای خود را مطرح کنید باید از آن اطمینان حاصل کرده و برنامه­‌ای مشخص برای آن داشته ­باشید. حرکت طبق برنامه‌ای مشخص به شما اعتمادبه‌نفس داده و به کارهایتان نظم می‌بخشد.

۲ـ نامه‌­ای رسمی برای استعفا از کار خود تنظیم نمایید

برای استعفای خود نامه­‌ای رسمی تنظیم کنید. نامه باید درعین‌حال که منظور شما را به‌خوبی می‌­رساند، صریح و کوتاه نیز باشد. خوب است پیش از آنکه نامه استعفا به دست رئیستان برسد آن را به فردی باسابقه نشان دهید تا او اشکالات احتمالی را به شما یادآور شود. شما می­‌توانید نامه­‌ی خود را به­‌صورت مستقیم یا از طریق ایمیل به دست مدیرتان برسانید.

۳ـ دلایل مشخص و شفافی برای استعفا از کار ارائه دهید

افراد حرفه‌­ای کسانی هستند که با دلایل واهی و پیش‌پاافتاده شغل خود را ترک نمی­‌کنند. بلکه با ارائه‌­ی دلایل منطقی و شفاف آن را عنوان می­‌نمایند. اگر در محیط شغلی شما مشکلی وجود داشته است که منجر به استعفای شما شده، باید آن را به‌صورت صریح بیان کنید تا مدیران سازمان در جریان مسئله­‌ی پیش‌آمده قرار بگیرند.

۴ـ تحت هر شرایطی ادب و نزاکت را رعایت کنید

ممکن است با توجه به دلایل پیش‌­آمده شما ناراحت یا عصبانی شوید که در این موارد رعایت ادب و نزاکت کار ساده­‌ای به نظر نمی‌­آید. اما باید توجه داشته باشید که در آخرین روزهای کاریتان تصویر بدی از خود برجای نگذارید. رعایت ادب و نزاکت در زمان استعفا از کار، از شما چهره‌­ای حرفه­‌ای می‌­سازد.

شاید برای کار جدیدتان نیاز به توصیه‌نامه داشته باشید یا بخواهید با برخی از همکاران ارتباطتان را حفظ کنید. برای این کار نیاز به رفتاری مسالمت‌آمیز و دوستانه دارید. بنابراین آرامش خود را حفظ کرده و احترام را فراموش نکنید.

۵ـ قبل از ترک شغلتان به مسئولیت‌­های خود سروسامان دهید

سعی کنید تا جای ممکن کارهای خود را سروسامان داده و پوشه­‌هایتان را طبقه­‌بندی کنید. در این صورت بعد از استعفا از کار، دسترسی به اطلاعات و فایل­‌ها توسط فرد جایگزین به­‌راحتی انجام می­‌شود. این کارتان بدون شک نشان‌دهنده‌ی حرفه­‌ای بودن شماست.

۶ـ یک خداحافظی دوستانه داشته باشید

حالا که زمان پایان همکاری شما فرا رسیده­ است، بهتر است یک خداحافظی دوستانه با همکاران خود داشته ­باشید. این کار خاطره‌­ای خوب و به‌یادماندنی از شما برجای می­‌گذارد. تمام تلاش خود را به کار ببرید تا با سرافرازی از سازمان خارج شوید حتی اگر به دلایلی از مدیر و همکارانتان دلخور هستید.

در آخر اینکه

استعفا از کار جزء جدانشدنی از زندگی شغلی است و خواه‌وناخواه باید با آن مواجه شد. اما آنچه مهم است نوع بیان این درخواست است. جامعه­‌ی شغلی کوچک‌­تر از آن است که برای خود دشمن بتراشید و وجهه‌ی خود را خراب کنید. بنابراین با استفاده از موارد گفته شده در این مقاله، درخواست استعفای خود را به‌صورت حرفه‌ای ارائه کنید تا جای هیچ حرف و سخنی باقی نماند.

دسته بندی : استخدامی و شغلی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.