شخصیتها در تست انیاگرام به ۹ دسته تقسیم میشوند که تیپ کاشف / جستجوگر یا محقق، پنجمین تیپ شخصیتی در تست انیاگرام است. در این محتوا خصوصیات تیپ شخصیتی کاشف را خواهید شناخت و با خصوصیات کلی، انگیزهها، ترسها و راههای پیشرفت و افراد مشهوری که این تیپ شخصیتی را دارند آشنا خواهید شد!
ویژگیهای کلی تیپ کاشف در تست انیاگرام:
کنجکاو عین بچهها!
حتی اسم تیپ پنجم تست انیاگرام نشان دهنده این است که چقدر این تیپ کنجکاو هستند. اگر به بچهها دقت کنید، میبینید که آنها چطور با شگفتی به جهان پیرامون خود نگاه میکنند. چون همه چیز برای آنها ناشناخته است و همین باعث میشود که کنجکاو دیده شوند. تیپ کاشف یا محقق در تست انیاگرام هم همین نگرش را به دنیای پیرامونش دارد و پیوسته در ذهنش چرایی و چگونگی اتفاقات پیرامونش مورد سؤال است و هیچ وقت از پرسشهایش دست نمیکشد.
نکته بین و بادقت:
هیچ چیز از نظر تیپ کاشف پنهان نمیماند چون این تیپ حواسش به اتفاقات جزئی اطرافش هست. مثلا کافی است یک اشتباه کوچک در پیرامونش ببیند فورا درصدد تصحیح آن برمیآید.
دوراندیش و پیشبینی کننده!
وقتی حرف از پیشبینی میآید شاید فکرتان سمت موضوعاتی مثل فال و طالع و… برود ولی منظور ما از پیشبینی چیز دیگری است!
تیپ کاشف در انیاگرام با تحلیل دادههایی که درحال حاضر در اختیار دارد، با یک دید منطقی، میتواند پیشبینی کند که چه نتیجهای پیش خواهد آمد. مثلا یادتان هست در کتابهای علوم تجربی چقدر از کلمه فرضیه استفاده میشد؟ تیپ کاشف هم با قدرت تحلیل بالایش میتواند فرضیههای خوبی پیشنهاد بدهد.
تمرکز بالا برای تحقیق:
اگر شما جزء تیپ کاشف نباشید، احتمالا برایتان تمرکز کردن برای انجام یک تحقیق یا حل یک مسئله ریاضی خیلی سخت است. اما تیپ کاشف به وسیله استعداد و علاقه و انگیزه زیادش قدرت تمرکز بالایی برای پیداکردن سؤالهایش دارد.
نگرش هوشمندانه به دنیا:
تیپ کاشف دنیا را مثل بقیه نمیبیند. او دنیا را جایی پر از شگفتی میبیند و همین باعث میشود نگاهی هوشمندانه و بادقت به دنیا داشته باشد.
شیفته علم:
مردم عاشق آدمها میشوند، تیپ کاشف عاشق علم!
تیپ کاشف عطش علم دارد و هیچ وقت مغزش از علم سیراب نمیشود و میخواهد پیوسته در حال یادگیری باشد.
ابتکار و نوآوری:
این تیپ خلاقیت زیادی دارد و با ترکیب خلاقیت و علمش میتواند دانشمندی مبتکر و پیشگام شود.
تفکر منطقی و تحلیلی قوی:
تیپ کاشف به صورت ذاتی هوش تحلیلی بالایی دارد.
غرق شدن در دنیای ایدهها:
تیپ کاشف پر از ایده و ابتکارهای خلاقانه است. گاهی این ایدهها اینقدر زیاد میشوند که فرد احساس میکند دارد در دنیای ایدههایش غرق میشود!
دغدغههای درونی تیپ کاشف در انیاگرام چیست؟
- من مطمئن نیستم که باهوشترم، فقط من دربرابر مشکلات بیشتر صبر میکنم. (آلبرت انیشتین)
- موقع صحبت کردن با من انتظار نداشته باش سریع جوابت را بدهم، چون من حتی برای جواب دادنهای ساده هم نیاز به فکر کردن دارم!
- موفقیت یک معلم بد است! زیرا تو را اغفال میکند و به تو این باور را میدهد که هیچوقت بازنده نمیشوی. (بیل گیتس)
- هیچچیز در زندگی به خاطر این نیست که بترسی. به خاطر این است که بفهمی. الان زمانی است که باید بیشتر برای فهمیدن وقت بگذاری و کمتر بترسی. (ماری کوری)
- ز گهواره تا گور دانش بجوی! (حضرت محمد (ص))
کاشفها یا محققها در مدل شخصیت شناسی انیاگرام چه ترسهایی دارند؟
ناتوان و بیثمر بودن:
مهمترین ترس تیپ پنجم انیاگرام، این است که نتوانند از خودشان نتیجه خوبی بجا بگذرانند و تغییری در دنیای اطرافشان ایجاد نکنند.
برخورداری از دانش ناکافی نسبت به زندگی:
تیپ کاشف میترسد که نتواند نسبت به جهان دانش کافی پیدا کند و نتواند جواب سؤالهای اساسی خود را پیدا کند.
مورد حمله قرار گرفتن مهارتهایشان توسط مردم:
شاید دلیل اینکه این ترس در تیپ کاشف خیلی زیاد است، این است که تواناییهای تیپ کاشف، چیزی نیست که ملموس باشد و برای مردم عادی قابل درک باشد. برای همین مردم در نگاه اول شاید آنها را احمق ببینند درحالی که خیلی باهوشند! (شاید عجیب باشد ولی برای درک این موضوع کافی است نگاهی به زندگینامه دانشمندان بیندازید!)
خواستهها و توقعات بالای دیگران:
اغلب آدمهای اطرافمان از ما انتظارات بالایی دارند. اما به همان دلیل بالا مردم تواناییهای تیپ کاشف را درک نمیکنند و خواستههای غیرمعقول از این تیپ دارند. مثل این است که از یک دانشمند بزرگ توقع داشته باشید که هر روز غذاهای خوب هم درست کند!
خواستهها و امیال تیپ کاشف در تست انیاگرام:
کارآمد باشند:
همانطور که گفته شد تیپ کاشف از بیثمر بودن متنفّر است. پس یکی از خواستههایش این است که کارآمد باشد.
در یک رشته حرفهای شوند:
آنها برای اثبات کارآمدی خود به دیگران میخواهند در یک حوزه خاص عمیق شوند و اطلاعات آن را کامل یاد بگیرند تا در آن استاد شوند و بقیه به تواناییهای آنها پی ببرند. به عبارتی آنها تمرکزشان را صرف پیدا کردن موقعیتهایی میکنند که بتوانند استعدادهایشان را در آن نشان دهند تا همان استعدادهایی که برای اطرافیان قابل درک نبوده، قابل درک شوند.
غرق شدن در دنیای درونی:
تیپ کاشف در حالت روانرنجوریاش، بیشازحد به دنیای درونیاش پناه میبرد و دچار خیالپردازی میشود. چون فکر میکند که افکار درونیاش زیبا و قابل اطمینان بوده اما در واقعیت تلخ و سخت است. مخصوصا وقتی که از طرف جامعه طرد میشود و تواناییها و استعدادش درک نمیشود.
افزایش فعالیتهای ذهنی:
تیپ کاشف همیشه در پی فرصتی است تا بتواند دادههای اطرافش را تحلیل کند و ناخودآگاه همیشه ذهنش فعالیت زیادی دارد.
دور شدن از مزاحمت بقیه:
تیپ کاشف در تست انیاگرام دوست دارد بیشتر در غار تنهایی خودش به سر ببرد. یکی از دلایلش همانطور که گفته شد، درک نشدن استعدادهایشان توسط دیگران است. یکی دیگر از دلایل آن، این است که تعامل با بقیه، آنها را از دنیای درونیشان و خیالاتشان دور میکند و این برایشان غیرقابل تحمل است.
تیپ کاشف در گروه سهگانه تفکرگرا:
تیپهای انیاگرام در ۳ گروه غریزهگرا، احساسگرا و تفکرگرا تقسیم میشوند که تیپ ۵ و ۶ و ۷، در گروه تیپهای تفکرگرا قرار میگیرند.
ویژگیهای کلی گروه تفکرگرا:
همانطور که از اسمش مشخص است این گروه برای قدرت تفکر و منطقشان ارزش زیادی قائل میشوند و منطقشان بر غریزه و احساسشان غالب است. اما یکی دیگر از فاکتورهای تقسیمبندی نه تیپ به این سه تیپ، این است که نقطه ضعفها و قوتهای آن تیپ، در چه گروهی قرار گرفته است: احساس، تفکر یا غریزه.
مثلا تیپ کاشف یا محقق در انیاگرام، هم نقطه قوت و هم نقطه ضعفش مربوط به منطقش است. هرچند که امکان دارد حتی قدرت احساس و غریزهاش هم در زندگیاش پررنگ باشند.
تفاوت تیپ ۵ با تیپ ۶ و ۷ در گروهبندی تفکرگرا:
تیپ کاشف یا تیپ پنجم تست انیاگرام بیشازحد در تفکراتش غرق میشود و این باعث میشود بیشتر از عمل کردن، درگیر فکر کردن باشند. یکی از چالشهای تیپ کاشف این است که تفکراتشان را با واقعیت همسو کنند. ازطرفی عملگرا بودن را هم فراموش نکنند. ( تفکر افراطی)
تیپ شکاک (۶) نمیتواند خودش بدون دخالت یک فرد مورد اطمینان یا یک حزب فکری فکر کند و برای همین ابتدا برای پذیرفتن آدمها و حزبهای فکری مختلف تردید میکند. اما بعد پذیرفتنش، همیشه به آنها اتکا میکند. (انفصال از تفکر)
تیپ ماجراجو (۷) ذهن چالاک و سریعی دارد و به سرعت تحلیل و تصمیمگیری میکند. این افراد برخلاف تیپ کاشف، درگیر دنیای ذهنی خود نمیشوند بلکه درگیر امور دنیوی و کارهای مادی که در لحظه میتوانند انجام دهند میشوند.
نوع سالم و ناسالم تیپ کاشف در انیاگرام:
در انیاگرام، ۹ تراز برای سلامت شخصیت تیپها مشخص میشود که در این محتوا، تراز اول و تراز آخر را بررسی میکنیم:
تراز اول سلامتی: دوراندیشان پیشگام
در این تراز سلامتی تیپ کاشف به شدت هوشمند است و توانایی خوبی در دیدن کلیات دارد. مثلا میتواند رشتههای مختلف علمی را باهم ترکیب کند و در علوم بین رشتهای فعالیت نماید. مخصوصا به خاطر داشتن ابتکار، آنها میتوانند ابداعات و اختراعات جدید علمی انجام دهند یا حتی شروع کننده یک سبک جدید هنری باشند.
تیپ کاشف سالم دیگر تلاش بیشازحد برای پناه گرفتن در دنیای درونیاش ندارد زیرا واقعیتهای دنیا را پذیرفته و توانسته تعادل درستی بین دنیای درونی و دنیای بیرونیاش پیدا کند.
در این تراز سلامتی، تیپ کاشف یا محقق اصلا روی دانستههایش تعصب ندارد و در پذیرفتن دانستههای جدید که با دانستههای قدیمیاش همسو نیست، منعطف است و ذهن بازی دارد. ازاین رو است که آنها میتوانند در علم پیشگام باشند. ازطرفی چون آنها با واقعیت ارتباط خوبی دارند درگیر نظریات غیرعلمی یا خیالی نمیشوند.
تیپ کاشف سالم میتواند آینده را با احتمال بالایی پیشبینی کند. مثل یک نقاشی که قبل اتمام نقاشیاش قادر به دیدن طرح تمام شده آن نقاشی هست! تیپ کاشف سالم دیگر تلاش بیشازحد برای پناه گرفتن در دنیای درونیاش ندارد. زیرا واقعیتهای دنیا را پذیرفته و توانسته تعادل درستی بین دنیای درونی و دنیای بیرونیاش پیدا کند.
تراز نهم سلامتی: اسکیزوئیدهایی که از درون در حال انفجارند!
تیپ کاشف روانرنجور از همان ابزار دفاعی همیشگی خود یعنی انزواطلبی و فرورفتن در دنیای درونی خود استفاده میکنند. ازطرفی همین دنیای خیالات آنها را به سمت جدایی از واقعیت و حتی شاید بیماری اسکیزوفرنی سوق میدهد. در این تراز سلامتی تیپ کاشف آنقدر روانرنجور است که دیگر نمیتواند واقعیت را بپذیرد و با آن کنار بیاید. ازطرفی در این موقعیت روانرنجوری، تیپ کاشف نسبت به حریم خصوصی و دنیای درونیاش حساس میشود و کمترین ورود افراد به فضای شخصی آنها، تیپ کاشف را عصبی میکند.
مشکلات اعتمادبهنفس هم جزء مشکلاتی است که تیپ کاشف روانرنجور به شدت با آنها دستوپنجه نرم میکند. همین باعث میشود که تیپ کاشف روانرنجور در درونش همیشه با خودش جنگ داشته باشد. برای روانرنجورترین تراز تایپ کاشف، مثل هملت در داستان شکسپیر، نبودن یا نیستی به بزرگترین آرزوی آنها تبدیل میشود.
سیر پیشرفت تیپ کاشف در انیاگرام:
تیپ کاشف برای پیشرفت باید به سمت تیپ ۸ یا چالشگر پیش برود. در این سیر آنها به این باور میرسند که هیچ وقت به دانش کافی نمیرسند و باید همواره به دانش خود بیفزایند. ازطرفی آگاه هستند که این دانشی هم که دارند از دانش بقیه مردم بیشتر است و اعتمادبهنفس کافی را دارند تا مثل یک تیپ ۸ افراد را رهبری کنند و از مطابق بودن ایدههایشان با واقعیت اطمینان کافی دارند.
ازطرفی در این سیر پیشرفت، آنها تا وقتی بر امور دنیای بیرون مثل فکر و ذهنشان تسلط پیدا نکنند، احساس ایمنی نمیکنند همین باعث میشود برای تسلط روی واقعیت وقت بگذارند. آنها دیگر هویت خود را نه فقط با تفکرات خود بلکه بر پایه واقعیت و عینیت پایهگذاری میکنند. در این سیر پیشرفت آنها یاد میگیرند که خود را به شکل بخشی قدرتمند و جدانشدنی از اطراف ببیند نه یک موجود جداشده از دنیای بیرون!
افراد مشهور با تیپ کاشف در انیاگرام:
- آلبرت انیشتین
- استیفن هاوکینگ
- بیل گیتز
- جان نش
نویسنده یا فیلسوف:
- ژان پل سارتر
- استیفن کینگ
- فردریک نیچه
- امیلی دیکنسون
فیلمساز: دیوید لینچ
نقاش: وینسنت ون گوگ
حرف آخر:
تیپ کاشف در انیاگرام قابلیتهای بالایی دارد که اگر از این قابلیتها در مسیر درست استفاده کنید میتوانید پیشروی خوبی در علم یا هنر باشید!
اگر شما تیپ کاشف دارید، سعی کنید ارتباطتان را با واقعیت و کارهای عملی کمی بیشتر کنید و درعینحال به سمت تیپ هشت یا چالشگر حرکت کنید. در این صورت قابلیتهای رهبری هم در شما بیشتر میشود و میتوانید اعتمادبهنفس پیشگام بودن را پیدا کنید.
همچنین در این مقاله جملاتی از زبان تیپ کاشف گفته شد و ازطرفی راجع به خواستهها و ترسهای این تیپ هم صحبت شد که میتوانید با آنها همذات پنداری کنید. همچنین با آشنایی با آدمهای معروف در این تایپ میتوانید الگوهای خوبی برای خودتان پیدا کنید.