آیا میخواهید مهارت بیشتری در مذاکره داشته باشید و دلتان میخواهد در شرایط مذاکره برد-برد قرار بگیرید؟ مذاکره برد-برد یعنی مذاکرهای که نتیجهاش برای هر دو طرف معامله به شکل بلندمدت سودمند باشد. اما این بدان معنا نیست که اگر در یک مذاکرهای نتیجه یک طرفه بود یک حریف برنده است و دیگری بازنده.
بسیاری از روسای شرکتهای بزرگ و کوچک هر روز درگیر مذاکرههای مختلفی هستند. آنها در طول روز جلسات زیادی با شریکهای خود و اعضای تیمشان دارند. در این جلسات مذاکراتی بین روسا و اعضای تیم و همچنین روسا و شریکهای خود رخ میدهد و مهم است هر مذاکره عادلانه و متعادل برگزار شود. ما در این مقاله میخواهیم استراتژیهای مذاکره برد-برد را بیان کنیم تا شما بتوانید در جلسات خود به یک نتیجه سودآور دو طرفه برسید.
استراتژیهای یک مذاکره برد-برد چیست؟
آماده سازی و تاییدیه
همیشه باید به این نکته توجه کنید قبل از وارد شدن در یک مذاکره باید گزینههایی که برای شما و حریفتان وجود دارد را با تحقیق و بررسی در رسانههای اجتماعی، حرف زدن با دیگر مذاکره کنندگان، شناسایی کنید و حقایق و اطلاعات موردنیاز برای پشتیبانی از مدارکمان را آماده کنیم. با این کار شما بهتر میتوانید قیمتها، انگیزهها، منابع و چارچوبهای زمانی و شرایط خود را تعیین کنید.
شناسایی واضح اهداف
هنگامیکه میخواهید برای مذاکره خود اهدافی مشخص کنید، باید این اهداف را بر اساس هدفهای خود و حریفتان مشخص کنید. برای تعیین هدف در مذاکره باید به این نکته توجه کنید که اهدافتان برای شما و حریفتان ایجاد ارزش کنند و باید به گونهای باشد که برای هر دو طرف سودآوری به همراه داشته باشد.
با حریفتان در مذاکره همدل، مثبت اندیش و خوشبین باشید
برای اینکه بتوانید با حریف خود در یک مذاکره برد-برد همدل باشید باید سعی کنید اهداف و موقعیت او را بفهمید و درک کنید. همچنین به گونهای رفتار کنید که کارتان به یک موافقت عادلانه ختم شود.
برای مثال اگر طرف شما نمیتوانست سودی ببرد باید حتما حواستان باشد که نباید تمام پولهایش را هم از او بگیرید. چراکه این کار در مذاکره به شهرت ما لطمه وارد میکند. باید تجربهای ایجاد کنید که برای هر دو طرف مثبت، موثر و بلندمدت باشد. هدفتان باید ایجاد ارزش برای هر دو حریف باشد طوریکه هر دو سود ببرید. باید شرایط را از نزدیک بررسی کنید و اگر لازم شد خودمان را با آن وفق دهیم.
برای توضیح بیشتر سوال بپرسید
اگر درباره شخص مقابل که میخواهید با آن مذاکره کنید، نیاز به توضیح بیشتری دارید درباره او سوال بپرسید و اطلاعاتی را جمع آوری کنید. اما از فکر کردن به فرضیاتی که در ذهن خود دارید که به ضرر فرد مقابل است خودداری کنید. یادتان باشد همیشه باید به دنبال حقایق و مدارکی باشید که موقعیت حریفتان را حمایت میکند.
با استفاده از قدرت، تأثیر بیشتری بگذارید
باید در جلسات مذاکره بر روی نقاط قوت خود و انتخابهایی که در دسترس هستند تأکید کنیم.
پیشنهاد خود را با صداقت و عادلانه ارائه دهید
باید صادقانه و عادلانه توضیح دهید که چرا پیشنهاد ما در مقایسه با انتخابهای موجود دیگر در بازار امروز بهتر است. در بسیاری از موارد اگر لازم بود ادعای خود را با مدرک و حقایق اثبات کنید. در اینجا باید توجه کنید که نباید اطلاعات زیادی در مورد محدودیتها که به قیمتگذاری ما ربط دارد و دیگر جزییات ارائه دهیم.
تثبیت شرایط
یکی از استراتژیهای مهم در مذاکره برد-برد این است که باید در حین مذاکره شرایطی که در مورد توافقها وجود دارد را به وضوح بیان کنیم. باید حتما در جلسات مذاکره لیستی از توافقهایمان را بنویسیم تا بتوانیم هنگام پایان جلسه، ختم مذاکره را با توافقهایمان به پایان برسانیم.
رفتار محترمانهای با طرف مقابل مذاکره داشته باشیم
این وضعیت را باید در تمام لحظات مذاکره حفظ کنیم. باید مطمئن شویم حریف در آخر معامله بهطور کامل خشنود و راضی است.
سخن آخر
اگر قرار است که شما یک مذاکره حرفهای و برد-برد داشته باشید. بهتر است استراتژیهای بالا را در مذاکرات خود استفاده کنید.