آیا مدیران منابع انسانی به مهارت‌های دیجیتال پیشرفته نیاز دارند؟

مهارت‌های دیجیتالی

آیا به‌عنوان مدیر یک کسب‌وکار از اهمیت بخش منابع انسانی خبر دارید؟ آیا از انواع مهارت‌های دیجیتال پیشرفته‌ی این بخش اطلاع دارید؟ آیا از چگونگی تأثیرگذاری مهارت‌های دیجیتال بر تمام بخش‌های سازمان مطلع هستید؟ آیا شما که خود مدیر منابع انسانی هستید، برای ارتقا مهارت‌هایتان اقداماتی انجام داده‌اید؟

امروزه با توجه ‌به‌سرعت بالای رشد کسب‌وکارها چگونگی جذب و نگهداشت افراد با مهارت دیجیتال موردنیاز به‌عنوان مزیتی رقابتی موردتوجه شرکت‌ها و سازمان‌ها قرارگرفته است. با تشدید روند دیجیتالی شدن کسب‌وکارها نسل جدیدی از کارکنان که دارای تبحر و مهارت‌های دیجیتالی هستند وارد محیط کارشده و قوانین و رویکردهای سازمان را تغییر می‌دهند. این تغییرات در جهت تحول دیجیتال بوده و موفقیت سازمان را در عصر دیجیتال تضمین می‌کند. هیچ زمانی به‌اندازه‌ی عصر حاضر، نقش مهم منابع انسانی سازمان‌ها در هنر مدیریت سرمایه‌های انسانی مشخص نبوده است.

 با ما همراه باشید تا در این مقاله شما را با اهمیت و رویکردهای مدیران منابع انسانی و مهارت‌های دیجیتالی آنان آشنا ‌کنیم و لزوم برخورداری از این مهارت‌ها را یادآور ‌شویم.

مدیریت منابع انسانی دیجیتال چیست؟

یکی از پایه‌های اساسی هر سازمان مدیریت منابع انسانی آن است که به آن Human Resource Managment یا به‌اختصار HR می‌گویند. مدیران منابع انسانی وظایف بسیاری بر عهده دارند و به‌عنوان مهم‌ترین بخش هر سازمان فعالیت می‌کنند. برخی از این وظایف حیاتی عبارت‌اند از مصاحبه و استخدام، مدیریت کارکنان، ارزیابی عملکرد افراد، افزایش نوع آوری و خلاقیت، برنامه‌ریزی و…. .

طی چند سال اخیر با پیشرفت تکنولوژی و تحول دیجیتال مدیریت منابع انسانی نیز در آستانه‌ی تحول بزرگی قرارگرفته است که محرک اصلی آن، فناوری‌های دیجیتال بوده است. استفاده از فناوری‌هایی نظیر هوش مصنوعی، کلان‌ داده‌ها، شبکه‌های اجتماعی، رایانش ابری و بلاک چین عامل تغییر و تحول در مدیریت منابع انسانی هستند. از ترکیب مدیریت منابع انسانی و تحول دیجیتال مفهوم جدیدی به نام مدیریت منابع انسانی دیجیتال شکل‌گرفته است.

چطور می‌توان مدیریت منابع انسانی را دیجیتالی کرد؟

در سیستم سنتی سازمان‌ها تمامی کارها به‌صورت دستی و به‌اصطلاح با کاغذبازی انجام می‌شد که سرعت بسیار پایین و کارایی کمتری نیز داشت. امروزه با کمک تکنولوژی و مهارت‌های دیجیتال می‌توان سازمان‌ها را در بستر دیجیتال متحول کرد. مدیریت منابع انسانی نیز از این قاعده مستثنا نیست و می‌توان آن را از این طریق دستخوش تغییرات گوناگونی کرد. برای ایجاد این تحول در مدیرت منابع انسانی باید از دولایه‌ی الکترونیکی سازی و دیجیتالی سازی استفاده کرد. الکترونیکی سازی یعنی هرآن چه به‌صورت آنالوگ وجود دارد را به منطق صفر و یک تبدیل کنیم مثل پورتال منابع انسانی.

در این مرحله تغییری در اساس کار صورت نمی‌گیرد. بلکه همان کارهای قبلی با کمک فناوری الکتریکی و مهارت‌های دیجیتال افراد، به‌صورت آسان‌تر و سریع‌تر انجام می‌شوند. قدم بعدی الکترونیکی سازی است. ظهور فناوری‌های دیجیتال و برخورداری افراد از مهارت‌های دیجیتال منطق انجام کارها را نیز به چالش کشیده و راه‌حل‌های جدید برای حل مسائل مطرح می‌کند مانند دورکاری افراد در سازمان‌ها.

برای ورود به عصر دیجیتال در کنار تحول دیجیتال نیازمند مدیریت منابع انسانی دیجیتال نیز هستیم. در حقیقت برای ایجاد تحول در سازمان اول باید نیروی انسانی آن دچار تحول شده و مهارت‌های دیجیتال را بیاموزد و سپس با مدیریت این منابع به تحول کل سازمان کمک شود.

ضرورت استفاده از مدیریت منابع انسانی دیجیتال در سازمان

مهارت‌های دیجیتالیمدیریت منابع انسانی هر سازمان به‌عنوان قلب تپنده‌ی آن عمل می‌کند. اما متأسفانه تحقیقات نشان می‌دهند رهبران HR نسبت به سایر بخش‌های کسب‌وکار، در زمینه‌ی فعالیت در یک فضای دیجیتال و استفاده از داده‌های آماری برای هدایت کسب‌وکارها، بسیار عقب‌ترند. اما چرا این اتفاق می‌افتد؟

همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، تحول دیجیتال در سازمان‌ها از نیروی انسانی آن آغاز می‌شود. مدیران منابع انسانی با استخدام افرادی با مهارت‌های دیجیتال به شروع این تحول کمک می‌کنند. پس اولین قدم‌ها در ورود تکنولوژی‌های جدید در سازمان به دست مدیران منابع انسانی آغاز می‌شود. اما اکثر این مدیران به توسعه‌ی مهارت‌های دیجیتال خود اهمیت نمی‌دهند. به همین دلیل نمی‌توان از داده‌های نیروی انسانی در دوران گذار دیجیتال کمک گرفت.

جای تعجب نیست که این شکاف مهارتی، موجب شده مدیران HR نسبت به سایر مدیران کم اعتبارتر دیده شوند. تنها ۱۱% از رهبران کسب‌وکار به بخش HR اعتماد می‌کنند تا با پیش‌بینی داده‌های موردنیاز، نیروهای متخصص موردنظر را استخدام کنند. این عدم اعتماد نتیجه‌ای جز عدم استفاده‌ی سازمان از افرادی با مهارت‌های دیجیتال و درنتیجه عقب ماندن از رقیبان نخواهد داشت.

چگونگی استفاده از تحول دیجیتال در بخش منابع انسانی

تعریف هدف

در قدم اول باید هدف از اجرای تحول دیجیتال منابع انسانی را مشخص کنید. برای این کار می‌توانید سؤال‌های زیر را مدنظر قرار دهید:

آیا تحول دیجیتال روند انجام کار را برای افراد آسان‌تر می‌کند؟

چگونه تحول دیجیتال در دستیابی به هدف کمک می‌کند؟

آیا تحول دیجیتال در سوددهی سازمان تأثیر دارد؟

در رابطه ‌با تعیین هدف باید بدانید که،

  • تحول دیجیتال باید به نفع همه‌ی افراد سازمان باشد.
  • هدف تحول دیجیتال باید با هدف سازمان همسو باشد.
  • در راستای دستیابی به هدف، مدیریت منابع انسانی می‌تواند از هوش مصنوعی در جهت انتخاب و استخدام افراد استفاده کند.

استخدام نیروی متخصص

مدیریت نیروی انسانی یک سازمان باید بتواند افراد موردنیاز با توجه ‌به مهارت‌های دیجیتال مورد نیاز استخدام کند. استخدام این افراد در موفقیت و بهره‌وری سازمان تأثیر چشم‌گیری خواهد داشت. از طرفی استخدام افراد مناسب هزینه‌های کلی سازمان را به‌طور قابل‌ملاحظه‌ای کاهش خواهد داد. از همه مهم‌تر اینکه، امروزه در سازمان‌ها زمان آزمون‌وخطا نیست و نمی‌توان ریسک کرد و افراد غیرحرفه‌ای را به امید یادگیری استخدام نمود. استخدام افراد با مهارت‌های دیجیتال موردنظر ضریب ریسک را در سازمان کاهش داده و سرعت حرکت سازمان در عصر دیجیتال را بالا می‌برد.

از چه طریقی افراد متخصص را پیدا کنیم؟

اما موضوع اصلی پیدا کردن راهی برای یافتن افراد متخصص است. چطور از بین متقاضیان بسیار فرد مناسب را پیدا کنیم؟ چگونه به مهارت‌های آنان آگاهی پیدا کنیم؟ خبر خوبی برای شما مدیران منابع انسانی داریم، ما راه‌حل را پیداکرده‌ایم و می‌خواهیم آن را با شما در میان بگذاریم. بهترین و کم‌هزینه‌ترین راه، انجام آزمون‌های مشهوری چون تست دیسک، تست رغبت شغلی هالند، تست نئو و تست MBTI است. این تست‌ها و سایر مقالات آموزشی به شما کمک می‌کنند افراد با مهارت‌های موردنیاز سازمانتان را شناسایی و استخدام کنید.

پس وقت را از دست نداده و برای ورود به صفحه‌ی تست‌های شخصیت شناسی حوزه‌ی منابع انسانی کلیک کنید.

در آخر اینکه:

مدیران منابع انسانی به‌عنوان رکن اساسی سازمان‌ها باید در راستای موفقیت سازمان مهارت‌های دیجیتال خود را ارتقا دهند. این کار سبب می‌شود ۶ برابر بیشتر از دیگر افراد شانس ترقی داشته باشند. از طرفی در کسب‌وکارهای امروزی با بازنشسته شدن متخصصان، مدیران منابع انسانی با چالش و فشار بسیاری مواجه می‌شوند. چراکه نیروی متخصص با سال‌ها تجربه از سازمان خواهد رفت و باید در سریع‌ترین حالت ممکن نیرویی با تخصص موردنظر جایگزین شود. ممکن است استخدام این افراد در موفقیت و یا شکست سازمان‌ها تأثیرگذار باشد. پس باید به‌درستی صورت بگیرد. بنابراین سرمایه‌گذاری و توجه ویژه بر ارتقای مهارت‌های دیجیتال بخش HR می‌تواند برگ برنده‌ی سازمان‌ها در میان سایر رقبا باشد.

دسته بندی : رهبری, منابع انسانی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.