شغل مناسب روحیه من چیست؟ چگونه آن را پیدا کنم؟

اگر از کودکان بپرسید می­‌خواهید در آینده چه کاره شوید؟ بلافاصله جواب خواهند داد: دکتر، مهندس یا خلبان. همین کودکان زمانی‌که به مدرسه می­‌روند شیفته‌­ی تخته­‌ی سیاه شده و می‌خواهند معلم شوند. تقریبا همه‌­ی افراد از این الگو پیروی کرده و در طی سنین مختلف به دنبال شغل رویاهای خود می­‌گردند. در حقیقت همه­‌ی آنان می­‌دانند که روزی باید شغلی را انتخاب کرده و تاجای ممکن خود را برای این تصمیم مهم آماده می‌­کنند.

فکر می­‌کنید معیار انتخاب شغل مناسب چیست؟ کودکان به‌­محض دیدن محیط و شغل جدید دلباخته­‌ی آن شده و تصور می­‌کنند شغل ایده ­آل خود را یافته‌اند. متأسفانه بعضی از افراد بالغ نیز با همین فرمان پیش می‌روند. درواقع این دسته از افراد بدون هیچ دانش و اطلاعاتی به‌­راحتی شغل خود را انتخاب می­‌کنند. مسلم است که این تصمیمات عجولانه و بدون آگاهی، خسارات جبران­‌ناپذیری را بر پیکره­‌ی آینده‌­ی شغلی آنان وارد می‌­کند. اگر شما نیز جزء این دسته از افراد هستید، وقت آن رسیده تا از خود بپرسید: شغل مناسب روحیه من چیست؟ چه شغلی بیشترین هماهنگی را با استعدادها و ویژگی­‌های شخصیتی من دارد؟ شغل مدنظر من از چه الگوی رفتاری پیروی می­‌کند؟ آیا ما تست چه شغلی مناسب من است داریم؟

من چه کسی هستم؟ قصه­‌ی عجیب خودشناسی من را به کجا می­‌کشاند؟

اگر می خواهید در زندگی اجتماعی، شغلی و شخصی خود موفق باشید، باید قبل از هر چیز خودتان را بشناسید. مگر می­‌شود بدون آنکه به شناخت حقیقی خود برسید، خواسته­‌ها، اهداف و انگیزه‌­های خودتان را درک کنید؟ مگر می­‌شود بدون خودشناسی بدانید چه می­‌خواهید و به دنبال چه چیز هستید؟

شاید برای شما نیز این سؤال پیش آمده باشد که چطور می‌­توانم خود را بشناسم؟ چه چیزهایی باید از خودم بدانم؟

شما باید در قدم اول به این سؤالات در رابطه با خودتان پاسخ دهید:

  • نقاط قوت­‌ و­­ ضعف من چیست؟
  • انگیزه­‌های محرک من چه چیزهایی هستند؟
  • استعدادهای پیدا و پنهان من کدام‌یک هستند؟
  • در شرایط بحرانی چه رفتاری را از خود بروز می­‌دهم؟

پاسخ به این پرسش­‌ها به‌راحتی مطرح کردن آنان نیست. برای آنکه به جواب برسید باید خود را از جهات مختلف آزموده و بررسی نمایید. در این راه تست­‌ها و آزمون­‌های روان­شناسی، شخصیت­ شناسی و رفتارشناسی به کمک شما می­‌آیند. برای نمونه در این مقاله ۲ مدل شخصیت شناسی و رفتارشناسی را همراه شما بررسی می­‌نماییم.

چه شغلی مناسب تیپ شخصیتی شما است؟

نقش هوش در انتخاب شغل مناسب روحیه من

امروزه همه‌­ی ما می‌­دانیم که افراد دارای جنبه­‌های مختلفی از هوش هستند. برخی در ریاضیات قوی بوده و برخی در هنر. هر فرد با توجه به هوش خود می­‌تواند در زمینه­‌های مختلف مطرح شده و بدرخشد. تنها کافی است هوش و استعداد خود را شناخته و راه درستی را انتخاب کند.

تست هوش چندگانه گاردنر از جمله تست­‌هایی است که در این راه به کمک شما می­‌آید. این تست هوش افراد را به انواع مختلفی تقسیم‌­بندی کرده و میزان هوش آن‌ها را در جنبه‌های گوناگون مشخص می‌­کند. شاخص‌­های مورد بررسی در این تست شامل: هوش منطقی و ریاضی، هوش کلامی و زبانی، هوش موسیقیایی، هوش درو­ن‌­فردی، هوش تجسمی و فضایی، هوش بدنی و حرکتی، هوش بین‌­فردی و هوش طبیعت­‌گرا هستند.

هوش ریاضی

در مدارس به این نوع از هوش توجه ویژه نشان داده می­‌شود. افرادی که هوش ریاضی بالایی دارند، عاشق اعداد و تبدیلات بین آن‌ها هستند. افرادی که توانایی بالایی در حل مسائل ریاضی داشته و استدلال­‌های آن را به­‌خوبی می‌فهمند؛ همواره اتفاقات مختلف را ریشه‌یابی می‌کنند و به دنبال یافتن رابطه‌ی علی بین آن‌ها هستند. استدلال عینی بالایی دارند و همه چیز را به اجزای کوچک تقسیم می‌کنند. به دنبال این هستند که همه چیز را از دید عقلی و منطقی نگاه کنند و به­‌راحتی مسائل و مشکلات را از سر راه برداشته و برای آن‌ها راه­‌حل خلاقانه مطرح می‌کنند. دوست دارند تا آزمایش‌های علمی انجام دهند. درک بالایی در فهمیدن اطلاعات پیچیده و سخت دارند. آن‌ها نظم و ترتیب را دوست دارند و آدم‌های منظمی از دید اطرافیانشان محسوب می‌شوند. همه چیز را دسته‌بندی می‌کنند و روی قوانین و مقررات خیلی حساس هستند.

افراد دارای هوش بالای ریاضی می­‌توانند به عنوان حسابدار، مهندس، حسابرس، ریاضی‌دان، محقق و… مشغول به کار شوند و درمقایسه با سایر افراد شانس بیشتری برای موفقیت در این جایگاه‌های شغلی دارند.

برای افزایش هوش ریاضی ـ منطقی در خود می‌توانید از این راه‌ها استفاده کنید:

  • سعی کنید تا مسائل ساده‌ی ریاضی را بدون استفاده از ماشین حساب و کاغذ و به صورت ذهنی حساب کنید.
  • برخی وسایل را کاملا باز کنید و اجزای داخل آن را ببینید و بعد ببندید.
  • تست‌های هوش ریاضی حل کنید.
  • یک زبان برنامه نویسی رایانه‌ای یاد بگیرید.
  • مسائل ریاضی موجود در جامعه مثل درصد فلان سهام یا بورس را حل کنید.
  • تلاش کنید برای همه چیز یک علت منطقی پیدا کنید و از این راه مسائل خود و دیگران را حل کنید.
  • مطالب و فیلم‌های علمی زیادی تماشا کنید.
  • خودتان مسائل ریاضی را آموزش دهید تا آن‌ها را بهتر و دقیق‌تر یاد بگیرید.

هوش کلامی و زبانی

این افراد توانایی بالایی در استفاده از کلمات و بازی با آن­‌ها دارند. آنان اغلب خوب می‌­نویسند و در به‌خاطر سپردن اطلاعات نیز تبحر خاصی دارند. حتما این افراد را دیده‌­اید که در هنگام صحبت از کلمات سخت و غیر معمول استفاده می­‌کنند، عاشق کتاب خواندن هستند و رادیو را به تلویزیون ترجیح می­‌دهند.

اگر این ویژگی‌­ها در شما وجود دارد، شاید از خودتان بپرسید: پس با این تفاصیل شغل مناسب روحیه من چیست؟ باید بگوییم، کتابدار، ناشر، مترجم، گوینده، روزنامه‌­نگار، وکالت و… گزینه­‌های خوبی برای انتخاب شغل افرادی با هوش کلامی بالا هستند.

برای افزایش هوش کلامی ‌ـ زبانی در خود می‌توانید از این راهکارها استفاده کنید:

  • برای موضوعات مختلف در زندگی شخصی و کاری خود آماده باشید و از قبل لیست تهیه کنید تا بتوانید برای پرسش‌های متداولی که در این زمینه از شما می‌شود آمادگی داشته باشید.
  • مثلا اگر در کار ملک هستید احتمالا از شما می‌پرسند که اوضاع بازار چطور است؟ شما باید برای چنین پرسشی آماده باشید تا بتوانید خیلی روان و شفاف و با بیانی قوی در موردش صحبت کنید و هول نشوید.
  • یک پوشه‌ مخصوص نقل قول‌ها، داستان‌ها و واژگان در موبایل خودتان داشته باشید. اگر از حالا به این کار مشغول شوید در آینده بانک جامعی خواهید داشت، حاضر جواب‌تر می‌شوید و خلاق‌تر به نظر می‌رسید.
  • روزانه قبل از شروع روز خود یک خاطره‌ی صبحگاهی بنویسید. برای این کار می‌توانید قلم و کاغذ را از شب قبل آماده کنید. مهم نیست که موضوع و ساختار نوشته‌ی شما چیست فقط بی‌وقفه هرچه به ذهنتان می‌آید را بنویسید.
  • از تمرینِ «اگر من جای او بودم چه می‌گفتم…» استفاده کنید. این کار برای قضاوت در مورد افراد نیست. بلکه فقط می‌خواهیم مهارت‌های بیانی خود را بالا ببریم و تمرین کنیم تا اگر ما در جایگاه آن فرد قرار گرفتیم چه خواهیم گفت؟
  • مطالعه‌ی خود را بالا ببرید. هر روز صبح روزنامه بخوانید. شب‌ها قبل خواب چند صفحه‌ای کتاب بخوانید و در هنگام رفت‌وآمد به محل کارتان به جای بازی و کار با موبایل همراه یا وقت تلف کردن چند خطی از یک مجله یا داستان کوتاه را مطالعه کنید.
  • یک زبان جدید یاد بگیرید یا حتی زبانی را که روی آن تسلط دارید را به دیگری آموزش دهید.
  • به سخنرانی‌های آدم‌های معروف توجه کنید و ببینید آن‌ها از چه واژگان و مهارت‌های کلامی استفاده می‌کنند؟
  • برای پیدا کردن ضعف خود در بیان از تکنیک ضبط صدا یا گفتگو در آینه استفاده کنید.

هوش موسیقیایی

افرادی که هوش بالایی در این زمینه دارند، الگوها، ریتم­‌ها و صداها را به­‌خوبی درک می­‌کنند و به‌طورکلی از موسیقی لذت می‌­برند.

اگر هوش بالایی در زمینه­‌ی موسیقی دارید، باید به شما بگوییم، شغل­‌هایی نظیر: موسیقی­‌دان، آهنگ‌ساز، معلم موسیقی و.. شغل­‌های مناسب روحیات، توانایی­‌ها و هوش شما هستند.

هوش برون­‌فردی

این نوع از هوش به مهارت برقراری ارتباط، ایجاد روابط مثبت و حل اختلافات اشاره دارد. افرادی با هوش برون‌­فردی بالا، به­‌راحتی با دیگران ارتباط برقرار می­‌کنند. آن­‌ها به‌­آسانی انگیزه، نیت و خواسته‌­های دیگران را نیز درک می­‌کنند.

اگر شما نیز هوش میان­‌فردی بالایی دارید، شاید از خود بپرسید: پس شغل مناسب روحیه من چیست؟ باید بدانید، روان‌شناسی، مشاوره، فروشندگی، سیاستمداری و… از جمله مشاغل مناسب شما هستند.

هوش تجسمی و فضایی

آن دسته از افراد که هوش تجسمی بالایی دارند، از نقاشی و طراحی لذت می‌برند. آن­‌ها به­‌خوبی عکس، گراف و نمودار­ها را درک کرده و تفسیر می­‌نمایند. این افراد برای شغل­‌هایی نظیر معماری، دریانوردی، طراحی داخلی، مهندسی، مکانیکی و… مناسب هستند.

هوش بدنی و حرکتی

افراد دارای هوش بدنی بالا نشانه­‌هایی نظیر موارد زیر را از خود بروز می­‌دهند. اگر شما نیز این نشانه‌ها را در خود می­‌بینید، احتمالا هوش بدنی بالایی دارید.

  • حداقل یک رشته­‌ی ورزشی را دنبال می‌­کنند.
  • برایشان دشوار است که مدت طولانی بدون تحرک بمانند.
  • در هنگام صحبت کردن زیاد از حرکات دست و زبان بدن استفاده می‌­کنند.
  • افرادی منظم و آراسته هستند.

شغل مناسب روحیه افرادی با هوش حرکتی بالا، بازیگری، ورزشکار حرفه­‌ای، فیزیوتراپی، مدلینگ و… است. اگر شما نیز به بازیگری یا مدل شدن علاقه دارید، باید از طریق تست هوش گاردنر، میزان هوش حرکتی خود را بررسی نمایید. سپس از خود بپرسید که شغل مناسب روحیه من چیست؟ آیا بازیگری شغل مناسب من است یا تنها به آن علاقه‌مند هستم؟

هوش درون فردی

افرادی که دارای هوش درون­ فردی بالایی هستند، به­‌خوبی خود را درک می‌­کنند و از هیجانات، احساسات و انگیزه‌­های خود آگاه­ هستند. این افراد نقاط قوت و ضعف خود را شناخته و آن­‌ها را تحلیل می­‌کنند. اگر شما نیز خودآگاهی بالایی نسبت به خودتان داشته و درک روشنی از ریشه­‌ی احساساتتان دارید، هوش درون فردی بالایی داشته و برای مشاغلی مانند مشاور، تاجر، دانشمند، نظریه­‌پرداز و… ایده ­آل هستید.

هوش طبیعت‌گرا

توانایی تشخیص و درک ارتباط ما با طبیعت، هوش طبیعت­‌گرا نامیده می­‌شود. به گفته­‌ی گاردنر کسانی که سازگاری بیشتری با طبیعت دارند، از هوش طبیعت­‌گرایی بالاتری نیز برخودار هستند. اگر شما نیز به موضوعاتی نظیر: گیاه­‌شناسی، زیست­‌شناسی و جانورشناسی علاقه‌مند هستید شاید برایتان این سؤال پیش بیاید که شغل مناسب روحیه من چیست؟ باید بگوییم به سراغ مشاغلی مانند، مزرعه‌­داری، زیست­‌شناسی، باغبانی، ستاره‌­شناسی و… بروید.

ورود به تست هوش چندگانه گاردنر

نقش رفتارشناسی در انتخاب شغل مناسب روحیه من

شخصیت افراد از لایه‌­ها و جنبه‌­های مختلفی تشکیل شده ­است. این مسئله باعث شده تا در روابط افراد نیز پیچیدگی‌­های زیادی به چشم بخورد. مثلا ممکن است شما بارها مرتکب خطایی در برقراری ارتباط با دیگران شوید. اما خودتان هم ندانید که چرا این اتفاق می­فتد! حقیقت ماجرا این است که شما الگوی رفتاری دیگر افراد را نمی‌دانید و نمی‌توانید علت رفتارهای آن‌ها را درک کنید. درنتیجه در روابط کاری و اجتماعی خود به مشکل برمی­‌خورید. این موضوع زمانی وخیم‌­تر می­‌شود که بدون شناخت از بعدهای رفتاری خود و دیگران، شغل انتخاب کرده و درنهایت در آن به بن­ بست می­‌رسید. به­‌طورمثال شما با مدل رفتاری توسعه دهنده یا D به‌اندازه مدل رفتاری تأثیرگذار یا I شانس موفقیت در فروشندگی را ندارید.

شناخت مدل رفتاری خود و دیگر افراد به شما کمک می‌کند تا بتوانید در تعاملات روزمره خود رفتار و واکنش مناسبی داشته باشید و قضاوت درستی از دلیل رفتاری دیگران داشته باشید. ضمن اینکه قادر خواهید بود با تکیه بر این شناخت ارتباطات مؤثرتری را با دیگران برقرار کنید. تست رفتارشناسی دیسک (DISC) در این زمینه به کمک شما می‌­آید. این تست افراد را بر اساس مدل­‌های رفتاری به ۴ دسته تقسیم می‌کند.

مدل رفتاری توسعه دهنده یا D:

اگر الگوی رفتاری شما سلطه طلب باشد، هیچ­‌گاه در شغل­‌های زیردست و فرمان­بر موفق نخواهید بود. چراکه افرادی با مدل رفتاری D، سلطه­‌جو، خودرأی، مستقل، سخت­‌گیر و در یک کلام، رهبر هستند. اگر شما نیز نشانه­‌هایی مانند برونگرایی، قاطعیت، کنترل­ کنندگی، پرخاشگری و… را دارید باید در انتخاب شغل خود دقت داشته باشید تا دچار مشکل نشوید. اگر D بالایی در الگوی رفتاری شما دیده می‌شود، احتمالا می‌پرسید که شغل مناسب روحیه من چیست؟

کارآفرین، مدیر کسب‌­وکار، قاضی، وکیل، مجری و… شغل­‌های مناسب شما هستند. درست برعکس شغل­‌هایی که نیاز به مشاوره، همدلی و کمک به دیگران دارند. مثلا شما در شغل­‌های مشاورتحصیلی، مددکاری و مشاور شغلی زیاد کارآمد نخواهید بود و بهتر است که به سراغ آن‌ها نروید.

مدل رفتاری تأثیرگذار I:

بهترین و موفق‌­ترین فروشندگان، از بعد رفتاری I هستند. اما چرا؟ مگر این افراد چه رفتاری را در مواجهه با دیگران نشان می‌­دهند؟

افرادی با بعد رفتاری I، مجاب­ کننده، تأثیرگذار، انرژی‌بخش، معاشرتی، با اعتمادبه‌نفس، خوش صحبت و… هستند. این افراد آفریده شدند تا با دیگران ارتباط گرفته و به تفریح و شادی بپردازند. اگر شما نیز به دنبال شغل مناسب روحیه خود می­‌گردید، باید بررسی کنید که آیا اجتماعی، پرحرف، پرشور وشوق، خلاق و تنوع طلب هستید یا خیر؟

یا اگر از خودتان می‌پرسید که با توجه به این ویژگی‌ها: شغل مناسب روحیه من چیست؟ باید بدانید، مشاغل ایده ­آل این افراد، بازیگری، نماینده فروش، طراح مد، مجری، نقاش و… هستند.

مدل رفتاری ثبات S:

اگر مدل رفتاری شما S است و شغل انتخابی­‌تان به ریسک­‌پذیری، صراحت و انعطاف­‌پذیری در برابر تغییرات نیاز دارد، باید دور آن را خط بکشید.مثلا شغل­‌های رهبری و کارآفرینی مناسب شما نیستید. شاید از خود بپرسید: پس شغل مناسب روحیه من چیست؟ چطور با این خصوصیات شغل مناسب خود را پیدا کنم؟

افرادی با الگوی رفتاری S، دارای استعداد ذاتی در ایجاد آرامش هستند. اولویت این افراد کمک و همکاری کردن با مردم است. اگر شما درون‌گرا، تودار، آرام، صبور، شکیبا، متفکر، متواضع و مهربان هستید، به احتمال زیاد در مدل رفتاری خود S بالایی دارید. مشاغل مناسب شما شامل: روان­شناس، نویسنده، روحانی، معلم، مشاور، مددکار، شاعر و… است.

مدل رفتاری وظیفه‌گرا C:

افرادی با بعد رفتاری C جزء دسته­‌بندی کمال‌گرا محسوب می­‌شوند. این افراد بسیار آرام و محتاط عمل می­‌کنند و اولویتشان دقت و درستی در کارهاست. آن­‌ها جدی رفتار می­‌کنند اما سیاست نیز در رفتارشان مشهود است. حقوق‌­دان، قاضی، بازرس، کارآگاه، ناخدا، معلم و… شغل­هایی هستند که شما با بعد رفتاری C در آن موفق ظاهر می‌­شوید. چراکه، مسئولیت­‌پذیری، دقت، تفکر، نظم، صبر و احتیاط خصوصیاتی هستند که برای این مشاغل لازم بوده و در وجود شما نهادینه شده­ است.

ورود به تست رفتارشناسی دیسک DISC

سخن آخر اینکه

انتخاب شغل یکی از مهم­‌ترین و درعین‌حال پرمخاطره‌­ترین تصمیمات زندگی شماست. اگر در این راه دچار اشتباه شوید، زمان طلایی خود را از دست­ داده و شاید زمانی برای جبران آن نداشته باشید. یکی از مسائل مهم در انتخاب شغل، توجه به روحیات، استعدادها و ویژگی­‌های شخصیتی است. حتما شما نیز از خود پرسیده­‌اید که شغل مناسب روحیه من چیست؟ چطور آن را پیدا کنم؟ شما باید در قدم اول به شناخت خود و انگیزه­‌های درونی­‌تان بپردازید.

اگر به شناخت و درک درستی از خود برسید، انتخاب­‌هایی عاقلانه خواهید داشت. در این مقاله دو راه رسیدن به خودشناسی را با شما مرور کردیم. حال تنها کافی است تست­‌های مطرح شده را انجام داده تا شاهد انتخاب­‌های درست زندگی خود باشید.

۴ دیدگاه
دسته بندی : استخدامی و شغلی

مطالب مرتبط

۴ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • میلاد لک زائی
    ۱۳۹۹-۱۰-۲۴ ۴:۰۴ ب٫ظ

    سلام بزرگوار ممنونم از سایت خوبتون چطور بفهمیم که هوش ما چه نوع هوشی است؟

    پاسخ
  • سلام من بیشتردرونگراهستم وازکودکی تاالان ورزشکاراماچگونه به هدفم برسم ومعرفم کیست؟ علاغه شدیدیهم به کتابهایه انگیزشی دارم وخودم هم کتاب مینویسم. لطفاراهنماییم کنید.

    پاسخ
    • حسین عزیز تمامی ویژگی‌هایی که گفتی هیچ منافاتی با یکدیگر ندارند و هرکدام به نحوی می‌تونن به شما برای رسیدن به هدفتون کمک کنن. اما اینکه در چه زمینه‌ای استعداد داری؟ یا اینکه برای چه شغل و رشته‌ی تحصیلی ساخته شدی پیشنهاد می‌کنیم که از آزمون هالند و دیسک کمک بگیری. هدف تمام آزمون‌های موجود در قطبینو اینکه در مدت زمان کوتاهی اطلاعات جامع و مفیدی و در اختیارتون قرار بدن.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.