چرا برخی از کسب‌وکارها در شرایط سخت رشد می‌کنند؟

 حتما شما هم بیل گیتس را می‌­شناسید و داستان موفقیت­‌های او را می‌­دانید. اما کمتر کسی از شکست‌­ها و سختی‌­هایی که او پشت سر گذاشته است، اطلاع دارد. بیل گیتس دانشجوی اخراجی دانشگاه هاروارد بود. او با تأسیس کمپانی Traf-O-Data در همان ابتدای راه با شکست بزرگی مواجه شد. اما این شکست نتوانست جلوی پیشرفت او را بگیرد و با تأسیس شرکت مایکروسافت یک امپراطوری عظیم را تأسیس نمود. بیل گیتس و امثال او نمونه‌­ی بارز تلاش دائمی و کسب موفقیت در شرایط سخت هستند. آن­‌ها نشان دادند که شکست مقدمه­‌ی پیروزی است و نباید با هر سختی پا پس کشید.

واقعیت امر این است که همه­‌ی کسب­‌و­کارها همیشه موفق نبوده و نیستند. ممکن است هر فرد، سازمان و کسب‌­وکاری با شکست مواجه شود. اما نکته‌­ی مهم این است که آن­‌ها چگونه با این مسئله برخورد کنند؟ چطور برخی کسب‌­وکارها در شرایط سخت رشد می‌­کنند و برخی دیگر ورشکست می­‌شوند؟ راز موفقیت آن‌ها چیست؟ چه ویژگی‌­هایی پیروزی کسب‌وکارها را تضمین می‌کند؟

چه کسانی شکست را به پیروزی تبدیل می­‌کنند؟

موفقیت یا شکست هر کسب­‌وکاری، منوط به عملکرد کارکنان یا سرمایه‌ی انسانی مشغول در آن­ است. مدیران و اعضای تشکیل دهنده­‌ی هر کسب­‌وکار تعیین می­‌کنند که مواجهه با شکست چه عواقبی برای سیستم داشته باشد. افرادی که تاریخ‌­ساز بوده‌­اند، پا را فراتر گذاشته و از شکست به‌عنوان پلی به‌سوی موفقیت استفاده کرده­‌اند. این افراد همان اسطوره­‌ها و الگوهای من و شما هستند که هزاران بار شکست خورده اما دوباره به پا خواسته­‌اند. این چنین نام کسب­‌وکار خود را جاودانه کرده و موفقیت در شرایط سخت را رقم زده­‌اند.

اما این افراد چه خصوصیات و ویژگی­‌هایی دارند؟ چه چیز آن‌ها را نسبت به سایرین متمایز می­‌کند؟ موفقیت در شرایط سخت به چه عواملی بستگی دارد؟

شکست در زندگی هر کسی وجود دارد. شکست عشقی، شکست در ازدواج، شکست تحصیلی و… . اما شاید سخت‌­ترین آنان شکست در کسب­‌وکار باشد. زمانی‌که ماه‌­ها یا حتی سال‌ها زحمات شما نابود شده و به بن‌­بست می­‌رسید، هم از لحاظ روحی و هم از لحاظ مالی خود را بازنده می­‌بینید. کسانی مجددا در این راه قد علم کرده و به مسیر ادامه می­‌دهند که با تقویت نقاط عطف شخصیتی‌شان و بهبود نقاط قابل بهبود خود را برای رویارویی با هر چالشی آماده کرده‌اند.

برای شناخت این خصوصیات می‌توانید به یکی از تست­‌های شخصیت شناسی معتبر رجوع کنید. تست شخصیت شناسی MBTI افراد را به ۱۶ تیپ شخصیتی تقسیم می­‌کند که در ادامه ترجیحات شخصیتی بارز این تیپ­‌ها را برای کسب موفقیت در شرایط سخت را باهم مرور می­‌کنیم.

شجاعت

افرادی موفقیت در شرایط سخت را رقم می‌­زنند که شجاعت روبه­‌رو شدن با آن را داشته باشند. این افراد جسور بوده و با هر شکست از درون خرد نمی‌­شوند. افرادی با تیپ شخصیتی ENTJ شجاعت شروع کار و حرکت به سوی هدف را در وجود خود دارند.

انعطاف­‌پذیری

خیلی مهم است که در شرایط بحرانی یا مقابله با شکست، آن را به‌عنوان شرایط پیش‌رو بپذیرید. کسانی که این ویژگی را در وجودشان دارند، به مسیر خود ادامه می­‌دهند و هیچ‌چیز آن­‌ها را متوقف نمی­‌کند. افرادی با تیپ شخصیتی INTP، ISTP، ENTP و ESTP جزء این دسته از افراد هستند.

خلاقیت

خلاقیت همان چیزی است که کسب‌­وکارها تحت هرشرایطی به آن احتیاج دارند. این مهارت در زمان مواجهه با شکست اهمیت بالاتری نیز پیدا می­‌کند. شما باید توانایی حل خلاقانه­‌ی امور را داشته باشید تا راهی یافته و خود را نجات دهید. INTP ها، ENTJ ها و ESTP ها جزء تیپ­‌های شخصیتی خلاق هستند.

ریسک­‌پذیری

زمانی‌که با شکست در کسب­‌وکار خود روبه‌­رو می­‌شوید، باید توانایی ریسک­‌پذیری بالایی داشته باشید تا از مهلکه بگریزید. ریسک­‌پذیری منطقی به شما کمک می­‌کند تا موقعیت­‌های ناب را تشخیص داده و جسارت پا نهادن در راه جدید را داشته باشید درغیر این صورت فرصت­‌های خود را از دست داده و پیشرفتی نخواهید داشت. تیپ­‌های شخصیتی INTP، ISTP، ENTP و ESTP از ویژگی شخصیتی ریسک­‌پذیری بهره­‌مند هستند.

مطلب مرتبط: چرا ما از ریسک­‌پذیری می‌­ترسیم؟

شما جزء کدام تیپ شخصیتی هستید؟ آیا می­‌توانید موفقیت در شرایط سخت را محقق کنید؟ خودتان و ترجیحات شخصیتی خود را می­‌شناسید؟

ورود به تست شخصیت شناسی MBTI

کدام کسب­‌وکارها به موفقیت در شرایط سخت می‌رسند؟

بازار تجارت مانند یک دریای مواج است و هرلحظه ممکن است کسب­‌وکارها با شرایط بحرانی یا بن بست مواجه شوند. این شرایط برای همه یکسان است و راه­ گریزی از آن نیست. اما مهم این است که چطور بتوانید از شکست، موفقیت بسازید. حال که احتمال شکست تحت هرشرایطی وجود دارد، کسب­‌وکارها باید ترفندهایی را برای خلاصی از این شرایط بیاموزند. چراکه در موقعیت­‌های بحرانی زمانی برای آموزش و تمرین وجود ندارد و تنها فرصت عمل به آموزش­‌های قبلی است.

۱ـ کسب­‌وکارهای موفق با واقعیت روبه­‌رو می­‌شوند، اما امید خود را از دست نمی‌­دهند

شما می­‌توانید هم‌زمان که در شرایط سختی قرار دارید، امیدوار نیز باشید. به‌عنوان مثال در زمان همه­‌گیری ویروس کرونا، همه در شرایط سختی قرار داشتند اما امیدوار بودند که این شرایط نیز تمام می­‌شود و دوباره عزیزانشان را می‌­بینند. کسب­‌وکارهای موفق نیز در مواجهه با شکست بدون تحریف واقعیت یا انکار آن را می­‌پذیرند اما امید خود را از دست نداده و به‌دنبال راه‌حل می‌گردند. مهم­‌ترین مسئله نیز همین است که شکست یا موفقیت کسب­‌وکارها را رقم می­زند. امید داشتن به بهبود اوضاع یا قبول شکست؟

مطلب مرتبط: مهم‌ترین چالش‌هایی که ممکن است در کسب‌وکار خود با آن‌ها مواجه شوید

۲ـ کسب­‌وکارهایی که در شرایط سخت رشد می­‌کنند، در مواقع بحرانی واکنش­‌های درستی نشان می‌­دهند

کسب­‌وکارهایی که در شرایط سخت رشد می­‌کنند، از افرادی تشکیل شده‌­اند که احساسات خود را درک کرده و آن را مدیریت می‌­کنند. این افراد در شرایط بحرانی، مواجهه با شکست و موقعیت‌های حساس، به­‌راحتی خود را کنترل کرده و درصدد رفع مشکل برمی­‌آیند. در این صورت است که کل سیستم از بحران عبور کرده و موفقیت در شرایط سخت حاصل می­‌شود.

البته شناخت احساسات و نوع رفتار افراد به‌­سادگی بیان آن نیست. این کار نیاز به آگاهی، آموزش و تمرین دارد. در قدم اول شما باید از واکنش‌­های رفتاری خود آگاهی پیدا کنید و بعد برای بهبود یا تقویت آن قدم بردارید.

۳ـ برنامه­‌ریزی حتی در شرایط سخت، رمز موفقیت کسب­‌وکارهاست

متأسفانه افراد کمی پس از مواجهه با شکست، به برنامه‌­ریزی ادامه می­‌دهند. این افراد هربار که در شرایط سختی قرار می­‌گیرند، کار را تمام شده می­‌دانند. بنابراین نیازی به برنامه­‌ریزی برای موفقیت نمی­‌بینند. اما کسب‌­وکارهای موفق در هرزمان و طی هرشرایطی، برنامه­‌ریزی کرده و اهداف خود را مشخص می­‌کنند. اگر شما نیز می­‌خواهید جزء این کسب­‌وکارها باشید، باید حتی در سخت­‌ترین شرایط نیز برنامه‌­ریزی و تعیین اهداف خود را از یاد نبرید.

مطلب مرتبط: به‌جای تعدیل نیرو در شرایط بحرانی چیکار کنیم؟

۴ـ کسب­‌وکارهای موفق از سختی­‌ها فرصت جدیدی می­‌سازند

هرچند پذیرش و کنار آمدن با شکست می‌­تواند دشوار باشد، اما زمان خوبی برای جست‌­وجوی نشانه­‌هاست. در هر شرایط سختی فرصت­‌های جدیدی نیز وجود دارند که با اندکی جست­‌وجو و دقت می‌­توانید آن­‌ها را شناسایی کنید. زمانی‌که بتوانید از دل شکست­‌ها فرصت­‌های جدیدی بیرون بکشید، موفقیت در شرایط سخت را محقق کرده­‌اید.

۵ـ سرعت دادن به فعالیت­‌ها همان کاری است که کسب­‌وکارهای موفق انجام می­‌دهند

اغلب کسب­‌وکارها در مواجهه با شکست فعالیت­‌های خود را متوقف کرده و همه‌چیز را تمام شده می­‌دانند. اما موفقیت در شرایط سخت زمانی محقق می­‌شود که شما همچنان به فعالیت خود ادامه دهید و حتی مشتریان جدید پیدا کنید. دراین‌صورت کسب­‌وکار شما تحت هرشرایطی به سمت جلو حرکت کرده و با جذب مشتریان جدید، سودآوری بیشتری نیز خواهید داشت.

۶ـ عاقلانه و هوشمندانه ریسک کنید تا موفقیت در شرایط سخت را به‌دست آورید

کمی قبل­‌تر اشاره کردیم که ریسک­‌پذیری ازجمله ویژگی­٬هایی است که افراد و کسب­‌وکارها را از شکست نجات می‌­دهد. اما باید به این نکته توجه داشته باشید که انجام هر ریسک و خطری، منطقی نیست. رمز موفقیت کسب­‌وکارهای بزرگ، ریسک‌­پذیری محتاطانه و هوشمندانه­ است. در شرایط بحرانی اوضاع به قدر کافی نابسامان هست و تنها تلنگری کوچک لازم است تا همه چیز خراب شود. بنابراین باید بسیار با احتیاط ریسک‌­های کاری خود را انجام دهید.

۷ـ هزینه­‌های اضافی را کاهش دهید تا از شرایط سخت در امان بمانید

در خلال جنگ­ جهانی کشور انگلستان با کمبود بودجه مواجه شد. این موضوع به حدی جدی بود که وزارت جنگ را در آستانه­‌ی شکست و فروپاشی قرار داد. در این میان با پیشنهاد حذف تنها ۳ دکمه از روی آستین پیراهن سربازان، سرنوشت جنگ تغییر پیدا کرد. ارتش انگلستان به همین سادگی تنها با کاهش هزینه­‌های اضافی دکمه­‌ی سرآستین سربازان مشکلات مالی خود را کنترل نمود.

این مثال به‌روشنی بیان می‌کند که کنترل هزینه­‌ها در شرایط سخت تا چه اندازه در رشد یا شکست کسب­‌وکارها مؤثر است. کسب­‌وکارها در مواجهه با شکست، دچار بحران‌­های مالی نیز می‌شوند که راه نجات از آن تنها مدیریت هزینه­‌ها و منابع است.

۸ـ استخدام افراد مناسب، روزنه­‌ی امیدی برای عبور از شرایط سخت کسب­‌وکارها است

شاید کمی عجیب به‌نظر برسد که چطور می‌­توان در زمان­‌های بحرانی که بیشتر کسب­‌وکارها به فکر تعدیل نیرو هستند، شما به فکر استخدام افراد جدیدی باشید. اما باید بدانید استخدام نیروهای جدید که خلاق بوده و مهارت لازم را داشته ­باشند، شما را از این بحران نجات می­‌دهد. البته به‌شرط آنکه استخدامی حساب‌شده و درست داشته باشید.

مطلب مرتبط: فرآیند استخدام‌های موفق در سازمان‌ها چگونه‌اند؟

۹ـ کسب­‌وکارهای موفق، افراد سمی را حذف می­‌کنند

مواجهه با شکست به اندازه­‌ی کافی سخت و طاقت‌فرسا است. در این میان برخی افراد نیز بر دشواری شرایط دامن­‌زده و تحمل آن را سخت­‌تر می­‌کنند. این افراد درک درستی از شما، استعدادها و توانایی‌هایتان ندارند. آن‌­ها اصرار دارند که شرایط تغییری نخواهد کرد و در این میان هیچ کاری از دست شما برنمی­‌آید. تسلیم­ شدن و پا پس کشیدن تنها خواسته­‌ی آنان است تا شما را یک بازنده ببینند. پس بهتر است که از این افراد دوری کنید، یعنی همان کاری که کسب­‌و­کارهای موفق برای کسب موفقیت در شرایط سخت انجام می­‌دهند.

مطلب مرتبط: ۱۰ ویژگی آدم‌های سمی؛ چگونه نقش آن‌ها را در زندگی‌تان خنثی کنید؟

۱۰ـ روی هدفتان تمرکز کنید و دیگر هیچ!

در راه موفقیت افراد و کسب­‌وکارهای بزرگ یک وجه مشترک وجود دارد و آن تمرکز روی اهداف است. تمامی این افراد و سازمان‌­ها افراد سمی و سخنان آنان را دور ریخته و فقط روی توانایی‌­های خود تمرکز داشته‌­اند. این درست همان چیزی است که باعث می‌­شود برخی از کسب­‌وکارها در شرایط سخت رشد کنند و برخی دیگر شکست بخورند. اگر شما نیز می­‌خواهید کسب­‌و­کار موفقی داشته باشید یا موفقیت در شرایط سخت را تجربه کنید، باید تنها بر روی هدف خود تمرکز کنید نه هیچ‌چیز دیگری!

پیشنهاد: بحران در سازمان و روش‌های مدیریت بحران در سازمان کدام‌اند؟

در آخر اینکه

موفقیت چیزی نیست که یک شبه و به­‌راحتی به دست آید. کسب‌­وکارهای موفق نیز به­‌آسانی به این درجه از موفقیت نرسیده‌­اند. آن‌ها نیز مانند هر سازمان دیگری در شرایط سخت قرار گرفته­‌اند، با شکست دست‌­وپنجه نرم کرده‌­اند و حتی ناامید شده­‌اند. اما دست از تلاش نکشیده و به راه خود ادامه داده­‌اند. برای شما و کسب­‌وکارتان نیز شرایط سخت وجود دارد. تنها باید بتوانید از این شرایط عبور کرده و به راه خود ادامه دهید. امیدواریم نکات این مقاله راهنمای خوبی برای شما در طی کردن این راه پر پیچ‌وخم باشد.

دسته بندی : استخدامی و شغلی, کسب و کار

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.