بر اساس باور عمومی توسعه فردی سریع و روزبهروز بهتر شدن، یکی از مهمترین اهداف زندگی بهحساب میآید. همواره گرایش به رشد و بهتر شدن در طول زندگی وجود دارد و همیشه چیزی از درون ما را به سمت پیشرفت و ارتقاء سوق میدهد. پس این مورد را نباید فراموش کنیم که میتوانیم ازآنچه هستیم، بهتر شویم. مطمئنا رشد اتفاق نمیافتد مگر با برخورداری از مهارت خود مدیریتی و داشتن انگیزهی درونی. اشخاصی که به دنبال مدیریت خود هستند درواقع قصد دارند با توسعه فردی سریع و ارتقا سطح توانمندیهایشان در زندگی شخصی و زندگی شغلی به فرد کارآمدتری تبدیل شوند.
اگر شما هم میل به رشد و توسعه فردی دارید و از حرکت در این مسیر لذت میبرید. کافی است برخی مهارتها، روشها و قوانین آن را یاد بگیرید. پس همین حالا شروع کنید. نتیجهای که خواهید دید شگفتزدهتان خواهد کرد.
چگونه خود مدیریتی منجر به توسعه فردی سریع میشود؟
مهارت خود مدیریتی یکی از اصلیترین و اساسیترین نیازهای فرد در جهت استحکام بخشیدن به پایههای موفقیت است که امروزه ازجمله مهمترین مباحث سازمانی به شمار میرود. درواقع خود مدیریتی ارتباط مستقیم و تنگاتنگی با هوش هیجانی دارد.
خود مدیریتی به معنای کنترل و مدیریت رفتار، واکنشهای هیجانی و احساسات در موقعیتهای مختلف و تبدیل آنها به واکنشهایی مثبت و اثرگذار است. خود مدیریتی به افراد کمک میکند تا مهارت تصمیمگیری را در خود تقویت نمایند. همچنین این مهارت افراد را بهمنظور مدیریت رفتار و عملکردشان قدرتمند میسازد. این امر نتیجهای جز افزایش بهرهوری فردی و سازمانی نخواهد داشت.
این مهارت در اصطلاح به تواناییهایی گفته میشود که بهوسیلهی انضباط فردی، افکار افراد را تحت کنترل خود درمیآورند و یاد میدهد، برای رسیدن به اهداف چگونه ابتکار عمل به خرج دهید. یقینا اگر این مهارت بهصورت هدفمند باشد به شما در تعیین مسیر، چگونگی حرکت و رسیدن به مقصد کمک شایانی میکند.
اینکه چگونه در شغل خود پیشرفت کنیم؟ و چگونه به توسعه فردی سریع دستیابیم؟ همگی درگرو یادگیری و تقویت مهارت خود مدیریتی است. توانایی مدیریت خود، مهارتی نیست که بهخودیخود در انسان ایجاد شود. روشهایی وجود دارند که این مهارت را در شخص بهبود میبخشند. در ادامه به برخی از مهمترین و کاربردیترین روشهای آن اشاره خواهیم کرد.
ورود به تست هوش هیجانی بار-ان BAR-ON
مهمترین روشهای توسعه فردی سریع از طریق خود مدیریتی
همانطور که قبلا به آن اشاره شد مهارت مدیریت خود زمانی بهبود مییابد که روشهای بهبود را یاد گرفته و طبق آن پیش برویم. بیشترین تأثیر خود مدیریتی در شغل و پیشرفت شغلی است که کسب این مهارت در قبال شناخت بیشتر و بهتر خود و یافتن پاسخ این سؤال که “چگونه برای مسیر شغلی خود برنامهریزی داشته باشیم؟“ امکانپذیر است. اما برویم سراغ اینکه چطور میتوانیم از طریق خود مدیریتی به توسعه فردی سریع برسیم:
۱ـ وظایف خود را اولویتبندی کنید
روی مهمترین و اصلیترین مسئولیت خود متمرکز شوید. از حاشیه دوری کرده و روی وظایف به ترتیب اولویتبندی زمان بگذارید.
۲ـ نقاط قوت خود را ارزیابی کنید
تخصصها و مهارتهای حرفهای خود را تشخیص دهید و برای رشد آنها بهترین عملکردها را در پیش بگیرید. شناخت مهارتها و تواناییهای شغلی خود سبب میشود که بهترین مسیر شغلی را هدف قرار داده و به سمتی بروید که تناسب بیشتری با تواناییهای شما دارد.
۳ـ برای توسعه فردی سریع باید سیستمهای سازمانی را گسترش دهید
اینکه بتوانید روشهایی را شناسایی کنید که به شما در مدیریت زمان کمک کنند بسیار مهم است. برای این کار میتوانید از اپلیکیشنها، کتابها یا سیستمهای بایگانی کمک بگیرید.
۴ـ صبور باشید
یکی از روشهای پرورش مهارت خود مدیریتی برای رسیدن به توسعه فردی سریع، صبور بودن است. آرامش داشته باشید و این آرامش را به دیگران هم القا کنید. در ضمن به نیازهای سایر افراد نیز توجه ویژهای داشته باشید.
۵ـ در هر زمان تنها یک کار انجام دهید
برنامهریزی کنید و طبق برنامه برای هر کاری زمان مخصوصی را مشخص کنید. بهتر است در زمان مشخصشده توجه، انرژی و توانایی خود را تنها بر روی یک کار متمرکز کنید.
۶ـ حواستان به سلامتی خودتان باشد
در بین درگیریهای کاری، خودتان را فراموش نکنید. به بهداشت و رژیم غذایی، تغذیه و تناسباندامتان توجه کنید و ذهن خود را از تمام افکار منفی پاک کنید. از هر فرصتی برای رسیدگی به سلامتی خودتان استفاده کنید. دستیابی سریع به توسعه فردی نباید به بهای از بین رفتن سلامتیتان باشد.
۷ـ با اهمالکاری مقابله کنید
به زبان ساده اهمالکاری به معنای به تعویق انداختن انجام کارهای ضروری و ترجیح دادن انجام کارهایی با ضرورت کمتر است. یعنی کارهایی که لذت انجام آنها بیشتر است و رنج و سختی کمتری را به شما تحمیل میکنند را در اولویت برنامههای خویش قرار دهید. اساسا تعلل و به تعویق انداختن با مفهوم توسعه فردی سریع در تناسب نیستند. چراکه پیامدهای منفی اهمالکاری همچون استرس، اضطراب، احساس گناه، احساس بیکفایتی و … روزبهروز شما را از مسیر موفقیت دورتر میکنند.
خود مدیریتی در سازمانها چگونه به توسعه فردی کارکنان کمک میکند؟
در جایگاه یک کارمند زمانی که در مجموعهای مشغول به فعالیت میشوید و بیشترین ساعات عمرتان را در آنجا سپری میکنید. احساسی که نسبت به شغلتان دارید تمام ابعاد زندگی شما را تحت تأثیر قرار میدهد. تصور کنید اگر شرایطی فراهم شود که تا حدی کنترل و مدیریت وظایف شغلی در اختیار خودتان قرار بگیرد تا اینکه مدام تحت فرمان مافوق و سیاستهای سازمان باشید. در احساسی که نسبت به شغلتان دارید چه تغییراتی ایجاد میشود؟
بدیهی است اگر سازمانها به دنبال توسعه فردی سریع کارکنان و ماندگاری سازمان باشند. باید بخشی از اختیارات را به کارکنان واگذار کنند تا آنها با رغبت و اعتمادبهنفس مضاعفی به انجام وظایف خویش بپردازند. ترویج فرهنگ خود مدیریتی در سازمان سختی و حساسیتهای خاص خودش را دارد. زیرا مدیران در وهلهی اول باید برای پرورش چنین روحیهای در کارکنان تلاش کنند. آنها باید بدانند که در سازمان دیگر نمیتوانند متکی به سایرین باشند. بلکه باید خودشان مسئولیت وظایف را بر عهده گیرند و بیشازپیش بر توانمندی و مهارتهای خود تکیه کنند.
آنها احتیاج دارند که در غیاب مدیران مناسبترین تصمیم را بهطور مستقل بگیرند. تصمیماتی که باید کاملا همراستا و همجهت با اهداف سازمان باشند. همچنین آنها باید قادر باشند که در مواجهه با مسائل پیشآمده در سازمان بهتنهایی ابتکار عمل را به دست گرفته و با رویکردی منحصربهفرد به حل مسئله بپردازند.
بنابراین میتوان قاطعانه گفت که یکی از مهمترین دستاوردهای کسب مهارت خود مدیریتی در سازمانها، یادگیری تکنیکهایی در راستای توسعه فردی سریع و افزایش اعتمادبهنفس و استقلال کارکنان است.
توسعه فردی سریع از طریق خود مدیریتی چه مزیتهایی دارد؟
- سبب بهبود جایگاه شخص ازنظر روانی و جسمی میشود.
- اعتمادبهنفس را بالا میبرد.
- سبب میشود زیرساختهای زندگی تقویت شوند.
- ظرفیت افراد را در مواجهشدن با مسائل و مشکلات بالا میبرد.
- به فرد آمادگی لازم برای روبهرو شدن با فرصتهای تازه را میدهد.
- باعث میشود شخص به علت سختکوشی و پشتکارش به خود افتخار کند.
- منجر به افزایش کیفیت انجام وظایف میشود. چراکه فرد خود را ملزم به انجام مسئولیتها بر طبق برنامهریزی میکند.
- انگیزه را برای آموزش، کسب تجربه و توسعه فردی سریع بالا میبرد.
چگونه مهارت خود مدیریتی را در خودتان تقویت کنید؟
ازآنجاییکه سه رکن اساسی مهارت خود مدیریتی: ابتکار عمل، سازماندهی و مسئولیتپذیری هستند. در گام اول باید بتوانید میزان و شدت چنین رفتارهایی را در خود تشخیص دهید. در کنار مهارت مدیریت خود، توانایی برقراری ارتباط، حل مسئله، داشتن روحیه کار تیمی این قابلیت را برای شما به ارمغان میآورد که تحولات بزرگی ایجاد کنید. بنابراین به شما پیشنهاد میکنیم اگر به دنبال ابزاری برای سنجش مهارتهای بالا در خودتان هستید تا با تکیهبر کمیت و کیفیت آنها روشهایی را بهمنظور تقویت این مهارتها فراگیرید. میتوانید تست مدل رفتاری دیسک را بهعنوان ابزاری تخصصی و دقیق استفاده نمایید.
سخن نهایی
امروزه برترین شرکتهای دنیا برای بهکارگیری نیروی انسانی بااستعداد و ماهر در نبرد هستند. بنابراین با گسترش فرهنگ خود مدیریتی میتوان با پرورش نیروی انسانی ماهر و جهتدهی آنها به سمت توسعه فردی سریع، شاهد تحولات عظیمی در سازمان بود.
بنابراین همیشه عواملی وجود دارند که باعث میشوند یک فرد از طریق آنها بتواند به رشد فردی برسد. عواملی که در صورت شناسایی و پرورش میتوانند منجر به نتایج فوقالعادهای شوند. در کل میتوان گفت که رشد و توسعه فردی لازمه پیشرفت و ارتقای مهارت خود مدیریتی است. این مورد سبب میشود که شما بهعنوان یک فرد آگاه و هدفمند شناخته شوید و بتوانید قدم درست را در مسیر تحقق اهدافتان بردارید.