چگونه کارمندان مسن‌تر از خودمان را مدیریت کنیم؟

Employees older than the manager قطبینو

بدون شک مدیریت کارمندان باتجربه‌تر یا کارمندان مسن‌تر از مدیر، موضوعی است که امروزه به یک علم تبدیل شده و ضامن موفقیت و پیشرفت سازمان‌ها محسوب می‌گردد. در هر سازمانی افراد بااستعداد، باانگیزه‌ و سازنده‌ پیدا می‌شوند که از طرف مدیرشان مورد تحسین قرار می‌گیرند. اغلب کارآفرینان امروزی جوان هستند، ولی نمی‌توانند همه‌ی کارها را به نیروی جوان و تازه‌کار واگذار نمایند. زیرا انجام دادن برخی از کارها نیازمند سال‌ها تجربه بوده و حضور اشخاص باتجربه‌تر در محیط کاری، امری ضروری است.

اینکه کارمندی، مدیری جوان‌تر از خودش داشته باشد شاید کمی عجیب به نظر برسد، اما حقیقت دارد و یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های هر کارآفرینی این است که چنین شرایطی را بتواند مدیریت نماید. مدیریت کارمندان مسن‌تر از مدیر در محیط کار و حین کار، فلسفه‌ای است که کارمندان، کارگران و به‌طور کل سرمایه‌های انسانی را به تصمیم‌گیری مستقل خود، ترغیب می‌کند. ازاین‌رو، مدیران باید از کارکنان پشتیبانی مناسبی جهت ایجاد احساس اطمینان در نقش‌هایشان به آن‌ها ارائه داده و برای انجام دادن آن به ‌بهترین نحو ممکن تلاش نمایند. با این حساب مدیریت کارمندان مستقل و باتجربه چندان هم کار ساده‌ای نخواهد بود و باید برای موضوعی به این مهمی چاره‌ای اندیشید. ما در این مقاله شما را با روش‌های مدیریت کارمندان باتجربه‌تر آشنا خواهیم کرد که هر کدام از آن‌ها شیوه خاصی جهت تعامل با کارمندان را به شما آموزش می‌دهند.

Employees older than the manager

۱۰ روش مدیریت کارمندان مسن‌تر از خودمان

مدیریت کارکردهای سازمان و مدیریت کارمندان باتجربه‌تر از وظایف اصلی مدیران شرکت و سازمان‌ها است. تجربه تصدی، حرفه‌ای و تخصص کاربردی یک مدیر باعث می‌گردد که مدیریت یک شرکت نسبتاً ساده و به بهترین نحو انجام گیرد. مدیران با استفاده از روش‌های مختلفی می‌توانند به کارکنان خودشان اهمیت دهند که درنتیجه این کار نتایج مثبت زیادی را به همراه دارد. پس شما می‌توانید با استفاده از روش‌های زیر، به کارمندانتان نشان دهید که به آن‌ها اهمیت می‌دهید.

۱ـ افزایش اعتمادبه‌‌نفس کارمندان

قطعاً هر مدیری که می‌‌خواهد رفتار کاری کارمندان خودش را دچار تحول کند، باید مطمئن شود که اعمالش سازنده عزت‌ نفس آن‌ها است. چراکه بهترین راه برای کسب وفاداری مدیران جوان این موضوع است که به کارکنان خود نشان دهد که به مهارت، تخصص و دانش آن‌ها اعتماد کافی دارند. به همین علت مدیران باید به اعضای تیم خود امنیت، آموزش و از همه مهم‌تر و بالاتر، اعتمادبه‌نفس بدهند.

برخلاف تصور بسیاری از مدیران تنها مسئله اعطای دستمزد و پاداش بالا به کارمندان نیست، بلکه چگونگی برخورد است. شما هر گامی که برای کارکنان خودتان برمی‌دارید، باید با ایمان و اعتقاد قلبی باشد، نه از سر اجبار و انجام وظیفه تا کارمندانتان بتوانند اعتمادبه‌نفس بالایی داشته باشند. شما می‌توانید برای اینکار اهداف و ابزار کار را به وضوح روشن و شفاف توضیح دهید و به کارمندانتان اجازه دهید پروژه‌ها را به روش خود دنبال نمایند. آن‌ها ممکن است نتوانند همه موارد را دقیقاً همان‌طور که شما انجام می‌دهید، انجام دهند، اما کار را با اعتمادبه‌‌نفس بالا و ذوق و شوق خودشان انجام خواهند داد.

۲ـ برقرار کردن ارتباطی منظم و صریح با اعضای تیم

یکی از بهترین راه‌ها جهت بهبود مدیریت کارمندان مسن‌تر از مدیر، تلاش برای ارتباط روزانه و ارائه گزارش‌های مستقیم، منظم و صریح است. زیرا ریشه‌های محکم یک ارتباط صحیح به‌طور چشمگیری بر مدیریت گروه‌ و نهایتا پروژه‌ها تأثیر بسیاری دارد. تحقیقات نشان می‌دهد کارمندانی که جلسات منظم یک‌‌به‌‌یک با مدیران خودشان دارند، سه برابر بیشتر از افراد دیگر نسبت به وظایف خود متعهد هستند.

ازآنجایی‌ که نیازهای هر کارمند با دیگری متفاوت است، شما به عنوان یک مدیر باید به‌صورت هفتگی و جداگانه در یک ارتباط رودررو گزارش کار یک هفته‌ی پرسنل خود را دریافت نمایید. این ارتباط فرصت بسیار خوبی است تا بتوانید در مورد وظایف، پروژه‌ها و اهداف شرکت به‌طور ارتباط و تعاملی سالم، شفاف، سازنده و پیوسته بحث کنید. درنتیجه به عنوان یک قانون کلی، مدیران باید به‌طور صریح و روشن با پرسنل خود ارتباط برقرار نمایند.

کارمندان باتجربه‌تر

۳ـ واگذار نکردن کارهای سخت و خسته‌ کننده به کارمندان خود

به‌طور معمول، کارمندان هیچ‌گونه علاقه‌‌ای به انجام کارهای چالش‌‌برانگیز ندارند. بدین دلیل در چنین شرایطی دچار استرس شده و نمی‌توانند کارهای خود را به درستی انجام دهند. بنابراین وظیفه مدیر یک مجموعه است که وظایف کاری را به نحوی تدوین کند که برای کارمندان خود خسته‌ کننده به نظر نرسد یا پر از هیجان باشد.

کار باید بتواند کارمندان را از نظر روحی نیز تأمین نماید نه اینکه آن‌ها تنها به عنوان یک منبع درآمد و از روی ناچاری به آن نگاه کنند. به عبارتی دیگر، کارمندان باید احساس نمایند کاری که انجام می‌دهند، می‌تواند موجب رشد و تعالی آن‌ها گردد.

مطلب مرتبط: تحلیلی بر تقسیم کار در سازمان؛ ضرورت، مزایا و معایب آن

۴ـ ارائه بازخورد متعادل و بی‌طرف

درخواست بازخورد از کارمندان باتجربه‌تر می‌تواند به بهبود ارتباطات درون سازمانی کمک نماید و به کارکنان فرصتی دهد تا نظرات و دغدغه‌های خودشان را بیان کنند. قطعاً بازخورد مستمر و به‌موقع کارکنان می‌تواند بینش‌ و دیدگاه‌های ارزشمندی را ارائه کند که رهبران را قادر می‌سازد تا تصمیمات آگاهانه‌تر و نتایج بهتری بگیرند. توجه داشته باشید که ارائه بازخورد بی‌طرف و منصفانه همیشه آسان نبوده، اما غفلت از ارائه انتقاد سازنده نیز یکی از اشتباهاتی است که مدیران جدید مرتکب می‌شوند.

بدین سبب در ارائه بازخورد هنگامی که کارکنان احساس کنند نظرات و ایده‌های آن‌ها ارزشمند است، با  انگیزه‌ بالا مشارکت خواهند داشت. بازخورد علاوه‌بر آن، به رهبران کمک خواهد کرد تا مشکلات یا فرصت‌هایی را که پیش از این از آن‌ها بی‌اطلاع بوده‌اند، شناسایی کرده و پیش از تبدیل شدنشان به مسائلی بزرگ‌تر و منجر شدن به استعفای کارکنان، آن‌ها را رفع نمایند. همچنین به یاد داشته باشید همه کارمندان نقاط کوری در عملکرد خودشان دارند و شما به عنوان مدیر بهترین فرد برای شناساندن این نقاط کور هستید. چراکه بر عملکرد و پیشرفت آن‌ها نظارتی مستقیم دارید. درنتیجه شما می‌توانید با ارائه بازخورد مؤثر، چشم کارمندان را بر نقاط ضعفشان باز کرده و به آن‌ها در بهبود عملکردشان کمک نمایید.

مدیریت کارمندان مسن تر

۵ـ برخورد محترمانه با اشتباهات کارمندان

به‌طورکلی هر شخصی دچار ضعف‌های درونی همچون حرص، غرور، تنبلی، کم‌حوصلگی و این قبیل مشکلات است. بدون شک همه ما در زندگی روزمره خود با ناکامی‌هایی مواجه شده‌ایم که برخورد ما همیشه با این اتفاقات منفی نبوده و آن‌ها را دور نمی‌اندازیم، بلکه سعی می‌کنیم تا معایب و نواقص آن‌ها را برطرف سازیم و مجدداً از آن‌ها استفاده نماییم. درمورد کارمندان یک سازمان نیز وضع به همین منوال است. زمانی که مشکلی پیش می‌آید یا افراد دچار اشتباهی می‌شوند باید ضعف‌های آن‌ها را با تدبیر شناسایی کرده و در رفع آن‌ها کوشا باشیم. اگر هر موقعی که کارمندی دچار اشتباهی گردد و شما عصبانی شوید، او همچنان به بازی خود ادامه خواهد داد. یعنی اگر افراد خطاکار را بابت اشتباهاتشان مجازات کنید، رفتار محافظه کارانه را بین کارکنان تشویق می‌نمایید.

مطلب مرتبط: چرا مدیران افراد شبیه به خود را استخدام می‌کنند؟

۶ـ شناسایی استعدادهای کارمندان با تشویق به خودسازی

قطعاً هر کارمندی یک سری مهارت‌های متفاوت دارد و به استراتژی‌های متفاوت شناسایی کارمندان پاسخ می‌دهد. همه‌ی آن‌ها توانایی‌های خودشان را دارند که اگر در مسیر صحیحی تربیت و به‌کار گرفته‌ شوند، سودی نیز نصیب سازمان خواهند کرد. هنگامی که کارمندان باتجربه‌تر شما مهارت‌های جدیدی یاد می‌گیرند، موجب بهبود کل سازمان می‌گردد.

برخی از سازمان‌ها حتی از ادامه تحصیل یا کلاس‌هایی خارج از محل کار که رشد شخصی را تقویت می‌نمایند، حمایت می‌کنند. شما هم به‌ عنوان یک مدیر مهم است که استعدادها را شناسایی کنید و اگر لازم است کارمندان خودتان آموزش ببینند تا مهارت‌هایشان را ارتقاء دهند، با برگزاری دوره‌های آموزشی یا دادن بودجه معینی، زمینه و امکانات لازم را برای آن‌ها فراهم نمایید. پس از اینکه تشخیص دادید کارمندانتان چه استعدادهایی دارند، می‌توانید با آن‌ها با استفاده‌ از توانایی‌ها و مهارت‌هایشان در مسیر بهتری به کار خود ادامه دهید. درنتیجه نه تنها قرار دادن چالش در دست کارمندانتان سبب سردرد شما نمی‌شود، بلکه احتمالاً با نتیجه نهایی بهتری نیز روبه‌رو خواهید شد.

 

کارمندان مسن‌تر از مدیر

۷ـ احترام گذاشتن به تجربه‌ی کارمندان باتجربه‌تر

تا همین چند سال پیش، تمامی محیط‌های کاری توسط اشخاصی باتجربه اداره می‌شدند. بدین علت برای همه‌ی ما این موضوع جا افتاده بود که هر چقدر تجربه‌ی کاری فردی بیشتر باشد، نقش مدیریتی بالاتری در سازمان خواهد داشت. اما امروزه با پیدایش فرهنگ دیجیتال شاهد حضور نسل جوان‌تر در نقش‌های مدیریتی سازمان‌ها و شرکت‌ها هستیم. صحیح است که یک کارآفرین جوان با نوآوری و مهارت‌های خاصی که داشته، رهبری کسب‌وکاری را برعهده گرفته، ولی اولین اصل در مدیریت کارمندان باتجربه‌تر این است که به تجربه‌ی آن‌ها بایستی احترام گذاشت.

بهتر است پیش از هر کاری زمان بگذارید و درمورد تجربه‌ آن‌ها و زمینه‌ کاری که داشته‌اند، به‌خوبی تحقیق نمایید. شاید این افراد با برخی از اصطلاحات جوانان امروزی آشنایی نداشته باشند، اما دانش ارزشمندی دارند که نتیجه‌ کار را به بهترین شکل ممکن تغییر می‌دهد. درنتیجه در طول جلسات کاری فرصتی را در اختیار کارمندانتان قرار دهید تا تجربه و مهارت‌هایی که طی چند سال کار کسب نموده‌اند را در اختیار سایر اعضای تیم قرار دهند.

۸ـ قدردانی از تلاش کارکنان خود

قدردانی از تلاش، زحمات، سخت‌کوشی و دستاوردهای کارکنان حس ارزشمند بودن را درون آن‌ها ایجاد می‌نماید. زمانی که کارمندان باتجربه‌تر احساس می‌کنند به آن‌ها توجه می‌شود و تلاش‌هایشان مورد قدردانی قرار می‌گیرد، انگیزه و رضایت بیشتری نسبت به شغلشان خواهند داشت. قدردانی از کارکنان علاوه‌بر ایجاد احساس حس ارزشمند بودن در آن‌ها، می‌تواند برای سازمان‌ نیز مفید باشد و به افزایش بهره‌وری و ایجاد فرهنگ کاری مثبت منجر گردد.

مدیران جوان باید به شیوه‌ای معنادار و معتبر از کارکنان خود قدردانی نمایند، زیرا این امر می‌تواند به ایجاد اعتماد و تقویت رابطه میان مدیر و کارمند کمک کند. قدردانی از کارکنان می‌تواند به شکل‌های مختلفی ازجمله تحسین شفاهی، بازخورد کتبی، قدردانی عمومی، جوایز یا پاداش و … انجام شود. شیوه قدردانی ممکن است برای هر کارمندی متفاوت باشد و این به شما به عنوان یک مدیر بستگی دارد که بهترین روش را برای هر فردی تعیین نمایید. به‌طور کلی با قدردانی از این گروه کارمندان، آن‌ها احساس خواهند کرد که به آن‌ها اهمیت داده می‌شود. درنتیجه به کارمندان خود بگویید چه موقع کار خوبی انجام دادند و توانستند تا چه میزان در سازمان مفید باشند.

مطلب مرتبط: با این ۱۰ روش به کارمندانتان احساس ارزشمندی دهید!

مدیر جوان قطبینو

۹ـ اختصاص دادن زمانی برای استراحت و مرخصی کارکنان

مدیران جوان باید برای زندگی شخصی کارکنان خودشان اهمیت قائل شوند. چراکه این مسئله تأثیر قابل توجهی بر عملکرد و رضایت کارکنان دارد. استراحت و مرخصی به کارکنان این اجازه را می‌دهد تا از فشارها و استرس‌های روزانه رها شده و بدن و ذهن خودشان را بازسازی نمایند. این موضوع به حفظ سلامتی، کاهش خستگی، افسردگی و اضطراب آن‌ها نیز کمک می‌کند تا انگیزه و انرژی لازم برای انجام وظایف در محیط کار را داشته باشند.

درنتیجه، اهمیت دادن به زندگی شخصی کارکنان، می‌تواند تعادل مناسبی بین زندگی شخصی و حرفه‌ای آن‌ها ایجاد نماید. همچنین به آن‌ها این امکان را می‌دهد تا از روند یکنواخت کار روزانه خارج شوند و ذهن خودشان را با تجربه‌ها و فعالیت‌های آموزشی و تفریحی تازه کنند که این امر سبب افزایش تمرکز و خلاقیت آن‌ها در کار خواهد شد. به‌طورکلی، توجه به زندگی شخصی کارکنان به مدیران کمک می‌نماید تا فضای کاری سالم و متعادلی را بسازند که باعث افزایش رضایت، انگیزه و عملکرد بهتر کارکنان می‌گردد.

۱۰ـ ارائه پاداش به کارمندان باتجربه‌تر

امروزه دیگر تنبیه و توبیخ برای تعلیم و آموزش کارمندان، روش‌های مناسب و قابل استفاده‌ای نمی‌باشند. درحقیقت، نمی‌توان تنها با قوه زور به اهداف اصلاح رفتاری پرسنل رسید، بلکه ارائه پاداش به کارمندان پرتلاش و تشویق دیگران برای رسیدن به چنین جایگاهی می‌تواند نتایج بیشتری را برای شما به ارمغان بیاورد. پاداشی که به کارمندان خود می‌دهید، بهتر است جنبه مادی داشته باشد ولی چنان هم ضروری نیست که پول بدهید. مثلاً بلیط باشگاه، استخر، سفر به یک مکان توریستی، اهدا کردن هدایای سازمانی و مناسبتی در فرصت‌های مختلف همچون سالروز تولد، اعیاد مختلف و … می‌توانند پاداش‌هایی محسوب شوند که به وفاداری کارکنانتان و درنتیجه سودآری بیشتر فعالیت‌های آن‌ها منجر گردد. پس در این میان وظیفه‌ شما به‌ عنوان یک مدیر موفق اختصاص صحیح این پاداش‌ها در زمان مناسب و به فرد مناسب است.

مدیریت کارکنان مسن تر

چرا استخدام کارمندان مسن‌تر از مدیر انتخاب خوبی است؟

در بحث استخدام، سن یکی از عوامل تأثیر‌گذار در انتخاب افراد مناسب است. اشخاص جوان آشنایی بهتری با تکنولوژی‌های جدید دارند ولی سال‌ها تجربه کاری کارمندان قدیمی را هم نمی‌توان نادیده گرفت. با به‌وجود آمدن رکود اقتصادی، سازمان‌ها بودجه کمتری برای استخدام اختصاص دادند و به‌دنبال مدیران جوان بودند. اما امروزه که شرایط بهتر شده، آن‌ها به‌دنبال اشخاصی هستند که مهارت‌های لازم و تجربه مدیریت قوی داشته باشند و این به معنی تقاضا جهت استخدام کارمندان باتجربه‌تر و مسن‌تر است.

بدون شک اخلاق کاری، وفاداری و مهارت‌های ارتباطی، تنها تعداد معدودی از دلایل بی‌شماری است که توجه هر کارفرمایی را به خود جلب می‌کند تا بجای نیروهای جوان، نیروهای مستقل‌تر و مسن‌تر را استخدام نمایند. کارمندان و نیروهای کاری مسن‌تر، شاید به ‌اندازه نیروهای جوان و تازه‌نفس درک کافی درمورد تکنولوژی و مهارت استفاده از فن‌آوری‌های جدید را نداشته باشند، اما در عوض سال‌ها تجربه در اختیار دارند که می‌توان از آن‌ها چیزهای بسیاری آموخت.

پیشنهاد: فرهنگ سازمانی بد چه بلایی بر سر سازمان می‌آورد؟

سخن نهایی

امروزه مدیریت کارمندان مسن‌تر از مدیر نه تنها یک هنر، بلکه یک علم است که دانستن آن برای صاحبان هر کسب‌وکاری اهمیت زیادی دارد. چراکه منجربه موفقیت بیشتر و افزایش سودآوری شرکت می‌گردد. مهارت‌های مدیر، ابزارهای موفقیت او هستند و یک مدیر هر چقدر بتواند خودش را به مهارت‌های بیشتری مجهز نماید، قطعاً به موفقیت‌ها و دستاوردهای مدیریتی بیشتری خواهد رسید. مدیران باتجربه و دانش‌آموخته به‌خوبی می‌دانند که چگونه باید با رفتارها و اشتباهات کارمندان خود برخورد نمایند و کدام‌یک از افراد را باید اصلاح کرده و از کدام‌یک باید چشم‌پوشی کنند. پس به یاد داشته باشید با اینکه شما جوان هستید، اما به‌طور حتم توانایی مدیریت را داشته‌اید که در این موقعیت شغلی قرار گرفته‌اید.

دسته بندی : استخدامی و شغلی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.