بهنظر شما مهمترین دلیل تغییر مکرر شغل چیست؟ همهی افراد در طول زندگی خود با چالش اشتغال و انتخاب درست و مهم شغل روبهرو میشوند. داشتن شغل مناسب باعث برآورده شدن نیازهای اجتماعی، جسمی و روانی فرد میگردد. بسیاری از افراد میدانند که در سالهای اخیر اشتغال به فرآیندی پیچیده تبدیل شده است. چراکه بین نیازهای بازار کار و تعداد متقاضیان تناسبی وجود ندارد. اما در این اوضاع چارهای جز پیدا کردن شغل مناسب نیست تا بتوانید علاوهبر امرارمعاش پاسخگوی نیازهای اساسی خودتان نیز باشید. بههمین علت انتخاب شغل مناسب، نیازمند خودشناسی دقیق، شناخت مشاغل مختلف و برقراری تناسب بین این دو است.
درنتیجه همه کارکنان بهدنبال کسب مهارتهای جدید، رشد و ارتقای موقعیت شغلی خود و همه کارفرمایان هم بهدنبال جذب کارکنان بامهارت و توانمند در انجام وظایف مختلف هستند. احتمالا در زندگی شغلی خود با افرادی مواجه شدهاید که مدام شغل و یا محیط کار خود را تعویض میکنند. آنها با اینکه میدانند این تغییر شغل مداوم، اعتبار شغلیشان را پایین میآورد اما بازهم محیط کار فعلی خود را ترک کرده و به محیط کار دیگری میروند که در اینصورت دیگر کارفرماها هم علاقه چندانی به استخدام چنین افرادی ندارند.
زیرا اصلا خوششان نمیآید که بعد از صرف هزینه برای آموزش و ایجاد یک شرایط پایدار، ناگهان کارمندانشان سازمان را ترک کنند و دوباره مجبور شوند همان هزینه را صرف آموزش و تطبیق کارمندان دیگری کنند. اما علیرغم چنین اوضاعی بازهم کارمندانی پیدا میشوند که همواره درحال تغییر مکرر شغل خود هستند.
چرا برخی از افراد مدام درحال تغییر شغل خود هستند؟
بخش مهمی از زندگی هر فردی را شغل او تشکیل میدهد، بههمین علت رضایت و لذت بردن از شغل از اهمیت بسیاری برخوردار است. اما در بعضی مواقع نارضایتی شغلی، ممکن است به فرسودگی شغلی ختم شود که باید در چنین مواقعی، فرد شغل خود را باتوجه به برخی نکات و بررسی تمامی جوانب تغییر بدهد. قطعا افراد بسیاری هستند که میخواهند شغل خود را تغییر دهند و هرکدام دلایل منطقی و قانعکنندهای برای تصمیم خودشان دارند.
ممکن است که تغییر مکرر شغل افراد به دلایلی ازجمله خستگی از شغل و یا دلایل مالی و عدم رضایت شغلی باشد که در درصد بالایی از تغییر شغلها مسائل مالی و اقتصادی دخیل هستند. گاهی نارضایتی شغلی بهواسطهی دلایل کوچکی همچون یکنواختی در زندگی و عدم پیشرفت، اتفاق میافتد که میتوانید برای کاهش نارضایتی شغلی خود، این مشکلات را شناسایی کرده و نسبت به رفع آنها اقدام نمایید.
در جامعهی امروزی تغییر شغل، بهخصوص برای کسانیکه تنها یک منبع درآمد دارند ریسک بالایی دارد. زیرا تغییر شغل یکی از مهمترین تصمیماتی است که یک شخص شاغل در زندگی کاری خود میگیرد. مثلا ممکن است شما سالها بهعنوان بخش مهمی از یک سازمان، مشغول بهکار بوده و تبدیل به یکی از اعضای مهم آن کسبوکار شده باشید که گاهیاوقات بنا به دلایل خاصی، مجبور به ترک آن شغل باشید.
تغییر شغل همیشه هم اتفاق بدی نیست.
گاهی ممکن است منجربه پیشرفت و سرآغاز اتفاقات خوب شود. شغل هر فرد ساعتهای زیادی از اوقات روزانه و روزهای زیادی از عمر فرد را به خود اختصاص میدهد و منطقی نیست، فرد در شرایطی کار کند که احساس سرخوردگی و ناکامی داشته باشد. بنابراین تغییر شغل، تصمیم سادهای نیست و قبل از دستزدن به چنین کاری باید درمورد آن تحقیق کنید تا با آگاهی لازم انجام گیرد و دوباره موجب پشیمانی نشود. همچنین برای تغییر شغل، هیچ زمان قطعی و مشخصی وجود ندارد و تنها خود افراد میتوانند این موضوع را مشخص کنند.
مطلب مرتبط: چه زمانی برای تغییر شغل اقدام کنیم؟
مهمترین دلایل تغییر مکرر شغل چیست؟
آیا زمان تغییر شغل برای شما فرا رسیده است؟ علت تغییر مسیر شغلی چیست؟ یا چهعواملی باعث میگردد تا به فکر تغییر شغل باشید؟ افرادی که بهدنبال تغییر شغل هستند برای کار خود دلایل مختلفی دارند که ممکن است دلایل هر فردی با دیگری کاملاً متفاوت باشد. برخی از افراد بهدنبال رضایت و مفید بودن، برخی بهدنبال درآمد بیشتر و برخی نیز بهخاطر حرفهای خانواده یا دیگران میخواهند شغل خود را تغییر دهند.
گاهی ممکن است زمانیکه از شغلمان متنفر میشویم، به رؤیای تغییر مسیر شغلی فکر کنیم. یا اگر احساس میکنید از مهارتهایتان استفاده نمیشوند، رئیستان رفتار بدی با شما دارد یا ارزشهای شما با محل کارتان، همخوانی ندارند، باید بگوییم که شما به تغییر شغل نیاز دارید. زیرا عدم رضایت از شغل فعلی در درازمدت میتواند مشکلات جسمی و روحی بسیاری را برایتان بهوجود بیاورد. درنتیجه بهتر است زمانی را به تجزیهوتحلیل شغل کنونیتان اختصاص دهید تا متوجه شوید چهچیزی باعث آزار شما شده است.
شغلتان هیچ تناسبی با شخصیت شما ندارد.
شاید بتوان گفت اصلیترین دلیل تغییر مکرر شغل توسط افراد این است که اصلا نمیدانند شخصیت و مدل رفتاریشان با چه مشاغلی در تناسب است؟ گرفتار شدن در مشاغلی که کمترین تناسبی با ویژگیها و ترجیحات شخصیتی شما ندارند دیر یا زود چارهای برای شما باقی نمیگذارند بهجز تغییر شغل!
پذیرش تغییرات شغلی مکرر فرصتی را برای کشف نقشی فراهم میکند که با مهارتها و علایق شما هماهنگی بیشتری دارد. این همسویی میتواند رضایت شغلی شما را به میزان قابل توجهی افزایش دهد، زیرا شما درگیر کاری هستید که با نقاط قوت و علایق شما همخوانی دارد. یافتن تناسب بین شغل و شخصیت میتواند به افزایش انگیزه، بهرهوری بالاتر و احساس رضایت کلی در مسیر شغلی شما منجر شود.
پس چه بهتر پیش ازاینکه در سیکل معیوب تغییر مکرر شغل خود بیفتید بهکمک معتبرترین تستهای شخصیت شناسی و رفتارشناسی همانند تست پنج عامل شخصیت نئو و تست رفتارشناسی دیسک DISC قدری با خودتان و مناسبترین مشاغل با شخصیتتان آشنا شوید.
به شغل خود علاقهای ندارید.
علاقه و اشتیاق به کار و شغل یکی از مهمترین عوامل مؤثر در پیشرفت کاری است که گاهی ممکن است در افراد شاغل حس تنفر قلبی نسبت به کار ایجاد شود. برخی از افراد در شغل موردعلاقه خود مشغول به کار میشوند و با گذشت زمانی میفهمند که مانند گذشته به شغل خود علاقه چندانی ندارند و بهدنبال شغلهای جدید میروند و این یعنی همان تغییر مکرر شغل. گاهی افراد متوجه میشوند که از انجام وظایف خود خسته شده و حوصلهشان از روند تکراری شغلشان سر میرود.
یا ممکن است بهدنبال چالشهای بیشتری بروند که در اینصورت وقت تغییر دادن شغل فرا رسیده است. همچنین اگر مجموعه عوامل بیرونی و درونی باعث شود تا اشتیاق و علاقهای به ادامه شغل کنونی نداشته باشید یا بهعبارتی به درجا زدن محکوم هستید، بهتر است به فکر تغییر شغل و فعالیت در یک مکان دیگری باشید. زیرا دلیلی وجود ندارد به شغلی که علاقهمند نیستید ادامه دهید.
حقوق و مزایا با حجمکاری که انجام میدهید همخوانی ندارند.
یکی از رایجترین دلایل تغییر مکرر شغل عدم وجود تناسب بین وظایف محول شده و حقوق دریافتی است. بدون شک هر فردی برای گذراندن زندگی خود به حداقل درآمدهایی نیاز دارد. در هنگام مصاحبه استخدامی حتما مقدار حقوق درخواستی را بهطور واضح و شفاف مطرح نمایید تا هنگام ورود به هر حیطه شغلی مطمئن شوید که بهاندازه ارزش واقعی کارتان، حقوق خواهید گرفت. اگر تحت چنین شرایطی درآمد شما مطابق انتظارتان نباشد، در آینده تغییر چشمگیری در این زمینه نخواهید داشت و بهتر است بهدنبال شغلی دیگر برای خودتان باشید.
پذیرش تغییرات مکرر شغلی بهطور بالقوه میتواند منجربه حقوقهای بالاتر گردد؛ بدین صورت که با انتقال به موقعیتهای جدید کاری، فرصتهای مذاکره بیشتری برای شما به وجود میآید و به شما این امکان را میدهد تا از مجموعه مهارتها و تجربههای خود برای پاداشهای مالی بهتر استفاده کنید. این پویایی میتواند در طول زمان به افزایش مداوم درآمد کلی و ثبات مالی شما کمک کند.
گاهی بسیاری از افراد در ازای فرصتهای کاری جذاب قبول میکنند با حقوق پایینتر مشغول به کار شوند. اما اگر حقوق دریافتی بهطرز قابلتوجهی پایینتر باشد، باید آن را بهعنوان نشانهای برای تغییر شغل درنظر داشته باشید. حقوق پایینتر از انتظار، نشاندهنده عدم هماهنگی درک فرد و سازمان از ارزشها و توانمندیهای حرفهای او است که میتواند موجب ایجاد تأثیرات منفی در انجام مسئولیتهای شغلی و مشکلات مالی گردد. بنابراین سعی کنید آنچه حقتان است را درخواست کنید تا برای تخصص و مهارتتان ارزش قائل شوند و هر دستمزدی را قبول نکنید.
مطلب مرتبط: چگونه برای درخواست افزایش حقوق بهصورت مؤثر مذاکره کنیم؟
با سایر کارمندان ارتباط خوبی ندارید.
هر سازمان و تیم شغلی باید فرهنگ کاری خود را توسعه دهد تا رابطهی دوستانهای میان کارمندان آن شکل بگیرد. چنین ارتباطات دوستانهای منجربه روابط کاری صمیمانهتر و باکیفیتتری خواهد شد و محیط رسمی کار را به محیطی آرامتر تبدیل خواهد کرد. اما اگر در محیط کاری با همکاران خود روابط دوستانهای ندارید و در محیط کار مرتبا با چالشهای جدی روبهرو میشوید، باید به فکر تغییر شغل باشید.
زیرا باتوجه به اینکه شما باید بهصورت روزانه ساعتهایی را در محیط کاریتان سپری کنید، میتوان عنوان کرد که این محیط خانه دوم شما است و هیچچیز از آرامش خاطر شما و همچنین احساس امنیت خاطر در محیط کار مهمتر نیست و بدون شک عدم احساس راحتی مشکلات متعددی را بههمراه خواهد داشت. بنابراین اگر با همکارانتان اختلافات جدی دارید که به هیچوجه نمیتوانید ارتباط خوبی با یکدیگر برقرار کنید، حتما از آن محیط کاری دوری نمایید.
مطلب مرتبط: رفتارهای نادرست یک کارمند بد و تأثیر آن بر سایر کارمندان
با رئیس و سرپرست خود مشکل دارید.
و اما بریم سراغ یکی دیگر از اصلیترین دلایل تغییر مکرر شغل!
گاهی اوقات موقعیتهایی پیش میآید که با رئیستان دچار مشکل میشوید که این امری طبیعی است. اما اگر این مشکل تبدیل به یک مشکل همیشگی شود، دیگر باید به فکر تغییر شغل خود باشید. مشکل با کارفرما یا رئیس در محیط کاری میتواند منجربه بروز احساسات ناخوشایندی شود که ماندن در چنین محیط کاری اصلا به صلاح شما نیست. شاید احساس کنید که رئیستان وظایف خود را به نحو احسن انجام نمیدهد و یا سیاستهای کاری وی را نپسندید. حتی ممکن است با رئیس خود یک مشکل اساسی داشته باشید که هر گفتوگویی بین شما موجب آزردگیخاطر میگردد. بنابراین اگر با کارفرمای خود مشکلات شدیدی دارید که قابل حل کردن نیستند، حتما به تغییر شغل فکر کنید و سعی داشته باشید تا از آن محیط تنشآور دوری نمایید.
مطلب مرتبط: ۱۰ راهکار ساده برای خنثی کردن رفتارهای یک رئیس بد
فرصتهای شغلی بهتری برایتان فراهم شده است.
افراد حرفهای که در شغل خود بهترین هستند بیشتر موردتوجه دیگران قرار میگیرند. اگر در حوزه کاری خود موفق هستید و میتوانید وظایف خود را بهبهترین نحو ممکن انجام دهید بدون شک موردتوجه رقبا و یا سازمانهای بزرگتر قرار خواهید گرفت و درنتیجه پیشنهادات شغلی بهتری دریافت خواهید کرد. ممکن است پیشنهاد شغلی بهتری با حقوق و مزایای بالاتری، نسبت به شغل فعلیتان، توسط یک سازمان به شما پیشنهاد شود.
اگر چنین موقعیتی برایتان پیش آمد، حتما از این فرصت شغلی استفاده کرده و به ترک شغل فعلی خود فکر کنید. زیرا ارتقای شغلی، حقوق و مزایای بیشتر و یا رضایت شغلی بیشتر ازجمله مواردی هستند که میتوانند موجب ترغیب افراد به تغییر مکرر شغل و محیط کار شوند. همچنین برخی از شرکتها بهخاطر دستمزدهای بالاتر جذاب هستند و حتی برخی در درون خود فرصتهایی برای پیشرفت شغلی دارند که میتوانند فرد را به آن کار علاقهمندتر کند.
مطلب مرتبط: ۸ نکتهای که باید قبل از قبول یا رد پیشنهاد شغلی به آنها توجه کنید
مهارتها و تلاشهای شما نادیده گرفته شدهاند.
اصلا قصد نداریم خیلی احساسی به این موضوع بنگریم. اما چه بخواهیم چه نخواهیم یکی از دلایل تغییر مکرر شغل قدرنشناسی یا نادیده گرفتن زحمات و تلاشهای افراد است. هر شغل و کاری باید برای فرد عزت نفس را بههمراه داشته باشد تا فرد از انجام آن احساس خوبی داشته باشد. در این رابطه نقش مدیریت کاملا پررنگ است و حتی این احتمال وجود دارد که مدیر سازمان از قابلیتها و مهارتهای مدیریتی لازم برخوردار نباشد.
به همینعلت هم باعث میشود که کارمندان معمولا بهعلت مدیریت ضعیف اقدام به ترک شرکت نمایند. بنابراین درصورتیکه مدیر شرکت توجهی به فرد نداشته باشد، دیگر نمیتوان انتظار داشت که در کار خود پیشرفت خاصی را بهدست بیاورید و این امر نشان میدهد که هرچه سریعتر بهتر است بهدنبال شغلی دیگر باشید. گاهی نداشتن چالش و درنتیجه آن بیانگیزگی نشان میدهد که زمان تغییر شغل فرا رسیده است.
تغییر مکرر شغل کمک میکند تا از موقعیتهای بنبستی که باعث رشد مداوم شخصی و حرفهای شما میشود دوری کنید. با جستجوی فعالانه فرصتهای جدید، مطمئن میشوید که به طور مداوم در حرفه خود به چالش کشیده میشوید، یاد میگیرید و در حال تکامل هستید. این رویکرد باعث رشد مهارتها میشود و اشتیاق شما را برای کارتان حفظ میکند و درنهایت منجر به یک مسیر حرفهای پویاتر و کاملتر میشود.
اگر مدت زمان زیادی در یک شرکت مشغول به کار هستید و ناگهان درمییابید که مدام مشغول انجام یکسری کارهای تکراری هستید و یا احساس میکنید که دچار رکود شغلی شدهاید، اینطور بهنظر خواهد رسید که شما فقط یکسری مهارتهای مشخصی دارید و فرصتی برای فراتر رفتن از آن نمییابید. بهخصوص اگر درخواست شما برای استفاده از مهارتهای دیگرتان توسط مدیران و سرپرستها نادیده گرفته یا رد شده است، باید بدانید که ادامه آن مسیر میتواند جلوی رشد شما را بگیرد و بهتر است شغل خود را تغییر دهید.
مطلب مرتبط: ۱۰ موردی که باید بهخاطر آن به کارکنانتان پاداش دهید!
محیط کارتان سمی است
محیط کار سمی و ناسالم میتواند بر روی مسیر حرفهای و رضایت شغلی فرد تأثیر منفی بگذارد. ازجمله محیطهای کاری سمی میتوان به سازمانهایی اشاره کرد که در آنها شیوههای مدیریتی تنبیهی و کنترلی اجرا میشوند. بهطوریکه در چنین سازمانهایی بیاعتمادی و عدمصداقت وجود دارند و کارمندان با این کار تحقیر شده و یا مورد تعرض قرار میگیرند که کار کردن در آن محیط بسیار سخت و غیرممکن است. همچنین از نشانههای محیط کار سمی میتوان به نرخ خروج بالا و سکوت از سمت افراد به دلیل ترس از اخراج اشاره کرد که در این مواقع حتما باید به تغییر شغل اقدام نمایید.
مطلب مرتبط: با ۱۰ نشانه محیط کار سمی و راهکارهای مقابله با آن آشنا شوید
تغییر مکرر شغل بهدلیل عدم وجود بستر مناسب برای رشد و ارتقا کارکنان
یکی از دلایل مهم تغییر مکرر شغل این است که نمیتوانید فرصت رشدی برای خود در آن سازمان بیابید. فرصت رشد صرفاً ارتقای شغلی نیست و رشد در مسیر شغلی میتواند از راههای مختلفی نیز اتفاق بیفتد. مثلاً کار کردن بر روی یک پروژهی جدید، یادگیری شاخهای جدید از کسبوکار و یا آموزش دیدن زیرنظر مدیران ارشد ازجمله موقعیتهای رشد در یک سازمان هستند.
تغییر مکرر شغل شما را در معرض وظایف و صنایع مختلف قرار میدهد و بهطور قابل توجهی مهارتها و تجربههای شما را افزایش میدهد. این سازگاری و تطبیقپذیری توانایی شما را در مقابله با چالشهای مختلف بالا میبرد و شما را به یک سرمایهی ارزشمند انسانی در حرفههای گوناگون تبدیل میکند. همه کسبوکارها در مسیر خود بالاوپایینهای زیادی را تجربه میکنند، اما اگر عملکرد سازمان بهاندازهای پایین است و نسبت به ایجاد فضای پیشرفت برای شما بیمیل است، حتما اقدام به ترک آن شغل کنید.
تعادل کار و زندگیتان بهم خورده است
بسیاری از افراد بهدلیل اتفاقات خاص و مهمی ازجمله شرایط ازدواج، بچهدار شدن و یا نقل مکان به یک جای دیگر که در زندگیشان رخ میدهد، تصمیم به تغییر شغل میگیرند. در این موارد صرفنظر از وضعیت شخصی، بسیار مهم است که شغلی را انتخاب کنید که علاوهبر مسائل مالی، به آن علاقه نیز داشته باشید. همچنین یک فرد هوشمند، این تغییرات را در وقت مناسب به رئیس خود اطلاع میدهد. زیرا با انجام این کار نهتنها به رئیس خود احترام میگذارید، بلکه باعث خواهید شد که او نیز در این شرایط انعطاف بیشتری نسبت به تغییر موقعیت و شرایط شما نشان داده و سعی کند شما را حتی با آن شرایط ویژه نیز در کسبوکار خود نگهدارد.
حتی ممکن است کارفرمای شما زمان کافی برای هماهنگ شدن با نیازهای شغلی و شرایط جدیدتان را داشته باشد و یا به شما در پیدا کردن شغل جدید در شرکتی که پاسخگوی نیازهای زندگیتان باشد کمک کند. اما اگر با این اوضاع، رئیستان برای ادامه همکاری با شرایط جدید شما موافقت نکرد، دیگر وقت آن رسیده که شغل جدید و متناسبی با شرایط زندگی فعلیتان پیدا کنید.
مطلب مرتبط: ۷ قدم تا رسیدن به ایجاد تعادل بین کار و زندگی
سخن نهایی
تغییر مکرر شغل هرگز موضوع سادهای نیست و نباید نگاه سادهای به آن داشت. تغییر شغل در بسیاری ازموارد با شکست روبهرو میشود، چراکه فرد بدون تحقیق، شغل جدید خود را انتخاب میکند. اگرچه امروزه بهدلیل افزایش بیکاری و اوضاع بد اقتصادی، یافتن شغل مناسب خیلی دشوار است ولی باید توجه داشت که در هرشرایطی نمیتوان یک شغل را ادامه داد. حتی زمانیکه مشکل جدی هم وجود نداشته باشد باید بازهم به ارزیابی اهداف کاری پرداخت.
زیرا قبلاز آنکه دچار مشکل شوید باید به فکر چاره باشید تا از خودتان محافظت نمایید و کاری که به شما آسیب برساند را هرگز ادامه ندهید. درنتیجه اگر به هردلیل خاصی نتوانستید در محیط شغلی و کاری خود راحت باشید حتما به فکر شغل جدید و یا حداقل تغییر مکان شغلتان باشید.