از شرایط فعلی رضایتی ندارید؟! از زمین و زمان گله میکنید؟ احساس خود کمبینی بیتابتان کرده و در چرخه معیوب مقایسه خود با دیگران افتادهاید؟ آیا خسته شدهاید و یا همچنان میخواهید به این روند ناخوشایند ادامه دهید؟ مقایسه خود با دیگران یکی از مهمترین مواردی است که باعث ناآرامی و احساس شکست آدمها میشود و عملا شما را در باتلاق ناامیدی و دلسردی میاندازد.
احتمالا مدام با خودتان میگویید خوش به حال دوستم، روزبهروز در کار و زندگی موفقتر میشود اما من چی؟! در مورد افراد دیگر هم رفتارتان همینطور است؟ مثلا نسبت به کسانی که از نزدیکان شما هستند نیز به همین نحو رفتار میکنید؟ حسود هستید و بدون سعی و تلاش فکر میکنید باید به موفقیت برسید؟ احساس میکنید ظاهر و باطن زندگی آدمها همانی هست که میبینید؟
برای مثال زندگی بسیاری از بلاگرها نشان میدهد که اوضاع همیشه و در همهحال بر وفق مردشان است. درصورتیکه واقعیت چنین نیست و این بخشی از ظاهر زندگیشان است و نمیشود دیگران را به همین راحتی قضاوت کرد. شما نمیدانید آنها درگیر چه مشکلاتی هستند؟ راستی چقدر قدردان توانمندیها و سلامتیتان هستید؟ حس شادی را چطور تجربه میکنید؟ از عملکرد و دستاوردهای خودتان رضایت دارید یا همیشه احساس میکنید از دیگران عقب ماندهاید؟ چقدر از عوارض و پیامدهای مخرب مقایسه خود با دیگران خبر دارید؟ مقایسه کردن خودتان با دیگران تا چه اندازه میتواند برای پیشرفتتان و کسب موفقیت مفید باشد؟
توجه داشته باشید حرکت به سوی پیشرفت خیلی خوب است و باعث میشود شما در نقطهی ثابتی باقی نمانید. اما به چه قیمتی و از چه راهی؟ وقت آن رسیده که اگر شماهم پیوسته دغدغهی عقب نماندن از دیگران را دارید راههای رهایی از این چرخه معیوب را یاد بگیرید.
چرا خودمان را با دیگران مقایسه میکنیم؟
ضعف در اعتمادبهنفس
افرادی که اعتمادبهنفس پایینی دارند بهمرور زمان بیمسئولیت میشوند و نمیتوانند کارها را بهدرستی انجام دهند. از چالشها فرار میکنند و خودشان را از خیلی موقعیتهای جدید محروم میسازند. ضعف در تعامل و اجتناب از روابط اجتماعی و خانوادگی که انتهایش افسردگی و اضطراب است، ناتوانشان میکند. انگیزهی کم و عصبانیتهای مداوم باعث ناراضی بودن این افراد میشود. این اشخاص گاها نمیتوانند خود واقعیشان باشند. چون اعتمادی به تواناییهایشان ندارند و همواره منتظر هستند دیگران تأییدشان کنند.
مطلب مرتبط: ۹ گام تا ترک عادت سمی راضی نگه داشتن دیگران
توافقپذیری یا انعطافپذیری پایین
بسیاری از افرادی که روحیهی انعطافپذیری پایینی دارند نمیتوانند بهراحتی با محیط و شرایط متفاوت سازگار شوند. صبر آنها کم و همواره ناامید هستند. از پذیرش تغییر و روبهرو شدن با چالشهای جدید میهراسند. ازطرفی چون خیلی افراد خوشبینی نیستند روحیهی مواجه شدن با تجربیات جدید را ندارند. آنقدر درگیر عقیدههای ثابت خود هستند که نمیتوانند در کارها و انجام وظایف مسئولیتپذیر باشند. قطعا فردی که منعطف نیست بیشتر درگیر مقایسهی خود با دیگران میشود. شما چقدر فرد انعطافپذیری هستید؟
ورود به تست پنج عامل شخصیت نئو NEO
کمالگرایی بیشازحد فرد را در دام مقایسهی خود با دیگران میاندازد
اشخاصی که درگیر چنین مشکلی هستند انتظار بالایی از خودشان دارند. به این دلیل که خودشان و توانمندیهایشان را خوب نشناختهاند و دست از مقایسه کردن خود با دیگران برنمیدارند. تلاش کردن برای موفقیت بد نیست، اما ازآنجاییکه این افراد در دام خودسرزنشگری میافتند خودشان و دیگران را عذاب میدهند.
قرار نیست همیشه همهی امورات تماموکمال انجام شوند. اما این افراد نسبت به این موضوع درک درستی ندارند. برای مثال دوست دارند برای پروژههای کوچک زمان زیادی صرف کنند. استانداردهای نامعقولی دارند و همواره ناراضی هستند و احساس باخت را تجربه میکنند. هرگز دست از مقرراتی بودن برنمیدارند. گاهی هم ثابت میمانند از بس که استانداردهایشان بیشازحد زیاد و سختگیرانه است. آیا شما هم فرد کمالگرایی هستید؟ آیا همیشه دغدغهی بهتر بودن از دیگران را دارید؟
ورود به تست کمالگرایی هیل Hill
چرا باید دست از مقایسه خود با دیگران برداریم؟
همهی ما میدانیم که نواقصی داریم. حال تصور کنید مقایسه خود با دیگران چه بلایی بر سرتان میآورد. احساستان نسبت به خودتان و اطرافیان منفی میشود. هیچ لذتی از زندگی نمیبرید و افسردگی به سراغتان میآید. نشستن در کنج منزل و مقایسه خود با دیگران نمیتواند شما را به خواستههایتان برساند. چون مدام حسرت زندگی افراد مختلف را میخورید. غافل هستید از اینکه آنها برای رسیدن به هدفشان تلاشهای بسیاری کردهاند. برای شناخت خودشان وقت گذاشتهاند. اما شما چه کاری برای خودتان انجام دادهاید؟
اگر از این افراد بپرسید برای رسیدن به موفقیت چه موانعی را پشتسر گذاشتهاند و چه تلاشی کردهاند آن وقت متوجه خواهید شد، شما هم بدشانس و بد اقبال نیستید فقط راه رسیدن به موفقیت را گم کردهاید. درکل مقایسه خود با دیگران حس بیارزشی را در شما تقویت میکند و سبب میشود که توجهی به تلاشهایی که انجام دادهاید نکنید. چون بقیهی افراد را خردمندتر و خوششانستر از خودتان میبینید و حس امنیت را عملا از خودتان دور میکنید. پس برای اینکه با این رفتار خودتان را غمگین نکنید و آرامشتان را برهم نزنید دست از مقایسه خود با دیگران بردارید.
هیچکس آدم حسود را دوست ندارد. شما که نمیخواهید این حس ناخوشایند را تجربه کنید؟ قطعا از اینکه وجهی اجتماعی خود را خراب کنید، نگران میشوید پس بدانید که مقایسهی مخرب به ضررتان تمام میشود. شاید پی بردن به همین اثرات منفی باعث شود آگاهانه رفتار کنید و خودتان را محدود به چنین افکار نامناسبی نکنید.
مطلب مرتبط: آیا شما هم از رسیدن به موفقیت میترسید؟
برای رهایی از مقایسه کردن خود با دیگران چیکار کنیم؟
بهجای مقایسه خود با دیگران روی زندگی خودتان متمرکز باشید
اول از همه ببینید هدفتان از زندگی چیست؟ همواره بدانید که شما لایق رسیدن به اهدافتان هستید. پس تکلیفتان را با خودتان روشن و درواقع رؤیای خود را مشخص کنید. مثلا تصمیم خود را بگیرید و حتما چشمانداز واقعی از اهدافتان ترسیم کنید. توانمندیهای خود را کشف و تقویت کنید که باید توقعی متعادل از خود داشته باشید. مقایسه خود با دیگران به هر نحوی که شده تمرکزتان را ازبین میبرد. بنابراین مسیر خودتان را پیدا کنید و امیدوار و خوشبین باشید. از تجربیات نو استقبال کنید و هراسی از کشف واقعی خودتان نداشته باشید.
خودتان را بیقیدوشرط بپذیرید و دوست داشته باشید
شک نکنید که شناخت خودتان در پذیرش و رشدتان بسیار مؤثر خواهد بود. نقاط قوت و ضعفتان را پیدا کنید. اینکه چه مهارتها و تواناییهایی دارید و در چه جایگاهی میتوانید حداکثر توانمندیهای خودتان بهکار ببرید. هر انسانی با وجود نواقصی که دارد باید خودش را دوست داشته باشد. میدانستید با این کار میتوانید اثرگذاری منفی مقایسه خود با دیگران را بسیار کماهمیت کنید؟ نارضایتی درونیتان کمتر میشود و دیگر هراسی از باخت ندارید. با خودتان مهربان میشوید و بهجای فرار از ترسهایتان چالشها را میپذیرید.
مطلب مرتبط: چطور خودم را دوست داشته باشم؟ ۷ گام مؤثر برای افزایش عزتنفس
تا میتوانید برای شناخت خودتان زمان بگذارید
ارزشها و باورهایتان چیست؟ بر اساس ارزشهایی که مشخص کردهاید زندگی کنید. مشخص کردن باورها شما را فردی مسئولیتپذیر میکند. مقایسه خود با دیگران نهتنها شما را از ارزشهایتان دور میکند. بلکه صداقتتان کم و ترستان از خود واقعی بودن زیاد میشود. برای مثال عقاید خود را سرکوب میکنید و با نقابی که میدانید دروغین است در اجتماع حاضر میشوید. میدانستید افرادی که عقایدشان را با احترام و بدون ترس بیان میکنند هوش هیجانی بالایی دارند؟
از ناملایمات و قضاوتها نگران نباشید و به خودتان اجازه ندهید که خلاف ارزشهایتان رفتار کنید. هیجانات مثبت و منفی خودتان را بشناسید تا بتوانید بهبهترین شکل ممکن آنها را مدیریت کرده و با خودتان و دیگران محترمانه رفتار کنید. مهمترین نقطه قوت شخصیت شما چیست؟
تیپ شخصیتی شما چیست؟
ورود به تست رایگان شخصیت شناسی MBTI
برای رسیدن به اهدافتان برنامهریزی مشخصی داشته باشید
اگر همکارتان در کارها موفق است و روزبهروز بهرهوری بالاتری دارد. قطعا در وهلهی اول میداند که چه میخواهد و برای رسیدن به آن برنامهریزی منسجمی دارد. شما اوقات خود را چگونه میگذارنید؟ زمانی را برای توسعه فردی درنظر بگیرید. دقت کنید که چقدر زمانتان صرف عادتهای بد میشود. این عادتها را اصلاح کنید. متعادل باشید و دست از مقایسهی خود با دیگران بردارید. بهیاد داشته باشید که نوشتن کمک بزرگی به شفاف شدن اولویتها میکند.
جمعبندی
تا اینجا متوجه شدهاید که مقایسهی خود با دیگران اگر افراطی و غیرمنطقی بوده تاچهحد میتواند مخرب باشد. بهجای چنین عادت سمی میتوانید با خوشبینی فرصت استفاده از تجربیات این افراد را از دست ندهید. بررسی کنید که به چه مواردی علاقهمند هستید. استعدادتان در چیست و در چه راهی قدم بگذارید بهتر است. همهی افراد شایستگی رسیدن به موفقیت را دارند پس نگاه مثبتی داشته باشید. اعتمادبهنفس و عزتنفس خود را تقویت کنید و از راهکارهای مناسب برای رهایی از رفتار مخرب مقایسه خود با دیگران، بهره ببرید.
منعطف باشید و ناامیدی را از خود دور کنید. بهیاد داشته باشید شکست مقدمهی پیروزی است. پس خودتان را دوست داشته باشید و عیبهای خود را بدون سانسور بپذیرید تا بتوانید راهحل مناسبی برای بهبود آنها بیابید.