چه شغلی انتخاب کنم؟ فاکتورهای مهم در انتخاب شغل

همه‌ی افراد در طول زندگی خود با سه چالش و انتخاب مهم و اساسی روبه‌رو می‌شوند. تحصیل، اشتغال و ازدواج. هدف افراد از ادامه‌ی تحصیل و کسب مدارج تحصیلی به دست آوردن یک موقعیت شغلی مناسب است. ازدواج هم در سایه‌ی انتخاب شغل مناسب معنا و مفهوم پیدا می‌کند و رضایت زناشویی درگرو رضایت شغلی است. داشتن شغل مناسب موجب برآورده شدن نیازهای جسمی، روانی و اجتماعی فرد می‌گردد. همه‌ی ما در جریان هستیم که در سال‌های اخیر اشتغال به فرآیندی پیچیده تبدیل‌شده است. چراکه بین نیازهای بازار کار و تعداد متقاضیان دیگر تناسبی وجود ندارد. اما چه کنیم که همه‌ی ما ناچاریم در این وانفسا شغل مناسبی برای خود دست‌وپا کنیم تا بتوانیم علاوه بر امرارمعاش پاسخگوی نیازهای اساسی خود نیز باشیم. ازاین‌رو انتخاب شغل نیازمند خودشناسی دقیق، شناخت مشاغل مختلف و برقراری تناسب میان این دو است. 

متأسفانه نتایج تحقیقات نشان می‌دهند که افراد معمولا در انتخاب مسیر شغلی مناسب، خوب عمل نمی‌کنند و این امر پیامدهای ناگواری را به زندگی حرفه‌ای و شخصی آن‌ها تحمیل می‌کند. بنابراین انتخاب شغل از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. شما قرار است بیشترین زمان عمر خود را در محیط کاریتان سپری کنید. آمارها نشان می‌دهند که هرساله بیش از ۷۰ درصد از زمان افراد به شغلشان اختصاص دارد. پس باید تمام جوانب را در نظر بگیرید تا مناسب‌ترین انتخاب را داشته باشید. 

اما برویم سراغ اصل مطلب: فاکتورهای مهم در انتخاب شغل چه مواردی هستند؟ با در نظر گرفتن چه عواملی می‌توان تضمین کرد که انتخاب شغل مناسبی خواهید داشت؟ دوست دارید در چه نوع محیط کاری مشغول شوید؟ دوست دارید در محیط شغلی تنوع شرایط را تجربه کنید یا نه؟ ارزش‌ها و معیارهای اصلی شما برای انتخاب شغل چیست؟ از داشتن چه شغلی می‌توانید لذت ببرید؟در انتخاب شغل مناسب توجه به مهارت‌ها مهم‌تر است یا تناسب ویژگی‌های شخصیتی با جایگاه شغلی؟ درآمد چقدر برایتان اهمیت دارد؟ آیا این شغل با توانمندی‌ها، اولویت‌های زندگی و خواسته‌های شما منطبق است؟

رایج‌ترین باورهای اشتباه در انتخاب شغل  

انتخاب شغل

  • تصور نکنید که فقط شما برای انتخاب شغل مردد هستید. این تصمیم بزرگ نیاز به زمان و ارزیابی زیادی دارد.
  • انتخاب شغل برگشت‌ناپذیر نیست. بسیاری از افراد در طول عمر خود حداقل یک‌بار شغلشان را عوض می‌کنند.
  • هیچ‌کس مجبور نیست کاری را که دوست ندارد تا انتها برود. هر شخصی تعریف منحصربه‌فردی از موفقیت دارد و چنانچه شغلی برای شما جذاب و دوست‌داشتنی نباشد هرگز نمی‌توانید احساس رضایت و پیشرفت را تجربه کنید.
  • در دنیا فقط یک شغل مناسب برای شما وجود ندارد. هر فردی می‌تواند گزینه‌های احتمالی زیادی داشته باشد که با علایق، ارزش‌ها، تیپ شخصیتی و رفتاری و توانمندی‌های او در تناسب است. بسیاری از افراد موفق وارد مشاغلی شده‌اند که هیچ ارتباطی با رشته‌ی تحصیلی‌شان نداشته است. 
  • «نه» گفتن به انتظارات و خواسته‌های دیگران چیزی از ارزش‌های شما کم نمی‌کند. انتخاب گزینه‌های مطلوب در کار حق مسلم شماست.

فاکتورهای مهم در انتخاب شغل

در تنظیم اهداف با خودتان صادق باشید:

نباید اهدافتان را آن‌قدر پیچیده و دور از دسترس تعیین کنید که در دستیابی به آن‌ها دچار مشکل شوید. اما ناامید نشوید و خودتان را دست‌کم نگیرید. شاید شما هم جزء آن عده‌ی انگشت‌شماری باشید که اهداف به‌ظاهر دست‌نیافتنی را برای خود محقق کردند. 

برای رسیدن به اهداف شغلی خود برنامه‌ریزی کنید:

صرف نوشتن اهداف، کافی نخواهد بود بلکه باید راه‌های رسیدن به آن‌ها را نیز پیش‌بینی و طراحی کنید. توجه داشته باشید که نحوه‌ی برنامه‌ریزی شما نباید غلو شده و مبتنی بر فانتزی و تخیلات شما باشد. براساس واقعیت زندگی‌تان و توانمندی که دارید برنامه‌ریزی کنید.

به‌موقع اقدام کنید:

ارزیابی و تحقیق برای انتخاب شغل بسیار ضروری و مهم است. اما بالاخره باید از نقطه‌ای مشخص استارت کار خود را بزنید. نباید انتظار داشته باشید که تمام توقعات شما یک‌شبه برآورده شوند. به‌هرحال این نقطه‌ی آغاز هر پیامدی هم که داشته باشد هم برای زندگی فردی و هم برای جامعه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. اگر احساس کردید در انتخاب شغل خود با مشکل روبه‌رو شدید و نمی‌توانید از عهده‌ی آن بربیایید اصلا نگران نباشید و سریع میدان را خالی نکنید. اگر فردی نتواند از عهده‌ی مسئولیت کاری خویش بربیاید، این موضوع دلیل نمی‌شود که بگوییم این فرد از عهده‌ی هیچ کاری برنمی‌آید. در چنین شرایطی سعی کنید به شناخت بهتری از خصایص و قابلیت‌های خود برسید تا بتوانید جایگاه شغلی بهتری را انتخاب کنید.

۶ اصل کلیدی برای انتخاب شغل

طبیعتا این روزها انتخاب شغل نسبت به گذشته سخت‌تر شده است. این موضوع می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. مانند اینکه امروزه شغل‌های بیشتری نسبت به گذشته وجود دارند. یا اینکه تعریف مشاغل مختلف هر روز در حال تغییر است. و آخرین دلیل هم شاید بالا رفتن سطح انتظارات باشد. در ادامه شش گام مهم را به شما معرفی می‌کنیم تا شغلی که انتخاب می‌کنید از هر نظر برایتان مفید باشد.

  • ارزیابی ارزش‌ها و معیارهای شخصی:

چه مواردی واقعا برایتان اهمیت دارد؟ درآمد؟ ساعت کاری و محیط کاری؟ تناسب شغل با روحیات و علایقتان؟ چه چیزی شما را سر حوصله و شوق می‌آورد؟ چه‌ کاری را آن‌قدر دوست دارید که حاضر باشید حتی با دستمزد پایین هم آن را به نحو احسن انجام دهید؟ این سؤالات می‌توانند به شما کمک کنند که برای انتخاب شغل فیلترهای مناسبی داشته باشید. ارزش‌های شما می‌توانند تکیه‌گاه خوبی برای ارزیابی مشاغل مختلف باشند. در شغل‌هایی که خوب نتیجه می‌دهند معمولا بین ارزش‌های شخصی فرد و کاری که انجام می‌دهند هماهنگی وجود دارد.

ممکن است با تمرین و آموزش در انجام کاری مهارت پیدا کنید. اما برایتان جذاب نباشد. ولی این احتمال وجود دارد که اگر استعداد و میل انجام کاری را داشته باشید، بین استعداد و ارزش‌هایتان تطابق بیشتری وجود دارد تا مهارت‌ها و ارزش‌ها. درنتیجه شما از انجام کارهایی که در آن استعداد دارید بیشتر لذت می‌برید. تا کارهایی که صرفا مهارت انجام آن را یاد گرفته‌اید. ضمن اینکه تلاش برای ارتقا مهارت‌های فردی می‌تواند شما را در دستیابی به درآمد بیشتر چند قدم جلو بیندازد. کارفرمایان امروزی به دنبال این هستند که هر تومان که از جیب مبارکشان بیرون می‌رود با چند تومان دیگر جایگزین شود. آن‌ها روی تخصص و مهارت‌های شما سرمایه‌گذاری می‌کنند. بنابراین وقتی بتوانند یک سود فوری و هیجان‌انگیز در مهارت‌های خاص شما ببینند، سریع دست به کار می‌شوند.

  • اولویت‌های خود را جدی بگیرید:

به‌هرحال همه‌ی ما در زندگی اولویت‌های خاصی داریم. در تعاملاتی که با دیگران داریم، در طرز فکر، تصمیم‌گیری و انتخاب‌هایمان اولویت‌هایی را مدنظر قرار می‌دهیم. در بسیاری از مواقع این اولویت‌ها در سطح ناخودآگاه عمل می‌کنند. اما به‌شدت بر رفتار و عملکرد افراد تأثیرگذار هستند. باید سعی کنید که به این آگاهی برسید که در زمان انتخاب و تصمیم‌گیری از چه متغیرهای ذهنی استفاده می‌کنید؟ آیا مبتنی بر منطق و واقعیت تصمیم‌گیری می‌کنید یا بر اساس احساساتتان؟ نظرات دیگران تا چه حدی بر انتخاب‌های شما تأثیرگذارند؟

  • خود را به فردی متخصص تبدیل کنید:

در این دنیای مملو از اطلاعات گوناگون باید بتوانید علاوه برداشتن اطلاعات کلی در زمینه‌های تخصصی آن شغل، دانش لازم را به دست آورید. این روزها دیگر سواد فقط به معنی داشتن مدرک تحصیلی نیست. دانش تخصصی در خصوص شغلی که به آن علاقه دارید از اهمیت بیشتری برخوردار است.

  • تمایل به ایجاد تغییر و تطابق:

در کنار تمام موارد ذکرشده از اهمیت هدف‌گذاری نباید غافل شد. چراکه اهداف شما از ارزش‌ها، اولویت‌ها، استعداد و مهارت‌های شما ناشی می‌شوند. اما تنها داشتن اهدافی مشخص شما را صاحب موفقیت نمی‌کند. نیاز به تغییر و انطباق و سازگاری با شرایط جدید و رشد و توسعه‌ی فردی از ملزومات دستیابی به اهداف هستند.

ناهمخوانی و ناهماهنگی بین محیط شغلی و تیپ شخصیتی فرد موجب نارضایتی افراد می‌گردد و در وضعیت عدم رضایت نمی‌توان شاهد هیچ‌گونه پیشرفتی بود. قرار گرفتن در محیط و شرایطی که مطلوب شما نیست روزبه‌روز بهره‌وری شما را کاهش می‌دهد. ممکن است شما ندانید چه شغلی با چه ویژگی‌هایی برایتان مناسب است؟ یا در چه زمینه‌های شغلی می‌توانید بهره‌وری بیشتری داشته باشید؟ 

تست رغبت شغلی هالند دقیقا در همین مرحله می‌تواند بهترین راهنما برای انتخاب شغل شما باشد. شما با انجام این تست می‌توانید متوجه شوید که از کدام تیپ شخصیتی برخوردار هستید و در دنیا چه مشاغلی وجود دارند که متناسب با تیپ شخصیتی شما هستند. به‌طور مثال در ابتدا باید بدانید به کدام گروه تعلق دارید؟ جستجوگر، هنری، اجتماعی، واقع‌گرا و… . در قدم بعدی با خصوصیات و جزئیات تیپ شخصیتی منحصربه‌فردتان آشنا ‌شوید و درنهایت مشاغل مرتبط و سازگار با ویژگی‌های شخصیتتان به شما معرفی ‌شوند.

تست هالند

تست رغبت شغلی هالند جز محبوب ترین تست های شخصیت شناسی است که به شما در انتخاب شغل و رشته تحصیلی کمک می‌کند. این تست شش دسته اصلی مشاغل و رغبت شما به آن دسته را مشخص می‌نماید. برای پاسخ به ۴۸ سوال این آزمون، تنها به ۵ تا ۷ دقیقه زمان احتیاج دارید. پس از انجام این تست شما می‌توانید به درک درستی از رغبت و علاقه شغلی و تحصیلی خود دست یابید. ورود به آزمون>

تمام این اطلاعات تنها با صرف چند دقیقه و انجام تست به‌طور کامل در اختیار شما قرار می‌گیرد. متأسفانه بسیاری از افراد به دلیل تصور و شناخت نادرستی که از خود دارند تنها با تکیه‌بر تعریف و تمجیدهای دیگران وارد مشاغلی می‌شوند که حداکثر یکی دو ماه دوام می‌آورند و بعد از آن به هر قیمتی که شده خواهان خروج از آن مجموعه هستند. پس حسابی حواستان را جمع کنید که شما یکی از آن‌ها نباشید. 

پیشنهاد: تست انتخاب رشته؛ رشته تحصیلی مناسب من چیست؟

دسته بندی : استخدامی و شغلی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.