۱۰ موردی که باید به‌خاطر آن به کارکنانتان پاداش دهید!

یکی از مباحث مهم و ارزشمند در علم مدیریت که در متدهای سنتی نیز شاهد آن بوده‌­ایم، موضوع پاداش­‌ دادن به کارکنان است. بسیاری از مدیران به این مسئله فکر می­‌کنند که چطور می­‌توان با کمک برخی مشوق­‌ها انگیزه، نشاط و بهره‌­وری را در کارکنان افزایش داد. مشهورترین راه برای این مسئله، پاداش ­دادن است. اما این مسئله ممکن است آن‌قدرها هم آسان نباشد.

بسیاری از مدیران در زمان تخصیص پاداش دچار تزلزل می­‌شوند. آیا این پاداش‌­ها واقعا بر عملکرد و انگیزه­‌ی کارکنان تأثیر می‌­گذارند؟ آیا این راه یک روش دائمی است؟ به چه فعالیت و مهارت­‌هایی باید پاداش تخصیص داد؟

آیا پاداش­ دادن باعث ایجاد اختلاف و درگیری در سازمان می­‌شود؟ چه نوع پاداشی را  باید برای چه نوع فعالیتی درنظر گرفت؟

متأسفانه پاداش ­دادن به کارکنان مانند یک شمشیر دو لبه است. یعنی همان مقدار که می­‌تواند باعث بهبود عملکرد شود، می­‌تواند خسارت‌های جبران­‌ناپذیری نیز بر اعتماد سازمان وارد نماید. شما باید بدانید به چه فعالیت­، مهارت و عملکردی  پاداش دهید و چطور این پاداش را درنظر بگیرید. در این مقاله به بررسی ۱۰ مورد از فعالیت­‌هایی که باید به آن­‌ها پاداش تخصیص دهید، پرداخته­‌ایم. با ما همراه باشید.

چرا باید به کارکنان پاداش دهیم؟

سازمان­‌ها برای وقت، انرژی و تعهدات کارکنان خود که در راستای دستیابی به اهداف سازمان تلاش می­‌کنند، ارزش ویژه­‌ای قائل هستند و برای آن پاداش درنظر می­‌گیرند. از طرف دیگر، ممکن است برخی از کارکنان عملکردی به­‌مراتب بهتر از سایرین داشته و مستحق بهره­‌مندی از پاداش‌­های فوق­‌العاده‌­ای نیز باشند.

پاداش­‌ها اساسی‌­ترین عامل تشویق کارکنان هستند. کارکنانی که از آن­‌ها به­‌خوبی تقدیر شود، احساس با ارزش­ بودن کرده و عملکرد بهتری را از خود نشان می­‌دهند. درحقیقت پاداش­‌ها در اغلب موارد باعث بروز موارد زیر در سازمان می­‌شوند:

*برقراری پیوند دوستانه با سازمان

*انجام وظایف با میل و رغبت مضاعف

*انجام فعالیت‌­ها با بالاترین سطح کمی و کیفی

انواع پاداش در سازمان:

به­‌طور کلی پاداش­‌ها دارای دو نوع هستند، بیرونی و درونی که در ادامه به توضیح آن­‌ها می­‌پردازیم:

پاداش درونی

این پاداش‌­ها بر اساس انگیزه‌­های فردی و بدون دخالت هیچ عامل بیرونی، فرد را تشویق به فعالیت­‌های شغلی مثبت می­‌کنند و به شرح زیر هستند:

تکمیل: انجام صفر تا صد یک پروژه توسط یک فرد برای بسیاری از کارکنان امری لذت­‌بخش و مهم است. این کار بار انگیزشی قابل قبولی نیز برای کارکنان دارد.

پیشرفت: کمک به پیشرفت و ترقی کارکنان اثرات انگیزشی بالایی برای آنان داشته و نوعی پاداش ­دادن به کارکنان تلقی می­‌شود.

رشد فردی: در اختیار قرار­دادن فرصتی برای رشد مهارت­‌های فردی کارکنان، باعث رشد توانایی‌­های آنان می­‌شود. این کار بالاترین رضایت درونی را به‌دنبال داشته و برای سازمان­‌ها نیز بسیار مفید است.

استقلال: استقلال داخلی به‌معنای آزادی در تصمیم­‌گیری است. در شغل‌هایی که آزادی عمل وجود دارد، خلاقیت بیشتر و ابتکار بالاتری را شاهد هستیم. این کار تخصیص نوعی پاداش برای کارکنان محسوب می­‌شود.

پاداش بیرونی

این پاداش‌­ها برخلاف مورد قبلی از منابع خارجی مانند پول تغذیه می­‌کنند. برخی از عوامل بیرونی چنان قدرتی دارند که به افراد انگیزه داده و آن­‌ها را به سمت کار بهتر و بیشتر سوق می­‌دهند.

اعطای تسهیلات و مزایا: بیمه­‌های درمانی و تکمیلی، بن­‌های خرید کالا، کمک­‌های تحصیلی، کمک هزینه­‌ی خرید مسکن و… .

ترفیع شغلی: بالا­بردن مقام شغلی و تقدیر از کارکنان در حضور سایر همکاران از این دسته هستند.

پاداش‌های مالی: افزایش حقوق اصلی‌­ترین نوع پاداش‌­های بیرونی است. برای استفاده از این مورد باید نهایت دقت لحاظ شود چراکه پول تنها به‌عنوان یک انگیزه­‌دهنده‌­ی موقتی عمل کرده و در درازمدت باعث افزایش بهره­‌وری نخواهد شد.

باید به‌خاطر چه کارهایی برای کارکنان پاداش در نظر گرفت؟

درنظرگرفتن پاداش برای کارکنان شور و اشتیاق آنان را افزایش داده و بهره‌­وری سازمان را بالا می­‌برد. اما آیا باید برای هر کاری پاداش درنظر گرفت؟ چه کارهایی مستحق دریافت پاداش هستند؟

به گفته­‌ی مایکل لوبوف نویسنده‌­ی کتاب بزرگ­‌ترین اصل مدیریت دنیا: باید برای مواردی از فعالیت‌­های کارکنان پاداش درنظر گرفت که تحولی در سازمان ایجاد کرده یا راه‌­حلی دائمی خلق کرده باشند. به‌عنوان نمونه، بهتر است برای این ۱۰ فعالیت، پاداش درنظر بگیرید تا کارکنان خود را دل‌گرم کرده و رقابتی سالم میان آن­‌ها ایجاد نمایید.

۱ـ برای راه‌حل­‌های منطقی به­‌جای راه­‌حل­‌های مقطعی، پاداش درنظر بگیرید

راه‌­حل­‌های منطقی سازمان شما را از بحران‌­های پشت­‌سر­هم نجات داده و مسیر موفقیت را برایتان هموار می­‌سازند. پس شایسته است که برای کارکنان ارائه دهنده­‌ی این راه‌حل­‌ها پاداش درنظر بگیرید.

۲ـ ریسک­‌پذیری حساب‌شده ارزش پاداش دادن را دارد

پاداش ­دادن به کارکنانی که قدرت ریسک‌پذیری داشته و از روی حساب­‌و­کتاب این کار را انجام می‌­دهند، ارزشمند بودن را به آن­‌ها القا می‌کند. این کار شورو­اشتیاق آنان را بیشتر کرده و در بلندمدت تأثیرات شگرفی بر سازمان شما خواهد داشت. البته در این مورد باید به روحیه و ویژگی­‌های شخصیتی کارمندتان توجه داشته باشید، آیا ریسک­‌پذیری جزء صفات شخصیتی او هست یا خیر؟

مطلب مرتبط: چگونه از تست‌های شخصیت شناسی به‌عنوان یک ابزار استخدام استفاده کنیم؟

۳ـ به اقدامات قاطع و کار راه­‌انداز پاداش دهید

سازمان­‌هایی که کارکنان آن‌­ها در مواقع لزوم قاطعانه عمل کرده و وقت را تلف نمی­‌کنند، به‌اصطلاح سه بر صفر جلو هستند. این دسته از کارمندان تجزیه‌وتحلیل را به­‌سرعت در ذهن خود انجام داده و درنهایت تصمیمی قاطع و استوار اتخاذ می­‌کنند. این افراد کار سازمان شما را فلج نکرده و زمان را برای بررسی­‌های بی‌­نتیجه تلف نمی­‌کنند. بنابراین پاداش ­دادن به این کارکنان از واجب‌ترین کارهای مدیر یک سازمان است.

۴ـ کار واقعی را از نمایش‌­ دادن تشخیص داده و به آن پاداش دهید

حتما شما نیز در سازمان­‌های مختلف کارمندانی را دیده اید که، در طول روز هیچ کاری انجام نمی‌­دهند. اما به­‌محض ورود رئیس­شان چنان به جنب‌­وجوش می­فتند که انگار قرار نیست هیچ وقت دست از کار بکشند. این افراد نمونه­‌ی بارز نمایش ­دادن کار کردن هستند. اما درحقیقت این افراد هیچ نفعی برای سازمان نداشته و ممکن است باعث شکست شما نیز شوند. درعوض کارمندانی که تحت هرشرایطی کار کرده و از وظایف خود شانه خالی نمی­‌کنند، مستحق دریافت پاداش هستند. شاید از این طریق کارمندان دیگر نیز تشویق شده و وظایف خود را به­‌خوبی انجام دهند.

۵ـ از شکوفایی خلاقیت کارکنان خود به‌راحتی نگذرید و برای آن پاداش درنظر بگیرید

در دنیای رقابتی امروز که تحولات به صورت ثانیه­‌ای اتفاق می­فتند، مهم­‌ترین مهارت برای بقای سازمان­‌ها، خلاقیت است. بنابراین به­‌سادگی از کارکنان خلاق خود نگذرید. فکر نکنید همه­‌ی افراد خلاق هستند و این مسئله چندان هم مهم نیست. برعکس، شما به­‌عنوان مدیر یک سازمان یا کسب‌وکار، باید از برگ برنده­‌ی سازمان خود استقبال کرده و از پاداش­ دادن به این دسته از کارکنان غافل نشوید.

مطلب مرتبط: چرا خلاقیت مهم­‌ترین مهارت برای موفقیت کسب­‌وکارهاست؟

۶ـ کارکنانی که پیچیدگی کارها را کاهش می‌دهند، باید پاداش بگیرند

حتما شما نیز تجربه‌­ای از حضور در ادارات مخصوصا ادارات دولتی داشته‌­اید. در این ادارات مراجعه­‌کنندگان زمان زیادی را صرف انجام کارهای بیهوده و پیچیده‌­ی اداری می‌­کنند. حال اگر کارمندی از پیچیدگی این کارها کاسته و فرآیند نهایی را تسهیل نماید، مستحق تشویق و دریافت پاداش است.

۷ـ مهارت کار تیمی را در هنگام پاداش دادن به کارکنان در نظر داشته باشید

امروزه کمتر تشکیلات یا کسب­‌وکارهایی را می­‌توان پیدا کرد که به‌صورت انفرادی اداره شوند. اغلب کسب­‌وکارهای موفق از تیم­‌های کاری مختلفی تشکیل می‌­شوند که هرکدام بخشی از کار را برعهده دارند. در این میان کارکنانی که مهارت کار تیمی پایینی داشته نمی‌­توانند خود را با گروه وفق داده و به مشکل برمی‌­خورند. بهتر است در زمان استخدام به این ویژگی مهم دقت کرده و افرادی با مهارت بالا در کار تیمی را استخدام کنید. همچنین پاداش­ دادن به کارکنانی که از این مهارت برخوردارند را از یاد نبرید.

مطلب مرتبط: چرا در کار تیمی شکست می­‌خوریم؟

۸ـ پاداش­ دادن به کارکنانی که رفتاری آرام و مؤثر دارند، باید جزء اولویت­‌های شما باشد

سازمان­‌ها، کسب­‌وکارها و خلاصه هر تشکیلاتی، خواه­‌ناخواه با موانع و مشکلات بسیاری روبه­‌رو می‌­شوند. اما رفتار اعضای آن­‌ها در مقابل این مسائل یکسان نیست. ممکن است عده­‌ای سروصدا راه‌انداخته و در خلال آن از زیر کار دربروند. اما هستند کارکنانی که رفتاری آرام و در عین حال مؤثر دارند. این افراد تمام تلاش خود را به کار می­‌گیرند تا این مشکل را نیز از سر بگذرانند و به موفقیت سازمان کمک کنند. پاداش ­دادن به این دسته از کارکنان باید جزء اولویت‌­های شما باشد.

۹ـ تنها به سرعت بالا پاداش ندهید، کیفیت عملکرد را نیز درنظر داشته باشید

لزوما کارکنانی که سرعت بالایی دارند بهتر از دیگر افراد نیستند. ممکن است سرعت بالا کیفیت نهایی کار یا محصول شما را تحت تأثیر قرار دهد. در اصل، پاداش­ دادن به کارکنان باید باتوجه به سرعت و کیفیت عملکرد کار آنان لحاظ شود.

۱۰ـ فراموش نکنید که وفاداری لایق پاداش است

مگر هر سازمان یا تشکیلاتی به جز کارمندان وفادار و وظیفه­‌شناس به چیزی دیگری نیز برای موفقیت احتیاج دارد؟ مهم‌­ترین خصلت برای اعضای یک سازمان، وفاداری آن‌هاست. این افراد سازمان را جزئی از وجود خود دانسته و از جان­‌ودل برای موفقیت آن تلاش می‌­کنند. پاداش دادن، این افراد را دلگرم کرده و به آن­‌ها یادآور می‌­شود مسیر درستی را انتخاب کرده‌­اند. درواقع پاداش­ دادن به کارکنان وفادار جزء ویژگی‌های یک مدیر موفق است.

مطلب مرتبط: ۵ شایستگی شغلی ضروری برای استخدام

پاداش باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد؟

منصفانه باشد

پاداش­ دادن به کارکنان باید بر اساس تلاش­‌ها، مهارت­‌ها و تعهدات آنان درنظر گرفته شود. درغیراین صورت نه‌تنها اشتیاق افراد را بیشتر نکرده بلکه باعث دلسردی و اختلاف بین کارکنان می­‌شود.

متنوع باشد

 بهتر است پاداش‌­ها را متنوع درنظر بگیرید. برخی از فعالیت­‌ها مستحق دریافت پاداش‌­های بزرگ‌­تر هستند. همچنین پاداش را به‌صورت تکراری و یکنواخت اعمال نکنید. چراکه از خاصیت انگیزشی آن کاسته و دیگر کارایی ندارد.

سنجیده باشد

اگر پاداش از روی قصد و نیت خاص درنظر گرفته شود، دردسرساز خواهد شد. سعی کنید پاداش­ دادن به کارکنان خود را سنجیده انجام دهید تا جای هیچ شک و شبه­‌ای باقی نماند.

پاداش نباید به‌صورت پنهانی داده شود

اگر شما نیز جزء آن دسته از مدیرانی هستید که از ایجاد اختلافات بعد از تخصیص پاداش می‌ترسید و این کار را در خفا انجام می­‌دهید، باید بدانید این کار هیچ فایده‌­ای ندارد. پاداش باید به‌صورت عمومی و در حضور دیگر کارکنان اعطا شود.

پیشنهاد: پاداش‌های غیرمالی یک کارمند چیست؟

در آخر اینکه

پاداش ­دادن به کارکنان مؤثرترین ابزار تشویق و انگیزش در کارکنان است. پاداش­‌ها می­‌توانند به‌صورت درونی و بیرونی ابراز شوند. در این میان وظیفه‌­ی شما به‌عنوان یک مدیر موفق تخصیص درست این پاداش‌­ها در زمان مناسب و به فرد مناسب است. امیدواریم با استفاده از این موارد در این راه موفق ظاهر شوید.

دسته بندی : استخدامی و شغلی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.