با ۱۵ مورد از رایجترین سؤالات مصاحبه استخدامی و نحوهی پاسخدهی به آنها آشنا شوید!
جالب است بدانید یکی از موضوعاتی که بهشدت سرچ بالایی در گوگل دارد، سؤالات مصاحبه استخدامی است. این موضوع نشاندهندهی این است که یکی از مهمترین دغدغههای افراد جویای کار سربلند شدن در مصاحبه استخدامی و پاسخ دادن به تمام سؤالات مطرحشده در آن است. اگر بخواهیم واقعبین باشیم بدون شک نمیتوان اهمیت کیفیت پاسخدهی به سؤالات را نادیده گرفت.
مدیران استخدامی با هوشمندی و زیرکی مثالزدنی خود، با چند سؤال ساده چنان شما را به چالش میکشند تا به تمام اطلاعات موردنیازشان دست یابند. اما برای اینکه همین چند سؤال ساده به سد بزرگی در مقابل استخدام شما تبدیل نشوند. لازم است تا پیش از مواجهشدن با آنها قدری با ماهیت این سؤالات و نکات انحرافی احتمالیشان آشنا شوید. پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید. چراکه قصد داریم شما را بهاندازهی کافی برای پاسخ دادن به سؤالات مصاحبه استخدامی آماده سازیم.
چگونه از سد سؤالات مصاحبه استخدامی عبور کنیم؟
بدون اغراق تمام سؤالات مطرحشده در مصاحبههای استخدامی، سؤالاتی ساده و قابلفهم هستند. اما نکتهی قابلتأمل اینجاست که آنها بهگونهای طراحیشدهاند تا با پاسخدهی به سؤالات، آن دسته از اطلاعات راجع به شما آشکار شوند که همواره سعی در مخفی نگهداشتن آنها داشتید. درواقع هدف مدیران منابع انسانی از مطرح کردن چنین پرسشهای فریبندهای آشکار کردن جنبههایی است که بیانگر عیب و ضعف در شخصیت شماست.
بهتر است نوع نگاهتان را به آنها تغییر دهید و صرفا به این سؤالات بهعنوان ابزاری برای مچگیری نگاه نکنید. پاسخهایی که به سؤالات مصاحبه استخدامی میدهید. در حقیقت مدیران منابع انسانی را از سردرگمی نجات میدهند و آنها میتوانند به نحوی دقیق به ابعاد شخصیت و رفتار شما پی ببرند.
۱۵ مورد از مهمترین سؤالات مصاحبه استخدامی که از شما میپرسند
۱ـ ممکن است خودتان را معرفی کنید؟
هدف سؤال: در وهلهی اول ممکن است هدف آنها از چنین پرسشی این باشد که ببینند شما تا چه حدی میتوانید خودتان را به نحوی مطلوب معرفی کنید. تا چه میزان بیان و کلام شما نشاندهندهی این است که خود را لایق و شایسته این جایگاه شغلی میدانید. شاید هم در همان ابتدا قصد دارند اعتمادبهنفس شما را موردسنجش قرار دهند. از همه مهمتر احتمالا میخواهند ببینند اصلا شما حرفی برای گفتن دارید یا اشتیاقی در کلام و زبان بدن شما برای تصاحب این شغل وجود دارد؟
پاسخ مناسب: حسابی حواستان را جمع کنید. این سؤال جزء آن دسته از سؤالات مصاحبه استخدامی است که یک نکتهی انحرافی بزرگ دارد. هرگز وسوسه نشوید که دربارهی زیروبم زندگی شخصیتان صحبت کنید. اینکه شما چند تا خواهر و برادر دارید یا صاحب چند فرزند هستید؟ اصلا اطلاعات ارزشمندی برای مصاحبهکننده محسوب نمیشوند. بهتر است با تمام قدرت و توانمندی که در خود سراغ دارید باب صحبت را باز کنید و با یک ارائهی آسانسوری تأثیرگذار و مختصر به معرفی خود، توانمندیها، دستاوردها و مهارتهایتان بپردازید. با بیان چند جملهی هدفمند و روشن میتوانید مصاحبهگر را به ادامهی مصاحبه و کشف بیشتر خودتان علاقهمند کنید.
۲ـ این جایگاه شغلی را در مقایسه با سایر موقعیتهای شغلی انتخابیتان چگونه ارزیابی میکنید؟
هدف سؤال: بدیهی است که در جلسه مصاحبه با این سؤال مواجه شوید که برای چه شرکت و سازمانهایی درخواست فرستادهاید؟ هدف مدیران از طرح اینگونه سؤالات مصاحبه استخدامی این است که بدانند شما تا چه حد در یافتن شغل، پیگیر و فعال هستید؟ چقدر دربارهی این شغل و شرح وظایفش تحقیق کردهاید؟ شناخت شما نسبت به سازمان و فرهنگ و مقررات آن در چه حدی است؟
پاسخ مناسب: هرگز نگویید که شرکت شما اولین و آخرین انتخاب من است. بهتر است با تأمل بیشتری به این سؤال پاسخ دهید و جو گیر نشوید. پیشنهاد میکنیم جانب تعادل را رعایت کنید. نه آنقدر دربارهی سایر موقعیتها و کارفرماها بدگویی کنید. نه اینکه بیشازاندازه مشتاقانه به توصیف سایر موقعیتهای شغلی بپردازید. بهطور مثال میتوانید بگویید چند موقعیت شغلی دیگر مدنظر دارم. اما تا به این لحظه به تصمیم قطعی نرسیدهام که کدامیک آینده شغلی بهتری را برایم رقم میزنند. در موقعیت فعلی دلیلی برای خودنمایی یا بدگویی راجع به دیگران ندارید. پس بااحتیاط پاسخ دهید.
۳ـ آخرین کتابی که مطالعه کردید یا در حال خواندن آن هستید نامش چیست؟ یا آخرین سمینار و کارگاهی که شرکت کردید در چه زمینهای بود؟
هدف سؤال: مدیران منابع انسانی با پرسیدن این دسته از سؤالات استخدامی قصد دارند متوجه شوند که آیا شما فرد آموزش پذیری هستید؟ یا پیشرفت و ارتقا شغلی برای شما اهمیت دارد؟ به دنبال یادگیری و تقویت مهارتهای شغلی هستید یا خیر؟
پاسخ مناسب: به شما توصیه میکنیم که درنهایت صداقت به این قبیل سؤالات مصاحبه استخدامی پاسخ دهید. چراکه ممکن است با پرسشهایی جزئیتر شما را به تله بیندازند. بنابراین بهتر است از قبل قدری خودتان را برای چنین سؤالاتی آماده کرده و ذهنتان را جمعوجور کنید.
مطلب مرتبط: چگونه در شغل خود پیشرفت کنیم؟
۴ـ میتوانید سه مورد از نقاط قوت و ضعف خود را نام ببرید؟
هدف سؤال: این سؤال جزء مهمترین و فریبندهترین سؤالات مصاحبه استخدامی است. هر نکتهی مثبت و منفی که بر زبان میآورید، میتواند در حکم زنگ خطری در فرآیند تصمیمگیری مصاحبهکننده باشد. هدف مدیران از پرسیدن این سؤال این است که آنها قصد دارند ببینند شما توانایی ارزیابی شخصیت و توانمندیهای خویش را به نحوی صادقانه و با اعتمادبهنفس دارید؟ اصلا تا چه حد نسبت به ویژگیهای شخصیتی و الگوهای رفتاریتان شناخت دارید؟ مدیران منابع انسانی میخواهند به اطمینان برسند که آیا استعداد و توانمندیهای شما مرتبط با این موقعیت شغلی هستند؟ نقاط ضعف شخصیت شما تا چه میزان میتوانند بر کیفیت عملکردتان در این جایگاه اثرگذار باشند؟
پاسخ مناسب: بدون شک در قدم اول برای پاسخ به چنین سؤالاتی به ابزارهایی برای شناخت عمیق و دقیق خودتان احتیاج دارید. ابزارهایی مانند تست پنج عامل شخصیت نئو NEO و تست مدل رفتاری دیسک DISC این قابلیت را دارند که در مدتزمان کوتاهی اطلاعاتی قابلاطمینان در خصوص شخصیتتان به شما ارائه دهند. قرار نیست که شما سیر تا پیاز شخصیت خود را برای آنها شرح دهید. شما باید بتوانید با توجه به الزامات و شرح وظایف شغلی موردنظر، تواناییها و ویژگیهای شخصیتی مرتبط را بازگو کنید. ضمن اینکه باید به آنها نشان دهید که نسبت به نقاط ضعفتان آگاه هستید و تمام تلاش خود را برای از بین بردن آنها انجام میدهید. پس به آنها نشان دهید که با بهکارگیری ترفندهایی میتوانید از اثرگذاری منفی آنها جلوگیری کنید.
مطلب مرتبط: شغل مناسب تیپ شخصیتی شما کدام است؟
۵ـ چرا تمایل دارید با ما همکاری کنید؟
هدف سؤال: بههرحال مدیران استخدامی حق دارند که بدانند شما بر اساس چه معیارهایی سازمان آنها را انتخاب کردهاید؟ انتخابتان تا چه حد مبتنی بر شناخت و تحقیق است؟ کدام انگیزه و هدف در زندگی شما پررنگتر است؟
پاسخ مناسب: قطعا دلایل متعددی وجود دارند که شما تصمیم به کار کردن، گرفتید. اما اینکه چطور آنها را اولویتبندی کنید اطلاعات بسیاری را در رابطه با شما روشن میکند. اگر بخواهید چنین جواب دهید که تنها اولویت شما کسب درآمد و امرارمعاش است، ممکن است ذهنیت مدیران را نسبت به شما منفی کند. چراکه آنها گمان میکنند که شما به یک حقوق متوسط و ثابت راضی هستید و هیچگونه تلاشی در راستای پیشرفت و ارتقا شغلی انجام نمیدهید. پس بهتر است در مواجهه با این دسته از سؤالات مصاحبه استخدامی نشان دهید که قابلیت انجام کارهای مختلفی را دارید. پرانرژی و سازگار هستید. اهداف و رسالت سازمان را بهخوبی درک کردهاید و میتوانید عملکردی تأثیرگذار از خود به نمایش بگذارید.
۶ـ تابهحال فکر کردهاید که خودتان کارآفرین یا مدیرعامل باشید؟
هدف سؤال: اینگونه سؤالات مصاحبه استخدامی دقیقا همان سؤالات زیرکانهای هستند که قصد دارند با استفاده از آنها به امیال پنهانی شما پی ببرند. ببینند که آیا همچنان سودای کارآفرینی در سر دارید؟ چراکه آنها معتقدند استخدام چنین نیروی کاری چندان سودمند نیست و زمان و منابعی را که صرف آموزش و توسعه شما میکنند به هدر میروند.
پاسخ مناسب: بههرحال ممکن است همهی افراد در برههای از زمان به فکر راهاندازی کسبوکار مستقل خود افتاده باشند. اما اگر بخواهید همچنان با شدت و حدت دربارهی اشتیاق خود به کارآفرینی صحبت کنید، میتواند برایتان دردسرساز شود. بهتر است اینگونه پاسخ دهید که پیشازاین تمایل به تجربهی کارآفرینی داشتهاید. اما در حال حاضر به این نتیجه رسیدهاید که این شغل مناسب شخصیت و روحیات شما نیست. ترجیح میدهید بهعنوان عضوی از یک تیم اثرگذار باشید. حتی میتوانید در ادامه توضیح دهید که کدام جنبههای شرکت آنها برای شما جذابتر است و تمایل دارید که در کدام بخش مشغول به فعالیت شوید.
۷ـ فکر میکنید با چه تیپ همکاران و کارفرمایی میتوانید بالاترین سطح موفقیت را تجربه کنید؟
هدف سؤال: بدیهی است که مهمترین دلیل مطرح کردن چنین پرسشی سنجش میزان سازگاری و انعطافپذیری شماست. آنها میخواهند به کمک این دسته از سؤالات مصاحبه استخدامی متوجه شوند. آیا شما میتوانید با تیپهای شخصیتی متفاوت با خود کنار بیایید؟ چقدر میتوانید در کار تیمی موفق عمل کنید؟ و تا چه حد اهل تعامل و برقراری ارتباط با دیگران هستید؟
پاسخ مناسب: حواستان باشد که در چنین موقعیتی بیشازحد صادق نشوید. بهطور مثال اگر بگویید که اصلا در برقراری ارتباط مؤثر، توانمند نیستید. ممکن است این ذهنیت به وجود آید که شما فرد بداخلاقی هستید. یا اگر بخواهید دلایل عدم موفقیتتان را به صفات شخصیتی همکاران و مدیران سابق نسبت دهید. امکان دارد فردی که در مقابل شما نشسته خود نیز از این خصوصیات برخوردار باشد.
بنابراین تمرکزتان را بگذارید بر روی نکات و ویژگیهای مثبت. دربارهی آن بخش از شخصیتتان صحبت کنید که همواره مورد تحسین و تمجید دیگران قرار میگیرد. سعی کنید بهاندازهی کافی خودتان را سازگار و منعطف نشان دهید. با ذکر چند مثال ساده ثابت کنید که در کارهای تیمی میتوانید بهشدت تأثیرگذار باشید.
۸ـ در مقابل دریافت چه مبلغی حاضر هستید قید کار کردن در اینجا را بزنید؟
هدف سؤال: شاید بتوان گفت این سؤال جزء یکی از هوشمندانهترین سؤالات مصاحبه استخدامی است. هدف آنها از پرسیدن این سؤال این است که ببینند. اگر شما ازنظر مالی تأمین باشید، بازهم حاضر هستید کار کنید. درواقع پاسخ شما گویای میزان انگیزه و تعهد شغلی شماست.
پاسخ مناسب: شاید در مواجهه با این سؤال اندکی غافلگیر شوید و ندانید چگونه به نحو مناسبی به آن پاسخ دهید. طبیعی است که جواب مطلوب آنها این است که شما بگویید همچنان تمایل دارید در اینجا استخدام شوید. چراکه با اشتیاق و علاقهمندی این شغل را انتخاب کردهاید. پس آرامش خود را حفظ کنید و نشان دهید که تحت هر شرایطی پای انتخابتان میمانید.
۹ـ فکر میکنید به چه دلیلی ممکن است که افراد هیچگونه تمایلی نداشته باشند که با شما کار کنند؟
هدف سؤال: شاید این سؤال بهنوعی شبیه یک بازجویی باشد. درواقع آنها میخواهند از شما اعتراف بگیرند و خودتان مشکلات شخصیتیتان را به زبان آورید.
پاسخ مناسب: لطفا مراقب باشید. چراکه ممکن است بهراحتی فریب این قبیل سؤالات مصاحبه استخدامی را بخورید. مبادا شروع به خودزنی کنید. تا ترحم آنها را جلب نمایید. یا حالت برعکس بخواهید خودشیفته گونه خودتان را مبرا از هرگونه عیب و نقصی تعریف کنید. بهتر است چنین بیان کنید که عمدتا بهواسطهی توانایی که در برقراری ارتباط دارید. قادر هستید بهخوبی احساسات و خواستههای دیگران را درک کنید. یا مثلا بگویید البته مواقعی نیز پیشآمده که کنترل امور تا حدی از دستم خارج شده باشد. اما تمام تلاشم را کردهام که بهسرعت خود را بازیابم. همیشه تلاش میکنم از انتقال انرژی و هیجانات منفی به همکارانم جلوگیری کنم.
۱۰ـ در حال حاضر در جایی مشغول به کار نیستید؟ چطور توانستید برای مصاحبه زمانتان را آزاد کنید؟
هدف سؤال: مهمترین دلیل نهفته در این سؤال پی بردن به نحوه اولویتبندی شماست. چنانچه در حال حاضر در شرکت دیگری مشغول به کار باشید و شغل فعلیتان اولویت اول و مصاحبه استخدامی را در جایگاه دوم قرار دهید. میتواند بیانگر این باشد که بهاندازهی کافی نسبت به شغل و مقررات شرکت پای بند هستید. ضمن اینکه هدف دیگر مطرح کردن اینگونه سؤالات مصاحبه استخدامی سنجیدن نوع واکنش شما در موقعیتهای تحتفشار است.
پاسخ مناسب: به شما پیشنهاد میکنیم خودتان را به دردسر نیندازید. بهتر است بهگونهای زمانبندی کنید که مصاحبههای شغلی در زمان استراحت و بین ساعات کاری قرار بگیرند. در چنین شرایطی دیگر لازم نیست ذهنتان درگیر پیدا کردن روشی برای پیچاندن و دروغگویی به رئیستان باشید. طوری رفتار کنید که آنها مطمئن شوند همیشه شغلتان را در اولویت قرار میدهید. حتی اگر در موقعیت شغلی جدید هم مشغول به کار شوید همچنان حاضر نیستید که از ساعات کاریتان برای انجام امور متفرقه بزنید.
مطلب مرتبط: از دیدگاه مدیران منابع انسانی اشتباهات رایج در مصاحبههای شغلی چیست؟
۱۱ـ متأهل هستید یا مجرد؟ نظر شما در رابطه با ازدواج و مهاجرت چیست؟
هدف سؤال: جالب است بدانید این پرسش در عین اینکه کمی جنبهی خصوصی دارد. اما در اکثر مصاحبههای استخدامی حتی در مصاحبههای قبولی در مقطع دکتری نیز مطرح میشود. دلیل آنهم کاملا مشخص است. مدیران استخدامی قصد دارند بدانند که قرار است منابع خود را برای چه کسی سرمایهگذاری کنند؟ شخصی که بعد از ازدواج میخواهد قید کار کردن را بزند و مجدد این جایگاه شغلی خالی بماند؟ یا فردی که قصد مهاجرت دارد و تنها برای اینکه خرج سفرش را دربیاورد میخواهد در این سازمان مشغول به کار شود؟
پاسخ مناسب: در پاسخ به این سؤال بازهم شما را به داشتن صداقت تشویق میکنیم. آنها حق دارند که از همین ابتدا تکلیفشان با شما روشن باشد. اگر حقیقتا جزء آن دسته از افراد هستید که بعد از ازدواج قصد کار کردن ندارید و ازقضا در شرف ازدواج نیز هستید. این موضوع را با آنها در میان بگذارید. همچنین اگر در حال حاضر قصد مهاجرت دارید و در گیرودار راست و ریس کردن کارهای اقامتتان هستید. لطفا در این خصوص صادق باشید. توجه داشته باشید که هزینه استخدام، آموزش و همسوسازی کارمندان تازهوارد برای سازمانها بسیار گران تمام میشود. بنابراین آنها را با بیخردی خود متحمل هزینههای سنگینی نکنید.
۱۲ـ اگر با قوانین و سیاستهای سازمان همنظر نباشید چه رفتاری از خود نشان میدهید؟
هدف سؤال: هدف از طرح این سؤال سنجش توانایی تصمیمگیری، حل مسئله، سازگاری، کار تیمی و بیان آزادانه نظرات موافق و مخالف شماست. اینکه اصلا شما تا چه حد اهل انتقاد کردن به شیوهای مؤثر و سازنده هستید؟ آیا به نحوهی عملکرد دیگران فیدبک میدهید؟ برای شناسایی و حل ضعفها و مشکلات احتمالی تلاش میکنید؟
پاسخ مناسب: بهتر است خودتان را هرگز در دام تلهی چنین پاسخی نیندازید که بگویید من هرگز با سیاستها و قوانین سازمان شما دچار مشکل نخواهم شد. این واقعیت غیرقابلانکار است که کارفرماها به دنبال جذب افرادی مطیع و بدون حاشیه هستند. اما نه به هر قیمتی. همواره مدیران به دنبال پیدا کردن کارکنانی هستند که با شهامت و جرئتمندی با قوانین قدیمی و ناعادلانه مخالفت کنند و برای جایگزینی سیاستهای منصفانه و منطقی جسورانه پیگیری نمایند. بنابراین بهتر است خودتان را بهعنوان فردی منفعل که هر چیزی را بدون اندکی تفکر دربارهی نتایج و پیامدهای احتمال آن میپذیرد، معرفی نکنید.
۱۳ـ استخدام شما چه کمکی به سازمان ما میکند؟
هدف سؤال: کاملا بدیهی است که هدف از مطرح کردن چنین پرسشی چه چیزی میتواند باشد؟ طرف مقابل شما قصد دارد بداند شما چه ارزشافزودهای برای سازمان خواهید داشت؟ قرار است تنها یک کارمند متوسط و باثبات به آنها اضافه شود یا کارمندی پیشرو و ریسکپذیر که آغازگر تغییرات است؟
پاسخ مناسب: پیشنهاد میکنیم در پاسخ به این سؤال نه خیلی غلو کنید نه فروتنی به خرج بدهید. اهداف و برنامههای ذهنی خود را برای شغلتان توصیف کنید. بهطور شفاف توضیح دهید چه مزیت رقابتی نسبت به سایر داوطلبان دارید؟ بر روی کدام دستاوردها و ویژگیهای شخصیتی و البته الگوهای رفتاری منحصربهفردتان میتوانند حساب باز کنند؟
۱۴ـ چرا به فعالیت در این شغل علاقه دارید؟
هدف سؤال: هدف مصاحبهکننده در این سؤال این است که ببیند شما تا چه حد آگاهانه انتخاب کردهاید. آیا بهدرستی از شرح وظایف و مسئولیتهای این شغل مطلع هستید؟ آیا هیچ تناسبی بین ویژگیهای این جایگاه شغلی و شخصیت شما وجود دارد؟ آیا علاقه و انگیزهای برای رشد و پیشرفت در این جایگاه دارید؟
پاسخ مناسب: برخی اوقات افراد متناسب با تصورات ذهنی و خیالپردازیهای خود بهگونهای شغل موردنظر را توصیف میکنند که توصیفهای آنها کمترین تناسبی با ماهیت واقعی آن جایگاه شغلی ندارند. بنابراین بهتر است در وهلهی اول بهطور کامل از چگونگی و شرح وظایف آن شغل مطلع شوید. سپس به بیان آن دسته از ویژگیها و مهارتهایی که با شغل موردنظر در ارتباط هستند بپردازید. بهطور مثال میتوانید بگویید من قدرت سازگاری بسیار بالایی دارم و بهشدت از برقراری ارتباط با دیگران لذت میبرم. حتی ذکر مثالهایی با جزئیات بیشتر بهخوبی نشان میدهند که شما بهطور دقیق با جنبههای مختلف این شغل آشنا هستید.
به آنها بگویید کدام جنبههای شغل موردنظرتان به شما انگیزه میدهند تا هرروز صبح بهواسطهی آنها از خواب برخیزید. اینکه چه چیزی در این شغل بیش از همه شور و اشتیاق شما را برمیانگیزد و شما را برای رشد مهارتهایتان ترغیب میکند.
مطلب مرتبط: تحلیلی بر تناسب شغل با شخصیت
۱۵ـ میزان حقوق و دستمزد پیشنهادی شما چقدر است؟
هدف سؤال: و اما این سؤال! بههرحال مدیران استخدامی حق دارند تا از همان ابتدا نگران منابع مالی سازمانشان باشند. از طرفی آنها میخواهند دریابند که انتظارات شما تا چه حد با شغل موردنظر و درآمدی که برای آن در نظر گرفتهاند تناسب دارد؟
پاسخ مناسب: پیشنهاد میکنیم قبل از اینکه عدد و رقم عجیبوغریبی از دهانتان خارج شود. در خصوص حقوق و دستمزد متعارف اطلاعاتی به دست آورید. از سایر همکاران، افراد همرده خود و افراد شاغل در آن سازمان پرسوجو کنید تا به رقم مشخص و قابل قبولی برسید. هرگز مبلغی را بسیار بالاتر یا پایینتر از حد متعارف مطرح نکنید. چراکه ممکن است اینطور به نظر برسد که شما بسیار بیتجربه و تازهکار هستید و کمترین دانشی دربارهی نرخ حقوق پایه ندارید. بعد از مشورت با افراد متخصص و صاحبنظر مبلغی متناسب با تجربه و مهارتهای خود را مطرح کرده و سعی کنید خودتان را قدری نسبت به تغییرات آن انعطافپذیر نشان دهید.
مطلب پیشنهادی: ۱۱سؤال روانشناسی در مصاحبه استخدامی
مطالب مرتبط
عضویت در خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه ایمیل خود را وارد کنید.