کارآموزی چیست و چه مزایایی برای کارآموز و کارفرما دارد؟

کارآموزی

شاید کمی عجیب باشد اما باید بدانید، بیل گیتس، استیو جابز، تام هانکس و … همگی در یک مورد مشترک هستند. تمام آن‌ها قبل از شروع، کارآموز بوده‌اند. تصور کنید یک دانشجوی تازه فارغ‌التحصلید و به امید کار مدرک خود را گرفتید. تمام آگهی‌های استخدام را زیرورو می‌کنید. اما یک کلمه در همه آگهی‌ها دیده می‌شود: “سابقه کاری” اما شما که این چند سال را فقط درس خواندید و سابقه کاری را ندارید. چاره و راهکار چیست؟

اگر به کارآموزی فکر می‌کنید، احتمال دارد که شما مانند صدها نفر دیگر درک می‌کنید که ورود به بازار رقابتی امروزه چقدر دشوار است. شما برای شروع، واجد شرایط و فوق‌العاده مشتاق هستید، اما به نظر نمی‌رسد هیچ‌کس اولین فرصت حرفه‌ای را در اختیار شما قرار دهد.

واقعیت این است که، واقعا سخت است تجربه به دست بیاورید درحالی‌که هیچ تجربه‌ای ندارید! شما باید برای کسب تجربه به شرکتی رو بیاورید که شما را عنوان کارآموز قبول کند تا شما نیز دارای سابقه و تجربه کاری شوید. برخی کارآموزی را بیگاری تلقی می‌کنند، اما باید بدانید اصلا این‌طور نیست، این بسیار منطقی است که کسی که می‌خواهد کاری را به دست شما بسپارد و در ازای آن به شما حقوق پرداخت کند، از تجربه‌ی شما باید مطمئن باشد.

شرکت‌ها این اطمینان را یا با گرفتن رزومه‌های پیشین شما کسب می‌کنند و یا با کارآموزی که خودشان برای شما ترتیب می‌دهند. پس گذراندن دوره‌ی کارآموزی در یک رشته‌ی تخصصی از واجبات است که یک امتیاز مثبت نیز برای استخدام شما در شرکت‌های دیگر محسوب می‌شود.

تست رغبت شغلی هالند می‌تواند به شما کمک کند تا در انتخاب شغلی که می‌خواهید در آن کارآموز شوید، موفق‌تر عمل کنید. جهت ورود به تست هالند کلیک کنید.

کارآموزی چیست؟

کارآموزیکارآموزی، فرصتی برای کارمندان است که از جانب کارفرما فراهم می‌شود تا در دوره‌ی زمانی مشخصی، در شرکت مربوطه کارکرده و با مهارت‌های مربوط به آن رشته به صورت تجربی و عملی آشنا شوند. معمولا دانش‌جویان، دانش‌آموزان و افرادی که تجربه‌ای در فرصت شغلی موردنظر ندارند، به مدت ۱ تا ۳ ماه (که در صورت عدم آماده شدن افراد در این مدت ممکن است تا ۶ ماه نیز طول بکشد) در شرکت موردنظر مشغول به ‌کار می‌شوند.

دوره کارآموزی ممکن است به‌صورت داوطلبانه یا همراه با حقوق پرداختی در نظر گرفته ‌شود. بدیهی است کارآموزی‌های با حقوق، خواهان بیشتری دارند، چرا که به نظر کارآموزان منصفانه‌تر به نظر می‌آید.

برخی کارآموزی داوطلبانه را سواستفاده از افراد تلقی می‌کنند. بنابراین رقابت برای کارآموزی‌های با حقوق بیشتر است. البته توصیه ما به شما این است که هرگز کارآموزی موردنظرتان را بر اساس با حقوق یا داوطلبانه بودن آن انتخاب نکنید و تمرکز خود را بر شرکتی بگذارید که در حوزه‌ی خود متخصص‌تر و حرفه‌ای‌تر بوده و چیزهای بیشتری برای ارائه و آموزش به شما دارد. چراکه آموزش و کارآموزی می‌تواند فرصت‌های شغلی بسیاری را برای شما در آینده نیز رقم بزند.

چرا شرکت‌ها دوره‌های کارآموزی ارائه می‌دهند؟

دلایل مختلفی برای ارائه‌ی دوره‌های کارآموزی در زمینه‌های مختلف برای شرکت‌ها وجود دارد که ممکن است کوتاه‌مدت یا بلندمدت باشد و هرکدام مزایایی هم برای شرکت و هم برای کارآموز خواهند داشت که در ادامه برخی  از این اهداف را با یکدیگر بررسی می‌کنیم:

اهداف کوتاه مدت:  

۱ـ انجام کارهای روتین و ساده‌ی شرکت

معمولا در هر شرکتی یکسری کارهای روتین و آسان اما مهم وجود دارند که تخصص زیادی برای آن‌ها لازم نیست. اما هرکس در هر جایگاهی حتما باید آن‌ها را بلد باشد. کارهایی مانند ساخت فایل، کارهای ساده با ورد یا اکسل، تهیه گزارشات ساده و یا فتوکپی از مدارک و… .

درواقع این دوره برای یادگیری برخی مهارت‌ها و انجام چنین کارهایی ارائه می‌شود و خوبی آن این است که هم کارفرما برای این قبیل کارها که تخصص خاصی نمی‌خواهد حقوق کمتری پرداخت می‌کند (و یا حقوقی پرداخت نمی‌کند) هم کارآموز علاوه بر یادگیری تخصص‌های لازم با یکسری مهارت‌ها به صورت تجربی آشنا می‌شود بدون اینکه برای یادگیری مبلغی پرداخت کند.

مطلب مرتبط: ۱۰ راهکار مؤثر برای نجات از بیکاری

۲ـ تجربه‌ی واقعی از فعالیت در محیط کار

این دوره کارورزی برای دانشجویان و افراد تازه‌وارد به یک عرصه‌ی شغلی نیز مزایایی دارد؛ برای مثال، تجربه‌ای واقعی از فعالیت در محیط کار، بهبود مهارت‌ها در مدیریت پروژه‌های متفاوت، کسب مهارت برای حل مساله و نحوه‌ی مدیریت ارتباط با مشتری از مواردی است که بسیار برای کارآموزان مفید است. حتی کارآموزی‌های مختصر نیز می‌توانند طیف وسیعی از مهارت‌های قابل‌انتقال به مشاغل دیگر را برای افراد فراهم کنند.

۳ـ شبکه‌سازی و ایجاد ارتباطات

دوره کارورزی به شما کمک می‌کند که در مهارت شبکه‌سازی و ایجاد ارتباطات ارزشمند مهارت کسب کنید. علاوه بر این در رزومه‌ی شما کارآموزی یک امتیاز محسوب می‌شود و به این معناست که شما برای کسب اطلاعات و مهارت بیشتر در یک تخصص کارآموزی را انتخاب کرده‌اید.

 اهداف بلندمدت

۱ـ استخدام به عنوان آموزش دهنده کارآموزان

طبق آمار تقریبا نیمی از کارفرمایان، حداقل ۲۰٪ از کارآموزان سابق خود را استخدام می‌کنند تا در برنامه‌های آموزشی تبلیغ کنند و کارآموزان آینده را آموزش دهند؛ درنتیجه معمولا کارآموزان پس از پایان تحصیلاتشان، به سازمانی که در آن دوره کارآموزی خود را گذرانده‌اند، بازگشته و برای آموزش کارآموزان جدید به‌عنوان کارمند تمام‌وقت استخدام می‌شوند.

۲ـ استخدام اطمینان‌بخش کارآموزان از سوی شرکت

پس از پایان دوره‌ی کارآموزی استخدام کارآموزان سابق، برای کارفرمایان سودمند است، چراکه در حال حاضر این افراد شرکت و موقعیت شغلی و وظایفشان در شرکت را به خوبی درک می‌کنند. پس نیازمند آموزش کمتری نسبت به افراد جدید حتی با تجربه قبلی هستند و این خود باعث صرفه‌جویی در وقت و منابع سازمان می‌شود.

مطلب مرتبط: ۷ اصل مهم و کلیدی در نوشتن رزومه‌ی دانشجویی یا تحصیلی

وظیفه‌ی کارآموزان چیست؟

به طورکلی وظایف کارآموزان معمولا بسته به صنعت، کارفرما، محیط کاری و نوع کارآموزی متفاوت است. می‌توان گفت بیشتر کارآموزان مجموعه‌ای از وظایف حمایتی و کمکی را در موقعیت‌های شغلی سطح‌ پایین‌تر برعهده دارند. و مساله‌ی مهم و متمرکز در کارآموزی آموزش است و نه اشتغال. پس قرار نیست بعد از هفته‌ی اول کارآموزیتان هماهنگی پروژه‌های خلاقانه یا مدیریت حساب کاربری مشتریان را به شما واگذار کنند.

بااین‌حال یکی از بهترین فرصت‌های یادگیری برای هر فرد دوره‌های کارآموزی است. چراکه نحوه‌ی انجام کار در دنیای کسب‌وکار را از نزدیک آموخته و با آن آشنا می‌شوید. حتی اگر وظایفی که به شما محول می‌شوند ساده و سطح پایین باشند چیزی از ارزشمندی تجربیاتی که به همراه خواهند داشت، کم نمی‌کند. به طور معمول وظایفی از قبیل: مرتب‌سازی اسناد، بررسی ایمیل‌‌ها، وارد‌کردن داده‌ها، برنامه‌ریزی قرارهای کاری، ساخت فایل‌ها و غیره، از جمله وظایف روتین کارآموزان است که البته ممکن است با توجه به شرکت و همچنین توانایی های کارآموز کمتر یا بیشتر شود.

چه تجربیاتی برای کارآموزان لازم است؟

انتظار تجربه‌ی خاصی از کارآموز اصلا با هویت کارآموزی تناقض دارد. چراکه هدف کارآموزی کسب تجربیات است. اما کارفرمایان معمولا برای انتخاب کارآموزان مهارت‌های حاصل از مطالعه و تحصیل افراد را به‌عنوان ملاک ارزیابی آنان در نظر می‌گیرند. مواردی مانند پیوستن به گروه‌های دانشجویی، انجام فعالیت‌های داوطلبانه، انجام کارهای پاره‌وقت و آزادکاری یا فریلنسینگ از مواردی است که می‌تواند در رزومه‌ی شما برای کارآموزی مفید باشد.

تست رغبت شغلی هالند می‌تواند به شما کمک کند تا در انتخاب شغلی که می‌خواهید در آن کارآموز شوید، بهترین گزینه را انتخاب کنید. جهت ورود به تست هالند کلیک کنید.

مزایای کارآموزی چیست؟

برخی از اصلی‌ترین مزایای کارآموزی عبارت‌اند از:

  • کارورزی فرصتی است برای بهبود دانش و مهارت‌های خود در یک زمینه یا صنعت خاص
  • کارآموزی باعث می‌شود بتوانید موقعیت‌های شغلی مختلف را برای آگاهی از زمینه کاری موردعلاقه‌تان تجربه کنید.
  • کارآموزی سبب آشنایی شما با نحوه کار در مشاغل مختلف و چالش‌های روزمره آن‌ها می‌شود.
  • کارآموزی فرصتی است برای ایجاد شبکه‌ای متشکل از همکاران و افراد
  • کارآموزی فرصتی است که به شما امکان کسب تجربیات کاری ارزشمندی را می‌دهد که سبب متمایز‌ بودن شما از سایر شاغلان در صنعت مشابه می‌شود.
  • کارآموزی باعث به‌کارگیری مفاهیم و راهبردهای تدریس‌شده در دانشگاه در یک محیط کار واقعی می‌شود.

معمولا چه مبلغی برای کارآموزی پرداخت می‌شود؟

بحث های بسیاری درباره گذراندن دوره‌های کارآموزی، مخصوصا دوره‌هایی که فاقد حقوق پرداختی هستند، صورت گرفته است. این سؤال که “آیا ارائه دوره‌های کارآموزی بدون حقوق منصفانه است یا خیر”  همواره در میان کارفرمایان و کارآموزان مطرح بوده است ؛ و معمولا  در دوره‌های کارآموزی با حقوق، حتی به‌مقدار کم، رقابت، بسیار است.

به هرحال زمانی که یک کارفرما می‌خواهد دوره‌های کارآموزی بدون دستمزد، ارائه کند باید مزایا و معایب آن را بررسی کند؛ به ‌عبارتی، دوره‌های کارآموزی بدون حقوق فقط زمانی منصفانه به‌ نظر می‌رسد که مزایای آن با وجود نداشتن حقوق از معایبی مثل دستمزد نداشتن آن بیشتر باشد.

مطلب مرتبط: ۱۵ مورد از توصیه‌های مهم استخدامی برای اینکه سریع‌تر استخدام شوید

چگونه می‌توان برای کارآموزی اقدام کرد؟

ازآنجاکه بین افراد علاقه‌مند به گذراندن دوره های کارآموزی، رقابت بسیاری وجود دارد فرایند درخواست و پذیرش می‌تواند سخت و طاقت‌فرسا باشد مخصوصا در صنایعی مثل حقوق، بانکداری، صداوسیما و مشاوره که کارآموزی در آن‌ها مهم بوده و خواهان زیادی دارد.

حداقل ۶ ماه قبل ار شروعتان باید به فکر پیدا کردن و درخواست دادن به شرکت های موردنظر خود برای کارورزی باشید. همچنین بازه‌ی زمانی خاص استخدام نیروی کارآموزی در هر شرکت را فراموش نکنید.

نوع پذیرش شرکت‌ها با یکدیگر متفاوت است. در بعضی از آن‌ها لازم است اطلاعات خود را در اپلیکیشن یا فرم خاص آن شرکت وارد کنید، در برخی دیگر ممکن است از شما بخواهند در تست‌های ارزیابی شخصیتی و روانشناسی موردنظرشان شرکت کنید یا به بررسی رزومه شما و مطالعه معرفی‌نامه‌تان بپردازند و برخی دیگر نیز با روشی مشابه استخدام نیروی کار تمام‌وقت، نیروهای کارآموز خود را نیز استخدام می‌کنند.

برای درخواست فرصت‌های کارآموزی در شرکت موردعلاقه‌تان می‌توانید یا به بررسی تبلیغات و آگهی‌های نیازمندی شغلی اقدام کنید یا رزومه‌ای دقیق و پُربار تنظیم کرده و آن را برای شرکت موردنظر ارسال ‌کنید.

پیشنهاد: بدون سابقه‌ی کاری،‌کار پیدا کنید!

سخن آخر

به یاد داشته باشید در فضای رقابتی بازار کار امروزی، دوره کارورزی در رزومه کاری افراد یک نقطه‌قوت و امتیازی مثبت محسوب می‌شود. این دوره، دوره‌ای ست که بسیاری از مهارت هایی که ممکن است هرگز فرد دیگری به شما آموزش ندهد را یاد گرفته و ترس ورود به بازار کار به دلیل عدم اعتمادبه‌نفس را در خود بشکنید. افراد با گذراندن دوره کارآموزی، ویژگی‌های کاری منحصربه‌فرد خود را بهبود بخشیده و در بازار کار موردنظرشان به‌راحتی از سایر همتایان خود متمایز شوند.

دسته بندی : استخدامی و شغلی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.