یک طراح لباس ممکن است یک کالکشن لباس را برای یک فصل، پیرامون یک موضوع یا تم طراحی و ارائه کند یا به عنوان یک طراح لباس صحنه در شاخه طراحی لباس تئاتر یا سینما فعالیت داشته باشد. همچنین یک طراح لباس به عنوان یک طراح لباس شخصی میتواند به عنوان طراح لباس بازیگران یا طراح لباس هنرمندان به صورت اختصاصی فعالیت کند. طراحان مد و طراحان لباس نقاط مشترک زیادی دارند. هدف آنها تقریبا یکی است یعنی طراحی پوشیدنی. بااینحال تفاوتهایی در روش کار این دو وجود دارد.
طراح لباس کیست؟
بهطور کلی طراحان لباس معمولا لباسهای روزمره و کاربردی برای موقعیتهای روزمره و گاهی رسمی طراحی میکنند. این لباسها لباسهایی نیستند که ما در هفتههای مد میبینیم. در بین لباسهایی که طراحان لباس، طراحی میکنند، لباسهای عجیب و غریب، مفهومی یا اوت کوتور جایی ندارند.
در مقابل طراحان مد درواقع پوشیدنیهایی خلق میکنند که جنبه هنری و عنصر خلاقیت در آنها بسیار مطرح است. طراح لباس موفق کسی است که طرحهای جدید را خلق میکند و با خلاقیتش سبکهای نو پدید میآورد. یکی از مشکلاتی که طراحان لباس با آن سروکار دارند این است که بسیار باید کار کنند تا پروژه را در وقت تعیین شده، تحویل دهند. یک طراح لباس موفق باید همیشه طرحی نو و جدید به همراه خلاقیتی جذاب داشته باشد. تا بتواند حرفی برای گفتن داشته باشد. همچنین باید آگاه باشند در فصلهای بعدی چه سبکی مد و موردپسند عموم خواهد بود.
رشتهی طراحی لباس از آن دسته حرفههایی است که بیشتر باید آن را تمرین کرد و در صنعت به کار برد. تنها مدرک دانشگاه معیاری مناسب برای موفقیت طراحان نیست. معیار موفقیت را کار در صنعت و رزومهی افراد تعیین میکند و صد البته که اغلب موفقها نیز از انجام دادن تمرینها شروع کردهاند. صنعت لباس در حال انفجار است و به نظر میرسد که همه طراحان لباس، در حال رقابت در این صنعت هستند. برای پیشرفت در این صنعت و قرار گرفتن در کنار نامهای بزرگ، شما به عنوان یک طراح مشتاق باید ویژگیهای برتر طراحان بزرگ یا مشابه آن را داشته باشید. اگر بدانیم که در کدام قسمت استعداد بیشتری دارید و موقعیت منحصربهفرد خود را بیابید، طبیعی است که فرایند رشد شما سریعتر طی میشود.
مطلب مرتبط: ۱۱ شغل مناسب برای خانمها
۲ اصل ضروری برای یک طراح لباس موفق
برای تبدیل شدن به یک طراح لباس موفق باید ویژگیهای بسیاری را داشته باشید. اما دو مورد از مهمترین آنها ویژگیهای مهارتی و شخصیتی است که مکمل یکدیگر هستند و مانند بالهای یک پرنده عمل میکنند. دو ویژگی که اگر داشته باشید میتوان گفت بیش از نیمی از مسیر را رفتهاید. برای طراح لباس شدن صرفا داشتن مهارت به تنهایی کافی نیست. وگرنه اکثر فارغالتحصیلان دانشگاهی در رشته طراحی باید معروف میشدند. اما به همان اندازه که استعداد و داشتن ویژگیهای شخصیتی برای طراح لباس شدن لازم است کسب مهارت هم ضروری است. شما نمیتوانید به صرف داشتن استعداد و بدون دانش و مهارت کافی یک طراح موفق شوید. پس مهارت و استعداد در کنارهم ترکیب رؤیایی طراحان موفق است. در اینجا برخی از این ویژگیهای ضروری برای تبدیل شدن به یک طراح لباس موفق را معرفی کرد ایم.
مطلب مرتبط: آشنایی با ۱۴ مورد از مشاغل خانگی پردرآمد
۷ مهارت ضروری برای یک طراح لباس موفق
اگر شما از آن دسته افرادی هستید که مجلات و وبسایتها و وبلاگهای مد و لباس را بسیار مشاهده کردهاید، طبیعی است که علاقهمند به ایجاد برند منحصربهفرد و خاص خود باشید. لازم است قبل از اینکه به دنبال ایجاد برند خود باشید، از خود بپرسید آیا حداقل امکانات را برای شروع دارم؟ بسیاری از افراد تمایل دارند طراح لباس شوند اما تجربه و آمار نشان داده است که بیش از نیمی از آنها به صورت حرفهای طراحی را دنبال نمیکنند. یک طراح لباس موفق موارد زیر را در نظر میگیرد:
- تحقیقات بازار، تحقیق درباره ترندها، پارچههای جدید و استفاده از آنها در طراحی لباس.
- ارائه طرحهای اولیه و انجام اصلاحات موردنیاز روی طرحها.
- انتخاب پارچه و ملزومات مناسب برای طرحهای کالکشن.
- معماری کالکشن و چیدمان مدلهای کالکشن لباس.
- طراحی فنی محصولات و طراحی فرم شناسنامه لباسها.
- شرکت در جلسات نمونهگیری محصولات.
- بازدید از نمایشگاههای پوشاک و پارچه
۱ـ طراحی کردن
طراحی ازجمله مهارتهایی است که یک طراح لباس به آن نیاز داشته و در صنعت جایگاه ویژهای دارد. یک طراح لباس موفق در وهلهی اول باید مفاهیم را درک کند و درنهایت هر آنچه را که در ذهن خود دارد به تصویر بکشد. اگر در طراحی کردن مشکل دارید میتوانید با شرکت در کلاسها و انجام تمرینهای مستمر آن را بهبود دهید.
۲ـ آشنایی با رنگها و بافتها
طراح لباس موفق و حرفهای باید با انواع پارچهها و رنگها و بافتها آشنا باشد تا بتواند تشخیص دهد برای هر نوع مدلی چه لباسی برازندهتر و زیباتر است و با استفاده از تفاوتها طراحی منحصربهفردی را تحویل دهد.
۳ـ تیزبین بودن
طراح لباس باید تیزبین باشد و جزئیات را بهطور ویژهتری مشاهده کند. شاید برای شما جالب باشد که جزئیات است که جلوه ویژهای به محصول میبخشد. هر چقدر هم در باقی مهارتها نقطه قوت بیشتری داشته باشید، نمیتوان اهمیت تیزبین بودن را زیر سؤال برد و این مهارت فقط با بررسی طراحی طراحان دیگر و سالها دنبال کردن صنعت مد و لباس و بررسی نقاط قوت و ضعف کار طراحان دیگر و کار خود ممکن است.
۴ـ تجسم قوی
طراح باید تجسمی قوی داشته باشد تا بتواند چین و مدل انواع لباسها را به بهترین نحو متصور شود. آنها قبل از طراحی باید مدل لباس را در ذهن خود تداعی کنند و تصور کنند لباس در حال نشستن، راه رفتن و … چگونه است. درنهایت تصورات خود را روی کاغذ طراحی میکند تا بقیه را نیز از مدل ذهنی خود آگاه کند و این مورد تنها با شناخت کامل رنگها و نوع پارچه و بررسی ویژگیهای فردی افراد و شناخت انواع اندامها و ترکیب این اطلاعات در کنار یکدیگر اثرگذار است.
۵ـ دانش تجاری بالا و ارتباطات و تبلیغات مؤثر
ارتباطات و شبکهسازی نهتنها در طراحی مد بلکه در تمامی کسبوکارها حائز اهمیت است. نکتهی دیگری که باید به آن توجه کرد ارتباطات فردی است. با استفاده از این مهارت میتوان ایدهها را به درستی به دیگر همکاران منتقل کرد. لازم به ذکر است اگر میخواهید طراح مد حرفهای باشید، فروش و بازاریابی و تجاری سازی را جدی بگیرید. بسیاری از طراحان مد به علت عدم توجه به برندسازی با شکست مواجهه شدهاند.
طراحان مد بزرگ دارای مهارتهای بیزنسی عالی نیز هستند. درک شما از بودجه، بازاریابی و فروش برای تولید و فروش طرحهایتان حیاتی است. طراح لباس باید بتواند با افرادی که در زمینهی تولید لباس فعالیت میکنند ارتباط برقرار کند. شغلهای زیادی در زمینهی تولید لباس وجود دارند، شغلهایی همچون الگوسازی لباس، دوخت و تولید لباس، طراح پارچه، تصویرساز لباس، بازاریاب، فروشنده، رسانه و تبلیغاتی که در زمینهی تولید لباس فعالیت میکنند و طراحان لباس میتوانند با برقراری ارتباط مؤثر با چنین افرادی خیلی زود به موفقیت برسند.
۶ـ بهروز کردن علم خود
برای باقی ماندن در میدان رقابت باید همیشه یک قدم از دیگران جلوتر باشید و اگر در این کار علم خود را بهروز نکنید و دائم در حال آموختن نباشید از رقابت جا میمانید.
۷ـ مهارت بالا در خیاطی
حتی اگر خودتان هم قرار نیست که خیاطی کنید اما باید اصول آن را بیاموزید. یکی دیگر از ویژگیهای برتر طراحان لباس بزرگ این است که میتوانند لباسهای طراحی شده خود را بسازند. درک شما از اینکه استفاده از چه متریالی در طراحی یک لباس بهتر کار میکند میتواند به توسعه طرحهای شما کمک نماید.
مطلب مرتبط: از کجا شروع کنم؟ ۵ اصل مهم کارآفرینی در منزل
۷ ویژگی شخصیتی ضروری برای یک طراح لباس موفق
طراحی لباس یکی از مشاغل پرطرفدار در دنیا است. شما به عنوان یک طراح لباس میتوانید درآمد بالایی داشته باشید. این شغل برای افرادی که عاشق طراحی و خلق طرحهای جدید هستند میتواند مناسب باشد. یک طراح لباس درعینحال که نوآوری و خلاقیت در طراحی لباس را در نظر میگیرد باید هوش کسبوکاری هم داشته باشد تا درنهایت بتواند محصولاتی طراحی کند که برای بازار و مشتری هدف موردنظر مناسب باشد. طراحی لباس شکلی از هنر است که به خلق و طراحی انواع لباس و اکسسوری اختصاص پیدا میکند. اگر شما ذاتا یک هنرمند نباشید نمیتوانید صرفا با کسب مهارت موفق شوید.
داشتن خلاقیت
خلاقیت به معنای تحولات جهشی و دامنهدار در فکر و اندیشهی انسان است. به عبارت دیگر خلاقیت یعنی افراد بتوانند تواناییهای ذهن خود را به کار گیرند تا به یک راهحل، مفهوم نو و یا به یک فکر جدید برسند. درواقع خلاقیت است که باعث میشود استعدادهای افراد ظهور کنند. افراد مشهوری که در زمینه ی طراحی لباس فعالیت میکنند از خلاقیت بسیار بالایی برخوردارند. خلاقیت که یکی از عناصر اصلی برای رسیدن به ایده و طرحهای جدید است توانسته بسیاری از افراد را در زمینهی طراحی لباس به شهرت برساند.
برخورداری از روحیه کار تیمی و هوش میان فردی بالا
طراحان لباس به دو صورت تیمی و انفرادی فعالیت میکنند. اما طراحان مشهور و برتر جهان به صورت گروهی و یا تیمی مشغول به فعالیت هستند. نکتهی دیگری که در این مورد باید به آن اشاره کنیم این است که کار تیمی از این جهت حائز اهمیت است که فرایند تولید لباس کارهای زیادی ازجمله تولید الگو، دوخت و تولید لباس را شامل میشود و برای اینکه طراح لباس بتواند عملکرد بهتری داشته باشد بهتر است تنها روی کار خود متمرکز شود و با همکاری اعضای دیگر گروه در کمترین زمان به نتیجه مطلوب برسد. پس میتوان گفت یکی دیگر از خصوصیاتی که طراحان مشهور دارای آن هستند این است که میتوانند درون یک گروه فعالیت کنند و یا به عبارتی توانایی کار تیمی دارند.
جسارت رقابت کردن
برخی از افراد ذاتا اهل رقابت کردن و پیشرو بودن هستند. اگر میخواهید طراح لباس موفق باشید باید بدانید شما تا چه اندازه اهل رقابت کردن هستید؟
داشتن روحیه هنری
افرادی که روحیه هنری نداشته باشند در یاد گرفتن مهارتهای طراحی ضعیف عمل خواهند کرد و به زودی دلسرد خواهند شد.
سلامت عاطفی و توانایی بالا در تحمل فشارهای محیطی و روحی
طراحان لباس گاها مجبور هستند در فاصله زمانی مشخصی کار خود را تحویل دهند و تحت فشار زمان هستند. داشتن آستانه تحمل بالا و کار کردن در شرایط فشار از ویژگیهای طراحان لباس موفق است.
خودکفایی و اعتمادبهنفس بالا
طراحان لباس باید از اعتمادبهنفس و خودکفایی بالایی برخوردار باشند و بدون این دو توانایی هرگز موفق نخواهند بود.
توانایی مذاکره و نفوذ در دیگران
اگر شما بهترین لباسها را هم طراحی کنید اما قدرت نفوذ در دیگران را نداشته باشید و نتوانید برای فروش طرحهای خود مذاکره کنید هرگز موفق نخواهید شد.
بر اساس تست هالند کدام افراد طراحان لباس موفقتری هستند؟
بر اساس این تست بهترین افراد برای ورود به حیطه طراحی لباس تیپ شخصیتی هنری است. این افراد خلاق و مبتکر و مستقل و نوآور هستند. البته تیپ شخصیتی اجتماعی هم میتوانند طراحان لباس موفقی باشند. آنها عاشق کار با دیگران هستند. به راحتی دیگران را مجاب میکنند و از احترام دیگران برخوردار هستند. استعداد تأثیرگذاری آنها ازجمله ویژگیهای مهم یک طراح لباس موفق است.
تیپ شخصیتی جسور و متهور هم میتوانند در طراحی لباس بهخصوص طراحی لباس و مد موفق شوند. زیرا از روحیه رقابتپذیری بالایی برخوردار هستند و به راحتی از میدان رقابت خارج نمیشوند. آنها رقابتطلب و متمایل به رهبری هستند و مدیریت خوبی در کارها دارند. اما از این میان تیپ شخصیتی هنری بیشترین سازگاری را برای طراحی لباس و مد دارد.
ورود به تست رغبت شغلی هالند
بر اساس تست MBTI کدام تیپهای شخصیتی، طراح لباس موفقتری هستند؟
برای موفق بودن در یک شغل عوامل مختلفی ازجمله ویژگیهای شخصیتی، ارزشها، علایق، مهارتها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و … برای هر فرد باید درنظر گرفته شوند. بهطور کلی همیشه افراد موفقی از تیپهای شخصیتی مختلف در تمام مشاغل هستند و نمیتوان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپهای شخصیتی خاصی هستند که در این شغل موفق میشوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپهای شخصیتی که برای این شغل معرفی میشوند، عموما این کار را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشتهاند. تیپهای شخصیتی مناسب برای طراحی لباس شامل تیپهای زیر است:
INFJ:
این تیپ شخصیتی در خلق آثار منحصربهفرد با کمک خلاقیت و ایدههای خود توانا است. او با هنر میتواند خود را ابراز و اغلب بر دیگران تأثیر بگذارد. کار به صورت مستقل و داشتن کنترل روی آن، از موارد مهم برای این تیپ شخصیتی است..
ENFP:
این تیپ شخصیتی از فرآیندهای خلاق و چالشی لذت میبرند بهخصوص اگر با دیگران در ارتباط باشند. هر چه شرایط و محیط کار در طراحی لباس منعطفتر باشد، برای آنها مطلوبتر است. آنها به تنهایی و مستقل هم به خوبی میتوانند کار کنند ولی باید با دیگران تبادل نظر داشته باشند.
ISFP:
این تیپ شخصیتی کار با دست و استفاده از حواس پنجگانه خود در کار را دوست دارد. او به کارهای منعطف و به دور از ساختار و مقررات زیاد علاقه دارد.
سخن آخر
لباس نقش مهمی در زندگی افراد ایفا میکند به این دلیل که لباس نشاندهندهی شخصیت افراد و طرز فکر آنهاست. به همین دلیل همهی ما بخشی از زندگی خود را به انتخاب و خرید لباس مناسب اختصاص میدهیم، زیرا ما از طریق لباسهای خود میتوانیم با دیگران ارتباط برقرار کنیم. به دلیل اهمیت بالای لباس سالیان طولانی است که افرادی در این زمینه به ما کمک میکنند، این افراد که دانش و مهارت موردنیاز برای این کار را دارند طراحان مشهور لباس نامیده میشوند.
طراحان لباس افرادی هستند که علایق و سلایق آیندهی مردم را پیشبینی میکنند. به زمینهها، رنگها و اشکال دید مناسبی دارند و درنهایت اینکه این افراد از خلاقیت بسیار خوبی برخوردارند. در این مقاله ویژگیها و مهارتهایی که یک طراح لباس موفق باید داشته باشد را معرفی کردیم. ازجمله مهمترین ویژگیهای یک طراح لباس حرفهای ذهنی خلاق و قدرت تجسم بالاست که طراح لباس را حرفهای میکند. بدون شک شما در تمام موارد فوق قوی نیستید اما با تلاش و اراده میتوانید نقاط ضعف خود را به نقاط قوت تبدیل کنید.