قضاوتگرا در مدل MBTI را با J نشان میدهیم. آدمهای قضاوتگرا همان لحظه که فکری در سر داشته باشند را پیاده سازی میکنند. یعنی اصلاً مهلت زمانی نمیدهند، سریع کار را اجرا میکنند.
ویژگیهای رفتاری قضاوتگرا در مدل MBTI:
این آدمها خیلی منظم، مرتب، شیک و اتوکشیده هستند. فرض کنید که الان یکی از دوستانتان بگوید همین الان بلیط ترکیه یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان است. الان مهر ۹۹ است، با دلار ۲۷ هزار تومانی یک چیز ویژهای است و میگوید اقامت هتل هم ۵۰۰ هزار تومان نمیشود یک چیز خیلی عجیب و غریب و خوب است. آدم قضاوت گرا میگوید هرگز امکان ندارد به این سفر بیایم. چرا؟ الان با یک میلیون و پانصد، با دو میلیون تومان هیچ چیزی نمیدهند از اینجا تا کیش هم نمیتوانی بروی و برگردی.
میگوید من هر کاری که میکنم باید برنامهریزی شده باشد، من از قبل باید برنامهریزی کنم اصلا حالم بد میشود الان به من بگویی چمدانت را ببند و برویم، امکان ندارد. احتمالش خیلی کم است که یک آدمی که به شدت قضاوت گرا است این کار را انجام بدهد به خاطر اینکه یک آدم قضاوتگرا از الان میداند برای فروردین سال بعد کجا میخواهد برود، روز، ساعت و حتی دقیقه پرواز را هم میتواند برنامه ریزی کند. میگوید بلیط گران شود، چه کار کنم؟ چون زمان گذاشتم.
یک آدم قضاوت گرا فکر کنید که به خانهاش رفته. میخواهد وارد خانه شود میبیند همه جا تاریک است، میگوید من که به همسرم گفته بودم خانه باشد قرار است با هم بیرون برویم چرا نیست کجا رفته؟ یکهو در را باز میکنند و میگویند سورپرایز! همه خوشحال و خندان میآیند، واکنش آدم قضاوت گرا چیست؟ شروع به داد و بیداد سر همسرش میکند و میگوید مگر تو نمیدانی که من به هم میریزم باید بدانم که چه برنامهای برای من ریختی. نه تنها سورپرایز نمیشود بلکه عصبانی هم میشود و ممکن است برخورد بدی با مهمانها کند.
اصلا آدم های قضاوتگرا از سورپرایز کردن خوششان نمیآید، چون دوست دارند همه کارهایی که انجام میدهند مشخص باشد. از الان میخواهم تا ۶ ماه دیگر چه کارهایی انجام بدهم. یک to do لیست دارند و تیک میزنند. این آدم اگر ۱۰ کار روی سرش بریزید به هم میریزد. میگوید اگر من کار اول را انجام ندهم سراغ کار دوم نمیروم، ممکن است کارهای کوچک کنارش باشد اما میگوید پروژه را تمام میکنم و بعد به سراغ کار بعدی میروم. این ویژگی مربوط به افراد قضاوتگرا است.