موفقیت، آرمانی است که همهی افراد در هر شغل و حرفهای که باشند خواهان رسیدن به آن هستند. موفقیت سازمان نیز از آن دسته اهدافی است که هر سازمانی برای دستیابی به آن از هیچگونه تلاشی دریغ نمیکند. دستیابی به موفقیت سازمانی منوط به شناخت عوامل مؤثر بر موفقیت سازمان و موانع موجود در مسیر موفقیت سازمان است. امروزه دیگر برتری سازمانها تنها تحت تأثیر مجهز شدن به مدرنترین امکانات، تکنولوژی، سودآوری و فروش نیست. از طرفی موفقیت و تحول در هر کشوری درگرو موفقیت سازمانهاست. سازمانها امروزه میدانند که رشد و توسعهی سازمان به میزان چشمگیری به چگونگی بهکارگیری نیروی انسانی بستگی دارد.
در این مقاله میخواهیم عوامل و موانع تأثیرگذار در مسیر موفقیت سازمانها را بررسی کنیم. ببینیم که موفقیت سازمانها چه مزیتهایی برای سازمان و در مقیاس بزرگتر برای اجتماع به ارمغان میآورند؟ چگونه عوامل موفقیت در سازمان را شناسایی کنیم و آنها را بهکارگیریم؟ با موانع موفقیت چهکار کنیم؟ در زمان مواجهه با موانع موفقیت سازمانی چه اقداماتی باید انجام دهیم؟
همراه ما باشید تا به پاسخ تمام سؤالات فوق و دغدغههای ذهنی خود برسید.
عوامل موفقیت سازمان
منابع انسانی: از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر موفقیت و عدم موفقیت سازمانها، منابع انسانی است. منابع انسانی هوشمند تضمینکنندهی بقا و رمز موفقیت یک سیستم هستند. اما نیروی انسانی غیرهوشمند و ناکارآمد منابع فیزیکی و مادی را هدر میدهند. بنابراین موفقیت سازمان به میزان قابلتوجهی به انجام درست وظایف توسط نیروی انسانی وابسته است. زیرا تنها مزیت رقابتی پایدار در سازمان، افراد مشغول به کار در آن هستند. آموزش مستمر به افراد و استفاده از مشارکت آنها در بخشهای گوناگون سازمان تأثیر بسزایی در توسعه سازمان خواهند داشت.
مطلب مرتبط: مقاله ۷ اقدام برای توسعه کارمندان که هر کارفرمایی باید انجام دهد
مدیریت منابع انسانی، کلید موفقیت سازمان
اگر بگوییم کلیدیترین عامل موفقیت سازمانها نیروی انسانی است، غلو نکردهایم. هیچ سازمانی بدون حضور نیروی انسانی تبدیل به سازمان نمیشود.
ایجاد تناسب بین شغل و شخصیت به معنی قرار گرفتن افراد در جایگاه شغلی متناسب با ویژگیهای شخصیتی آنها و تلاش برای ارتقا دانش و مهارتهای آنها دو اصل مهم در رسیدن به موفقیت است. مدیران هوشمند و موفق دنیا همواره تلاش میکنند میان قوانین سازمان، اصول و اهداف تعیینشده و آزادی عمل کارکنان تعادل برقرار کنند. ایجاد تعادل موجب توسعهی عملکرد فردی و افزایش خلاقیت کارکنان میگردد.
اما یک نکتهی طلایی: مدیران برتر دنیا هرگز تمام افراد را با یک شیوهی یکسان و واحد مدیریت نمیکنند. آنها با در نظر گرفتن ویژگیهای شخصیتی، الگوی رفتاری غالب و روحیات منحصربهفرد کارکنان به هدایت افراد میپردازند. میدانیم که این روش بسیار زحمت دارد و کار سختی است. ولی برای رسیدن به موفقیت امری ضروری است.
مطلب مرتبط: مقاله ۱۵ درس مهم دربارهی رهبری که باید بیاموزید
مدیریت دانش:
برای موفقیت سازمان، دانش حکم یک سرمایه را دارد. دانش باید بین کارکنان مبادله شود و قابلیت رشد و ارتقا داشته باشد. اعضای سازمان باید دانش حل مسئله و مدیریت تعارضات و مشکلات را فرابگیرند. سازمانهای آگاه میدانند که اگر دانش به نحو درستی مدیریت شود میتواند خلاقیت و وضعیت رقابتی سازمان را حفظ کند.
مدیریت دانش به سازمانها کمک میکند تا اطلاعات و مهارتهایی که سازمان به آنها نیاز دارد شناسایی، انتخاب، سازماندهی و انتقال دهند. بسیاری از صاحبنظران معتقدند که مدیریت دانش موجب افزایش راندمان مدیریت در سازمان شده و همچنین سطوح رضایت مدیریتی را افزایش میدهد.
خلاقیت سازمانی:
در سالهای اخیر سازمانهای موفق دنیا به دلیل سرعت بالای پیشرفت تکنولوژی و رقابت جهانی به این نتیجه رسیدهاند که یکی از عوامل کلیدی موفقیت سازمان، خلاقیت سازمانی است. خلاقیت سازمان از این نظر حائز اهمیت است که وقتی ما در سازمان کارکنان خلاقی داشته باشیم آنها میتوانند ایدههای تازه و خلاقانهی خود را در مورد محصولات، عملکرد، فروش و خدمات به سازمان تزریق کنند. تبدیلشدن به یک سازمان خلاق مزیتی است که سازمان شما را در بازار کسبوکار پویا و رقابتی امروز نگه میدارد.
طبیعتا خلاقیت سازمان به خلاقیت کارکنان بستگی دارد. خلاقیت افراد تابع ویژگیهای شخصیتی آنهاست. پژوهشگران نشان دادهاند که وجود برخی از ویژگیهای شخصیتی در افراد در مقایسه با دیگران باعث خلاقیت بیشتری میشود. بهطور مثال: پشتکار، تحمل ابهام، ریسکپذیری، پذیرش چالش، نیاز شدید به پیشرفت و موفقیت و اعتمادبهنفس.
یادگیری سازمانی:
سازمانهایی موفقترند که زودتر و بهتر از سازمانهای رقیب یاد بگیرند و از تمام آموختهها در مسیر موفقیت سازمان استفاده کنند. مطالعات نشان دادهاند که موفقیت سازمانها بهشدت به این موضوع وابسته است که سازمانها چگونه میتوانند دانش را در میان کارکنان سطوح مختلف سازمان جمعآوری، ذخیره و بازیابی کنند. یادگیری سازمانی موجب میشود با محیط و اتفاقات پیرامون خود سازگار شده و روشهای صحیح مواجهه با تغییرات را بیاموزند.
مدیریت منابع مالی:
مگر میشود صحبت از موفقیت باشد ولی پای پول به میان نیاید. درسته که بسیاری از کارآفرینان برتر دنیا کسبوکار خود را با اعداد و ارقام پایینی شروع کردهاند. ولی اگر پول نداشته باشید تأسیس و مدیریت سازمان بسیار دشوار میشود. یکی از مهمترین مخارج سازمانها تأمین مکان، امکانات و تجهیزات مناسب برای کارکنان است. امکانات و تجهیزات خوب باعث میشوند کارمندان با رغبت و اشتیاق بیشتری در سازمان کار کنند. از سوی دیگر مدیران مجرب نسبت به اهمیت جریان نقدی آگاه هستند. عدم مدیریت صحیح جریان نقدی شما را با سرعت بیشتری به سمت شکست سوق میدهد.