تحلیلی بر بازار کار مدیریت

در این مقاله قصد داریم بازار کار مدیریت را بررسی کنیم و اطلاعاتی برای انتخاب بهتر در اختیار شما قرار دهیم. به‌محض تمام شدن کنکور احتمالا مهم‌ترین درگیری ذهنی بسیاری از شما عزیزان این است که کدام رشته را انتخاب کنم؟ چگونه می‌توانم استعداد شغلی خود را کشف کنم؟ آیا می‌توانم در رشته و بعدها شغل انتخابی خود موفق باشم؟ در یک انتخاب شغل صحیح و درست عوامل مختلفی ازجمله ویژگی‌های شخصیتی، ارزش‌ها، علایق، مهارت‌ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و… برای هر فرد باید در نظر گرفته شود.

حتما این جمله را بسیار شنیده‌اید که شرایط برای هرکسی متفاوت است. موفقیت در هر صنعت و حرفه‌ای نیازمند مدیر و مسئول خوب و کارآمد است. درواقع مدیر به تعیین وظایف برای بخش‌های یک سازمان و کارمندان می‌پردازد. اگر شما هم دوست دارید دیگران را در رسیدن به اهدافشان کمک کنید. پس این رشته برای شما مناسب خواهد بود. برای آگاهی از تمامیت رشته مدیریت با ما در ادامه مقاله همراه باشید.

منظور از مدیر در بازار کار مدیریت چه کسی است؟

یک مدیر در زمینه‌ی کاری خود متخصص است و یک پشتیبان قوی برای کارمندان محسوب می‌شود. مدیران در بازار کار مدیریت فعالیت می‌کنند و به‌عنوان عضوی از تیم برای رسیدن به اهداف شرکت همکاری می‌نمایند. یک مدیر باتجربه سعی در واگذار کردن وظایف به کارکنان، جلوگیری از اتلاف وقت و بهبود استفاده از منابع مالی و انسانی را دارد.

هدف اصلی مدیر، رسیدن به بالاترین سطح کیفیت عملکرد خود و کارمندان است. عملکرد بالا معمولا در یک محیط کار مثبت امکان‌پذیر است. مدیر باید بتواند محیطی حرفه‌ای ایجاد کند و اطمینان حاصل کند که کارمندان آنچه را که برای تحقق اهداف شرکت لازم است، انجام می‌دهند. یک مدیر خوب نیازی به فریاد زدن در برابر کارمندان ندارد. بلکه او در انجام مذاکره مؤثر با آن‌ها و ایجاد انگیزه برای موفقیت توانمند است. شما به‌عنوان یک مدیر باید همواره آماده‌ باشید تا هر وظیفه‌ای که به شما محول شده است را به عهده بگیرید و با بالاترین میزان کارایی آن را به سرانجام برسانید.

مطلب مرتبط: مقاله ۶ ترفند کاربردی برای افزایش کارایی مدیران

وظایف و مسئولیت‌های اصلی مدیران در بازار کار مدیریت

شغل هر مدیر می‌تواند کمی متفاوت باشد اما همه آن‌ها به‌طورکلی این مسئولیت‌ها را بر عهده‌ دارند.

  • برنامه‌ریزی و بهره‌برداری برای قسمتی که به آن‌ها اختصاص داده‌شده است به‌گونه‌ای که به اهداف از پیش تعیین شده سازمان دست یابند.
  • تولید کار و همچنین آموزش و سازمان‌دهی منابع لازم برای انجام کار
  • راهنمایی، هدایت، رهبری، پشتیبانی لازم از کارکنان  و فراهم کردن منابع موردنیاز سازمان
  • پیگیری از نحوه صحیح اجرای طرح
  • ارزیابی موفقیت هدف

مطلب مرتبط: مقاله مدیر خوب کیست؟ چگونه یک مدیر بهتر برای کارمندان خود باشم؟

بازار کار مدیریت مناسب چه افرادی است؟

برای موفقیت در مدیر شدن باید چندین ویژگی اساسی داشته باشید:

۱ـ برخورداری از مهارت‌های ارتباطی و خدماتی در برابر مشتریان:

این کار مستلزم تعامل با همکاران است و گاهی در برخی زمینه‌ها تماس مستقیم با مشتری.

۲ـ مهارت‌های رهبری:

یک مدیر اغلب در رأس هر صنعت است و باید بتواند کارمندان و کارکنان را راهنمایی و ارزیابی کند.

۳ـ مهارت‌های تحلیلی:

بسته به زمینه‌ی فعالیت، یک مدیر خوب باید وظیفه تحلیل و نگه‌داشتن مقادیر زیادی از داده‌ها برای ارزیابی اهداف و پیشبرد مراحل بعدی در پروژه‌های مختلف را داشته باشد.

رشته مدیریت در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد شامل چه گرایش‌هایی است؟

رشته مدیریت ازجمله رشته‌های پرطرفدار و پردرآمدی است که در مقطع کارشناسی دارای ۱۱ شاخه است.

۱ـ مدیریت صنعتی

۲ـ مدیریت بازرگانی

۳ـ مدیریت دولتی

۴ـ مدیریت بیمه

۵ـ مدیریت امور بانکی

۶ـ مدیریت امور گمرکی

۷ـ مدیریت مالی

۸ـ مدیریت بیمه اکو

۹ـ مدیریت فرهنگی و هنری

۱۰ـ مدیریت کسب‌وکارهای کوچک

۱۱ـ مدیریت بازرگانی دریایی

گرایش‌های مقطع کارشناسی ارشد 

فارغ‌التحصیلان مقطع کارشناسی مدیریت در مقطع کارشناسی ارشد می‌توانند در رشته‌های زیر به ادامه تحصیل بپردازند:

۱ـ مدیریت فناوری و اطلاعات

۲ـ مدیریت تکنولوژی

۳ـ کارآفرینی

۴ـ مدیریت منابع انسانی

۵ـ مدیریت حمل‌ونقل دریایی بین‌قاره‌ای

۶ـ مدیریت بحران

۷ـ مدیریت اماکن متبرکه مذهبی

۸ـ سیاست‌گذاری علم و فناوری

۹ـ ارشد مربیگری کسب‌وکار

۱۰ـ ارشد مالی

۱۱ـ مدیریت مالی

۱۲ـ ارشد مدیریت بازرگانی دریایی

۱۳ـ مدیریت صنعتی

همچنین وضعیت ادامه تحصیل در رشته مدیریت تا مقطع دکترا امکان‌پذیر است.

بهترین گرایش رشته مدیریت برای بازار کار مدیریت کدام است؟

اگر بخواهیم تنها بر اساس بازار کار فارغ‌التحصیلان هر یک از گرایش‌های رشته مدیریت به سؤال فوق جواب دهیم. به نظر می‌رسد در شرایط فعلی گرایش مدیریت بازرگانی از بازار کار بهتری برخوردار باشند. به دلیل گستردگی و تنوع در بازار کار مدیریت در این گرایش بسیاری از افراد جذب آن شده و گستردگی فرصت‌های شغلی در این گرایش به‌نوعی مزیت رقابتی برای آن ایجاد کرده است. لیکن سایر رشته‌ها و گرایش‌ها نیز با توجه به شرایط و مهارت‌هایی که هر فرد دارد می‌توانند مناسب باشند.

چگونه در بازار کار مدیریت به درآمد بالایی برسیم؟

داوطلب مدیریت باید از توانمندی لازم در درس‌های ریاضی، آمار، اقتصاد و زبان انگلیسی برخوردار باشد و درک بالایی در فهم مطالب به‌ویژه در زمینه امور مالی را نیز داشته باشد. قدرت رهبری، اعتمادبه‌نفس، روابط اجتماعی خوب، توانایی تجزیه‌وتحلیل و قدرت بیان قوی ازجمله ویژگی‌هایی است که برای موفقیت در بازار مدیریت به آن‌ها نیاز دارید.

البته در گرایش بازرگانی و صنعتی باید به مسائل تجاری و اقتصادی نیز علاقه‌مند بوده و در درس ریاضی نیز قوی باشید تا بتوانید مطالب را به‌درستی و زیبایی تحلیل کنید. همچنین باید خلاقیت، نوآوری و قدرت تشخیص خوبی داشته باشید. زیرا باید بتوانید نتیجه تصمیمی را که امروز می‌گیرید در آینده نیز مورد ارزیابی قرار دهید و بدین‌وسیله قادر خواهید بود از انجام کارهای بی‌فایده که گاه می‌توانند ضرر و زیان‌های غیرقابل جبرانی نیز به همراه داشته باشند، جلوگیری کنید.

در بازار کار مدیریت به دنبال چه مشاغلی باشیم؟

مدیریت صنعتی:

سعی در هدایت واحدهای صنفی مختلف و افزایش راندمان کاری واحدها با استفاده از شناختی که نسبت به مسائل مالی و رفتارهای نیروهای سازمان‌ها دارند.

مدیریت بازرگانی:

آن‌ها باروحیه کارآفرینی، ایجاد بازار کار جدید و ارائه روش‌های نوین می‌توانند در ادارات دولتی، واحدهای تولیدی بزرگ و واحدهای بازرگانی به‌عنوان مدیر فروش یا بازاریابی مشغول به کار شوند.

مدیریت مالی:

فارغ‌التحصیلان این گرایش می‌توانند در سازمان‌های دولتی، بانک‌ها، شرکت‌های خصوصی، شرکت بیمه مشغول به کار شوند. این افراد سعی در افزایش دارایی و افزایش سود شرکت‌ها دارند.

مدیریت فناوری و اطلاعات:

آن‌ها سعی در هدایت مؤسسات تولیدکننده نرم‌افزار سازمان‌های بزرگ دارند. همچنین با مباحث کامپیوتری مدیریت و منابع انسانی و IT آشنا هستند. این گروه از فارغ‌التحصیلان امکان برقراری ارتباط با سطوح عملیاتی را نیز دارا هستند.

مدیریت دولتی:

معمولا در مؤسسات دولتی به فعالیت می‌پردازند. آن‌ها سعی در سازمان‌دهی کارکنان و نظارت و رهبری واحدها، برنامه‌ریزی و اجرای آن، تعیین عملیات استخدامی کارکنان را دارند. ضمن اینکه از توانمندی‌های بی‌چون و چرایی در سازمان‌دهی و نظم دهی برخوردار هستند.

مدیریت جهانگردی:

سعی آن‌ها جذب گردشگر با استفاده از برنامه‌ریزی‌های مناسب و ارائه آن‌ها به دولت است. با توجه به پتانسیل بالا ایران برای جذب گردشگر از دیگر کشورها در ایران، می‌توان گفت این رشته آینده شغلی روشنی نیز خواهد داشت.

مدیریت بیمه:

فارغ‌التحصیلان این گرایش هدایت، توسعه و ارتقا سازمان‌های بیمه را بر عهده‌ دارند. آن‌ها با راه‌اندازی دفاتر نمایندگی  بیمه می‌توانند با مشاوره به افراد برای شرکت در طرح‌های بیمه، از هزینه‌های احتمالی متحمل بر جامعه پیشگیری کنند.

آینده و بازار کار مدیریت در سطح دنیا چگونه است؟

تحصیل در رشته مدیریت یکی از بهترین تصمیم‌های یک دانشجو به‌حساب می‌آید. این رشته در هر جای دنیا دارای بازار کار و آینده شغلی مناسبی است. نرخ بیکاری در بازار کار مدیریت بسیار کم و فارغ‌التحصیلان آن بعد از دریافت مدرک لیسانس می‌توانند به‌راحتی وارد بازار کار شوند. چنانچه فارغ‌التحصیلان این رشته پشتکار داشته باشند و روی تقویت مهارت‌های فنی خود کار کنند بی‌تردید موفق خواهند شد.

آن‌ها می‌توانند در مشاغلی مانند مشاوره، حسابداری، مدیریت، تحلیلگر مالی، مدیر فروش و… مشغول به کار شوند. کشورهایی مانند سوئیس،کانادا، ایالات‌متحده، استرالیا، انگلستان، فرانسه، سنگاپور، آلمان و ایتالیا بهترین کشورها برای مشاغل مدیریتی هستند. مدیریت در ایران و خارج از کشور جز مشاغل پردرآمد به‌حساب می‌آید. بنابراین می‌تواند جزء گزینه‌های مطلوب و آینده دار به جهت سرمایه‌گذاری برای مهاجرت باشد. همچنین شما با مراجعه به سایتPayscale می‌توانید حقوق مدیران در کشورهای مختلف را مشاهده کنید.

آیا خانم‌ها می‌توانند در بازار کار مدیریت به موفقیت و درآمد بالا برسند؟

یکی از رموز موفقیت سازمان‌های پیشرو در سراسر جهان استفاده از نیروهای خانم در امور مختلف به‌ویژه سمت‌های مدیریتی است. مدیریت منابع انسانی یکی از بخش‌های بسیار مهم و اساسی در هر سازمان است که وظیفه ایجاد تعامل بین مدیران سازمان با کارمندان خود را بر عهده دارد. خانم‌ها به دلیل اینکه از توانمندی بالایی در برقراری روابط میان فردی و مذاکره برخوردار هستند و قدرت بیان و تعامل اجتماعی بالایی دارند، می‌توانند با کارمندان در خصوص حل‌وفصل مشکلات ارتباط سازنده برقرار نمایند و نقص‌ها و ضعف‌های سیستم را برطرف کنند و کارایی سازمان را بالا ببرند.

مطلب مرتبط: مقاله مذاکره موفقیت‌آمیز زنان، ۶ راهکار مؤثر برای زنان تا به خواسته‌هایشان در مذاکره برسند.

آیا شما فرد مناسبی برای ورود به بازار کار مدیریت هستید؟

شاید بپرسید که تا اینجا ویژگی‌های یک مدیر خوب را فهمیدم ولی آیا من استعداد و ویژگی‌های لازم برای ورود به این حرفه را دارم؟ از کجا باید بدانم که مناسب شغل مدیریت هستم؟ نگران نباشید بهترین و مطمئن‌ترین راهکار خودشناسی و شناسایی استعداد و توانمندی‌هایتان را به شما معرفی خواهیم کرد. در ادامه با معرفی دو تست کارآمد و معتبر با ما همراه باشید.

شما باید در وهله‌ی اول شخصیت و رویکردتان را بر اساس تیپ شخصیتی خود بشناسید و سپس تصمیم بگیرید که آیا برای این شغل مناسب هستید یا خیر؟

چه تیپ‌های شخصیتی ازنظر تست هالند (تست رغبت سنج شغلی) برای بازار کار مدیریت مناسب هستند؟

اساسا آزمون هالند می‌تواند برای سه گروه از افراد بسیار مناسب و تعیین‌کننده باشد:

۱ـ دانش‌آموزانی که قصد انتخاب رشته تحصیلی خود را دارند.

۲ـ کنکوری‌هایی که قصد انتخاب رشته برای تحصیل در دانشگاه را دارند.

۳ـ دانشجویان و فارغ‌التحصیلانی که به دنبال شغل مناسب خود می‌گردند.

ازآنجایی‌که علاقه و استعداد برای موفقیت شغلی دو عامل بسیار تأثیرگذار به شمار می‌آیند. درنتیجه شما می‌توانید با بهترین روش ممکن این دو مؤلفه را بسنجید و تصمیم درست بگیرید.

بر اساس نتایج تست هالند تیپ شخصیتی متهور بهترین گزینه برای مدیریت و رهبری هستند. آن‌ها اشخاصی جاه‌طلب، رقابت‌جو و توانمند در متقاعدسازی دیگران هستند و قدرت رهبری و اثرگذاری کلامی بالایی نیز دارند. اما تیپ شخصیتی شما چیست؟ تا چه حد تیپ شخصیتی شما به صفات نام‌برده شباهت دارد؟ فکر می‌کنید چقدر در امر مدیریت توانایی ذاتی و استعداد دارید؟ پیشنهاد می‌کنیم برای درک بهتر پاسخ این پرسش‌ها با صرف مدت‌زمان کوتاهی تست رغبت شغلی هالند (Holland) را امتحان کنید.

چه تیپ‌های شخصیتی ازنظر تست MBTI برای بازار کار مدیریت مناسب هستند؟

نمی‌توانیم به‌طور مطلق بگوییم که فقط تیپ‌های شخصیتی خاصی در مدیریت موفق خواهند بود. ولی طبق گزارش‌های اعلام‌شده موفقیت و رضایت شغلی در برخی تیپ‌ها بالاتر مشاهده می‌شود. تست MBTI، ۱۶ تیپ شخصیت را بررسی می‌کند. ازجمله مناسب‌ترین گزینه‌ها برای مدیریت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ENFJ: مدیرانی که از استقلال کاری و داشتن ارتباط لذت می‌برند. مطالعه بیشتر…
  • ENFP: از کار مشاوره به کارکنان و مشتریان لذت می‌برند. آن‌ها یک مدیر مشاوره دهنده عالی و رهبران ذاتی هستند. مطالعه بیشتر…
  • ENTJ: از استقلال و تنوع لذت می‌برند. آن‌ها توانایی مدیریتی بسیار بالایی دارند و مدیران محیط‌های چالشی هستند. مطالعه بیشتر…
  • lNTJ: توانایی تحلیل بالایی دارند. آن‌ها با کمک شم خود می‌توانند کلیه امکانات و احتمالات را بررسی کرده و برنامه‌ریزی بلندمدت انجام دهند. لذت بردن از چالش‌ها و توانایی ویژه‌ای که در حل مسئله ‌دارند، آن‌ها را به‌شدت متمایز می‌کنند. مطالعه بیشتر…
  • ENTP: می‌توانند محیطی جدید، منعطف و معقول ایجاد کنند. توانمندی بالایی در مهارت‌های ارتباطی و حل مسئله دارند. مطالعه بیشتر…
  • INTP: در تحلیل منطقی مسائل و ارائه راه‌حل‌های مبتکرانه تبحر زیادی دارند. آن‌ها منبع ایده‌های نوآورانه هستند. خلاقیت، ریسک‌پذیری و انعطاف‌پذیری بالا از آن‌ها مدیر کارآمدی می‌سازند. مطالعه بیشتر…
  • ESFJ: از سرعت کار بالا و تحول لذت می‌برند. منظم، منضبط و بسیار مسئولیت‌پذیر هستند. مطالعه بیشتر…
  • ESTP: اطلاعات فنی و تخصصی خوبی دارند. آن‌ها عاشق هیجان هستند و دوست دارند با دیگران در ارتباط باشند. بسیار انعطاف‌پذیر هستند و حافظه‌ی بسیار خوبی برای حفظ اطلاعات دارند. مطالعه بیشتر…

برای شناخت ویژگی‌های شخصیتی تست شخصیت شناسی MBTI را امتحان کنید

سخن آخر

شرح شغل یک مدیر از سازمانی به سازمان دیگر متفاوت است و به مسئولیت‌های منحصربه‌فرد او بستگی دارد. در برخی سازمان‌ها جایگاه مدیریت به فرد ماهری سپرده می‌شود که از بطن سازمان بیرون آمده و با آموزش و حمایت به مدیری شایسته و لایق تبدیل‌شده است. الزاما همه مدیر زاده نمی‌شوند. بلکه به‌مرورزمان و با شناسایی استعدادهای موجود در سازمان و از طریق برنامه‌های آموزشی و پرورشی می‌توان کارمندان را برای تصاحب جایگاه‌های بالاتر آماده کرد.

مطلب مرتبط: مقاله مدیریت استعدادیابی و جانشین پروری چیست؟

دسته بندی : فرصت شغلی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.