۷ راهکار ساده و سودمند برای ایجاد تعادل بین کار و زندگی
۱ـ به دنبال ایجاد تعادل مطلق و تضمینشده نباشید
اولازهمه خوب است که بدانید وقتی از تعادل بین کار و زندگی صحبت میکنیم منظورمان یک برنامهریزی دقیق و کامل نیست. بلکه ما به دنبال یک برنامهی واقعبینانه هستیم. بعضی روزها ممکن است زمان زیادی را صرف کارتان کنید و بعدا زمان بیشتری را برای بودن در کنار خانوادهی اختصاص دهید. پس بهتر است انعطافپذیر باشید و برای تعادل حدومرز نگذارید.
برای بالا بردن انعطافپذیری خود در برقراری تعادل بین کار و زندگی میتوانید با رئیس خود گفتگویی داشته باشید و از او بخواهید:
- دربارهی ساعات کاری منعطف باشد؛ مثلا زودتر به سر کار بیایید و زودتر هم بروید.
- یک روز در هفته دور کار باشید و در خانه کارهایتان را پیگیری کنید
- در کارتان با کسی که در یکمرتبهی شغلی مشترک هستید تقسیم وظایف کنید و بعضی کارها را به او محول نمایید.
مطلب مرتبط: ۱۰راهکار مؤثر که مدیران حرفهای برای افزایش بازدهی کارمندان از آنها استفاده میکنند!
۲ـ به کار کردن معتاد نشوید
بعضی از افراد در شغل خود دچار بیماری آبرومندی به نام اعتیاد به کار میشوند. اما خودشان حواسشان به آن نیست و حتی ممکن است به این ویژگی خود افتخار کنند. اگر هرروز تا غروب کار میکنید، بیشازحد مسئولیتپذیر هستید و نمیتوانید کاری را به دیگری بسپارید یا به او نه بگویید باید قبول کنید که شما نیز نشانههایی از اعتیاد به کار دارید.
وقت آن است که این نقاب قهرمانانه را از روی چهرهی خود بردارید و با قاطعیت نه بگویید. انتظارات خودتان را تعدیل کنید و کمال گرایی را کنار بگذارید. قرار نیست همهی کارها را همیشه بهتنهایی و به نحوی عالی انجام دهید پس کمک گرفتن از دیگران را نشانهی ضعف خود ندانید. بلکه این نشانهای بر قدرت شماست که به سلامت خود اهمیت میدهید. با خودتان قرار بگذارید که غروب و اتمام زمان کاری، وقت دست کشیدن از کار است و بقیهی کارتان را میتوانید بهروز بعد محول کنید.
مطلب مرتبط: نشانه های اعتیاد به کار چیست و چگونه از آن رهایی یابیم؟
شاید محوریترین بحث دربارهی تعادل بین کار و زندگی، موضوع مدیریت زمان باشد. شما باید بتوانید ردیابی کنید که زمانتان را چگونه سپری میکنید و انرژی خود را در بخشهای مختلف زندگیتان چگونه تقسیم میکنید.
برای داشتن چنین نظارت و زمانبندی، یک دفترچه یادداشت داشته باشید و شبها در آن بنویسید که در طول روز چه کارهایی انجام دادهاید و چقدر از وقت شما را گرفته است و همچنین برای خودتان ثبت کنید که چه ساعتهایی از روز بهرهوری بالاتری دارید. این کار به شما کمک میکند برای روز بعدی خود بهتر برنامهریزی کنید و اگر وقتیکه برای کاری اختصاص دادید زیاد از حد و بیهوده بود، آن را تغییر دهید.
این بسیار مهم است که برای خود و همکارانتان زمان آغاز و پایان کار خود را مشخص کنید. همچنین باید برای آنها حدومرز وظایف خود را تعیین کرده تا کاری را که در شرح وظایفتان نیست را به شما واگذار نکنند. فراموش نکنید که این وظیفهی شماست تا کارهایتان را اولویتبندی کنید و آن را برای دیگران جا بیندازید.
اصل مهم در مدیریت زمان، اولویتبندی کارهاست
حتما برای شما هم پیش آمده است که وقتی کاری را عقب میاندازید بعد از مدتی بهطور ناخودآگاه آن وظیفه در ذهنتان غیرقابل اجرا میشود. در این مواقع خرد کردن کارهای بزرگ به کارهایی کوچک بسیار کمککننده است. جایزه و تشویق خودتان بعد از خط زدن هر کار کوچک نیز انگیزهی شما را تقویت میکند. این جایزه میتواند خوردن یک لیوان چای با شکلات یا تنفسی ۵ دقیقهای باشد. هر چه کارهای به تعویق افتاده را زودتر تمام کنید زمان بیشتری برای خانواده و دوستان خود خواهید داشت.
سعی کنید مدتزمانی را که صرف هر کاری میکنید معنادار باشد. اگر قرار باشد برای انجام دادن هر کار کوچکی مدتزمان زیادی را صرف کنید شک نکنید که دیر یا زود باید منتظر شنیدن اعتراضات مدیرتان باشید. کارایی و بهرهوری شما برای مدیران از هر چیز دیگری مهمتر است. اینکه بتوانید در مدتزمان کوتاهی از عهدهی انجام وظایفتان به نحو احسن برآیید.
این مورد حتی در رابطه با زمان گذاشتن برای خانواده و اطرافیان هم صدق میکند. آنها دوست دارند شما در کنارشان باشید. اما اگر شغلتان به نحوی است که این امکان را برایتان فراهم نمیکند، کیفیت زمان سپری شده با آنها را بالا ببرید و آن را معنیدار کنید.
۴ـ کارایی خودتان را بالا ببرید
مسلما اگر بهرهوری خود را در کار بالا ببرید راحتتر میتوانید سر یک ساعت منطقی به خانه بروید و دیگر نیازی به اضافهکاری نخواهید داشت. همچنین اگر رئیستان متوجه کارایی بالای شما شود ممکن است برای تشویق به شما مرخصی بدهد و اینگونه میتوانید وقت بیشتری را برای زندگی شخصی خود داشته باشید.
چگونه کارایی خود را بالا ببریم؟
برای بالا بردن کارایی خود در قدم اول انجام دادن چند کار را بهطور همزمان فراموش کنید. این کار تمرکز شما را مختل میکند پس فقط روی کاری که در حال انجامش هستید متمرکز شوید. در زمان کار به کار و در خانه به خانوادهی خود توجه کنید و از عوامل حواسپرتی دوری جویید.
از انجام کارهای بیهوده دوری کنید و مطمئن شوید وظیفهای که انجام میدهید ارزشمند است و اثرگذاری مهمی روی کارتان دارد.
گام دیگری که میتوانید در راستای افزایش کارایی و در کل تعادل بین کار و زندگی خود بردارید این است که محیط کاری ایده آل و خوشایندی برای خود درست کنید. پوشیدن لباس مناسب، داشتن یک صندلی راحت، یک بالش نرم و یا حتی یک گلدان سبز و زیبا میتواند روحیهی شما را در کار دوچندان کند و انرژیبخش باشد.
بسیاری از افراد آنقدر بر سر کار خسته میشوند که وقتی به خانه میآیند انرژی برای رسیدگی به کارهای خود و اطرافیان نزدیکشان ندارند. آنها فکر میکنند کارایی برابر است با طولانی کار کردن و همین طرز فکر باعث ایجاد فرسودگی شغلی در آنها میشود. برای جلوگیری از این امر خوب است که بین کار به خودتان ۵ دقیقه استراحت دهید. این وقفهی کوتاه باعث آرام کردن ذهن آشفته و کاهش استرس شما میشود.
۵ـ سبک زندگی سالم را اولویت زندگی خود قرار دهید
اگر از شما بخواهیم که از کار خود بزنید اما به سلامت روحی و جسمیتان توجه بیشتری نشان دهید شاید در مقابل این پیشنهاد مقاومت کنید. شاید هم آن را در این شرایط اقتصادی زیاد از حد آرمانی و انتزاعی بدانید. اما واقعیت این است که اولویت قرار دادن سبک زندگی سالم باعث افزایش درآمد شما میشود..
وقتی به خودتان میرسید و ورزش، مراقبه، خواب کافی و تغذیهی مناسب را سرلوحهی زندگی خود قرار میدهید بهصورت روتین، کمتر بیمار میشوید و بنابراین کمتر مجبور میشوید که مرخصی و استعلاجی بگیرید. همچنین داشتن سبک زندگی سالم موجب میشود همان مدتزمانی را که مشغول به کار هستید بشاش و فعال بوده و بازدهیتان بهمراتب بیشتر از همکارانتان شود.
۶ـ شغلی مناسب با شخصیت و علاقهی خود پیدا کنید
برای رسیدن به تعادل بین کار و زندگی باید به شغلی که مشغول آن هستید عشق بورزید و بهگونهای باشید که صبحها که از خواب برمیخیزید با اشتیاق برای چیزی که دوست دارید روز خود را شروع کنید نه با اضطراب و دلمردگی.
درست است که کار کردن یک هنجار اجتماعی است. اما اگر محدودکنندهی شما باشد نمیارزد که آن شغل را ادامه دهید. بزرگان پیشنهاد میکنند کاری را انجام دهید که حاضر هستید آن را بهصورت رایگان هم انجام دهید. پس همانطور که میبینید در این حد علاقه مؤثر و مهم است.
البته قرار نیست که نسبت به تمام جنبههای کار خود حس خوب داشته باشید و به آن عشق بورزید. اما همینکه هیجانانگیز باشد و شور و اشتیاق شما را برای پیشرفت و ارتقا شغلی برانگیزد نکتهی مهمی است. اگر فردی باشید که در شغل مناسب با شخصیت خود قرار نگرفته احتمالا مجبور میشوید برای تطبیق با محیط کار و پیشرفت کردن، وقت و انرژی بیشتری صرف کنید.
این موضوع باعث میشود که بهنوعی خودتان را وقف کارتان کنید و دیگر زمانی برای مسائل شخصی و خانوادگی نداشته باشید. اگر بتوانید بهترین شغلی را که مناسب شخصیتتان است، پیدا کنید و اصول پیشرفت شغلی و مهارتهای پولساز و کاربردی را یاد بگیرید، دیگر دچار اعتیاد به کار نمیشوید و میتوانید بهراحتی به تعادل برسید.
مطلب مرتبط: شغل مناسب تیپ شخصیتی شما کدام است؟
۷ـ از تکنولوژی بهدرستی استفاده کنید
همهی ما میدانیم که این روزها تکنولوژی چقدر در آسانتر شدن امور کمک حالمان است. پس چرا از این مزیتش در جهت بهبود وضعیت شغلی خود استفاده نکنیم؟ یک مدیر میتواند با استفاده از برنامههایی چون اسکایپ زمانهای زیادی را که صرف جلسات حضوری میکند، کاهش دهد و فایلهای کاری و گزارشها را از طریق پیامرسانها به دست همکارانش برساند. این روش سرعت و کارایی را بالا میبرد و به تعادل بین کار و زندگی کمک میکند.
البته باید توجه داشته باشید که همین ابزارهای ارتباطجمعی که میتوانند بسیار مفید باشند مثل هر چیز دیگری جنبههای منفی هم دارند و اگر همیشه بهواسطه آنها در دسترس اعضای شرکت باشید زندگی شخصیتان مختل خواهد شد.
پس اگر مجبور به دسترسی همیشگی نیستید بعد از تمام شدن زمان کاری از قطع ارتباط با دنیای متعلق با آن نترسید. میتوانید اعتیاد چک کردن مداوم پیامها را با اختصاص دادن زمان خاصی در طول روز ( تنها ۱۵ دقیقه) کاهش دهید.
سخن آخر
باور کنید که افراد بزرگ و موفق زیادی در دنیا هستند که به تمام ابعاد زندگیشان میرسند بدون اینکه به سلامت خودشان آسیبی بزنند یا زیاد از حد روی یک بعد سرمایهگذاری کنند.
یادتان باشد که شما یکبار زندگی میکنید و زمان زیادی برای سردرگمی ندارید. خودتان را درختی با ریشه تصور کنید که باید شاخههایی پربار از میوههای تمام جنبههای زندگی داشته باشید. پس تا آنجا که میتوانید در مورد چگونگی ایجاد تعادل بین کار و زندگی تحقیق و آنها را پیادهسازی کنید تا در زندگی خود احساس پربار بودن داشته باشید.