قطعاً هر شخصی برای موفقیت در هر زمینهای، به مهارتهای مرتبط با همان حوزه و تخصص نیاز دارد و این موضوع برای تمامی جایگاههای شغلی، کاملاً امری بدیهی است. امروزه آموزش به مدیران یکی از دغدغههای بسیار مهم در هر سازمانی است که معمولاً موفقیت و شکست مجموعهها با میزان مهارت مدیر همان مجموعه، ارتباط مستقیمی خواهد داشت. ازطرفی اکنون، عصر مدیریت و رهبری است و موفقیت نمادها و سازمانها تا حدود زیادی به کارایی و اثربخشی این آموزشها و مدیریت بستگی دارد. هرچندکه آموزشهای مختلف در اصول یکسان هستند، اما از جنبههای فنی و عملی با یکدیگر تفاوتهای بسیاری دارند.
با آنکه همه مدیریتها و آموزشها بهنوبه خوذ و در جای خودشان بااهمیت و ارزشمند هستند، ولی اگر مدیریت آموزشی را با انواع دیگر مدیریت مورد مقایسه قرار دهیم، متوجه خواهید شد که اهمیت هیچیک از آنها به اندازه اهمیت آموزش در سازمانها نیست. بدین سبب برای آموزش به مدیران باید یک استاد همهچیزدان باشید و مهارت مدیریت را شناخته و بر جزئیات گوناگون آن، تسلط کافی داشته باشید. زیرا مدیران مهرههای کلیدی هر سازمانی بهحساب میآیند که بقای مجموعه را تضمین مینمایند. بهطوریکه آنها باید دانش و مهارتهای مدیریت را بهخوبی داشته باشند تا بتوانند نقششان را بهدرستی ایفا کنند.
مهارتهای مدیریتی بسیار متنوع هستند، ولی این بدان معنا نیست که مدیران باید همه موارد را بدانند و بر هر کاری که در سازمان انجام میگردد، تسلط کافی داشته باشند. ازاینرو اگر دستهبندی صحیحی برای توانمندیهای آموزشی وجود داشته باشد، مدیران متوجه میشوند که باید چه موضوعاتی را یاد بگیرند و یادگیری را از کجا شروع نمایند. درنتیجه آموزش مدیران یکی از بهترین راههای افزایش دانش و مهارتها است تا دانش فنی و تخصصی خودشان را افزایش داده و درنهایت منجربه بهبود عملکرد و افزایش نتایج و پیشرفت در سازمان شوند.
آموزش در سازمانها چه اهمیتی دارد؟
امروزه سازمانهای مختلف در رسیدن به اهدافشان و کسب موفقیت مدنظر خودشان، به یک مدیریت کامل و دقیق نیازمند هستند. درحقیقت باید گفت که داشتن مهارتهای آموزش به مدیران برای بخش مدیریت مجموعهها، نهتنها لازم بلکه امری ضروری بهحساب میآید. مدیریت فرآیند آموزش یعنی هماهنگی منابع انسانی و مادی در جهت تحقق اهداف سازمانی و فعالیتی منظم در جهت تحقق اهداف معین، که از طریق ایجاد ارتباط میان منابع موجود، انجام دادن کار با مشارکت سایر افراد و شرکت فعال در تصمیمگیری انجام میگیرد.
بدین سبب یک مدیر جهت کسب موفقیت و رسیدن به اهداف سازمانی و مجموعه خودش، باید دارای این مهارتها باشد و با کمک گرفتن از آنها بتواند وظایف مدیریتی خود را به نحو اصولی اجرا نماید. بر اساس این مهارت و آموزشها، یک مدیر کارآمد علاوهبر اجرای وظایف خودش بهخوبی و بر طبق اصول، باید قدرت جلوگیری از وقوع بحرانهای سازمانی را نیز داشته باشد و البته در صورت وقوع مشکلات و بحرانهای گوناگون، با داشتن قابلیت حل مسئله، بتواند مشکل موجود در سازمان را بهدرستی حل نماید. همچنین مدیران با آموزشهای صحیح و استفاده از این قابلیتها باید بتوانند با دیگر همکاران و نیروهای زیرمجموعه خودشان، بهترین تعامل را داشته و خطاهای انسانی و سیستمی رایج در سازمان را مدیریت کنند.
بیشک همه مدیران دارای این تواناییها نیستند، ولی باید بدانید که همه مهارتهای مدیریتی را میتوان از طریق آموزش بهخوبی گسترش داد. چراکه اگر مدیر سازمان قابلیتها و مهارتهای مورد نیاز را داشته باشد، میتواند مجموعه خودش را به شکل مفید به سوی اهداف مدنظر هدایت نماید و بدون ایجاد دردسر بزرگتر به حل موانع و مخالفتهای داخلی و خارجی در سازمان بپردازد.
مطلب مرتبط: ۱۰ تکنیک ساده برای ترغیب کارکنان به آموزش
انواع آموزش سازمانی
۱ـ آموزشهای عمومی
این نوع آموزشها شامل مواردی هستند که برای همه یا اکثر کارمندان و مدیران سازمان کاربرد دارند. مثلاً آموزش گزارشنویسی در سازمانی که همه افراد آن باید بهصورت روزانه به مافوق گزارش بدهند، یک آموزش عمومی محسوب میگردد. این آموزشهای عمومی ممکن است کوتاهمدت یا بلندمدت باشند.
۲ـ آموزشهای تخصصی
آموزشهای تخصصی به مواردی گفته میشوند که با یک دپارتمان یا یک فرد خاصی ارتباط دارند. بهعنوان مثال مهارتهای مرتبط با شبکه و تجهیزات مدرن آن، به کارشناس شبکه سازمان برمیگردد و هیچگونه ارتباطی با منابع انسانی ندارد و درنتیجه یک دوره تخصصی بهشمار میآید.
۳ـ آموزشهای کوتاهمدت
این نوع آموزشها شامل دورههای کوتاه مدتی هستند که بین چند روز تا چند هفته طول میکشند. بهعنوان مثال وقتی که نیروی کاری وارد سازمان یا شرکت میشود، آموزشهای مربوط به مهارتها و آموزش کار در سازمان را میبیند که این دوره مابین یک هفته تا یک ماه طول کشیده و کوتاه مدت است.
۴ـ آموزشهای بلندمدت
معمولاً دورههایی که بیشتر از ۱۰۰ ساعت طول بکشند، بهعنوان دورههای بلندمدت شناخته میشوند. این دورهها امکان دارد بهصورت ترمیک باشند و حتی تا چند سال نیز طول بکشند. یا حتی احتمال دارد که کوتاهتر باشند و بعد از چند ماه به پایان برسند.
برای آموزش به مدیران باید چه اقداماتی انجام دهیم؟
۱ـ برنامهریزی داشته باشید.
برنامهریزی یعنی توانایی افراد در زمینه سازماندهی فعالیتهای گوناگون در جهت اجرای یک دستورالعمل از پیش تعیین شده در چارچوب منابع مالی، زمانی و یا انسانی است. ازاینرو داشتن برنامهریزی دقیق یکی از ضروریترین مهارتهای هر سازمان و مجموعه در راستای آموزش به مدیران بهشمار میآید که شامل مواردی همانند تفکیک و تعیین اهداف قابل دستیابی، گسترش استراتژیهای موردنیاز و انتخاب وظایف جهت رسیدن به آن اهداف موردنظر است. بدین جهت بهتر است بدانید که بدون داشتن یک هدف، هیچ دستاورد و نتیجهای کسب نخواهد شد و درنتیجه هیچ سازمانی بدون داشتن یک هدف اصلی و برنامهریزی صحیح برای رسیدن به آن، به موفقیت دست نمییابد. به همین دلیل، مهارت داشتن برنامهریزی را باید یکی از مهمترین مهارتهای موردنیاز برای آموزش دادن یک مدیر بدانیم.
مطلب مرتبط: ۱۵ ویژگی شخصیتی مدیران موفق
۲ـ تصمیمگیری صحیح و بهموقع
قطعاً هر مدیری در طول مدیریت خود و یا حتی در طول روز، صدها تصمیم مختلف میگیرد که همین موضوع موجب شده تا مهارت تصمیمگیری، به یکی از مهمترین مهارتهای موردنیاز برای یک مدیر موفق تبدیل گردد. بدین سبب یکی از اصلیترین موارد اهمیت آموزش در سازمانها تصمیمگیری صحیح و بهموقع است که مدیران باید آموزش کافی در مورد آن را بدانند. چراکه تصمیمگیریهای صحیح و منطقی، موجب پیشرفت مجموعهها خواهند شد. بنابراین برای مدیریت اثربخش و منطقی یک سازمان، باید تصمیمهای مختلف بهصورت منطقی، اصولی و شفاف اتخاذ شوند. درنتیجه یک مدیر توانا، باید دارای قدرت و مهارت تصمیمگیری باشد و مسئولیت تصمیمهای خودش را بهصورت کامل برعهده بگیرد تا سایر مجموعه نیز بتوانند به او اعتماد کرده و نظرات و تصمیمهای وی را عملی نمایند.
مطلب مرتبط: هر آنچه باید دربارهی تصمیمگیری مدیریتی بدانید!
۳ـ ایجاد و افزایش انگیزه
قدرت تشویق و ایجاد و افزایش انگیزه در مدیران، یکی دیگر از مهارتهای دارای اهمیت آموزش در سازمانها است. یک مدیر توانا و کاربلد باید بتواند نیروهای سازمان و یا سهامداران مجموعه خود را به انجام وظایف مدنظر خودش، ترغیب نماید. شیوهها و روشهای بسیار مختلفی برای افزایش انگیزه و تشویق مدیران وجود دارد و باید آنها تاکیتکهایی را انتخاب نمایند که با فرهنگ سازمانی مجموعه خودشان، شخصیت کلی برندشان و سایر عوامل مهم در این زمینه، سازگار باشند. بهطورکلی دو نوع مشوق درونی و بیرونی وجود دارد و ازاینرو باید ایجاد و افزایش انگیزه را بهصورت کامل به مدیران آموزش داد تا آنها نیز بتوانند باتوجه به شرایط کلی مجموعه، مناسبترین نوع را انتخاب کنند.
۴ـ گسترش ارتباطات مؤثر در سازمان
برخورداری از مهارت برقراری ارتباط مؤثر، یکی از مهمترین مهارتها در راستای آموزش به مدیران است که یک مدیر موفق به آن نیاز دارد. با برقراری ارتباط مؤثر قطعاً اطلاعات بهخوبی در بین افراد تیم منتشر خواهند شد و تمام مجموعه بهعنوان یک سیستم واحد و یکپارچه میتوانند فعالیت خوب و مفیدی داشته باشند. چراکه نحوهی تعامل یک مدیر با دیگر افراد حاضر در مجموعه، بر تمام بخشهای سازمان تأثیرگذار است. علاوهبر آن کیفیت این تعامل میتواند بر روی برنامهریزی فرآیندها، کیفیت اجرای هر وظیفه انتخاب شده و درنهایت میزان موفقیت یک سازمان نیز تاثیر بسیاری داشته باشد.
مطلب مرتبط: ۸ شایستگی مدیریتی که شما را از مدیران معمولی متمایز میکند!
۵ـ تقویت مهارت حل مسئله
مهارت حل مسئله یکی دیگر از تواناییهای ضروری و اثربخش برای هر مدیری است. مدیر یک سازمان و مجموعه، روزانه با مشکلات متفاوتی مواجه میشود که باید بتواند برای این مشکلات و بحرانهای ایجاد شده، راهحلهای درست و منطقی پیدا نماید. توانایی حل مسئله در حوزه مدیریت شامل تفکیک یک موقعیت بحرانی یا یک اختلاف و سپس یافتن بهترین و صحیحترین راهحل برای عبور و یا رفع آن است.
مهارت حل مسئله زمانی بیشترین اهمیت را در سازمانها خواهد داشت که مدیر مجموعه بتواند حتی در بدترین شرایط ممکن هم، راه درست را بیابد و سایر اشخاص را برای گذر از شرایط پیچیده ایجاد شده، راهنمایی نماید. هنگامیکه افراد شاغل در سازمان این توانایی و قدرت مدیر را در شرایط بحرانی و زمان ایجاد مشکلات مختلف مشاهده مینمایند، اطمینان آنها به او افزایش یافته و موقعیت مدیر در کل سازمان تحکیم میگردد. درنهایت نیروهای مجموعه ترجیح میدهند از دستورات شخصی پیروی کنند که قابل اعتماد است و حتی در صورت وقوع مشکل، راه رفع آن را بهدرستی پیدا نموده و به مهارت حل مسئله بپردازند.
مطلب مرتبط: گامهای مؤثر برای تقویت مهارت حلمسئله در محیط کار
۶ مزیت مهم آموزش به مدیران
۱ـ به افزایش بهرهوری و عملکرد مدیران و کارکنان کمک مینماید.
هنگامیکه مدیری تحت آموزش قرار گرفته و تمرینهای صحیحی را پشتسر میگذارد، مهارت و دانش کاری وی بهبود پیدا مینماید تا با تغییرات مختلف در سازمان سازگار شود و اعتمادبهنفسش در انجام دادن کارها افزایش یابد. برخی از مواردی که امکان دارد مدیران از طریق آموزش یاد بگیرند، شامل اخلاق کاری، روابط انسانی و ایمنی است. این پیشرفتها بهطور مثبتی عملکرد مدیران را بهبود بخشیده و موجب میشود کارآمدتر و مؤثرتر کار کنند و سود و کارایی سازمان را افزایش بدهند.
۲ـ برای پذیرش مسئولیتهای بیشتر و مهمتر آماده میشوند.
اهمیت آموزش در سازمانها زمانی بیشتر میشود که مدیران را برای مسئولیتهای بالاتر آماده میکند. مهارتهای آموزشی میتوانند به آمادهسازی مدیرانی که به سمت نقشهای بالاتر میروند و وظایف و مسئولیتهای بیشتری را در یک سازمان برعهده میگیرند، کمک نمایند. این مهارتهای آموزشی به آنها کمک میکند تا برای عملکرد مؤثر در موقعیتهای جدید خودشان، مهارتهای بیشتری را بیاموزند. بهعنوان مثال، امکان دارد که هر مدیری درمورد مهارتهای رهبری یا در زمینهی استفاده از نرمافزاری خاص که در نقش جدید خود از آن استفاده خواهند نمود، آموزش ببینند.
۳ـ آموزش به مدیران منجربه بهبود ساختار سازمانی شده و مدیریت عملکرد را مورد ارزیابی قرار میدهد.
مهارتهای آموزش به مدیران، به سازمان کمک خواهد کرد تا کارایی و اثربخشی سیستم جدید مدیریت عملکرد را آزمایش کرده و ساختار سازمانی را بهبود ببخشند. وقتی سازمانی سیستم آموزش سازمانیافتهای برای مدیران دارد، به آنها کمک میکند تا به روشی مداوم و منظم یاد بگیرند. علاوهبر آن این امر به منابع انسانی کمک خواهد کرد تا انتظارات عملکردی واضحتری را ایجاد نماید. بدین سبب استفاده از این سیستمها برای آموزش مدیران، ضرورت دستیابی به اهداف را تقویت کرده و به مدیران کمک خواهد کرد که درک بهتری از آنچه از آنها انتظار میرود را داشته باشند.
۴ـ ارزیابی مشتری از سازمان را بهبود میبخشد.
هنگامیکه مدیران یک سازمانی در معرض آموزش و تمرین مداوم قرار میگیرند، مهارتهای بیشتری در حوزه کاری خودشان بهدست آورده و باعث میگردد که به شکلی حرفهایتر عمل نمایند و بهرهوری بیشتری داشته باشند. درنتیجه مشتریان و مصرفکنندگان نیز تأثیر این خدماترسانی بهبود یافته و عالی را احساس میکنند و نظرشان درمورد سازمان بهبود مییابد.
مطلب مرتبط: چگونه مشتریان را به خرید مجدد ترغیب کنیم؟ ۸ استراتژی کاربردی برای حفظ مشتری
۵ـ به بهبود فناوری اطلاعات و مهارتهای کامپیوتری کمک مینماید.
یکی از دلایل اهمیت آموزش در سازمانها این است که کمک میکند تا مهارتهای خاص رایانهای و موضوعات فناوری اطلاعات، همانند استفاده از سیستمهای نرمافزاری را یاد بگیرند. ممکن است شرکتها برای بهبود کارایی مدیران در سازمان و درک بهتر از مهارتهای رایانهای، آنها را برای ایجاد نمودارها و صفحات گسترده، ویرایش دادهها در پایگاه داده خود و درک تنظیمات شبکه را آموزش دهند. بنابراین با تغییر روزافزون فناوری در تمام سازمانها، قرار گرفتن مدیران در معرض تکنیکهای جدید فناوری پیشرفته به افزایش شایستگی و بهرهوری در سازمان کمک خواهد کرد.
مطلب مرتبط: نشانههای ضعف در مدیریت و چگونگی تبدیل آنها به نقاط قوت
۶ـ روحیه مدیران را تقویت میکند.
اجرای مهارتهای آموزشی در سازمان به مدیران کمک میکند که احساس نمایند بر روی آنها سرمایهگذاری شده است. ازطرفی مدیرانی سازمانهایی که برنامههای آموزشی را پشتسر میگذارند، این احساس را دارند که در یک سازمانی حمایتگر قرار گرفتهاند و از آنها قدردانی میشود. بدین سبب روحیه و قابلیتهای آنها را بهبود بخشیده و کمک میکند تا با اعتمادبهنفس و مسئولیتپذیری بیشتری به سراغ انجام وظایفشان بروند. درنتیجه با ادامهی آموزش مهارتها و تواناییهای جدید به مدیران، آنها نهتنها مدیران بهتری خواهند شد، بلکه احساس خواهند کرد که اعضای سازندهتری در سازمانشان هستند و کارمندانشان را به روش صحیح، هدایت میکنند.
سخن نهایی
ذات بشر به رشد و پیشرفت علاقه دارد و زمانیکه انسانها در حال رشد و یادگیری باشند و نتیجه این رشد و یادگیری را بتوانند در زندگی شخصی و کاریشان ببینند، به افرادی تبدیل میگردند که همیشه برای بهتر بودن تلاش مینمایند. آموزش به مدیران یکی از مهارتهای اصلی برای هر سازمانی محسوب میشود که باید برای پیشرفت سازمان انجام گیرد. امروزه مدیران ماهر مدام در حال آموزش دیدن هستند و هیچوقت آموزش را متوقف نمیکنند. زیرا آنها میدانند که مدیریت علمی است که یادگیری آن هیچ موقع تمامی ندارد و مدام بهروزرسانی میشود. بدین سبب این مدیران همیشه با یادگیری درگیر هستند و میخواهند جدیدترین متدهای مدیریتی را یاد بگیرند.
ازطرفی مدیران آموزش دیده و ماهر، سازمانهای موفقی دارند که در آن تیمهای حرفهای و باانگیزه جهت دستیابی به اهداف سازمانی دائم در تلاش هستند. گاهی اوقات تشخیص اینکه فردی مدیر ماهری هست یا نه، برای خود افراد نیز سخت میشود. ازاینرو اهمیت آموزش در سازمانها برای مدیران بسیار بالا و خاص بوده و بیشتر مدیران به آموزش علاقه دارند. ما در این مقاله شما را با اقدامات آموزش به مدیران و اهمیت آنها آشنا کردیم. شما با بررسی این موارد متوجه خواهید شد که کدامیک از این مهارتها را دارید و کدامیک را باید یاد بگیرید. پس اگر سازمانتان همچون یک ساعت، دقیق و منظم کار میکند، میتوانید خودتان را بهعنوان یک مدیر کاملاً ماهر و آموزش دیده بشناسید.