انتظارات کارمندان از مدیران! احتمالا با دیدن این عبارت قدری تعجب کردهاید. مگر کارمندان هم میتوانند از مدیران انتظار یا خواستهای داشته باشند؟! مگر کارمندان همیشه و در همه حال موظف به برآورده ساختن نیازها و توقعات مدیران نیستند؟
همیشه در حوزه منابع انسانی گفته میشود که اگر شما محیطی فوقالعاده برای کار فراهم کنید، کارها هم بهصورت فوقالعاده پیش خواهند رفت. درحالیکه هر سازمان دستورالعمل خاص خودش را برای موفقیت، شاد نگهداشتن کارمندان و رشد کاری و واقعیتهای بنیادی دارد که همیشه یکسان باقی میمانند. شرایط محیط کار هرازگاهی بسیار غیرقابل تحمل و دشوار است، بهخصوص زمانی که تمهیداتی از سوی مدیریت برای کمک به همکاران بهمنظور غلبهبر شرایط دشوار، درنظر گرفته نمیشود. بدون شک مدیران باید شرایطی را فراهم آورند تا کارمندان علاوهبر احساس آرامش با دسترسی به ابزارها و منابع مناسب، پیشرفت کرده و در جهت موفقیت گام بردارند.
اگر مدیران بتوانند ارتباطات خوب، قدردانی و عشق را به محل کار خود بیاورند قطعا میتوانند آنجا را به محیطی عالی برای کار تبدیل کنند و با رعایت این اصول ساده بهسرعت کیفیت محیط کار را تغییر دهند تا باعث خشنودی کارمندان شده و میزان تولید و سوددهی را نیز بالاتر ببرند. اگر درچنین شرایطی حس همکاری، احساس احترام و یکی بودن وجود داشته باشد صددرصد شکوفایی استعداد افراد در محیط کار ایجاد شده و انتظارات کارمندان از مدیران و به تبع آن انتظارات مدیران از کارمندان نیز برآورده خواهد شد.
سازمانها چگونه میتوانند در برابر خواستههای کارمندان پاسخگو باشند؟
در عصری که تمامی عوامل اثرگذار درحال تغییر بوده و فضای حاکم بر محیط کار مبهم و نامطمئن است، کارمندان به رهبرانی مقتدر نیاز دارند، نه مدیرانی که صرفا بهعنوان یک فرمانبردار از رؤسای خود تبعیت میکنند. کارمندان از سیاستهای خشک و غیرضروری حاکم در محل کار احساس نارضایتی دارند و علاقهمندند با مدیری قابل اعتماد، صادق و معتبر که بتوان با او در سازمان ارتباط برقرار کرد، همکاری کنند.
کارمندان تمایل دارند از حمایت و پشتیبانی مدیران برخوردار شده و بهطورکلی در محیط کار برای آنها ارزش قائل شوند. افرادی که با سختیهای زیادی در طول زندگی روبهرو شدهاند یا در معرض آسیبهای اجتماعی بودهاند، میتوانند مدیران کارآمدی باشند. زیرا هرگز از یاد نمیبرند که چه دشواریهایی را در کار متحمل شدهاند و برای دیدگاههای کارمندان تازه کار، احترام قائل هستند. اصولا مدیران مهربان و مدبر میدانند بدون رهبری مناسب، تا چه حد فضای کار ناعادلانه است و هرگز کارمندانشان را در شرایط دشوار و زمانی که واقعا به کمک آنها احتیاج دارند، تنها و بیپناه رها نمیکنند. شاید بتوان گفت یکی از انتظارات کارکنان از مدیران این باشد که وقت کافی برای آنها بگذارند و نیازهایشان را درک کرده و اعتمادشان را جلب کنند. بنابراین مدیران خوب با دقت بیشتر به این مسئله میتوانند محیطی به وجود آورند که در آن ارتباطی صادقانه و تغییرات بزرگ و مثبت ایجاد کنند.
۱۲ انتظار مهم کارمندان از مدیران
برخورد خوب و منصفانه با کارمندان یکی از مهمترین و درعینحال یکی از پیچیدهترین مسائلی است که شرکتها امروزه با آن مواجه هستند. اگر از کارمندان رسیدگی درست و صحیح انجام شود، میتوانند بهبهترین نحو ممکن کار کرده و برای شرکت سوددهی خوبی داشته باشند. بنابراین باید بدانیم که یک کارمند دقیقا چه توقعاتی دارد تا درحد امکان آنها را فراهم کنیم. زیرا با اینکار خواهیم توانست که نیروهای خوبمان را حفظ کرده و فضای کسبوکار پویاتری نیز داشته باشیم و درنهایت منجربه بهینه شدن سازمان خواهد شد.
۱ـ داشتن مدیرانی قابل اعتماد
اعتماد یک اصل اساسی در ارتباط مؤثر است که با نگهداشتن روابط درکنارهم موجب ایجاد روابط سالم در محیط کار میگردد. مورد اعتماد بودن و آگاهی موجب بهرهوری و فراهم کردن محیطی میشود که مدیران بتوانند پیشنهادات خود را به صورت هشیارانه و مستمر اجرا کنند. همه افراد در درجهی اول دوست دارند برای شرکتی کار کنند که به آن اعتماد داشته و به وعدههایش عمل کند و احساس با ارزش بودن به شخص بدهد.
امروزه در سازمانها مدیران و رهبران باید با شخصیتی محکم در مسیر خود ثابت قدم باشند. زیرا درصورت نداشتن این ویژگی، بهتدریج کارمندان ارتباط خود را با آنها محدود کرده و از مدیران فاصله خواهند گرفت. علاوهبر این توقعات بین کارمندان و مدیران متقابل است نباید فراموش کرد که کارمندان انتظار دارند در مواقع لازم به مدیرانشان تکیه کنند. بنابراین مدیران خبره باید کارمندانشان را بهخوبی درک کرده و با آنها احساس همدردی کنند تا قابل اعتماد بودنشان به کارمندان ثابت گردد. درنتیجه ارتباط خوب و مؤثر به حفظ کارمندان و افزایش انگیزه آنها کمک میکند، پس به افزایش اعتماد برای برآوردن انتظارات کارمندانتان دقت بسیاری داشته باشید.
۲ـ مسئولیتپذیری در قبال کارکنان
حمایت منصفانه از کارکنان کلید انگیزه دادن به آنها و عملکرد سازمان است. بدون شک بسیاری از مردم توقع دارند که کارفرمایانشان با دیگران برخورد منصفانه داشته باشند و با رعایت کردن ضوابط اخلاقی در فعالیتهای مربوط به کسبوکار خود نسبت به کارمندان، تأمین کنندگان، شرکای تجاری و سهامداران با هشیاری کافی عمل کنند. با اینکه رابطهی شما با کارمندانتان رسمی و در چارچوب مشخصی قرار دارد اما بیتوجهی به مشکلات شخصی افراد و سر در لاک خود فرو بردن، حس بیاهمیتی و دیده نشدن را به کارمندان القا خواهد کرد.
بهتر است به کارمندانتان دیدی متفاوت از دستگاهها و میز و صندلی موجود در محیط کار داشته باشید و با احساس مسئولیتپذیری بتوانید دغدغهها و احساسات آنها را جدی بگیرید. همواره سعی داشته باشید تا رابطهای قوی و حمایتی بین خود و کارکنانتان برقرار کنید و هرگز قدرت حس خوب مورد حمایت واقعشدن را دستکم نگیرید.
مطلب مرتبط: ۱۴ گام مؤثر برای ایجاد انگیزه در کارکنان
۳ـ به نحوهی عملکرد کارمندان فیدبک دهید
بازخورد دادن یکی از ابزارهای ارتباطی مهم در محیط کاری سالم است که به یکی دیگر از انتظارات کارمندان از سازمان برمیگردد و با بهبود فرآیندها به سازمان کمک کرده و به کارمندان نشان میدهد که برای نظرات آنها ارزش قائل هستید. بازخورد اگر درست و منظم بیان شود، باعث خواهد شد تا کارمندان بدانند که در کجا ایستادهاند و چهکاری باید انجام بدهند. برای بازخورد دادن بهتر است از همان ابتدا استانداردها و معیارهای مطلوب کاری را که قرار است از کارمندان تحویل بگیرید بهطور شفاف مشخص کنید تا آنها با آگاهی، تجربه و آموختههای خودشان را به کار ببندند و خود را به معیارهای مطلوب شما برسانند.
بنابراین برترین مدیران میدانند که اگر کارکنان در رابطه با زندگی شخصی خود دغدغهای نداشته باشند، بههمان اندازه میتوانند موجب افزایش بهرهوری سازمان شوند.
مطلب مرتبط: ۱۲ روش ارائه بازخورد مؤثر به کارکنان برای افزایش بهرهوری آنها
بازخورد دادن به افراد امری بسیار حساس است. شاید به خاطر احساسات ناخوشایندی که بعد از فیدبک دادن در ارتباط به وجود میآید باشد که افراد از زیر مسئولیت آن شانه خالی میکنند اما این موضوع از میزان ضروری بودن آن نمیکاهد. بنابراین خوب است که مدیران و کارمندان ابتدا مدل رفتاری خود و دیگری را بدانند و سپس مطابق آن فیدبک دهند.
چگونه به هر مدل رفتاری فیدبک دهیم؟
تیپ رفتاری تسلطگرا یا D
زود سر اصل مطلب بروید و نتایج را برای او مشخص کنید. تا جایی که میشود سر موضوعات غیرضروری بحث نکنید.
تیپ رفتاری تأثیرگذار یا I
برای ارتباط برقرار کردن با این فرد زمان بگذارید و روی احساساتش تمرکز کنید. آسان بگیرید. حسن نیت خود را نشان دهید و زیاد از آمار و ارقام استفاده نکنید.
تیپ رفتاری ثباتگرا S
خوب است بدانید که آنها بیشتر دوست دارند شنونده باشند. پس اگر زیاد در مقابل فیدبکهای شما واکنش کلامی نشان ندادند ناراحت نشوید. اطلاعات و جزییات را به صورت نوشتاری به آنها ارائه کنید. به صورت منطقی برایشان موضوعات را تشریح کنید. به آنها فرصت دهید تا به درک موضوع و فکر کردن به سوالهای احتمالی که ممکن است پیش بیاید بپردازند.
تیپ رفتاری وظیفهگرا c
آنها ممکن است هنگام صحبتهای شما سر تکان دهند اما الزاما با شما موافق نیستند و فقط گوش میکنند پس خوب است فیدبک خود را با احترام، جزئیات و سرعت کم بگویید و در این فرایند بازخورد دادن حمایت و زمان کافی را فراهم کنید.
مدل رفتاری شما چیست؟
ورود به تست رفتارشناسی دیسک DISC
۴ـ ایجاد تعامل و مشارکت با کارمندان برای حل مسائل
افراد بسیاری تمایل دارند برای سازمانهایی کار کنند که بتوانند در حل مسائل مهم مشارکت کرده و برای رفع نگرانیهای موجود در مجموعه اقداماتی انجام دهند. مردم خواهان کارفرمایانی هستند که از طرف آنها از مسائلی که برای خودشان بیشترین اهمیت را دارد، دفاع کنند و در این افراد حس مسئولیتپذیری مشترک در ارتباط با کسبوکار را به وجود آورند تا کارها برای آنها معنیدار شده و انگیزهشان افزایش یابد. مشارکت با کارکنان برای طی کردن عملکردهای موفقتر باعث شکلگیری روابط جامعتری بین کارفرمایان و کارکنان خواهد شد. درنتیجه این مسئله به کارفرمایان کمک میکند تا بر اساس درک، احترام، اعتماد و منافع متقابل از حداکثر قابلیتهای خود استفاده کنند و ارتباطات بیشتری را رشد و پرورش دهند.
۵ـ رعایت احترام و حفظ شأن کارمندان
احترام فرآیندی مستمر است که بهتدریج میزان آن بالاتر میرود و در هر رابطهای ضروری بوده و دربرخورد با مدیریت و کارکنان نیز ضرورت دارد که موجب تفاوتی آشکار بین شناخت افراد و احترام گذاشتن به آنها میگردد. هر شخصی در محیط کار تمایل دارد که با عزت و احترام با او رفتار شود. بنابراین احترام گذاشتن به کارمندان را باید بهعنوان یکی از انتظاراتی که آنها از محیط کارشان دارند، درنظر گرفت. کارمندان خواهان مدیرانی هستند که برای کار گروهی و همکاریهای فردی آنها احترام و ارزش قائل شوند و در روابطی که به مرور زمان ایجاد خواهند شد، سرمایهگذاری کنند.
شما میتوانید با انجام اقداماتی خیلی ساده، فضای احترام گذاشتن افراد را به همدیگر ایجاد کنید. مثلا اگر کاری درست انجام نشده باید آن را با احترام و کاملا حرفهای توضیح دهید و خواستار اصلاح آن شوید. مدیرانی که در پی شناساندن خود به دیگران هستند با عقل و منطق افراد سنجیده شده و بهزودی به دست فراموشی سپرده خواهند شد. اما مدیرانی که بهدنبال احترام هستند، دلها را شیفته خودشان کرده و هرگز فراموش نخواهند شد.
۶ـ به کارمندان اثرگذار بهموقع پاداش دهید
سازمانهایی که کارکنان آنها در مواقع لزوم قاطعانه عمل کرده و وقتشان را تلف نمیکنند یا تحت هرشرایطی کار کرده و از وظایف خود شانه خالی نمیکنند. کارکنانی که رفتاری آرام و درعینحال مؤثر دارند و تمام تلاش خود را بهکار میگیرند تا این مشکل را نیز از سر بگذرانند و به موفقیت سازمان کمک کنند، مستحق دریافت پاداش هستند. این دسته از کارمندان تجزیهوتحلیل را بهسرعت در ذهن خود انجام داده و درنهایت تصمیمی قاطع و استوار اتخاذ میکنند و زمان را برای بررسیهای بینتیجه تلف نمیکنند. بنابراین پاداش دادن به این کارمندان باید جزء اولویتهای مدیر یک سازمان قرار بگیرد تا بتوانند به بخش مهمی از انتظارات کارمندان از مدیران پاسخگو باشند.
مطلب مرتبط: پاداشهای غیرمالی یک کارمند چیست؟
۷ـ پذیرش اشتباهات خود در نحوه مدیریت
گاهی مدیران نهتنها پاسخ تمامی سؤالات را نمیدانند، بلکه رفتارشان همیشه آنطورکه باید باشد، نیست. کارمندان برای مدیرانی که صادقانه نقاط ضعف خود را میپذیرند و از روشهای دستیابی به پیشرفت آگاهی دارند، همیشه احترام قائل هستند. مدیرانی که به نقاط ضعف خود آگاهی دارند، علاوهبر داشتن درک و فهم درست از کارمندان، با آنها مهربان بوده و احساس همدلی میکنند. این مدیران به اندازهای به تواناییهای خود اعتماد دارند که با فراموش کردن عنوان مدیریت، خود را در جایگاه کارمندان قرار میدهند. این دسته از افراد دارای شخصیت قوی هستند که بهراحتی میتوانند با دیگران ارتباط برقرار کنند و از انجام کار صحیح بهمنظور بهبود وضعیت سازمان هیچگونه ترسی ندارند.
مطلب مرتبط: نشانههای ضعف در مدیریت و چگونگی تبدیل آنها به نقاط قوت
۸ـ مطلع شدن از برنامهها و اهداف سازمان
یکی از اساسیترین توقعات کارکنان از سازمان این است که آنها مایلند تا از اتفاقاتی که ممکن است برای شرکت بیفتند، آگاه شوند. درصورتیکه فعالیت سازمان بهصورت کاملا محرمانه انجام میگیرد، این احتمال وجود دارد که کارکنان شما از این طبقهبندی رضایت کافی نداشته باشند. اگر کارمندان در تصمیمات اتخاذ شده، برنامهها و مسیرهای پیشرو برای شرکت نقشی نداشته باشند، معمولا باعث ناراحتی آنها خواهد شد. کارمندانی که تعداد زیادی از رویدادهای غیرمعمول شرکت را تحمل میکنند یا هیچ تصوری از ۶ ماه آتی سازمانتان ندارند، بهمرور زمان حس بیاعتمادی در آنها ایجاد خواهد شد.
زمانی میتوانید از کارکنان خود انتظار حداکثر بهرهوری و کارایی را داشته باشید که آنها بهطورشفاف در جریان اهداف و استراتژیهای سازمان قرار بگیرند. در چنین شرایطی تکلیف آنها روشن است و میدانند برای به دست آوردن چه چیزی باید تلاش کنند.
۹ـ برای وقتشان ارزش قائل شوید
هنگامیکه رئیس، کارمندان را تا دیروقت در شرکت نگه میدارد یا حجم زیادی از کار را در اواخر شب و یا تعطیلات بهعهده آنها میگذارد، این مسئله قطعا نفرت کارمندان را درپی خواهد داشت. اکثر پروژهها به کار گروهی احتیاج دارند و هنگامیکه یکی از اعضای تیم وظایف اختصاصی خود را تمام کرده و آن را به شما تحویل میدهد، این انتظار را از شما دارد که بهسرعت کار او را کامل کنید تا به وظایف دیگرش نیز برسد و منتظر شما نماند. گاهی ممکن است با خود بگویید که در برابر این کار حقوق اضافه درنظر میگیرید، اما باید بدانید که اینکار تا زمان محدودی جواب میدهد و درنهایت وقت آنها از پول ارزشمندتر است. بنابراین بهتر است حتما برای زمان کارکنان ارزش قائل شوید و به آنها احترام بگذارید.
۱۰ـ کمک به پیشرفت کارمندان در سازمان
۳۲ درصد از کارمندانی که شغلشان را ترک کردهاند دلیل آن را عدم وجود فرصتهای شغلی دانستهاند. این آمار نشان میدهد که فرصت رشد کردن در محیط کار چقدر برای کارمندان مهم است. یک مدیر خوب از نگاه کارمندان تنها به دنبال رسیدن به منافع خودش نیست و برای پیشرفت کارمندان دست به تیمسازی میزند.
او کارمندانش را به شیوههای مختلف توانا ساخته و برای رهبری و مدیریت در آینده آماده میکند مثلا به آنها نقشها و چالشهای جدیدی میدهد و اگر نیاز به راهنمایی داشتند در دسترس و راهنما است. به کارمندان خود دورههای آموزشی هدیه میدهد و به آنها کتابهای مناسب برای ارتقا در شغل معرفی میکند. فرهنگ یادگیری را در سازمان رواج میدهد و آن را حفظ میکند. اجازه میدهد کارمندان نمایندهی او در کنفرانسها و سمینارها باشد.
این مدیر آگاه به جای سرزنش کردن خطاهای کارمندان را به آنها گوشزد و اصلاح میکند و در آخر اینکه برای این کمک کردنها بر سر کارمندانش منت نمیگذارد زیرا میداند این کار رغبت آنها را برای آموزش دیدن پایین میآورد. او درک میکند که پیشرفت کارمندان درنهایت منجربه پیشرفت کل سازمان و عملکرد بهتر آن میشود چراکه آنها برای مقابله با چالشهای نو آمادگی بیشتری خواهند داشت.
۱۱ـ فراهم کردن ابزار و منابع موردنیاز برای کارمندان
سازمان تکنولوژی جدیدی را به سازمان میآورد. آیا کارمندان آموزش لازم و ابزار مناسب برای بهره بردن از آن تکنولوژی را دارند؟ شما باید اطمینان حاصل کنید که کارمندان شما ابزار، تکنولوژی و منابع موردنیاز برای انجام کار خود را دارند. چک کردن این موضوع میتواند روی کارایی کارمندان به شدت تأثیرگذار باشد.
۱۲ـ داشتن ثبات در شیوهی مدیریت
یکی از انتظارات مهم کارمندان از مدیران به خصوص در زمان بحرانی این است که ثبات داشته باشند. میتوان گفت ثبات پیشنیاز ایجاد اعتماد برای کارمندان است. شما به عنوان یک مدیر میتوانید از این راهکارها برای افزایش ثبات در مدیریت استفاده کنید.
- در هر زمان برای تیم و سختکوشیهای آن ایستادگی کنید.
- پروژههای جایگزین را شناسایی کنید تا در مواقع بحران و ابهام بتوان از آن استفاده کرد.
- در مکالمات حضور قوی داشته باشید و هرگونه اطلاعات دست اول را بهطور مستقیم با تیم خود به اشتراک بگذارید. برای کارمندان مشخص کنید که چه چیزی منجربه شرایط فعلی شده است و چرا شما (یا سایر رهبران) تصمیمات خاصی گرفتهاید. به عنوان مثال، اگر شرکت در حال ادغام است، توضیح دهید که چرا ادغام ضروری یا استراتژیک مهم بود و چه اتفاقی برای تیمها و مشاغل موجود خواهد افتاد.
- ساختارهایی را که در سازمان، عملیات یا کسبوکار شما ثابت باقی میماند برجسته کنید. هنگامی که همهچیز در حال تغییر است، تأکید بر آنچه تغییر نکرده است میتواند به تیم شما کمک کند تا وضعیت را در یک لنز مثبتتر و متعادلتر ببیند.
پیشنهاد: ۹ گام مؤثر برای مدیریت کارمند ناراضی: بماند یا برود؟
سخن نهایی
یکی از چالشهایی که یک کارآفرین با آن مواجه میشود، نحوه مدیریت کارکنان است. چراکه باید درک خوبی از نیازها و انتظارات کارمندان از مدیر داشته باشد. زمانیکه سازمان را پر از کارمندان نسل جدید میبینید که هرکدام شخصیت متمایز، نقاط قوت و ضعف و همچنین رؤیاهای خود را دارند، زمان آموزش و یادگیری واقعی آغاز میشود. درصورتیکه برای هدایت و رهبری کارکنان خود زمان کافی بگذارید و تلاش کنید، نشان دادهاید که دوست ندارید تا مدیریت نادرستی داشته باشید. بنابراین با انجام اینکار حس رضایت در کارمندان را نسبت به خودتان ایجاد خواهید کرد و میتوانید به پیشرفت و ارتقاء سازمان کمک شایانی بکنید.