استعفا دادن و تغییر شغل همیشه هم اتفاق بدی نیست و گاهی منجر به پیشرفت و سرآغاز اتفاقات خوب میشود. شغل هر فرد ساعتهای زیادی از وقت روزانه و روزهای زیادی از عمر فرد را به خود اختصاص میدهد و شاید منطقی نباشد که فرد در شرایطی کار کند که احساس سرخوردگی و ناکامی داشته باشد.
شما فکر میکنید مهمترین دلیل برای تغییر شغل و استعفا چیست؟ آیا شما تجربه استعفا دادن را داشتید؟ آیا بعد از استعفا پشیمان شدید یا برای شما سرآغاز اتفاقات خوبی بوده است؟
شما برای تبدیلشدن به فردی موفق در حیطهای مانند پرستاری به دانشگاه میروید، اما بعد از مدتی متوجه میشوید که کار کردن در محیط بیمارستان و اورژانس مناسب روحیات شما نیست و آنها آن چیزی نیست که شما از خود و شغلتان انتظار داشتید. در عوض، به این نتیجه میرسید که علاقه و انتظار شما از شغل آیندهتان رشته هنر و کار کردن در زمینه هنر است و این یعنی یک تغییر ۱۸۰ درجهای که مسیر شغلی شما را بهکلی دچار تحول میکند.
مطمئنا از قرار گرفتن در چنین موقعیتی متعجب و همچنین عصبی خواهید شد و با خود فکر میکنید که آیا میتوان این تغییر را ایجاد کرد و حتی آیا زمان تغییر کار و حرفهای که برای کسب مهارت در آن سالها تلاش کردهام مناسب است؟
ما اینجا هستیم تا به شما بگوییم نهتنها امکانپذیر است، بلکه اگر هم مایل باشید میتوانید با اقدامات صحیحی این مسیر تغییر را در خود به وجود آورید و سراغ شغلی بروید که عمیقا علاقه شما در آن است.
۶ دلیل مهم برای تغییر شغل
فکر کردن به تغییر شغل، بدون شک برای هر فردی اتفاق افتاده است. بااینحال در چه شرایطی باید این اقدام را مثبت بدانیم؟ این موضوع، یکی از درگیریهای ذهنی مهم محسوب شده و در این رابطه نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید این است که دلایلی که در ادامه قصد معرفی آنها را داریم، تنها بیانگر آن خواهد بود که شما دلیل درستی را برای این تصمیم در اختیار داشته و ابدا مجوزی جهت این اقدام محسوب نمیشود.
درواقع همهچیز به انتخاب نهایی شما بستگی داشته و توصیه میشود که در این رابطه دقت عمل و مشورت با افراد باسابقه و متخصص را نیز در نظر داشته باشید.
۱ـ پیشنهاد شغلی بهتری دارید.
۲ـ عدم علاقه نسبت به کاری که انجام میدهید.
۳ـ مشکلی رخداده که ادامه فعالیت را سخت میکند.
۴ـ زمانی را برای بهبود و ارتقا مهارتهای خود نیاز دارید.
۵ـ همهچیز بیشازحد تکراری شده است و شما در مرز فرسودگی شغلی و افسردگی هستید.
۶ـ عدم وجود تناسب بین شغل و شخصیت و شرایط زندگی شما
از میان این شش دلیل علت دوم، پنجم و ششم در این مقاله بهطور مفصل بررسی خواهد شد. چون بیشترین ترس و مقاومت در این شرایط وجود دارد. قطعا شما پیشنهاد کاری بهتر را بهراحتی میتوانید در اولویت قرار دهید. یا اگر مشکلی در کار وجود داشته باشد خیلی راحتتر برای تغییر و ترک کار اقدام میکنید. اما مشکل از جایی شروع میشود که بین علاقه و توانمندیهای خود و کار میمانید. معمولا انسانها خود را قربانی میکنند و دست به سازگاری با کار خود میزنند.
چه زمانی برای تغییر شغل مناسب است؟
هیچ زمان قطعی و مشخصی برای تغییر شغل وجود ندارد و این موضوع را تنها خود افراد میتوانند مشخص کنند. بهترین زمان برای تغییر شغل زمانی است که شما متوجه یک یا چند مورد از موارد زیر میشوید:
- متوجه میشوید که از شغل خود بهشدت ناراضی هستید و هیچ تغییری بهجز تغییر شغل حال شما را خوب نمیکند.
- دلایل نارضایتی خود را متوجه شدهاید و میدانید که هیچ تغییری این مشکلات را از بین نمیبرد.
- شغلی را پیدا کردهاید که با علایق شما سازگار است و میدانید کارآمدی و بهرهوری بیشتری در آن دارید.
۵ نکته که قبل از تصمیم برای تغییر شغل باید آنها را رعایت کنید
درست است که تصمیم درست در تغییر شغل تأثیرات مثبت فراوانی بر زندگی ما دارد ولی اگر تصمیم ما اشتباه باشد پشیمانی بزرگی به همراه میآورد. پس مهم است که درست انتخاب کنیم و تصمیم مناسب بگیریم. برای انتخاب درست انجام اقدامات زیر ضروری است.
۱ـ خودتان را بشناسید و تکلیفتان را با خودتان مشخص کنید
اول خودتان را بشناسید و بدانید از زندگی چه میخواهید؟ میدانیم این کار سخت است. چون هرگز به ما آموزش ندادهاند که چگونه استعدادها و علایق خود را بشناسیم. ما همیشه یاد گرفتیم به دنبال سود و منفعت و موقعیت اجتماعی بهتر باشیم.
مطمئنا هدف شما این نیست که برای هر حرفه و شغلی اقدام کنید و بدون داشتن شفافیت از همان ابتدای مسیر تغییر شغل، تقریبا هر مرحلهای را که طی کنید بازهم به خانهی اول خود بازمیگردید و این یک روند بسیار شکننده برای تغییر شغل خواهد بود.
جستجوی کار شما باید شامل نوعی خودارزیابی باشد. این روند میتواند شامل استفاده از یک ابزار ارزیابی شخصی و همچنین یک تست ارزیابی شخصیت مانند تست شخصیت شناسی MBTI باشد، یا یک مدل رفتارشناسی همچون تست رفتارشناسی دیسک DISC یا صحبت با افرادی باشد که برای مشاوره و توصیه گرفتن آنها را قبول دارید. مانند دوستان، خانواده یا مشاوره شغلی.
هدف از این کار، دستیابی به خودآگاهی در قالب یک هدف شغلی است. اینجا جایی است که شما تعیین میکنید هدفی که انتخاب کردهاید منطقی است. آیا برای شما مناسب است و آیا قابلدستیابی است یا خیر؟ از طرفی میتوانید بررسی کنید که آیا توان ماندن در شغل فعلی خود را دارید؟ گاهی با شناخت ویژگیهای شخصیتی و رفتاری خود راحتتر میتوانیم با نقاط ضعف و قوت خود کنار بیاییم. شاید بعدازاین خودشناسی دیگر نیازی به تغییر شغل نباشد. یا بهطور مثال تنها با یک تغییر کوچک در محیط کار مشکل برطرف شود. اما اگر مطمئن شدید که شما مناسب این شغل نیستید پس باید آماده تغییر شوید.
مطلب مرتبط: شغل مناسب تیپ شخصیتی شما کدام است؟
۲ـ تمامی احتمالات را در نظر بگیرید
نارضایتی شغلی دلایل مختلفی دارد. گاهی تنها با شناسایی و تغییر این دلایل میتوان این مشکل را حل کرد اما گاهی مواقع میزان نارضایتی بهقدری بالا است که به تدریح به فرسودگی شغلی منجر میشود.
تغییر شغل نیز با مشکلاتی همراه است. ممکن است که شما برای مدتی بیکار بمانید و پس از تغییر شغل نیز ممکن است با مشکلاتی همچون مشکل با کارفرما و غیره مواجه شوید. در هنگام تصمیمگیری تمامی این احتمالات بهاضافه وضعیت اقتصادی خود را در نظر بگیرید و متناسب با آنها اقدام کنید.
۳ـ در کار موردعلاقه خود بهطور داوطلبانه کارآموز شوید
بهصورت داوطلب به سراغ شغل موردعلاقه خود بروید و آن را امتحان کنید. امتحان کردن یک نوع کارآموزی و کسب مهارت و تجربه است و بهتر است از همان ابتدا توقع حقوق و مزایا نداشته باشید. این کار باعث میشود که شغل انتخابی خود را بهتر بشناسید و برای انتخاب آن مصمم شوید.
مطلب مرتبط: چرا باید در دوران دانشجویی کار کنیم؟
۴ـ آموزش ببینید و خودتان را به فردی متخصص تبدیل کنید
یکی از دلایل نارضایتی شغلی، باقی ماندن در یک سطح مشخص و عدم پیشرفت و ترفیع شغلی است. توصیه میشود که مهارتهای شغلی جدید بیاموزید و علم و تخصص خود را گستردهتر و پیشرفتهتر کنید. پس از مدتی باقی ماندن در یک پست، لازم است که تغییر کنید و دانش خود را در آن زمینه افزایش دهید تا کارآمدیتان در آن شغل افزایش یابد.
مطلب مرتبط: ۱۵ مهارت شغلی پردرآمد و پولساز که باید بهسرعت بیاموزید
۵ـ تفریح و استراحت را از برنامهی زندگیتان حذف نکنید
کار و شغل یک فعالیت یکنواخت و روزمره است و بهندرت پیش میآید که کار افراد با هیجان و علاقهمندیهایشان همراه باشد. اما مدیریت زمانهای آزاد به عهده خود شما است. در ساعات آزادتان به تفریح و سرگرمی بپردازید تا یکنواخت شدن زندگی به نارضایتی شغلی منجر نشود.
برای تغییر شغل از کجا باید شروع کنیم؟
حال که از انتخاب خود مطمئن هستید باید بتوانید شغل خود را تغییر دهید. برای این تغییر شغل نیازمند انجام مراحل زیر هستید.
از حاشیه امن خود خارج شوید تا تغییر شغل موفقی داشته باشید
معمولا ما انسانها ترجیح میدهیم از یک مسیر تکراری و عادات همیشگی اما امن زندگی خود را بگذرانیم. این عادات شاید تضمینکننده خوشحالی و شادی واقعی در زندگی ما نباشند اما امنیت ما را تأمین میکنند. لطفا نترسید!
ریسک کنید. نمیخواهیم بیپروا و بدون فکر دستبهکار شوید. اما به من بگویید اگر تا آخر عمر پرستار بمانید و حقوق ثابتی داشته باشید و امنیت شغلی شما تأمین شود اما افسرده باشید و همیشه رؤیاهای خود را دور از دسترس ببینید از زندگی راضی هستید؟ اگر واقعا در کاری علاقه و استعداد سرشاری دارید چرا برای رسیدن به آن تلاش نمیکنید؟ آیا هنوز هم توان کار در شغل و حرفه فعلی خود را دارید؟
اگر شما از خون میترسید یا دیدن افراد بیمار شما را به سمت افسردگی سوق میدهد شما مناسب پرستاری نخواهید بود و بهزودی تاوان سنگینی برای سرکوب احساسات خود پرداخت خواهید کرد. همه جوانب کار را در نظر بگیرید و بعد تصمیم بگیرید. دنیا پر است از انسانهای موفقی که ناشاد و بیمار هستند. خودتان را قربانی موفقیت نکنید.
مطلب مرتبط: ۸ گام مؤثر برای خروج از منطقه امن ذهنی
تصمیم راسخ بگیرید و شغل خود را تغییر دهید
اینکه بدانید از شغل خود رضایت ندارید و حال خوبی را در این زمینه تجربه نمیکنید ممکن است ناامیدکننده باشد، اما تا زمانی که این کار را انجام ندهید احتمالا حس خوبی نخواهید داشت، بلاتکلیف خواهید بود و همچنین نمیدانید که چگونه باید به موفقیت شغلی برسید. شما باید عزم خود را جزم کنید که باید کار دیگری انجام دهید و سپس سعی کنید کار متفاوتی انجام دهید، شکست بخورید، دوباره انتخاب جدیدی داشته باشید و دوباره امتحان کنید تا زمانی که به بهترین انتخاب برسید.
سخن آخر
تغییر شغل از راههای مختلفی اتفاق میافتد. ممکن است بعد از گذراندن دورههای مرتبط یا بازگشت به دانشگاه و تحصیل مجدد بهطور طبیعی رخ دهد و گاهی میتواند فقط برحسب اتفاق باشد. اما یکی از بهترین راهها برای شروع هر شغل تازهای، پویایی، فعال بودن و باانگیزه بودن است.
در اینجا برای کمک به شما در راستای ایجاد فرصتهای جدید، مطالبی بیان شد که اولین و مهمترین آنها خودشناسی است. باید در گام نخست خود را بشناسید تا بدانید از دنیا چه میخواهید و چه رسالتی دارید.
پیشنهاد: ۵ شایستگی شغلی ضروری برای استخدام