بسیاری از افراد تمایل دارند دوست دارند که کسبوکار خانگی و یا کارآفرینی در منزل را شروع کنند، اما نمیدانند باید چه کارهایی انجام دهند یا از کجا شروع کنند؟ ممکن است شما هم یکی از علاقهمندان به ایجاد کارآفرینی در خانه خود باشید. مطمئنا میدانید که راهاندازی کسبوکار در منزل انواع متعددی دارد. بهطورمثال دوستی دارید که از طریق فضای مجازی کسبوکار اینترنتی برای خود مهیا کرده است که ازقضا درآمد درخور توجهی هم دارد. بههمین منظور شما هم علاقهمند میشوید که کسبوکار اینترنتیتان را هرچه سریعتر شروع کنید. اما آیا فکر میکنید شما هم به اندازه دوستتان در این مسیر موفق خواهید شد؟ صرفاً داشتن علاقه تضمین کننده موفقیت شماست؟ از کجا میدانید که این شغل با روحیه و شخصیت شما در تناسب است؟ فکر میکنید شما اصلا آدم در منزل کار کردن هستید یا اینکه باید در محیطهای شلوغ و پررفتوآمد مشغول بهکار شوید؟
برای اینکه در منزل کارآفرینی کنید باید هدفی برای خودتان تعریف کنید تا به بیراهه نروید. چه دلایلی برای راه انداختنِ کسبوکار در منزل دارید؟ چقدر بازار کار و مخاطب هدف حوزه کاری مدنظر خودتان را میشناسید؟ آیا رقبای موجود در کسبوکارتان را تجزیهوتحلیل کردهاید؟ بسیاری از افراد که بیرون ازمنزل شاغل هستند، علاقهی چندانی به شغلشان ندارند و گمان میکنند که اگر در خانه مشغول بهکار شوند همهچیز حل میشود. ازطرفی عدهای دیگر نگران این موضوع هستند که درآمدِ حاصل ازکارآفرینی در منزل ثابت نیست و ترجیح میدهند به همان شغل شریف کارمندی بسنده کنند.
بههرحال اگر شما قصد دارید، وارد عرصه کارآفرینی باید قبل از هر تصمیمی مزیتها، چالشهای احتمالی را بررسی کنید و اصول راهاندازیِ و توسعه یک کسبوکارخانگیِ موفق را یاد بگیرید. ضمن اینکه یادگیری مهارتهای شغلی پولساز علاوهبر اینکه موجب ایجاد یک مزیت رقابتی برای شما میگردد به شما نیز کمک خواهد کرد که نسبت به رقبا با سرعت بیشتری در این مسیر پیشرفت کنید.
چرا کارآفرینی در منزل اینقدر طرفدار دارد؟
به نظر شما پردرآمدترین مشاغلی که در منزل راه اندازی شدهاند کدام هستند؟ کدام مشاغل خانگی را میتوان با سرمایهی کم و بهرهوری زیاد ایجاد کرد؟ متأسفانه بسیاری از افراد گمان میکنند کارآفرینی درمنزل تنها مناسب خانمهاست. درصورتیکه با رشد تکنولوژی و گسترش شبکههای مجازی انواع مختلفی از کسبوکارها این قابلیت را دارند که بهصورت آنلاین و در محیط خانه راهاندازی و توسعه یابند. درنتیجه در شرایط فعلی همهی اقشار میتوانند در منزلشان تبدیل به یک کارآفرین متخصص و خبره شوند. نکتهی مهم دیگری که درخصوص این سبک کار کردن وجود دارد این است که آزادی عمل بالایی دارد و شما بهراحتی میتوانید بهطورهمزمان چندین کار را باهم انجام دهید.
اما برویم سراغ چند مثال معروف از کارآفرینی در منزل
۱ـ بلاگری
باتوجه به گسترش فضای مجازی، درحال حاضر بلاگری یکی از پردرآمدترین مشاغل پردرآمد خانگی است. بهشدت به شما پیشنهاد میکنیم پیشازاینکه قدم در این راه بگذارید اندکی برای شناخت خود زمان بگذارید و ببینید آیا ماهیت این شغل هیچگونه تناسبی با شخصیت و روحیه شما دارد؟ بهطورمثال اگر شما فردی درونگرا هستید یا در مدل رفتاری شما مؤلفه C و S در حد و اندازهی بالایی دیده میشود بهتر است برای ورود به این حرفه خیلی عجله نکنید. چراکه ممکن است دیریازود این عدم تناسب کا دستتان بدهد و قید این شغل را برای همیشه بزنید.
مطلب مرتبط: ۱۰ ویژگی شخصیتی یک بلاگر موفق
کدام زمینه از بلاگری برای شما جذابتر است؟
بهطورمثال: بلاگر غذا، فشن بلاگر، بیوتی بلاگر، بلاگر سفر، بلاگر سبک زندگی، بلاگر عکاسی، بلاگر آموزشی و… .
۲ـ تولید محتوا
از نقش و اثرگذاری تولیدکنندگان محتوا چه میدانید؟ درواقع تولید محتوا به طرق مختلف سکوی پرتاب انواع کسبوکارهاست. این روزها باتوجه به ثابت شدن اهمیت تولید محتوا در بازاریابی و افزایش فروش تمام کسبوکارهای بزرگ و کوچک بهدنبال افراد متخصص در این زمینه نیز میگردند.
مطلب مرتبط: آشنایی با ۱۴ مورد از مشاغل خانگی پردرآمد
از کجا بفهمیم ایجاد کارآفرینی در منزل با شخصیت ما در تناسب است؟
اگر بخواهیم اندکی شفافتر به این موضوع نگاه کنیم باید بگوییم اینکه صرفا در ذهنتان رؤیای کارآفرینی را میپرورانید بدون آنکه کمترین اطلاعاتی از چندوچون و چالشهای مرتبط با آن داشته باشید نه تنها مسیر رسیدن به موفقیت را برایتان هموار نمیکند بلکه روزبهروز به دلیل مواجهه با فرازونشیبهای متعدد از تصمیمی که گرفتید بیشتر پشیمان خواهید شد. تقلید کورکورانه از دوستان و اطرافیان برای رسیدن به موفقیت کافی نیست.
آیا نوع کسبوکاری که انتخاب کردهاید مناسب شماست؟ یا فقط به این حرفه علاقهمند هستید و حس میکنید که در آن استعداد دارید؟ قبلازاینکه هزینهای بابت راهاندازی کسبوکار متحمل شوید، بهتر نیست خودتان را بیشتر و دقیقتر بشناسید؟ مگر می شود بدون شناخت استعداد و توانمندیهای درونی سراغ کسب وکاری بروید که از انتهای آن خبر ندارید! خوب است بدانید که هیچچیز بهاندازه وجود تناسب بین شغل و شخصیت نمیتواند تضمین کننده ماندگاری شما در آن شغل و رضایت شغلی گردد.
شاید به کارآفرینی در منزل علاقهمند باشید، اما آیا ویژگیهای شخصیتی شما متناسب با این سبک کار کردن است؟ بهطورمثال شما آدم ریسکپذیری هستید یا ترجیح میدهید که همواره در منطقه امن خود بمانید؟ تا چه میزان ظرفیت پذیرش و مدیریت تغییرات را دارید؟
به شما پیشنهاد میکنیم پیش از ورپد به عرصه حساس و پررقابت کارآفرینی اندکی برای خودتان زمان بگذارید و با مدل رفتاری و انواع محیطهای کاری متناسب با شخصیت و روحیه خودتان آشنا شوید.
ورود به تست رفتارشناسی دیسک DISC
ورود به تست رغبت شغلی هالند Holland
مزایا کارآفرینی در منزل
صرفهجویی در هزینه
تصور کنید که خارج ازمنزل شاغل هستید و محل کارتان از منزل فاصلهی زیادی دارد. استرسِ بیدار شدن اول صبح، مشکلات ترافیک، آلودگی هوا و آلودگی صوتی، هزینهی رفتوآمد و از همه مهمتر زمانیکه خارج از منزل سپری میکنید. خستگی ناشی از رفتوآمد و تعارضات بین همکاران همهوهمه منجر به این میشود که ماندن در خانه را به هر چیز دیگری ترجیح دهید. ضمن اینکه در این سبک کار کردن دیگر لازم نیست لباس فرم بپوشید. حتی میتوانید به امور منزل هم بهطور همزمان رسیدگی کنید.
همکاری و مشارکت اعضای خانواده
یکی از مزایای کارآفرینی در منزل این است که فرزندان با ماهیت کسبوکارهای کوچک آشنا میشوند. علاوهبراین شما نیز میتوانید در کنار انجام کارها از همکاری و تعامل با خانوادهتان بهرهمند شوید. حتی زمانیکه کارتان توسعه پیدا میکند میتوانید با اعضای خانوادهتان تیم تشکیل دهید و همکاری مقرون به صرفهای داشته باشید. .چراکه هزینهها به شکل بهتری کنترل میشوند. فرزندان پس انداز کردن را یاد میگیرند و با مفهوم تیمسازی و مسئولیتپذیری آشنا میشوند.
مدیریت زمان
بدون شک اینکه بتوانید راهی پیدا کنید تا از ساعتها تلف شدن وقتتان در ترافیک و آلودگی هوا جلوگیری نمایید به خودیخود اقدام بزرگی است در راستای ذخیره کردن زمانتان برای انجام امور مهمتر. ایجاد کسبوکارهای خانگی در کنار تمام سختیهایی که ممکن است برای شما بههمراه داشته باشند این مزیت مهم را خواهند داشت که میتوانید بهراحتی مدیریت زمان داشته باشید.
چالشهای کارآفرینی در منزل
بههرحال همه کسانی که کارآفرینی کردهاند یکشبه به سرمایهی زیاد نرسیدهاند. تلاش مستمر و پیگیریهای مداوم و ترس از شکست نخوردن شما را در برابر چالشهای پیشرو مقاومتر میکند. عبور از چالشها نهتنها سبب رشد در کسبوکارتان میشود بلکه همین چالشها و موانع در توسعهی فردی هم به کمک شما میآیند. حتما این ضربالمثل را شنیدهاید که “طرف آب نمیبینه وگرنه شناگر قابلیه” گاهی از چالشهایی عبور میکنید که خودتان هم فکرش را نمیکردید توان مقابله بااین چالشها را داشته باشید.
خالی از لطف نیست به برخی از چالشهایی اشاره کنیم که هر کارآفرینی در ادامهی مسیر و کسب موفقیت با آنها روبهرو میشود:
ابتدای مسیر مسئولیت تمام کارها پای خودتان است
کارآفرینی در منزل ازاین جهت که خود شما بر کارتان نظارت دارید، خوب است. اما ازطرفی این موضوع میتواند تبدیل به یک چالش بزرگ شود. میپرسید چرا؟ بههرحال مسئولیت انجام بخش عظیمی از کارها بهعهده خودتان است و ازطرفی دیگر تنها کسی که بر کارتان نظارت دارد خودتان هستید. ممکن است کوچکترین اشتباه، بزرگترین ضرر را بههمراه داشته باشد. یا حتی بسیاری از ضعفهای موجود در عملکردتان هرگز به چشمتان نیایند. بنابراین سعی کنید کمکم تیم تشکیل دهید و از افرادی که علاقهمند به حوزهی کاری شما هستند و البته این سبک کار کردن با شخصیتشان در تناسب است دعوت به همکاری کنید تا خودتان بتوانید زمان بیشتری را برای ارزیابی عملکرد و توسعه کسبوکارتان اختصاص دهید.
انتظار نداشته باشید که خیلی زود به سود زیادی دست پیدا کنید
یادتان هست که اشاره کردم روی خودتان شناخت کافی داشته باشید؟ اهمیت این موضوع شفاف است.
آیا فردی صبور هستید؟ مهارت تاب آوری در شما تا چه اندازه بالاست ؟ اگر تحمل پایین و صبر کمی دارید، دور از انتظار نیست که شکست بخورید. چراکه در ابتدای کار سودآوری کم است و نیاز به زمان دارد. اگر میخواهید یک کسبوکار خانگی باعث رشدتان شود، صبور باشید و با پشتکار به مسیر ادامه دهید. ماههای اول سود چندانی بهدست نمیآورید، اما در ادامه با گذشت زمان درآمدتان قابل قبول میشود.
وقت آزاد برای مرخصی نخواهید داشت
ازآنجاییکه در ابتدای کار مسئولیت کارها به عهدهی خودتان است. خیلی وقت آزاد نخواهید داشت . چرا که مجبورید به سفارشات مشتریان رسیدگی کنید. درواقع تا قبلازاینکه تیم تشکیل دهید، مسئولیت همهی امور بهعهدهی خودتان است و چارهای ندارید که در سفر و تفریحات و مهمانیها کمرنگ باشید. بعضی از افراد مدل رفتاریشان اینطور است که باید مدام در بیرون از منزل در حال جنبوجوش باشند و بودن در منزل خستهشان میکند. اگر ازاین دسته افراد هستید مواجه شدن با این چالش اذیتتان خواهد کرد. پس کمی تأمل کنید.
مطلب مرتبط: مهمترین چالشهایی که ممکن است در کسبوکار خود با آنها مواجه شوید!
۵ اصل ضروری شروع کارآفرینی در منزل
۱ـ داشتن دانش و شناخت کافی
در مورد موضوعی که میخواهید در منزل به آن مشغول شوید چقدر اطلاعات دارید؟ تا چه میزان بازار کار و مخاطب هدف خود را میشناسید؟
در ابتدای کار لازم است تا میتوانید دانش خود را در حیطهی موردنظر افزایش دهید. بهطورمثال اگر قرار است محصولی را تولید کنید. اولازهمه باید نسبت به تولید محصولِ موردنظر، آگاهی داشته باشید. نیازهای مردم را بسنجید و عملکرد رقبا را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهید. اگر بدون تحقیق وارد کسبوکاری شوید، پیشبینیِ چالشها برایتان سخت خواهد شد و دیریازود زمین خواهید خورد. پس اگر در ابتدای مسیر راهاندازی کسبوکاری هستید، اطلاعات خود را نسبت به آن بیشتر و بیشتر کنید.
۲ـ چشمانداز مناسبی برای خودتان ترسیم کنید
چشمانداز قسمت مهمی است که آیندهی کارآفرینی را مشخص میکند. درواقع چشمانداز چگونگی به انجام رسیدنِ پروژه را به شما نشان میدهد. پس اگر بخواهید به سراغ هرنوع کارآفرینی در منزل بروید باید قبل از هرگونه برنامهریزی چشمانداز مناسبی از مسیر پیشرو داشته باشید. چشمانداز رسیدن به هدف را هموار میکند.
۳ـ سرمایه مورد نیازتان را برآورد کنید
درسته که کارآفرینی در منزل نیاز به سرمایه آنچنانی ندارد. اما به هر حال برای شروع هر کاری شما به حد معینی از سرمایه نیاز دارید. ضمن اینکه در ابتدای راه شما نیازمند این خواهید بود که بخش مهمی از سرمایه خود را صرف آموزش و یادگیری کنید. چون سرمایه زیادی بابت ایجاد کارآفرینی در منزل هدر ندادهاید بنابراین میزان ریسک خیلی زیادی را هم متحمل نخواهید شد. اگر برای کاری هزینه کنید که به آن علاقهای ندارید یا تناسبی با روحیه و شخصیتتان ندارد در درازمدت انگیزه خود را از دست خواهید داد. البته این نکته را در نظر بگیرید که سرمایهگذاری گزاف و بدون استراتژی نتیجهای جز پشیمانی نخواهد داشت.
۴ـ فرصتها را شکار کنید
فرصتها را پیدا کنید و با خلاقیت ایجادِ فرصت کنید. خلاقیت و نوآوری برای کارآفرینی در منزل از این جهت اهمیت دارد که به حل مسائل با مناسبترین شیوه به شما کمک میکند. اگر میخواهید کارایی و سوددهی بالایی داشته باشید باید به خلاقیت و نوآوری توجه ویژهای داشته باشید. برای اینکه بتوانید از رقبای خود پیشی بگیرید باید همواره بتوانید یک قدم از آنها جلوتر باشید و ایدههای نو و متنوع پرورش دهید. وقتی مسائل گوناگون را از جهات مختلف بررسی میکنید ایدههای جدید در ذهنتان خلق میشوند.
مطلب مرتبط: چرا خلاقیت مهمترین مهارت برای موفقیت کسبوکارهاست؟
۵ـ تولید محصول و ارائهی خدمات مطابق با نیاز مشتری
و اما آخرین مورد که مهمترین اصل هم هست. شناخت نیاز و دغدغه مشتری و تولید محصول و ارائه خدماتی که متناسب با نیاز و انتظارات مشتریان باشد. بسیاری از افراد زمانیکه قصد راهاندازی کسبوکاری را دارند خود را در باتلاقی از انواع محصولات و خدمات سردرگم نگه میدارند. چراکه نمیدانند چه محصول و خدمتی میتواند پاسخگوی نیازها و خواستههای مشتریان باشد. یا از آن بدتر وارد بازار رقابتی کسبوکار میشوند و هر بار محصول و خدمت جدیدی را برای فروش انتخاب میکنند. غافلازاینکه محصول انتخاب شده درحال حاضر هیچ دردی را از مشتری درمان نمیکند. مراحل تولید و تأمین محصول و ایدههای جدید را بررسی کنید تا بتوانید بهترین محصول یا خدمت را باتوجه به اقتضای زمان انتخاب نمایید.
به نیاز مشتریان توجه کنید و خدماتی را ارائه دهید که با محصولات رقبا متفاوت باشد. شبکهی ارتباطی خود را با مشتریان گسترش دهید و همواره گوش شنوایی برای شنیدن انتقادت، پیشنهادات و انتظارات آنها باشید.
مطلب مرتبط: در فروش اینترنتی چی بفروشیم؟ ۱۵ مورد از پرفروشترین محصولات اینترنتی
جمعبندی
باتوجه به مواردی که در بالا خواندید، اگر خواهانِ اقدام برای کارآفرینی در منزل هستید یادتان باشد بیگُدار به آب نزنید و تمام جوانب را کامل بررسی کنید. سپس دلایل خود را از انجام این کار بنویسید، صرفا به علاقهی خود اکتفا نکنید و با استفاده از تستهای شخصیت شناسی و رفتارشناسی استعداد و تناسب موجود میان شغل و شخصیتتان را ارزیابی کنید. اهداف و چشماندازتان را بررسی نمایید و قبل از راهاندازیِ کسبوکارتان از راهنماییهای افراد متخصص و باسابقه بهرهمند شوید. اگر ایدهی متنوعی دارید، اجرا کنید. هرگز برای پیشرفت خودتان را محدود نکنید. اگر بررسی کردید و دیدید که ایدهای قابلیت اجرا ندارد و یا اینکه از توان شما خارج است، خودتان را اذیت نکنید و ناامید نشوید. همیشه یک راه جدیدی وجود دارد.