چگونه برای درخواست افزایش حقوق به صورت مؤثر مذاکره کنیم؟

آیا شما از حقوق دریافتی خود راضی هستید؟ آیا بر اساس ارزش و توانایی‌های خود حقوق می‌گیرید؟ آیا نسبت به درخواست افزایش حقوق خود فکر کرده‌اید؟ آیا تابه‌حال چنین درخواستی را مطرح کرده‌اید؟ آیا می‌دانید چگونه باید بر سر درخواست افزایش حقوق مذاکره کنید؟

درواقع مطرح کردن درخواست افزایش حقوق نوعی مذاکره است. این تجربه برای بسیاری از کارمندان استرس‌زا و اغلب ناخوشایند است. از طرفی این درخواست مسئله‌ی بسیار مهمی است که اغلب به دلیل آشنا نبودن کارمندان با تکنیک‌های اصولی مذاکره به بن‌بست خورده و باعث دلخوری می‌شود.

این موضوع اگر به‌درستی اتفاق نیفتد ممکن است به تهدیدی خطرناک برای آینده‌ی شغلی شما تبدیل شود. باید در هنگام بیان این درخواست نحوه‌ی برخورد مناسب و دقت لازم را داشته باشید. در غیر این صورت تنها خودتان را تحقیر کرده و دیگران را دچار سوءتفاهم می‌کنید.

در این مقاله سعی داریم به اصول اولیه‌ی بیان درخواست افزایش حقوق بپردازیم. با رعایت این اصول متوجه خواهید شد چه زمانی باید درخواست افزایش حقوق داشته باشید و چطور آن را مطرح کنید تا شانس موافقت با درخواستتان دوچندان شود.

قبل از مذاکره درباره‌ی درخواست افزایش حقوق چه اقداماتی باید انجام دهید؟

در قدم اول سعی کنید در همان مرحله‌ی استخدام درباره‌ی حقوق پیشنهادی‌تان به توافق برسید. بسیاری از افراد در هنگام مصاحبه‌ی کاری هیچ مذاکره‌ای را برای تعیین میزان حقوق دریافتی خود انجام نمی‌دهند. برای این افراد مذاکره‌ی افزایش حقوق نیز بسیار سخت و چالش‌برانگیزتر است. پیشنهاد ما در قدم اول خواندن مقاله‌ی «حقوق و دستمزد و عوامل مؤثر بر آن چیست؟ چگونه درباره این موضوع مذاکره کنیم؟» است. بهتر است اندکی با اصول و قوانین موجود در این زمینه آشنا شوید و متناسب با آن‌ها حقوق پیشنهادی خود را مطرح کنید. در قدم بعدی می‌توانید اصول مذاکره درباره‌ی درخواست افزایش حقوق را با توجه به پیش‌زمینه‌ای که نسبت به مقوله‌ی حقوق و دستمزد پیدا کردید، بهتر اجرا کنید.

در قدم دوم باید به این سؤال پاسخ دهید که آیا من واقعا لایق این افزایش حقوق هستم یا خیر؟ درازای انجام چه خدماتی خود را لایق افزایش حقوق می‌دانم؟

تقریبا همه‌ی افراد به‌نوعی خود را شایسته افزایش حقوق می‌دانند. اما نظر آن‌ها ملاک نیست. با پرسیدن سؤالات زیر می‌توانید صادقانه به این فکر کنید که آیا لایق افزایش حقوق هستید یا خیر؟

  • من چه‌کار خاصی انجام می‌دهم که باید برای آن حقوق بیشتری دریافت کنم؟
  • تفاوت من با سایر کارمندها در چیست؟
  • مبلغ دریافتی هم‌رده‌های من در این حرفه در چه حدی است؟

و قدم آخر، پی بردن به میزان ارزشمندی خود در سازمان است. شما باید به این سؤال پاسخ دهید که آیا من در سازمان و ازنظر مدیران، کارمند ارزشمند و تأثیرگذاری هستم؟

بسیاری از کارمندان ارزش کار خود را نشان نمی‌دهند ولی ازنظر خودشان بسیار پرتلاش‌اند و لایق افزایش حقوق هستند. به‌طور مثال اگر شما در خانه نیز به ادامه‌ی کار بپردازید اما دیر به سرکار برسید، این موضوع پرتلاش بودن شما را نشان نمی‌دهد. بلکه ازنظر مدیرتان فردی تنبل شناخته می‌شوید.

چگونه برای افزایش حقوق مذاکره کنیم؟

در مقابل افرادی که هیچ مذاکره‌ای برای افزایش حقوق خود انجام نمی‌دهند، افرادی قرار دارند که در چنین مذاکره‌ای شکست می‌خورند. این افراد وارد اتاق مدیر شده، درخواست افزایش حقوق را مطرح کرده و شکست‌خورده و پشیمان از اتاق خارج می‌شوند. حتی در برخی اوقات نه‌تنها به مطالبه‌ی خود دست پیدا نمی‌کنند بلکه آینده‌ی شغلی‌شان را در معرض خطر قرار می‌دهند. اگر نمی‌خواهید جزء این دسته از افراد باشید به توصیه‌های زیر عمل کرده تا مذاکره‌ای موفق و مؤثر داشته باشید.

  • از قبل خودتان را آماده کنید

گفت‌وگو در مورد درخواست افزایش حقوق یک مذاکره محسوب می‌شود و برای هر مذاکره‌ای باید از قبل آماده بود. شما باید در مورد دستمزد رقابتی فردی با ویژگی‌های مشابه خود تحقیق کنید. این تحقیقات باعث می‌شود بهتر متوجه ارزش کار خود شوید. همچنین چند ماه قبل از تقاضای افزایش حقوق، دستاوردهای خود را یادداشت کنید تا دست‌پر به مذاکره بروید. حالا برای مذاکره آماده‌اید و دلایل کافی و منطقی برای نشان دادن ‌ارزشمند بودن خود دارید.

  • بهترین زمان را انتخاب کنید

شما باید زمان مناسب برای بیان خواسته‌ی خود را بدانید. مثلا زمانی که شرکت در حال ضرر مالی است یا اینکه مدت‌زمان زیادی از آغاز فعالیت شما نگذشته است، درخواست افزایش حقوق عاقلانه به نظر نمی‌رسد. همچنین زمان مطرح کردن این خواسته‌ی مهم در شرایط فشار کاری و چند دقیقه قبل از آغاز جلسه‌ی رسمی مدیر نیست.

مطلب مرتبط: ۸ تکنیک ضروری برای کنترل استرس در مذاکره

  • خود را به‌جای رئیستان بگذارید

اینکه شما فکر می‌کنید مستحق افزایش حقوق هستید نظر شماست. شاید رئیستان با شما هم‌عقیده نباشد. بسیاری از افراد فکر می‌کنند در شرکت تافته‌ی جدا بافته هستند. اما رئیس و سایر کارمندان چنین نظری ندارند. بنابراین قبل از بیان درخواست افزایش حقوق باید از عملکرد مطلوب و متمایز خود مطمئن شوید. برای این کار جلسه‌ای با رئیستان ترتیب داده و نظر او را در مورد عملکردتان بپرسید. چند ماه بعد با بهبود نقاط ضعف می‌توانید با قدرت و اطمینان بیشتری درخواست خود را مطرح کنید.

مطلب مرتبط: ۱۳ تکنیک مؤثر برای غلبه بر ترس از مذاکره

  • اعتمادبه‌نفس داشته باشید

یکی از مهم‌ترین تکنیک‌های مذاکره افزایش حقوق، داشتن اعتمادبه‌نفس است. شما باید بدانید چه می‌خواهید بگویید و چقدر به آن باور دارید. تا زمانی که به توانایی‌ها و ارزش‌های خود باور نداشته باشید، نمی‌توانید از رئیستان انتظار داشته سخن شما را بپذیرد. البته بخش عمده‌ای از داشتن اعتمادبه‌نفس، به داشتن مهارت‌های مذاکره‌ای شما بازمی‌گردد.

آیا شما نسبت به مهارت‌های مذاکره‌ تسلط دارید؟ آیا می‌دانید باید چطور مذاکره کنید؟ سبک‌های مذاکره‌ای افراد را می‌شناسید؟ سبک مذاکره‌ای خود را چطور؟ چنانچه پاسخ شما به این سؤالات منفی است باید در وهله‌ی اول به تقویت مهارت‌های مذاکره‌ در خود بپردازید. چراکه نداشتن این مهارت‌ها در مذاکره‌های کاری به مثال آب در هاون کوبیدن است. پس وقت را هدر ندهید. از طریق بهترین و مؤثرترین روش‌ها سعی کنید به شناخت مطلوبی از انواع و اقسام سبک‌های مذاکره برسید. در این صورت با اعتمادبه‌نفس بیشتری می‌توانید متناسب با موقعیت بیشترین تأثیرگذاری را بر طرف مقابل بگذارید.

یکی از روش‌ها شناخته‌شده و معتبر در این زمینه تست مذاکره پیره است. نتایج حاصل از این تست می‌تواند تسلط و مهارت شما را در مذاکره تقویت کند.

سبک مذاکره کردن شما چیست؟

ورود به تست مهارت مذاکره پیره

  • با شنیدن جواب منفی از کوره درنروید

در پایان ممکن است علی‌رغم تلاش‌های شما با درخواست افزایش حقوقتان موافقت نشود. اگر تلاش‌هایتان ثمری نداشت خشمگین نشوید و مدیر خود را تهدید به ترک شغلتان نکنید. شاید دلیلی برای رد درخواست شما وجود داشته باشد. در این حالت تصمیم رئیستان را بپذیرید و جدی‌تر کار کنید تا در آینده دوباره در زمان مناسبی این درخواست را مطرح کنید یا اینکه به دنبال شغل جدیدی بگردید تا با معیارهای شما سازگاری بیشتری داشته باشد.

در زمان مذاکره برای درخواست افزایش حقوق هرگز چنین کارهایی انجام ندهید

گاهی ممکن است رفتار و صحبت‌هایتان کار دستتان دهد و مجبور شوید به‌طور کل از افزایش حقوق صرف‌نظر کنید. اگر نمی‌خواهید افزایش حقوق برای شما به یک رؤیا تبدیل شود کارهای زیر را به‌هیچ‌وجه انجام ندهید.

  • درخواست افزایش حقوق را در جمع بیان نکنید. تنها کافی است که در حضور دیگران افزایش حقوق خود را مطرح کنید تا یک جواب دندان‌شکن از مدیرتان دریافت کرده و قید آن را برای همیشه بزنید.
  • دائما حقوق دریافتی خود را با شرکت‌های دیگر مقایسه نکنید. مثلا اینکه بگویید فلان شرکت حاضر است ۲۰ درصد به من بیشتر حقوق بدهد، این موضوع تنها حس عدم اطمینان را در مدیر شما ایجاد می‌کند. بنابراین او به دنبال فردی قابل‌اعتمادتر از شما خواهد گشت.
  • در مورد حقوق دریافتی دیگران اظهارنظر نکنید. به‌طور مثال اینکه بگویید چرا آقای کریمی باید دو برابر من حقوق بگیرد؟ نه تنها حقوق شما را افزایش نخواهد داد. بلکه باعث تخریب شخصیت شما نزد رئیستان می‌شود.
  • حقوق دریافتی خود را بسیار ناچیز و کم‌ارزش نشان ندهید. گفتن این جمله که این پول چیزی نیست! یکی دیگر از دلایل اصلی شکست در مذاکره برای افزایش حقوق است.

پیشنهاد: آیا شما یک مذاکره کننده حرفه‌ای هستید؟ ۶ ویژگی یک مذاکره کننده حرفه‌ای

و اما سخن آخر

ارائه‌ی درخواست افزایش حقوق طبیعتا با فشار روحی و اضطراب همراه خواهد بود. شما باید این درخواست را به شکلی مطرح نمایید که رابطه‌ی بین شما و مدیرتان متشنج نشود و او افزایش حقوق را حق مسلم شما بداند. درنهایت اینکه، درخواست افزایش حقوق به بازدهی عملکرد و ارزشمندی زحمات شما بستگی دارد. بنابراین بیشتر از سایر عوامل باید روی بالا بردن توانایی‌ها و مهارت‌های خودتان تمرکز کنید.

دسته بندی : ارتباطات و مذاکره, استخدامی و شغلی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.