قبل از شروع هر مطلبی یک سؤال از شما داریم: «چرا باید حال خوب کارکنان سازمانتان برای شما مهم باشد؟» حدس میزنیم که مدیری هستید که از اهمیت این فاکتور مهم باخبر هستید. شاید هم برحسب تجربه و با از دست دادن نیروی توانمندتان اثرات زیانبار آن را بر روی سازمان دیدهاید. یا شاید هم برحسب کنجکاوی و به دست آوردن اطلاعات برای پیشگیری از اتفاقات ناخوشایند آینده در حال خواندن این مطلب هستید.
با هر هدفی دست به خوانش این مقاله زدهاید مهم این است که حال خوب کارکنان برای شما مهم به نظر میرسد و این بسیار ارزشمند است. ما در این مقاله به نقش سازمان در حال خوب کارکنان باتوجه به فاکتور مهم انگیزش پرداختهایم.
همچنین در ادامه به شما کمک میکنیم تا بدانید که چه نوع فعالیتهایی را در راستای حال خوب کارکنان با نگاهی به چرایی ترک کارمندان باکیفیت طراحی کنید.
نقش سازمان در حال خوب کارکنان چیست؟
آنچه جهان به ویژه کشورهای در حال توسعه را در جهت افزایش بهرهوری و پیشرفت یاری میرساند درایت و خلاقیت مدیران و نیز تأثیر آنها در پرورش خلاقیت کارکنان است. هدف در سازمان باید پرورش کارکنانی باشد که بتوانند با فکری خلاق با مشکلات روبهرو شوند و آنها را حلوفصل نمایند.
برای باز شدن بستر خلاقیت و نوآوری در کارکنان باید روی مدیریت انگیزش کارکنان کار کنید. انگیزه زمانی به وجود میآید که در کارکنان احساس امنیت و ثبات شغلی، مشارکت و نقش مؤثر در سازمان و همچنین نشاط و شادابی وجود داشته باشد. خواسته کارمندان جوان امروزی تنها مسائل مادی و اقتصادی نیست و آنها بیشتر احترام و روابط کاری خوب را مدنظر دارند. در چنین شرایطی میتوانید از مکانیزمهای مختلفی استفاده کنید مثل:
۱ـ دادن پاداشهای کمهزینه برای افزایش انگیزه کارکنان به صورت مالی و غیرمالی.
۲ـ برگزاری برنامههای انگیزشی برای کارکنان و دورههای آموزشی ضمن خدمت
۳ـ تشویق کارکنان در جمع
۴ـ توزیع عادلانه امکانات رفاهی
۵ـ انتصاب مدیران کارآمد برای آنها
۶ـ ایجاد فضای کاری آرام و بدون ترس
۷ـ ایجاد جذابیت کاری
۸ـ تشکیل گروههای کاری و حمایت متقابل اعضای گروه و… .
مطلب مرتبط: ۱۴ گام مؤثر برای ایجاد انگیزه در کارکنان
چطور فعالیتهای سازمان را در راستای حال خوب کارکنان طراحی کنیم؟
واقعیت این است که منابع انسانی ارزشمندترین دارایی سازمانهای امروزی به شمار میآیند و این جملهای کلیدی است که مدیران بارها آن را میشنوند. حتی روی کار آمدن هوش مصنوعی و فناور شدن سازمانها هم نمیتواند جای کارمندان باکیفیت شما را بگیرد.
حال شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که کارمندانتان حواسپرتی مداوم دارند، درگیر فضای کاری شما نیستند، افت عملکرد دارند، شاهد غیبتهای مکرر از آنها هستید یا شاید هم بیدلیل درحالی که فکر میکردید همه چیز خوب است نامهی استعفایشان را روی میز خود میبینید. اگر فکر میکنید که پرداخت حقوق پایین یا عدم رشد آن فرد تنها دلیل ترک او از سازمان شماست خوب است بدانید که همیشه موضوع به همین سادگی و شفافیت نیست و عوامل دیگر هم دخیل هستند.
شما به عنوان مدیر باید رصد آگاهانهای در مورد علت ترک کارمندانتان داشته باشید. چراکه اینگونه در مراحل ابتدایی میتوانید مشکل را شناسایی کنید و هزینهی کمتری برای رفع چالشی که حال خوب کارکنان را بد کرده است بپردازید. در این صورت مدام نیاز پیدا نمیکنید که نیروی جدید استخدام کنید و از صفر همه چیز را به او بیاموزید و زودتر به نتیجه میرسید.
یکی از بهترین روشها برای طراحی فعالیتهای سازمان در راستای حال خوب کارکنان این است که به اصطلاح از شکست خود درس بگیرید یا به عبارت دیگر ببینید چرا کارمندان باکیفیت شما سازمانتان را ترک کردهاند؟
چرا کارمندان خوب سازمان را ترک میکنند؟
مهمترین نکته پس از ترک یک نیروی خوب این است که ناامید نشوید و بدانید که حفظ کارمندان یک پروسه است پس دنبال یک نسخهی واحد نباشید. شما باید با توجه به نقاط قوت و ضعف سازمان خود راهحلی برای حال خوب کارکنان پیدا کنید و این کار نیازمند دقت و علم است. پس دنبال ایجاد محیطی باشید که متناسب با تایپ شخصیتی کارمندانتان باشد و آنها از کار با شما رضایت داشته باشند.
به دنبال چرایی ترک کارمند خود باشید. با این کار میتوانید علت را ریشهیابی کنید. ازطرفی به این فکر کنید که سازمان بعدی که او میخواهد در آن کار کند چه خصوصیات مثبتی دارد که سازمان من ندارد و میتوانم از آن الگو بگیرم تا در جهت بهبود شرایط قدم بردارم؟
از تأثیر منفی رفتن کارمندان قدیمی از سازمان بر روی روحیه و انگیزهی کارمندانی که میخواهند در سازمان شما بمانند آگاه باشید و در جهت تقویت روحیهی کارکنان اقدام کنید. در این راستا میتوانید ساعات کاری آنها را طوری تنظیم کنید یا شرایط دورکاری فراهم کنید و یا مرخصی بیشتری به آنها بدهید تا تعادل بین کار و زندگی آنها ایجاد شود. همچنین میتوانید دورههای آموزشی برای آنها تدارک ببینید که به بهبود سلامت روان آنها کمک کنند و با اصول و به کارگیری هوش هیجانی در سازمان آشنا شوند.
انتظار نداشته باشید که کارمندان مانند قدیم، سی سال تمام برای شما کار کنند. خوب است که به سازمانتان از دید کارکنان هم نگاه کنید و برنامههایی برای آنها تدارک ببینید که مسیرهای جدیدی را در شغل خود کشف کنند و از آن لذت ببرند تا برای ماندن انگیزه داشته باشند.
مطلب مرتبط: چرا کارمندان توانمند را از دست میدهیم؟
چطور از ترک کارمندان باکیفیت خود جلوگیری کنیم؟
۱. به عنوان یک مدیر بررسی کنید و ببینید آیا سازمان شما برای افراد زمینهی رشد و ارتقا را فراهم میکند؟
یا به این صورت است که از یک حدی به بعد نمیتوان در آن سازمان رشد پیدا کرد؟ نشان دهید که حال خوب کارکنان را به رسمیت میشناسید و سازوکاری ترتیب دهید تا از نوآوری، خلاقیت و پشتکار آنها قدردانی شود. برای سازمان خود اهداف بلندمدتی تعیین کنید و چشمانداز شفافی داشته باشید و به کارکنان هم این حس را بدهید که آنها هم میتوانند جزئی از این اهداف باشند و باهم رشد میکنید و قرار نیست درجا بزنید.
مطلب مرتبط: بهترین زمان برای ارتقا شغلی کارمندان چه موقع است؟
۲ـ حقوق عادلانه و متناسب با عملکرد کارکنان پرداخت کنید.
عصر، عصرِ اینترنت است و کارکنان به راحتی میتوانند از هم ردههای خود اطلاع کسب کنند و اگر بفهمند که حقوق کم و به ناحقی دریافت میکنند مسلما دلسرد میشوند. به این توجه داشته باشید که امروز برای حفظ کارمندان حقوق رقابتی، بالاترین حقوق صنف شما نیست. بلکه حقوقی است که متناسب با توانمندیها و مهارتهای فرد پرداخت شود.
مطلب مرتبط: ۱۰ موردی که باید به خاطر آن به کارکنانتان پاداش دهید!
۳ـ آنها را از روتین و روزمرگی آزاد کنید.
یکی از راههای افزایش کارایی کارکنان این است که آنها را از روتین و روزمرگی آزاد کنید. آنها را به چالشهای باکیفیت بکشانید و اهداف جدیدی برایشان تعیین کنید تا احساس مفید بودن داشته باشند.
۴ـ تا حد امکان جلوی شکلگیری حس کم ارزش شدن و دیده نشدن را در کارمندان خود بگیرید.
برای این کار بهتر است سیستمی را پیاده سازی کنید که کارمندان باکیفیت برجسته شوند.
البته اشتباه نکنید!
ما به دنبال ستاره سازی نیستیم چراکه این کار درنهایت میتواند به ضرر سازمان تمام شود. ما در سازمان به دنبال این هستیم که کارمندی که خوب کار میکند دیده شود، از حدود اختیارات لازم برخوردار باشد، به سازمان کمک کند و به نوعی با او در یک مسیر برد-برد قرار بگیریم.
وضعیت سازمان شما خوب نخواهد شد اگر به این سمتوسو پیش برود که کارمند پرتلاش احساس کند با کارمندی که بیمسئولیت است فرقی ندارد و میزان رشد و حقوق دریافتیشان باهم یکی است. پس یکی از راهحلهای افزایش راندمان کاری این است که شما سیستمهای ارزیابی عملکردی ترتیب دهید که کارمندان بامسئولیت را میبینند و ازطرفی سیستم تنبیه و پاداش شما هم باید به آن وصل باشد تا این افراد در سازمان شما آنطور که باید برجسته شوند.
مطلب مرتبط: با این ۱۰ روش به کارمندانتان احساس ارزشمندی دهید!
چقدر حال خوب کارکنان در عملکرد سازمان مؤثر است؟
قبل از هرگونه پاسخی به این سؤال به فرهنگ سازمانی خود توجه داشته باشید. زیرا عامل سختی است و تغییر دادن آن زمان میبرد. فرهنگ سازمانی موضوعی در سطح کلان در شرکت شماست که همه باید برای تغییر آن تلاش کنند، حتی شما به عنوان مدیر.
وقتی فرهنگ سازمانی شما این باشد که کارکنان خوشحال، راضی و پرانگیزه هستند، وظایفشان را مؤثرتر انجام میدهند، اشتباهات کمتری دارند و فعالیتهایشان بر عملکرد کلی سازمان تأثیرگذاری بیشتری دارد. هنگامی که کارکنان با یکدیگر و مدیران با کارکنان ارتباط خوبی برقرار میکنند، محل کار به محیطی پویا تبدیل میشود.
تغییر در فرهنگ سازمانی نیازمند برنامه داشتن، ایجاد ارتباطات باز و ایجاد فرصتهای شبکه سازی است. اغلب مدیرها برای فرهنگ سازمان برنامه ندارند. این در حالی است که کارمندهای باکیفیت انتظار دارند ارزشها، اولویتها و حساسیتهایشان با سازمان همسو باشد.
به این نکته نیز توجه داشته باشید که نیروهای کار جدید نگاهشان متفاوتتر از کارمندان قدیمی است. آنها زودتر از سازمان خارج میشوند و چسبندگی و وفاداری چندانی نسبت به سازمان احساس نمیکنند و این شما هستید که باید روی فرهنگ سازمانی خود کار کنید تا فرصتی برای رشد و تعامل با کارمندان ایجاد کرده و انرژی و نیروی خود را حفظ نمایید.
پیشنهاد: تحلیلی بر تناسب شغل و شخصیت
کلام آخر
یکی از مهمترین عوامل مؤثر بر حال خوب کارکنان عوامل انگیزشی است. کار کارمند شما زمانی با سازمان شما تمام میشود که انگیزهای برای ماندن احساس نکند پس خوب است به این موضوع توجه ویژهای داشته باشید. همچنین یادتان باشد که هر کارمندی که از دست میدهید میتواند مبلغ منفی یا برعکس مثبتی برای سازمان شما باشد و این بسیار مهم است که به کارمندانتان دید ماشینی نداشته باشید. آنها را انسانهای باارزشی بدانید که حال خوب یا بدی که در سازمان شما تجربه میکنند میتواند بر روی آیندهی سازمان تأثیرگذار باشد.