از دیدگاه مدیران منابع انسانی اشتباهات رایج در مصاحبه شغلی چیست؟

اشتباهات رایج در مصاحبه

متأسفانه این روزها بسیاری از افراد اذعان می‌کنند که مصاحبه‌ شغلی به سد بزرگی برای رسیدن به شغل ایده آلشان تبدیل‌شده‌ است. درصورتی‌که اگر بخواهیم واقع‌بین باشیم تنها با آگاهی نسبت به مجموعه‌ای از اصول اولیه‌ی مصاحبه به‌راحتی می‌توانید از این مرحله عبور کرده و به شغل رؤیایی خود دست‌یابید. با پرس‌وجو از مدیران منابع انسانی متوجه خواهید شد که اشتباهات رایج در مصاحبه‌ شغلی اصلا مسائل عجیب‌وغریبی نیست. بسیاری از افراد از ماهیت اشتباه چنین رفتارهایی مطلع نیستند و به‌راحتی مرتکب آن‌ می‌شوند.

ما در این مقاله تصمیم گرفتیم به بررسی برخی از اشتباهات رایج در مصاحبه شغلی بپردازیم. اینکه چه بایدها و نبایدهایی را در جلسه‌ی مصاحبه رعایت کنید؟ چه رفتارهایی را از خود نشان دهید؟ چگونه صحبت کنید؟ و حسابی حواستان را جمع کنید که مرتکب چه اشتباهاتی نشوید؟

مثال‌هایی از اشتباهات رایج در مصاحبه‌ شغلی

جالب است بدانید زمانی که با برخی از مدیران منابع انسانی در خصوص اشتباهات رایج در مصاحبه شغلی گفتگو می‌کردیم به نکات جالب‌توجهی اشاره کردند. مثلا آن‌ها می‌گفتند که برخی از متقاضیان حتی در روز مصاحبه لباس رسمی و مناسبی بر تن نداشتند. یا با در دست داشتن یک بطری آب و وسایل اضافی دیگری وارد جلسه‌ی مصاحبه می‌شوند و همه‌ی آن‌ها را بر روی میز رها می‌کنند.

از آن بدتر آدامس جویدن و ترکاندن آن در حین مصاحبه شغلی است. یا مثلا فکرش را بکنید فردی که مدام در طول جلسه‌ی مصاحبه در حال چک کردن ساعت و صفحه‌ی تلفن همراه خود است. شاید ازنظر خودش انجام این کار فقط سه ثانیه زمان ببرد. اما نمی‌داند که با انجام همین رفتار ساده تا چه حد شانس موفقیت خود را کاهش می‌دهد. می‌بینید که اشتباهات رایج در مصاحبه شغلی همیشه هم موارد خاص و بزرگی نیستند. رعایت کردن همین نکات ساده شانس موفقیت شما را چندین برابر می‌کند. 

مهم‌ترین اشتباهات رایج در مصاحبه شغلی که منجر به شکست شما می‌شوند:   

  لباس مناسب، اشتباهات رایج در مصاحبه

  • لباس مناسب بپوشید و آراسته باشید

شک نکنید اولین تصویری که از شما دیده می‌شود به طرز قابل‌توجهی در نتیجه‌ی مصاحبه‌ شغلی شما تأثیرگذار خواهد بود. ابتدایی‌ترین پیامی که در مصاحبه‌ شغلی از خود انتقال می‌دهید، با نوع لباس پوشیدنتان است. حتی قبل از اینکه کلمه‌ای از شما شنیده شود. برخی افراد معتقدند که همیشه به‌گونه‌ای خاص لباس می‌پوشند. اما لطفا در جلسه‌ی مصاحبه‌ شغلی این خاص بودن را کنار بگذارید! همین‌که لباسی مرتب و مناسب فضای جلسه به تن کنید کافی است. پس بهتر است در ابتدا محیط کاری را بسنجید و مطابق با آن، لباس مناسب خود را انتخاب کنید.

موبایل روشن اشتباهات رایج در مصاحبه

  • هرگز با موبایل روشن به جلسه‌ی مصاحبه شغلی نروید

یکی از مهم‌ترین اشتباهات رایج در مصاحبه استخدامی روشن گذاشتن تلفن همراه است. متأسفانه بسیاری از افراد در مصاحبه‌ شغلی نه‌تنها تلفن همراه خود را خاموش نمی‌کنند. بلکه مُدام حواسشان به آن بوده و تمرکز کافی برای پاسخ دادن به سؤالات را ندارند. این کار حس بدی را به مدیران منابع انسانی منتقل می‌کند. مطمئن باشید با خاموش کردن موبایلتان آن‌هم برای چند دقیقه، آسمان به زمین نمی‌آید.

  • فرد دیگری را به‌عنوان همراه با خود نبرید

اگر شخصیتی دارید که بدون همراهی دیگران از پس هیچ کاری برنمی‌آیید، قید مصاحبه‌ی شغلی را بزنید. هیچ مدیر منابع انسانی به فردی که با خودش همراه وارد جلسه می‌کند، نمی‌تواند اعتماد ‌کند و مسئولیت‌های سنگین سازمانش را بر دوش او بگذارد.

عدم حضور به موقع، اشتباهات رایج در مصاحبه

  • عدم حضور به‌موقع در جلسه‌ی مصاحبه جز مهم‌ترین اشتباهات رایج در مصاحبه شغلی است

چه با دلیل موجه چه غیرموجه، دیر رسیدن به مصاحبه‌ شغلی تأثیر ناخوشایندی بر روی روند جلسه خواهد گذاشت. باید اولویت اولتان زودتر رسیدن به محل جلسه باشد، چراکه امکان ترافیک سنگین در طول مسیر  وجود دارد. اگر هم خیلی زودتر رسیدید به محلی در نزدیکی محل مصاحبه جهت تمرین تمرکز و مرور رزومه خود بروید و رأس ساعت خود را به جلسه‌ی مصاحبه برسانید. در صورت بروز هر مشکلی با یک تماس تلفنی تأخیر خود را اطلاع دهید.

  • در مصاحبه‌ی شغلی خسته، پریشان و مشوش نباشید

اگر به هر دلیلی بی‌حال و بی انرژی بودید، مصاحبه شغلی‌تان را لغو و آن را به زمان دیگری موکول کنید. حواستان باشد که مرتکب این اشتباه رایج در مصاحبه شغلی نشوید و حتما دلیل عدم حضور خود را چند ساعت قبل اطلاع دهید.

آیا تست‌های شخصیت شناسی می‌توانند به از بین بردن اشتباهات رایج در مصاحبه شغلی کمک کنند؟

در کنار تمام نکات مهمی که در این مقاله برای شما جمع‌آوری کرده‌ایم قصد داریم یک‌ راه میانبر را به شما معرفی کنیم. روشی که نه‌تنها شانس موفقیت شما را در مصاحبه دوچندان می‌کند بلکه به شما می‌گوید که چگونه بهترین رزومه‌ی ممکن را برای خود بنویسید. استفاده از پکیج‌های استخدامی تعبیه‌شده در سایت به شما کمک می‌کند تا شناخت دقیق و مطلوبی از خود به دست آورید و وقت و عمر خود را در انواع و اقسام جلسات مصاحبه هدر ندهید. چراکه این پکیج‌ها به شما مناسب‌ترین مشاغل تیپ شخصیتی‌تان را معرفی می‌کنند و به از بین بردن اشتباهات رایج در مصاحبه کمک شایانی می‌کنند.

جهت دریافت اطلاعات دقیق و بیشتر از پکیج‌های استخدامی کلیک کنید.

پکیج‌های ویژه استخدام

پکیج‌های ویژه استخدام سازمانی با هدف تسریع و افزایش دقت در استخدام تهیه شده است که در ۳ سطح قابل استفاده می‌باشد:

  • قطب‌نمای کلاسیک: با قطب‌نمای کلاسیک شما می‌توانید قطب‌های شخصیتی متقاضی شغل را بیابید. این پکیج ساده، سبک و قابل اعتماد است.

  • قطب‌نمای دیجیتال: با قطب‌نمای دیجیتال، شما می‌توانید قطب‌های شخصیتی و رفتاری و رغبت شغلی متقاضی شغل را بیابید. این قطب‌نما، دقیق و سریع و حتی در تاریکی نیز قابل استفاده است.

  • GPS: وقتی GPS در سازمان شما باشد، نقشه در دستان شماست و شما امکان جابجایی دقیق و مشاهده حرکت و محاسبه زمان رسیدن به مقصد را نیز دارید.

  • به زبان بدن خود توجه کنید

یکی دیگر از عوامل بسیار مؤثر در روند مصاحبه‌ی شغلی زبان بدن شما است. بدن افتاده و بی‌حال نشان‌دهنده‌ی عدم اعتمادبه‌نفس است. تکان دادن زیاد دست‌وپا، بیانگر حالت استرس و گیج بودن است. بنابراین توجه ویژه‌ای به زبان‌ بدن خود داشته باشید. مدیران استخدامی به‌شدت حواسشان به زبان بدن شما است.

ارتباط چشمی و حرف زدن در مصاحبه

  • یکی دیگر از اساسی‌ترین اشتباهات رایج در مصاحبه پرگویی یا سکوت‌های طولانی است

ممکن است در زندگی شخصی‌تان کلا انسان بذله‌گو یا عبوس و گرفته‌ای باشید. در جلسه‌ی مصاحبه، هر چیزی که تابه‌حال بوده‌اید را کنار بگذارید. با کنترل رفتار و بیان حرف‌های معقول مصاحبه‌ی خود را پیش ببرید. از پرحرفی و سکوت‌های طولانی به‌شدت خودداری کنید. خلاصه اینکه: کم گوی و گزیده گوی چون دُر، تا زاندکِ تو جهان شود پُر!

در مصاحبه‌ شغلی برای دیدن صورت طرف مقابل بین دو ابرو و در راستای دو چشم را نگاه کنید. نه آن‌قدر که خیره شوید و نه دائم سربه‌زیر باشید. شاید بتوان گفت دزدیدن نگاه و نداشتن ارتباط چشمی اشتباه رایجی در مصاحبه‌ استخدامی است. این رفتار عدم اعتمادبه‌نفس شما را به مصاحبه‌کننده منتقل می‌کند. پس با شجاعت به‌اندازه‌ی کافی ارتباط چشمی با مصاحبه‌کننده برقرار کنید.

  • هرگز درباره‌ی محیط کار و همکاران سابق خود بدگویی نکنید

تا جایی که مقدور است از علت ترک شغل قبلی‌تان صحبتی به میان نیاورید. زیرا امکان دارد از پس توضیح آن برنیایید. اما اگر مدیر منابع انسانی مصر بود که دلیل قطع همکاری‌تان را بداند، به‌هیچ‌عنوان از مدیرتان یا آن سازمان بد نگویید. حتی اگر از مدیرتان ناراحت و عصبانی بودید و دلیل این ناراحتی اخراج شما بوده است بازهم بدگویی نکنید.

  • برای به دست آوردن آن جایگاه شغلی التماس نکنید

یکی دیگر از اشتباهات رایج در مصاحبه‌ شغلی این است که افراد گمان می‌کنند برای به دست آوردن شغل باید به هر چیزی متوسل شوند. هرچقدر هم نیازمند این موقعیت شغلی باشید و بخواهید آن را تصاحب کنید،‌ هیچ عکس‌العملی از میل و نیاز خود بروز ندهید. این رفتار ناخواسته این حس را انتقال می‌دهد که به‌اندازه‌ی کافی برای این موقعیت شغلی مناسب نیستید. زیرا خودتان را شایسته و لایق موقعیت‌های بهتری نمی‌دانید.

پرسیدن سوال به موقع در جلسه مصاحبه

  • عدم توجه به صحبت‌ها و پرسش‌های مصاحبه‌کننده اشتباهی پرتکرار در مصاحبه‌ شغلی است

اگر برداشت درست از پرسش طرف مقابل نداشته باشید درنتیجه پاسخ نادرست می‌دهید، و منجر به دریافت امتیاز منفی بزرگی برای شما می‌شود. این رفتار بیانگر بی‌توجهی و بعضا هوش پایین شماست. مدیران منابع انسانی معمولا پرسش‌هایی را عنوان می‌کنند که پُر از نکته است و می‌خواهند سطح هوش، ذکاوت و تمرکزتان را بسنجند. بنابراین اگر جوابی بدهید که ربطی به پرسش نداشته باشد هرگز شما را انتخاب نخواهند کرد.

  • به‌موقع و باسیاست در مورد مسائل مالی گفتگو کنید

حواستان را جمع کنید که مرتکب این اشتباه رایج در مصاحبه نشوید. هیچ‌گاه با این تفکر که قرار است، تمامی خواسته‌های مالی شما را این سازمان برآورده کند به جلسه‌ی مصاحبه نروید. شما به همان اندازه که کارایی و تخصص دارید حق‌الزحمه دریافت می‌کنید. بنابراین انتظارات واقع‌بینانه‌ای در مورد خواسته‌های مالی خود داشته باشید و زیاد از حد هم چانه‌زنی راه نیندازید. طوری ابراز نکنید که پول مهم‌ترین دغدغه‌ی شماست. چراکه نشان‌دهنده‌ی این است که شرکت دیگری با پیشنهاد حقوقی بیشتر می‌تواند به‌راحتی شما را جذب کند.

  • به میان آوردن مسائل شخصی یکی از بدترین اشتباهات رایج در مصاحبه است

مشکلات شخصی‌تان را پیش خودتان نگه‌دارید. گاهی اوقات دیده می‌شود که افراد جلسه‌ی مصاحبه را با دورهمی‌های دوستانه اشتباه می‌گیرند. از یاد نبرید که شما قرار است فقط به دلیل تخصص و مهارت‌هایی که دارید صاحب آن موقعیت شغلی شوید. پس صرفا در مورد توانمندی‌هایتان، دستاوردهای شغلی خود که تابه‌حال به آن‌ها رسیده‌اید و چگونگی تأثیرگذار بودنتان در سازمان سخن بگویید.

  • از مصاحبه‌کننده زیاد سؤال نپرسید

هرزمان که احساس گنگی در مسئله‌ای کردید با سؤال معقول و منطقی‌ آن را برطرف کنید. البته در حین حرف زدن مصاحبه‌کننده نپرید و صبور باشید تا صحبت‌هایش به اتمام برسد. می‌توانید با جمله‌ی: “می تونم یک سؤال بپرسم؟” شروع کنید.

  • بدون تشکر و قدردانی جلسه‌ی مصاحبه را ترک نکنید

بهتر است در پایان مصاحبه از مصاحبه‌کننده بابت دعوت از شما و زمانی که در اختیارتان قرار داده‌اند تشکر کنید. این کار تأثیر مثبتی روی او خواهد گذاشت.

سخن آخر

با دریافت اطلاعات از خصوصیات شغلی و فردی خود، تجربه مصاحبه‌ی شغلی دل‌نشینی را برای خود رقم بزنید و با قرار گرفتن در موقعیت شغلی که به آن علاقه دارید به موفقیت‌ها  و تجربه‌های مفیدی دست پیدا کنید.

دسته بندی : استخدامی و شغلی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.