تست MBTI در ازدواج

حتما بارها این جمله را شنیده‌اید که دختر و پسر با ازدواج کردن کامل می‌شوند. بله دقیقا این جمله درست است.. اما زمانی درست است که انتخاب افراد برای ازدواج درست باشد. اگر شما یکی مانند خود را پیدا کنید یا به عبارتی اگر شما مکمل خود را پیدا کنید شک نکنید که خوشبخت می‌شوید. به هرحال زندگی عاطفی هم بعد مهمی از زندگی ما انسان‌هاست و نمی‌توان آن را نادیده گرفت. آیا تست‌های شخصیت شناسی مانند MBTI در ازدواج اثرگذار هستند؟

تست mbti

تصویری از زندگی یک زوج جوان: زن موجب شور و نشاط مهمانی است، درحالی‌که مرد به هر بهانه‌ای می‌خواهد زودتر آنجا را ترک کند. مرد منظم و سخت‌گیر است درحالی‌که زن پاکت شیر را روی پیشخوان آشپزخانه و لباس‌ها را روی زمین رها می‌کند. مرد منطقی و زن احساسی است؛ مرد از سیاره مریخ و زن از سیاره ونوس آمده است.

شاید با خواندن داستان بالا به این نتیجه می‌رسید که خوب این دو زوج جوان کامل با هم از نظر اخلاقی متفاوت هستند. آیا واقعا این دو زوج خوشبخت هستند؟

ما در اطراف خود بسیاری از افراد را می‌بینیم که با وجود تفاوت‌هایی که دارند اما بازهم زندگی مشترک بسیار موفقی دارند. از نظر ما این زوج ها بسیار عجیب و غریب هستند. بسیاری از روانشناسان معتقدند که اضداد یکدیگر را جذب می‌کنند. اما آیا واقعا اینگونه است؟ مهم‌تر اینکه چه چیزی باعث می‌شود این افراد از زندگی خود احساس رضایت کنند؟ یک متضاد تشویق کننده یا یک شریک آرامش دهنده؟

بسیاری از محققان و روانشناسان تصمیم گرفتند که به این سوالات پاسخ دهند. روانشناسانی که به مطالعه موضوع سازگاری و تفاهم در ازدواج پرداخته‌اند، معمولا افراد را براساس تیپ شخصیت‌شناسی به منظور طبقه‌بندی تفاوت‌های فردی مورد مطالعه قرار می‌دهند.

نقش تست MBTI در ازدواج موفق

تست MBTI تستی است که ۱۶ تیپ شخصیتی افراد را مشخص می‌کند و اولین بار توسط ایزابل بریگز ارائه شد، رایج‌ترین تست شخصیت‌ شناسی است که در تمام دنیا از آن استفاده می‌شود. استفاده از تست MBTI برای ازدواج منجر به ارائه یک مبنای قابل فهم برای مطالعات درباره تفاوت‌های موجود بین زوجین و سازگاری‌های ازدواج می‌شود.

تست mbti

چنانچه از تست MBTI در ازدواج استفاده کنید به شما خواهد گفت که: تفاوت‌های بنیادی زوجین در تفکر، تصمیم‌گیری و سازمان‌دهی زندگی از طریق اندازه‌گیری اولویت‌های آن‌ها در چهار حوزه اصلی به چه صورت است:

ترجیح شخصیتی درونگرا در مقابل برونگرا:

تا به حال به انرژی افراد دقت کرده‌اید؟ بسیاری از افراد عاشق تنهایی هستند و اگر آن‌ها را دو، سه ساعت تنها به حال خودشان بگذارید از این تنهایی انرژی می‌گیرند اما در مقابل برخی از انسان‌ها هستند که مخالف تنهایی هستند و از بودن در جمع، انرژی دریافت می‌کنند.

حوزه اول در تست  MBTI یعنی تیپ شخصیتی درونگرا در مقابل برونگرا دقیقا به حالتی اشاره می‌کند که شما توجه و انرژی خودتان را بر آن متمرکز می‌کنید. شخصیت برونگرا به دنیای بیرون و دیگران متمرکز است و با حضور در بین دوستان خود انرژی می‌گیرد و در کل منبع انگیزش او بیرونی و از طریق تعامل با دیگران است.

در مقابل این افراد، درونگرایان هستند. شخصیت‌های درونگرا بیشتر بر افکار، ایده‌ها، احساسات و دنیای خودش تمرکز دارد و بیشتر از فعالیت‌های انفرادی انرژی دریافت می‌کند. طبیعتا در ازدواج، مهم است که افراد از لحاظ درونگرایی یا برونگرایی خیلی باهم متفاوت نباشند چون در این صورت تفریح‌ها و نحوه انرژی گرفتنشان باهم متفاوت خواهد بود. مثلا تصور کنید در ازدواجی که مرد درونگرا و زن برونگراست، زن دوست دارد زیاد بیرون برود و تعاملات زیادی داشته باشد و در جمع‌های شلوغ وقت بگذراند، درحالی که مرد دوست دارد در خانه بنشیند و با کارهایی مثل کتاب خواندن، فیلم دیدن، وقت گذراندن دو نفره با همسرش یا بودن در جمع‌های خلوت و خیلی صمیمی انرژی می‌گیرد. حال به نظر شما این دونفر چطور می‌خواهند باهم کنار بیایند؟ به نظر شما این دو برای داشتن تفریح‌های مشترک به مشکل برنمی‌خورند؟

البته این موضوع به این معنی نیست که اگر ازدواج بین درونگرا و برونگرا صورت گرفت، این ازدواج موفق نخواهد شد، چون در ازدواج عوامل زیادی دخیل هستند. اما ازطرفی نمی‌شود نسبت به این موضوع بی‌تفاوت بود.

مطلب مرتبط: مقاله همه چیز درباره‌ی ازدواج درونگرا با برونگرا

ترجیح شخصیتی حسی در مقابل شهودی:

این حوزه ارجحیت شما را برای یافتن اطلاعات مشخص می‌کند. افرادی که ترجیح شخصیتی حسی دارند اغلب اطلاعات را به صورت ملموس، با جزئیات و با روش‌هایی ملموس به دست می‌آورند. نکته‌ای که درباره ترجیح شخصیتی حسی یا عمل‌گرا بسیار مهم است و شما هنگام ازدواج با این افراد باید به آن دقت کنید. این است که ترجیح شخصیتی حسی یا عمل‌گرا در حال، زندگی می‌کند.

در مقابل افراد حسی، ترجیح شخصیتی شهودی قرار دارد. بهره‌گیری از تست MBTI در ازدواج به شما خواهد گفت که این گروه از افراد اغلب ادراک ذهنی دارند و بیشتر به معنی، ارتباطات و احتمالات در زندگی می‌اندیشند. افراد با ترجیح شخصیتی شهودی اغلب از قوه ایده‌پردازی و تصویرپردازی بهتری برخوردارند و برخلاف حسی‌ها، در آینده یا گذشته زندگی می‌کنند و معمولا خیلی پیش می‌آید که حواسشان از اتفاقاتی که درحال حاضر میفتند پرت می‌شود چون در دنیای ذهنی خودشان غرق می‌شوند.

از دیگر تفاوت‌های حسی‌ها و شهودی‌ها، می‌توان به کل‌نگر بودن شهودی‌ها و جزءنگر بودن حسی‌ها اشاره کرد. مثلا حسی‌ها به نقاشی‌های رئال و جزئیات ریز موجود در آن علاقه مندند اما شهودی‌ها بیشتر به نقاشی‌های انتزاعی و سبک آبستراکت علاقه دارند. یا مثلا حسی‌ها با توجه زیادی به جزئیات محیط اطراف خود دقت می‌کنند و آن را به خاطر می‌سپرند. اما شهودی‌ها به دلیل غرق بودن در افکارشان و زندگی نکردن در لحظه و همین‌طور کل‌نگر بودنشان، دقتی به این جزئیات ندارند. مورد دیگر برای توضیح کل‌نگر یا جزءنگر بودن این است که کل‌نگر یا جزءنگر بودن، به این معنی نیست که شخص ویژگی متقابل را کلا نداشته باشد. مثلا نمی‌شود گفت که یک شهودی اصلا جزءنگر نیست. بلکه معنی کل نگر بودن شهودی‌ها  این است که آن‌ها ابتدا به کلیات نگاه می‌کنند و بعد وارد جزئیات می‌شوند و برای حسی‌ها هم برعکس این اتفاق است.

از دیگر مسائل مرتبط با ازدواج یک فرد شهودی با حسی، این است که شهودی‌ها خیلی بیشتر به زبان بدن و لحن کلام اهمیت می‌دهند اما حسی‌ها این‌طور نیستند. یا اینکه حسی‌ها ترجیحشان این است که خیلی مستقیم حرفشان را بزنند اما شهودی‌ها دوست دارند که حرفشان را در لفافه بپیچند. مهم است که چالش‌های ازدواج فردی شهودی با حسی را بدانید تا بتوانید انتخاب بهتری داشته باشید.

مطلب مرتبط: مقاله راهکارهایی برای رسیدن به خوشبختی در ازدواج تیپ شخصیتی شهودی با حسی

ترجیح شخصیتی تفکری در مقابل احساسی:

این حوزه در تست MBTI به ارجحیت شما برای تصمیم‌گیری اشاره می‌کند. افرادی که دارای ترجیح شخصیتی تفکری هستند. تصمیمات مبتنی بر واقعیت دارند. آن‌ها بیشتر دوست دارند مسائل را به شیوه‌ای منطقی استدلال کنند.

در مقابل این افراد، ترجیح شخصیتی احساسی هستند. این افراد تصمیماتی که می‌گیرند متناسب با ارزش‌های آن‌ها است و به برقراری روابط هماهنگ با دیگران کمک می‌کنند. به نظر می‌رسد تفاوت در این ترجیح شخصیتی خیلی در ازدواج مهم نیست. چه بسا که اتفاقا تفاوت داشتن در این زمینه باعث ازدواج موفق می‌شود. چون باعث ایجاد تعادل در زندگی می‌گردد.

ترجیح شخصیتی قضاوت‌گرا در مقابل دریافت‌گرا:

این حوزه ارجحیت شما به نظم بخشیدن به زندگی و سبک زندگی شما مرتبط می‌شود. افرادی که دارای ترجیح شخصیتی قضاوت‌گرا هستند تمایل به انتخاب ساختار، برنامه‌ریزی و طرح‌ریزی دارند. این افراد انتظارات شفاف دارند و هنگامی که کارهایشان را به پایان می‌رسانند احساس خوبی پیدا می‌کنند.

در مقابل این افراد، ترجیح شخصیتی دریافت‌گرا، دارای زندگی انعطاف‌پذیری هستند. آن‌ها از موضوعات احتمالی و انتخابات آزاد لذت می‌برند.

ازدواج بر اساس mbti

تحلیل تطابق تیپ‌های شخصیتی مختلف

 این تحلیل در چارچوب ازدواج به این معناست که بررسی کنیم چگونه ویژگی‌ها و ترجیحات مختلف هر تیپ شخصیتی می‌توانند در کنار هم به بهترین شکل کار کنند یا باعث چالش‌های بیشتر شوند. هدف این تحلیل، شناسایی نقاط قوت و ضعف هر تطابق و ارائه راهکارهایی برای بهبود ارتباطات و افزایش سازگاری است. در ادامه به تطابق تیپ‌های متضاد و مشابه خواهیم پرداخت.

تطابق تیپ‌های متضاد

تیپ‌های شخصیتی متضاد به دلیل تفاوت‌های بنیادین خود، ممکن است در برخی جنبه‌ها دچار چالش شوند، اما این تفاوت‌ها می‌تواند به تکمیل یکدیگر نیز منجر شود. از مزایای این تطابق این است که افراد با تیپ‌های شخصیتی متضاد معمولاً نقاط قوت و ضعف یکدیگر را تکمیل می‌کنند. برای مثال، یک فرد برون‌گرا ممکن است فرد درون‌گرا را به فعالیت‌های اجتماعی تشویق کند، درحالی که فرد درون‌گرا می‌تواند به برون‌گرا کمک کند تا زمان بیشتری را به خود اختصاص دهد. همچنین وجود تفاوت‌ها در روابط می‌تواند باعث یادگیری و رشد فردی شود، زیرا هر فرد از دیگری می‌آموزد و به تجربیات جدیدی دست می‌یابد.

از چالش‌های این تطابق می‌توان به این اشاره کرد که تفاوت‌های بنیادین در شخصیت ممکن است باعث تعارضات و سوءتفاهم‌ها شود. برای مثال، یک فرد شهودی ممکن است به دنبال ایده‌ها و احتمالات جدید باشد، درحالی که فرد حسی ممکن است بر واقعیت‌ها و جزئیات تمرکز کند. برای موفقیت در رابطه، هر دو طرف باید تمایل به سازگاری و پذیرش تفاوت‌ها داشته باشند. این نیاز به تحمل، انعطاف‌پذیری و تلاش مستمر دارد.

اگر بخواهیم برای تطابق تیپ‌های متضاد مثال بزنیم می‌توانیم به ۲ تیپ شخصیتی INFP و ENTJ اشاره کنیم.

INFPها درونگرا، شهودی، احساسی و ادراکی هستند.

آن‌ها ایده‌آل‌گرایانی‌اند که به ارزش‌ها و معانی عمیق توجه دارند، بر اساس احساسات و ارزش‌های شخصی تصمیم‌گیری می‌کنند و ترجیحشان بر داشتن انعطاف در برنامه‌ریزی‌ها است. از آن طرف ENTJها برونگرا، شهودی، تفکری و قضاوتی هستند. آن‌ها مدیران ذاتی‌ هستند که تمایل به رهبری دارند. بر اساس منطق و استراتژی تصمیم‌گیری می‌کنند و دوست دارند که دقیق برنامه‌ریزی و سازمان‌دهی داشته باشند.

مزایای تطابق این دو تیپ شخصیتی این‌گونه است که  ENTJ می‌تواند به INFP کمک کند تا اهداف خود را مشخص کند و استراتژی‌های لازم را برای دستیابی به آن‌ها تعیین کند و از آن طرف INFP می‌تواند به ENTJ کمک کند تا به نیازهای عاطفی خود و دیگران توجه بیشتری داشته باشد و تصمیمات انسانی‌تری بگیرد. از چالش‌های تطبیق این تیپ شخصیت متضاد می‌توانیم به این اشاره کنیم که ENTJ ممکن است به نظر بیاید که بر INFP فشار می‌آورد تا برنامه‌ریزی و سازمان‌دهی بیشتری داشته باشد، که این ممکن است برای INFP استرس‌زا باشد و او ممکن است احساس کند که ENTJ به ارزش‌ها و احساساتش توجه کافی نمی‌کند و بیشتر به منطق و بهره‌وری اهمیت می‌دهد.

تطابق تیپ‌های مشابه

تیپ‌های شخصیتی مشابه به دلیل شباهت‌های فراوان خود، می‌توانند در بسیاری از جنبه‌ها به راحتی باهم سازگار شوند، اما ممکن است در مواجهه با چالش‌های جدید دچار مشکل شوند. از مزایای این تطابق این است که افراد با تیپ‌های شخصیتی مشابه به راحتی یکدیگر را درک می‌کنند و نیازهای مشابهی دارند. این امر می‌تواند باعث کاهش تعارضات و افزایش هماهنگی در رابطه شود. همچنین شباهت در ارزش‌ها، ترجیحات و الگوهای فکری می‌تواند به همکاری و هماهنگی بیشتر در تصمیم‌گیری‌ها و حل مسائل کمک کند.

از چالش‌های این تطابق می‌توان به این اشاره کرد که شباهت زیاد ممکن است به کاهش تنوع در رابطه منجر شود و باعث شود که هر دو طرف کمتر به تجربیات جدید و متفاوت روی آورند و از طرف دیگر در مواقعی که هر دو طرف مشکلات مشابهی دارند، ممکن است نتوانند به‌طور مؤثر یکدیگر را حمایت کنند و نیاز به راهکارهای جدید و خلاقانه داشته باشند. اگر بخواهیم برای تطابق تیپ‌های مشابه مثال بزنیم می‌توانیم به ۲ تیپ شخصیتی ENFP و ENTP اشاره کنیم.

 ENFPها برونگرا، شهودی، احساسی و ادراکی هستند.

آن‌ها خلاق، ایده‌آل‌گرا و به دنبال الهام گرفتن از دیگران هستند، انعطاف‌پذیرند، تمایل به تجربه‌های جدید دارند و بر اساس احساسات و ارزش‌های شخصی خود تصمیم‌گیری می‌کنند.

ENTPها برونگرا، شهودی، تفکری و ادراکی هستند.

آن‌ها نیز خلاق، تحلیل‌گر و به دنبال کشف ایده‌های جدید هستند، انعطاف‌پذیرند، مثل تیپ قبلی تمایل به تجربه‌های جدید دارند و بر اساس منطق و تحلیل داده‌ها تصمیم‌گیری می‌کنند. مزایای تطابق این دو تیپ شخصیتی این‌گونه است که هر دو تیپ شخصیتی به ایده‌های جدید و خلاقانه علاقه‌مند هستند و می‌توانند از یکدیگر الهام بگیرند و هر دو تمایل به انعطاف‌پذیری دارند و می‌توانند به راحتی با تغییرات و چالش‌ها سازگار شوند.

از چالش‌های تطبیق این تیپ شخصیتی متضاد می‌توانیم به این اشاره کنیم که ممکن است هر دو تیپ شخصیتی به دلیل انعطاف‌پذیری زیاد، در برنامه‌ریزی و سازمان‌دهی با چالش مواجه شوند مثلا ممکن است در تصمیم‌گیری‌های مهم به اختلاف نظر برسند، زیرا ENFP بر اساس احساسات و ارزش‌های شخصی تصمیم‌گیری می‌کند، درحالی که ENTP بر اساس منطق و تحلیل داده‌ها تصمیم می‌گیرد.

تأثیر تست MBTI در ازدواج از دید روانشناسان

ازدواج

هنگامی که با روانشناسانی که به تجزیه و تحلیل میزان رضایت زوج از زندگی زناشویی پرداختند، صحبت می‌کنیم. هنگامی که از آن‌ها درباره عواملی که بیشترین ارتباط را با یک ازدواج موفق دارد می‌پرسیم اکثرا همان عواملی را نام می‌برند که شما همیشه آن‌ها را شنیده‌اید:

  • داشتن مهارت برقراری ارتباط با همسر
  • داشتن ارزش‌ها و علایق مشترک
  • توانایی و برخورداری از مهارت‌های حل اختلاف‌های زناشویی

اما در کنار همه این موارد بسیاری از روانشناسان بر روی تیپ شخصیتی صدها زوج موفق تحقیق کرده‌اند و دریافتند که هرچقدر تیپ شخصیتی زوجین بهم نزدیک باشد ازدواج موفقی‌تری خواهند داشت.

اگرچه ممکن است افرادی که دارای تیپ شخصیتی متضاد هستند در ابتدا همدیگر را جذب کنند. اما بعد از مدتی خواهید دید که ازدواج با کسی که تیپ شخصیتی مشابه دارد آسان‌تر است. اما در کل این بدان معنی نیست که شما لزوما قطعا باید با فردی که تیپ شخصیتی مشابه دارد ازدواج کنید. ممکن است استثنا نیز وجود داشته باشد.

طبق آمار روانشناسان و محققان دریافتند که میزان تفاهم بین برخی از تیپ‌های شخصیتی به نسبت برخی دیگر بیشتر است. در نتیجه به دلیل همین تفاهم احتمال طلاق و جدایی بین این افراد بسیار کمتر دیده می‌شود.

یکی از روانشناسان به نام راث شرمن دریافت، تفاوت‌های موجود بین برونگرایی و درونگرایی بیشترین عامل اختلافات افراد است. به ویژه مرد درونگرا با زن برونگرا در زندگی خود اختلافات زناشویی بسیار زیادی خواهند داشت.

افراد بیشتر به کدام تیپ شخصیتی جذب می‌شوند؟

همچنین به نظر می‌رسد ترجیح شخصیتی حسی/ شهودی نقش مهمی در جذب زوجین به هم بازی می‌کند. مطالعات روانشناسی انجام شده توسط ایزابل بریگز مایرز نشان داده است، افراد معمولاً در ازدواج جذب کسانی می‌شوند که ترجیح شخصیتی حسی/شهودی مشترکی با یکدیگر دارند.

هنگامی‌که زوج از ترجیح شخصیتی حسی یا شهودی یکسانی برخوردارند، به‌طور اساسی دنیا را از دیدگاه مشابهی می‌بینند. زوج هایی که هر دو ترجیح شخصیتی‌شان شهودی و یا حسی است، یکدیگر را راحت‌تر درک می‌کنند و احتمالاً بیشتر حس می‌کنند که زبان مشترکی برای ارتباط صحیح با همسرشان دارند. درواقع این ترجیح شخصیتی باعث می‌شود زوجین، نوع نگرش و زاویه دیدشان به دنیا و نحوه تحلیل دنیای اطرافشان شبیه هم باشد و درنتیجه، بتوانند رابطه موفقی را داشته باشند.

درحالی‌که شباهت در ترجیح شخصیتی حسی/ شهودی ممکن است در جذب زن و مرد به هم تعیین‌ کننده باشد. اما  داشتن تفاهم زن و شوهر در  بلندمدت ظاهراً موضوع مهم‌تری است. پس تیپ شخصیتی در ازدواج را حتما در کنار موارد دیگر درنظر بگیرید.

نتیجه‌گیری

استفاده از تست MBTI در ازدواج می‌تواند یک ابزار بسیار مهم برای پیش‌بینی کیفیت زندگی زناشویی باشد. شما با شناختن تیپ شخصیتی خود و شریک زندگی‌تان می‌توانید با همسر خود ارتباط بهتری داشته باشید. حتی تست MBTI به شما کمک می‌کند تا بتوانید انتخاب درست‌تری داشته باشید. درنتیجه می‌توانید ازدواج موفقی را تجربه کنید.

مطلب پیشنهادی: مقاله با چه تیپ شخصیتی ازدواج موفق‌تری خواهید داشت؟

 

۱ دیدگاه
دسته بندی : ازدواج

مطالب مرتبط

۱ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.