نمیتوانیم کتمان کنیم که جذاب بودن در جمع برای ما بیاهمیت است. همهی ما انسانها موجوداتی اجتماعی هستیم و دوست داریم دیگران از ما خوششان بیایند. گویا به همین دلیل است که این سؤال پرتکرار، روزانه به کرات از گوگل پرسیده میشود: «چطور در جمع جذاب باشم؟» اما واقعا چرا انقدر برای ما اهمیت دارد که دیگران ما را چگونه میبینند؟
جذاب بودن در جمع برای ما مهم است زیرا:
- اثرگذاری ما را بر دیگران بیشتر میکند و حرفمان خریدار پیدا میکند.
- میتوانیم با ارتباطات به مقاصد خود برسیم و پیشرفت کنیم.
- توانمندی ما را در حل مشکلات و هنگام تصمیمگیریها بالا میبرد.
حال این سؤال پیش میآید که من چگونه میتوانم جذاب بودن در جمع را یاد بگیرم و به چه نکاتی باید توجه کنم؟
مقالهای که ملاحظه میکنید نکات ظریف و حرفهای را در اختیار شما قرار میدهد تا جذابتر به نظر برسید. ما در ابتدا راز و رمز افرادی را گفتهایم که با شخصیت خود دیگران را جذب خود میکنند، سپس اشاره کردهایم که چطور میتوانید تو دل برو و محبوب دلها شوید، در ادامه نکاتی را دربارهی جذابیت کلامی خواهید خواند و در آخر به شما خواهیم گفت که چطور در جمع خوش بدرخشید و موفق عمل کنید.
۴ پاسخ به این سؤال که چگونه شخصیتی جذاب داشته باشیم؟
در دنیایی که رسانههای جمعی مثل اینستاگرام برای ما ساخته است، داشتن ظاهری مطابق مد روز و تناسب اندام حرف اول را میزند. اما شما هم شاید در اطرافتان افرادی را به عنوان نمونه داشته باشید که ظاهری ساده و بیآرایش دارند و چندان هم بدن و صورتشان طبق معیارهای جهانی زیبا نیست. ولی برای ما جذاب به نظر میرسند و شریکهای زندگی با موقعیتهای بسیار عالی سراغشان میآید. مگر این افراد چه ویژگیهای شخصیتی جذابی دارند؟
جواب ساده است. آنها در دنیایی که آدمها مثل محصولات در یک خط تولید و شبیه هم خودشان را درست میکنند به بنیانهای فکری خود بهای بیشتری میدهند. آنها طرز فکر منحصربهفردی برای خود میسازند که شخصیتشان را به صورت کاریزماتیک درمیآورد و متمایزشان میکند و حتی میتوانند در مسیر شغلی، دوستی و عاطفی خود به نوعی عمل کنند که بر دیگران سلطه داشته باشند. در ادامه به شما کمک میکنیم مانند این گروه از افراد با قوانین جذاب بودن آشنا شوید و با شخصیت خود دیگران را به سمت خودتان جذب کنید.
۱ـ خودشناسی داشته باشید.
قدم اول این است که شما بدانید که دقیقا کی هستید و چه ارزشهایی در زندگی خود دارید که به آنها پایبندید. ارزشها کیفیتی هستند که شما به عنوان انسان میخواهید همواره در طول زندگی خود تجربه کنید. آنها قطب نمای زندگی شما هستند و وقتی از آنها آگاه باشید میتوانید در گام بعدی هدفهای کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدتی برای خود بچینید و حرکت کنید. پس همین حالا یک لیست تهیه کنید و بدون ترس از قضاوت و مسخره شدن توسط دیگران به این سؤالات پاسخ دهید:
- من چه تواناییهایی دارم؟
- من چه نقاط ضعفی دارم و پاشنههای آشیل شخصیتی من چه مسائلی میتوانند باشند؟
- من دوست دارم چه ارزشهایی را در قلمروهای مختلف زندگی مثل: خانواده، اجتماع، کار و شغل، رشد شخصی، تحصیلات، رابطهی عاطفی و … داشته باشم؟
۲ـ ارزشها و نیازهای دیگران را بشناسید.
ازآنجایی که در هر ارتباطی با حداقل دو انسان روبهرو هستیم، شما باید بعد از شناختن خودتان نیازهای طرف مقابل را شناسایی کنید تا جذاب به نظر بیایید. این کار درک عمیقتری از آنها به شما میدهد و میتوانید با فهمیدن نیازهایشان و برطرف کردن آنها در دلشان نفوذ کنید. مثلا اگر مدیر یک سازمانی باشید، باتوجه به خواستههای کارکنان میتوانید فرصتهایی را برای رشد و توسعهی آنها فراهم کنید (ساعت کاری کمتر، افزایش دستمزد، ایجاد شرایط راحتتر برای وام گرفتن و …).
در چنین حالتی آنها بیشتر به حرف شما عمل میکنند. چراکه شما را مدیری دلسوز، محترم و بافهم و شعور میبینند. این امر برای پیشبرد اهداف آتی شما حیاتی است.
مطلب مرتبط: ۱۳ تکنیک برای داشتن روابط عمومی بالا در محیط کار
۳ـ اهداف واقعبینانه داشته باشید و از آنها مراقبت کنید.
پس از خلق ارزش و هدف برای زندگی خود و دیگران وقت این رسیده است که به اهدافتان عمل کنید. فردی که مدام از اهدافش صحبت میکند ولی در عمل قدم از قدم برنمیدارد برای هیچ کسی جذابیتی ندارد و این موضوع محدود به جنسیت خاصی نیست. شما باید حواستان را جمع کنید و در زمین خود بازی کنید. یعنی چه؟ یعنی به دنبال تأیید غیرواقعی از دیگران نباشید و وارد بازیهای روانی آنها نشوید. بلکه با پذیرش نقاط ضعف خود، برای بهبود آنها تلاش کنید و بالغانه رفتار کردن را یاد بگیرید.
مدام در پی یادگیری و تجربههای جدید باشید و به دنبال چیزی بروید که واقعا خودتان از ته دل دوستش دارید. پیگیری چنین روشی شما را در مسیری قرار میدهد که برای خود خط فکری داشته باشید و همواره یک پیرو نباشید. شاید به ذهنتان بیاید که وقتی با دیگران مشورت میکنیم و از آنها الگو میگیریم خطر تصمیمگیری برای ما کاهش مییابد.
اما واقعا تا کی؟
مگر چنین نیست که میخواهید شجاع و خاص به نظر برسید و به دنبال جذاب بودن در جمع هستید؟ به این نکته نیز توجه داشته باشید که وقتی سخن از هدف داشتن و عملگرایی میزنیم منظورمان این نیست که هدفهای غیرواقع بینانه انتخاب کنید. از قدیم گفتن سنگ بزرگ نشانهی نزدن است.
هدفهایی را برگزینید که مشخص، قابل اندازهگیری و مستمر هستند و در ادامهی راه سعی کنید دیگران را هم در جهت دستیابی به اهدافتان همراه کنید. شاید هدف شما هدف آنها هم باشد و بتوانید باهم یک تیم خوب بسازید.
۴ـ نرمش و انعطاف داشته باشید.
انعطافپذیری یعنی توانایی تنظیم خود با شرایط متغیر و برای داشتن چنین توانایی، فرد باید درک صحیحی از نیازها و موقعیتهای دیگران داشته باشد تا بتواند با شرایط سازگار شود و آنها را بپذیرد. انعطافپذیری به شما این امکان را میدهد که رشد کنید و از یاد گرفتن چیزهای جدید نترسید. زیرا شما شخصیتی دارید که بر ایستادن روی روشهای قدیمی تعصب ندارد و همین در تعارضات بین فردی به شما کمک میکند از شکلگیری اختلافات عمیق جلوگیری کنید و با ارتباط مؤثر برقرار کردن با همکار، همسر، فرزند و دوست خود در نگاه آنها جذابتر به نظر برسید.
چطور محبوب دلها شویم؟
در کتابها و مقالههای بسیاری مطالبی تحت عنوان ترفندهای جذاب بودن به چشم میخورند. خیلی از آنها هم کاربردی هستند اما ما در اینجا به پنج مورد از رازهای جذابیت اشاره میکنیم که اگر آنها را به کار ببرید در هر مکان و زمانی و با هر جنسیتی جذاب به نظر میرسید و افراد دوست دارند با شما ارتباط برقرار کنند.
بیشتر لبخند بزنید.
هرچه لبخند شدیدتر و صمیمانهتر باشد، چهره نیز جذابتر میشود. پژوهشگران سوئیسی آزمایشی انجام دادند تا ببینند آیا بین جذابیت و لبخند زدن رابطهای وجود دارد یا خیر؟ آنها به این نتیجه رسیدند که هرچه لبخند شدیدتر باشد چهره جذابیت بیشتری خواهد داشت و چهرهی شاد نبود جذابیت نسبی را جبران میکند. بنابراین اگر در پی جذب فردی هستید بیشتر لبخند بزنید.
حالتی گشاده و پذیرا داشته باشید.
زبان بدن شما بسیار مهم است و نشان میدهد تا چقدر با اعتمادبهنفس و پذیرای ارتباط با آدمهای مختلف هستید. تصور کنید وارد جمعی میشوید و فردی را میبینید که عبوس و دست به سینه نشسته است. آیا برای اولین ملاقات جذب چنین فردی میشوید و طرف او میروید؟ مسلما خیر. پس خوب است که داشتن زبان بدن گشاده را تمرین کنید. سعی کنید تا زبان بدنتان با کلمات شما هماهنگی داشته باشد تا انسانها آرامش و اعتماد بیشتری از شما دریافت کنند و تمایل داشته باشند تا با شما ارتباط برقرار کنند.
چند نمونه از زبان بدن با اعتمادبهنفس و پذیرا:
- راست ایستادن
- استفادهی مناسب از دستها و محکم دست دادن
- بالا نگه داشتن سر
- واکنش نشان دادن به صحبتها و سر تکان دادن
- قرار گرفتن پاها به حالت نیمه باز
- خم شدن متین و نامحسوس به طرف مقابل در هنگام صحبت کردن
۳ـ بامزه باشید.
مطالعات فراوانی نشان دادهاند که خانمها جذب آقایانی میشوند که آنها را میخندانند. زنان به دنبال مردانی هستند که بامزه، اجتماعی و باهوش باشند و شما اگر آقا هستید و این متن را میخوانید با نشان دادن حس شوخ طبعی خود این ویژگیها را از خود بروز میدهید و همین باعث جذب زنان به شما خواهد شد. جالب است بدانید که عکس این قضیه صادق نیست و اگر زنی شوخ طبع نباشد میزان جذابیتش در نظر مردان چندان تحت تأثیر قرار نمیگیرد.
مطلب مرتبط: چگونه در قرار اول جذاب باشیم؟
۴ـ دوستان زیادی داشته باشید.
بهطور کلی وقتی فردی در یک گروه قرار میگیرد جذابتر به نظر میرسد چون بدیهای هر فرد گروه در خوبی جمعی گم میشود. خوب است که در اجتماع مشارکت داشته باشید. با اضافه کردن مداوم افراد جدید به حوزهی اجتماعیتان شما مهارتهای اجتماعی قویتری یاد خواهید گرفت. به تیمهای ورزشی، انجمنها و کلوبها ملحق شوید. همچنین مجموعه علایق خود را پیگیری کنید، به کلاسهای مختلف بروید و خط فکری خاص خود را بسازید تا حرفهای جالبتری برای گفتن داشته باشید.
۵ـ از حرفهای بیهوده پرهیز کنید.
پرسیدن از وضعیت آبوهوا یا تعداد خواهر و برادرها از فردی که برای اولین بار با او به ملاقات رفتهاید گزینهی مناسب و جالبی نیست پس پرسیدن سؤالات اساسی را به آینده موکول کنید. بجای آنها میتوانید فرصتی فراهم آورید تا افراد از خودشان بیشتر صحبت کنند.
پژوهشی را در این زمینه دانشگاه هاروارد انجام داده است. محققان به این نتیجه رسیدهاند وقتی از خودمان صحبت میکنیم دقیقا همان بخشهایی در مغز فعال میشوند که در هنگام غذای خوب خوردن یا برقراری رابطهی جنسی فعال میگردد پس میتوان گفت این کار باعث ایجاد شادی درون افراد میشود و زمانهایی که کسی ما را شاد کند احتمال اینکه به او جذب شویم بیشتر است. بنابراین به طرف مقابل اجازه و فرصت دهید تا از خودش حرف بزند و شما متکلم وحدهی قرار ملاقات نباشید.
مطلب مرتبط: چگونه رفتار دیگران را تحلیل کنیم؟
چگونه در نگاه اول جذاب باشیم؟
حتما شنیدهاید که وقتی وارد جای جدیدی میشوید افراد حاضر در آن جمع زیر ده ثانیه در مورد شما یک قضاوت اولیهای خواهند داشت. آنها در این مدت زمان تصمیم میگیرند که از شما خوششان میآید یا خیر. هرچند که ممکن است با ارتباط بیشتر نظرشان تغییر کند اما به هر حال خیلیها هم طبق همان قضاوت اولیه رابطهی خود را با شما تنظیم میکنند پس خیلی مهم است که بتوانید در نگاه اول دوست داشتنی به نظر برسید. ما در ادامه به چندین نکتهی کلیدی اشاره میکنیم که میتواند در این رابطه به شما کمک کننده باشد.
ظاهر مرتب و آراسته داشته باشید.
ظاهر افراد تاحدودی اطلاعاتی در مورد باطن آنها به ما میدهد. آیا میدانستید که میزان هوش، گرایشات، علایق، تمایل به کسب تجربیات جدید، میزان آسیبپذیری، میزان تهاجمی بودن، میزان برونگرایی، میزان شایستگی و رهبری، میزان مذهبی بودن و میزان خودشیفته بودن شما در ظاهرتان مشخص است؟
وقتی شما در نگاه اول آراسته و با رنگهای شادتری ظاهر میشوید افراد شما را آرامتر، بانشاطتر و منظمتر میبینند و تمایل بیشتری دارند تا با شما ارتباط برقرار کنند.
بدون استرس و بیقراری رفتار کنید و حرف بزنید.
میزان بالای استرس شما در قرار اول ممکن است همه چیز را در همان ثانیههای ابتدایی خراب کند. برای اینکه اضطراب خود را مدیریت کنید:
- وقت شناس باشید و به موقع بر سر قرار حاضر باشید. این کار هم شما را در نظر فرد مقابل محترمتر جلوه میدهد هم خودتان خیالتان راحتتر است و کنترل بیشتری روی اوضاع دارید.
- آمادگی داشته باشید و از قبل اطلاعاتی در مورد فردی که با او قرار دارید به دست بیاورید. این کار باعث میشود برای شروع گفتگو دستتان بازتر باشد و بتوانید سؤالات بهتری از فرد مقابل بپرسید.
- سعی کنید صبور باشید و شتابزده سکوتهای بین مکالمات را پر نکنید چون این کار از جذابیت شما میکاهد.
- اگر اضطراب اجتماعی خود را غیر قابل کنترل میبینید حتما به یک روانشناس برای علتیابی و درمان مراجعه کنید.
بوی خوب بدهید.
هیچکس از فردی که بدن و دهانش بوی بدی میدهد خوشش نمیآید. رعایت بهداشت فردی چون مسواک زدن و دوش گرفتنهای منظم باعث میشود خوش بوتر و دوست داشتنیتر به نظر بیایید. همچنین میتوانید عطر خاص خودتان را داشته باشید و از آن برای بالا بردن جذابیت خود استفاده کنید.
تماس چشمی ملایم داشته باشید.
شما باید فردی باشد که ارتباط چشمی را آغاز میکنید. این خیلی جذاب است، به طرف مقابل احساس مهم بودن میدهد و در جلب اعتماد آنها به شما اهمیت دارد. ارتباط چشمی شما باید ملایم باشد یعنی نه طوری به نظر برسید که مدام چشمش را میدزدد و نه ارتباط چشمی خیره و طولانی به افراد داشته باشید.
گفتگویی هدفمند ایجاد کنید.
شما باید بدانید که از برقراری ارتباط اولیه چه میخواهید و هدفتان چیست. برای این منظور باید پرسشهای درست و ترجیحا بازپاسخ بپرسید. سؤالات بازپاسخ چه سؤالاتی هستند؟ سؤالاتی که با کلمات پرسشی همچون کی؟ چرا؟ چه چیزی؟ چه کسی؟ کجا؟ شروع میشوند.
وقتی چنین سؤالاتی را میپرسید طرف مقابل را وادار میکنید که توضیح بیشتری داده و حرف زدن را ادامه دهد. در مقابل اگر سؤالات بسته پاسخ بپرسید به گفتن بله یا خیر بسنده میکند و گفتگویی بین شما شکل نمیگیرد. در هنگام حرف زدن با فرد روبهروی خود، گوشی همراه را کنار بگذارید و حتما با تکان دادنهای به موقع سرتان به او نشان دهید که برای گوش دادن به حرفهایش مشتاقید تا او راغب و جذب شما شود.
چگونه جذاب حرف بزنیم؟
« مسحور حرف زدنش میشدم!»
دوست دارید جملهی بالا از زبان دیگران در مورد شما گفته شود؟ هیجان انگیز است نه؟ به نظر شما اینگونه افراد چه ظرافتهای کلامی و فوت و فنی به کار میبرند که دیگران مجذوب حرف زدنشان میشوند؟ ما به شما خواهیم گفت که چیکار کنید.
لحن خوبی داشته باشید. لحنی که شفاف، بدون گرفتگی و دلنشین و متناسب با افرادی باشد که با آنها در حال مکالمهاید. شما نباید با همان لحنی که در خانه و با خانوادهی خود حرف میزنید با رئیستان هم صحبت کنید. لحن، به حرف زدن شما رنگ و بو میدهد و شنونده احساسات شما را از این طریق دریافت میکند. اگر لحن خوبی داشته باشید حرف زدن شما از حالت رباتی بودن در میآید و به دل مخاطب مینشیند.
شمرده، واضح، رسا و پرانرژی صحبت کنید. منظورمان این نیست که داد بزنید بلکه تن صدای شما باید به گونهای باشد که بر روی شنونده اثرگذار باشد و اعتمادبهنفس شما را هم نشان دهد. همچنین خوب است که بیوقفه و پشت سر هم حرف نزنید و بین حرفهایتان مکث هم داشته باشید. بر روی یکنواخت نبودن صدای خود کار کنید. صدای شما گاهی باید بالا برود و گاهی پایین بیاید تا حوصلهی مخاطب سر نرود.
احساسات خود را کنترل کنید و نگذارید شنونده بیشازحد و به طور آزاردهنده از حرفهایتان به اضطراب، خشم و ترس و … پی ببرد. میتوانید برای به دست آوردن آرامش خود بین کلمات نفس عمیق کوتاه بکشید.
زیاد از تیکه کلامها در صحبتهای خود استفاده نکنید. ممکن است وقتی مشغول حرف زدن هستید یک سری آواها مثل « اوووم » یا « عهههه» را به طور ناخودآگاه بین کلمات خود تکرار کنید. با آگاهی از آنها میتوانید کنترلشان کنید به این صورت که آگاهانه بین حرفهایتان مکث کنید و سپس به ادامهی سخنان خود بپردازید.
صاف بنشینید و بایستید و قوز نکنید. طرز نشستن و ایستادن شما روی کیفیت صدا و چگونگی تنفس گرفتن شما تأثیر میگذارد و میتواند کلام شما را قدرتمند و یا ضعیف نشان دهد.
چگونه جمع را در دست بگیریم؟
توانایی درست استدلال کردن را یاد بگیرید.
اگر در پی این هستید که مخاطب پای حرف شما بنشیند و سخنان شما را ارزشمند بداند صحبتهایتان باید ساختاری استدلال گونه داشته باشد. در صورتی که از هر دری حرف بزنید و هیچ انسجام و نظمی بین حرفهای شما نباشد، مخاطب آن ها را بی معنا و پوچ میداند. وقتی ارزشی به زندگی مخاطب اضافه نکنید او جذب شما نمیشود. برای اینکه منطقی حرف بزنید و استدلال داشته باشید اول باید در تنهایی خودتان درست فکر کنید و تفکری نقادانه داشته باشید. فردی که صاحب فکر است بهتر میتواند زندگی خود را سامان دهد. او درست تر میتواند به دیگران مشاوره بدهد و لایق در دست گرفتن جمع است.
مطلب مرتبط: ۱۰ دلیل اهمیت هوش کلامی برای موفقیت در زندگی شخصی و کار
۲ـ حرف دل مخاطب را بزنید و از نیازها و دغدغههای او صحبت کنید.
راز جذاب بودن در جمع همین است. دوست دارید مخاطب میخکوب حرفهایتان شود؟ نیازهای او را لابهلای صحبتهای خود بیاورید. این کار باعث ایجاد حس اعتماد آنها به شما میشود و احساس میکنند که شما فردی هستید که میتوانید حرفهای آنها را به گوش کسی که باید برسانید یا خودتان حلال مشکلاتشان باشید.
۳ـ مهارت ارتباط مؤثر با مخاطب را بلد باشید.
شاید برای شما هم پیش آمده است که وارد جمعی شدهاید و یک نفر از آن وسط بلند شده و صحبت کردن را شروع کرده است. اما شما هر کاری کردید نتوانستید با او و حرفهایش ارتباط قلبی برقرار کنید. انگار شما را نمیبیند و صرفا از روی دفترش در حال خواندن متنی بیروح است که از پیش آمادهاش کرده است.
آنتونی رابینز، یکی از بزرگترین سخنرانان انگیزشی جهان میگوید: «من سخنرانی نمیکنم بلکه ارتباط میگیریم.»
یعنی او سعی میکند مخاطب را مانند دوست صمیمی خود بداند و خیلی با آرامش و راحت با او حرف بزند، شوخی کند، بپرسد و … . با مخاطب ارتباط برقرار کنید و این حس را با شور و حرارت به او منتقل کنید. «من به خاطر تو حضور دارم و تو برای من باارزشی.» مخاطب باید این جمله را به صورت مستقیم یا نهانی از شما دریافت کند تا بدین صورت جذابیت شما در جمع بالا برود.
پیشنهاد: دختر جذاب چه ویژگیهایی دارد؟
کلام آخر
آنچه بدیهی به نظر میرسد این است که راه جذاب بودن در جمع، اثر گذاری و نفوذ شما به دلهای افراد، تنها یکی دو تا نیست و میتوانید از طریق ظاهر، شخصیت، رفتار و یا کلام خود دل دیگران را به دست آورید. در تمام این ابعاد مهم این است که صادقانه و مصرانه یاد بگیرید و نکات را عملی کنید. طوری که مخاطب باور کند شما قدرتمند، با اعتمادبهنفس، دوست داشتنی، مهربان و دلسوزید تا به شما اعتماد کند و شما را وارد حریم ذهن و قلب خود کند.