شناخت ویژگیهای شخصیتی و رفتاری افراد برای زندگی مشترک چگونه ممکن است؟ به نظر شما شخصیت شناسی و رفتارشناسی چه کمکی به افزایش تفاهم در زندگی مشترک میکند؟ دنیای امروزی که در آن زندگی میکنیم، جهانی مملو از انواع ارتباطات است. یکی از خصوصیات ذاتی انسانها که از گذشته تا به امروز هیچ تغییری نکرده، ذات اجتماع طلب انسان است.
انسان از بدو تولد موجودی اجتماعی است که نیاز به برقراری رابطه و تعامل با دیگران دارد. افرادی که رابطه خوبی با دیگران برقرار میکنند همیشه با استفاده از تغییرات جزئی میتوانند ارتباطشان را با دیگران بهتر کرده و کیفیت و عمق این رابطه را بهبود ببخشند. زیرا کیفیت زندگی انسانها مستقیما با کیفیت روابطشان در ارتباط است. نیاز به داشتن رابطه پایدار و صمیمی و توأم با عشق و محبت از مهمترین دلایلی است که درنهایت هر فردی را به سمت ازدواج و انتخاب همسر سوق میدهد. تفاهم در زندگی مشترک موجب درک تفاوتها، پذیرش آنها و مدارا با تفاوتهای طرف دیگر میگردد که عدم وجود آن مشکلات زیادی را برای زوجین ایجاد خواهد کرد.
تفاهم در زندگی مشترک به چه معناست؟
تفاهم تا چه حدی در زندگی مشترک اهمیت دارد؟ برای داشتن زندگی موفق داشتن تفاهم تا چه حدی ضرورت دارد؟ تفاهم در لغت به معنای فهم، درک متقابل، سازگاری و برابری در شدت نیازهای بنیادین است. تفاهم در زندگی مشترک یعنی داشتن تناسب و اشتراک طرفین در حیطه فکر، اخلاق و عمل است که به فهم درست واقعیتها، شخصیت همسر و فهماندن و بروز دادن واقعیات درونی خود به همسر کمک خواهد کرد.
در زندگی برای رسیدن به تفاهم باید عوامل و شرایطی مهیا باشد که قبل از ازدواج، دختر و پسر با توجه به آن شرایط بتوانند تفاهم را هرچه بیشتر در زندگیشان فراهم آورند. زن و مرد باید با توجه به تفاوتهای فردی خود تفاوت در سلیقهها را بشناسند تا بتوانند یکدیگر را درک کرده و زبان همدیگر را بفهمند. در عین تلاش برای خودسازی و تکامل باید یکدیگر را همانگونه که هستید، بپذیرید و به همسرتان اجازه بدهید همانطور که هست، باشد نه آنطور که شما دوست دارید.
درنتیجه یک بخش مهمی از تفاهم و صمیمیت زمانی ایجاد خواهد شد که شما به شناخت مناسبی از تفاوتهای فردی همدیگر برسید و این آگاهی را پیدا کنید تا با شناخت این تفاوتها بتوانید خیلی آسان آنها را پذیرفته و کنار بیایید، تا اینکه بخواهید مقابله کنید و مدام با همدیگر بجنگید.
چگونه میتوانیم در زندگی مشترک به درک متقابل و تفاهم برسیم؟
برای اینکه بخواهیم در زندگی مشترک به درک متقابل و تفاهم برسیم باید بتوانیم با همدیگر مذاکره کنیم و ازآنجاییکه افکار، اخلاق و باور جزء اصول مهم زندگی مشترک هستند، حتما باید تفاهم در ازدواج بین دختر و پسر وجود داشته باشد. داشتن تفاهم در زندگی مشترک یکی از موارد لازم و ضروری برای تحقق یک ازدواج موفق است که باعث میشود زن و مرد فضای زندگیشان را با آرامش پر کنند.
زمانی این کار به نتیجه خواهد رسید که زن و مرد بتوانند شرایط یکدیگر را درک کرده و بهقدری پذیرای یکدیگر باشند تا حرف ناگفتهای در دلشان باقی نماند و مشکلات دیگری در زندگی آنها ایجاد نشوند. درک انسانها زمانی اتفاق خواهد افتاد که بتوانیم با درک احساساتشان بفهمیم آن فرد چه فکر و چه منطقی پشت رفتارها و تصمیمگیریهایش دارد تا این توانایی را داشته باشیم که از دریچه نگاه او هم به مسائل نگاه کنیم. زیرا فهمیدن نیازهای طرف مقابل بسیار مهم است و با این کار سریعتر میتوانیم به نیازهای همدیگر پاسخگو باشیم و برای یکدیگر حس خوب ایجاد کنیم.
اینکه بدانیم نقطهضعفهایمان چیست و طرف مقابلمان از چه نقاطی ممکن است آسیب ببیند باعث خواهد شد تا بهتر بتوانیم به همدیگر کمک کنیم و مثل یک تیم یکدیگر را پوشش بدهیم. شناخت نادرست زن و شوهر بسیاری از عوامل ازجمله سوءتفاهمها، توقعات بیجا، قضاوتهای منفی، نگرانیهای بیمورد و مشکلات دیگری را به دنبال دارد که موجب کدورت و مشاجره شده و فضای عاطفی خانه را آلوده خواهد کرد. بنابراین شما باید احساسات خود را بیان کرده و اجازه دهید همسرتان نیز نظرات و احساساتش را بیان کند تا بهقدری فضای امن بین شما به وجود بیاید که برخی حرفها باعث ایجاد سوءتفاهمها نگردد.
درنتیجه وقتی بدانیم طرف مقابلمان کدام نوع مدل شخصیتی یا رفتاری را دارد بهراحتی متوجه خواهیم شد که چگونه با این مدل شخصیتی یا رفتاری برخورد کنیم. شاید تشخیص شباهت ویژگیهای شخصیتی به دلیل برخی موارد دشوارتر به نظر برسد، اما نگران نباشید شما بهراحتی میتوانید با استفاده از آزمونهای معتبر و تخصصی روانشناسی تیپ شخصیتی و مدل رفتاری خود و پارتنرتان را شناسایی کنید تا با ویژگیهای شخصیتی و رفتاری یکدیگر آشنا شده و رفتار متناسب با آن ویژگیها را بشناسید.
مطلب مرتبط: شخصیت شناسی در ازدواج چه کمکی به زوجین میکند؟
شناخت مدل رفتاری چه کمکی به افزایش تفاهم در زندگی مشترک میکند؟
آزمون رفتارشناسی دیسک DISC بهعنوان یکی از مدلهای مهم رفتارشناسی، بسیار مورد استقبال افراد و روانشناسان قرارگرفته است. تست دیسک زبان مشترکی است برای شناخت و بازگشایی اسرار رفتاری افراد و پیشبینی رفتارهایی که بهطورمعمول از آنها مشاهده میگردد. تست دیسک شخصیت را که بر پایه مواردی همچون ارزشها، انگیزهها، عادات، باورها، هیجانات و نگرشها است، اندازهگیری میکند.
اطلاعات کسبشده بر اساس این تست به ما کمک خواهند کرد تا با دانستن تمایلات فکری افراد و زبان بدن آنها، بتوانیم مدل رفتاری آنها را حدس زده و بهتر با آنها ارتباط برقرار کنیم. زیرا این آزمون ظرفیتهای بالقوهای برای ارائه راهکارها، روشها و ارائه آگاهی به افراد در خصوص نحوه برقراری رابطه و سازگاری با شرایط و افزایش تفاهم در زندگی مشترک را دارد. بنابراین دیسک با آموزش همدلی و پذیرش بیقیدوشرط افراد به ما یادآوری میکند تا با توجه به ویژگیهای رفتاری و شخصیتی بدانیم که چگونه در موقعیتهای مختلف باید با یکدیگر رفتار کنیم.
چگونه با استفاده از مدل رفتارشناسی دیسک مدل رفتاری خود و پارتنرمان را بشناسیم؟
چهار بُعد رفتاری وجود دارد که میتوان افراد را بر اساس آنها طبقهبندی کرد که هر یک از این چهار بُعد رفتاری با شدت و ضعفی متفاوت در همه افراد قابلمشاهده هستند.
اما هر فرد یک بُعد یا چند بُعد غالب رفتاری دارد که معمولا طبق آن نسبت به محیط پیرامونش واکنش نشان میدهد. یکی از مزایای مدل دیسک این است که هر یک از افراد تا حدی از ویژگیهای تمام مدلهای رفتاری را دارد و هیچ شخصی بهطور کامل D، I، S، C نیست. بلکه هر فردی ترکیبی از این چهار بُعد را کموبیش دارد که از این نظر هیچ دو نفری را نمیتوان پیدا کرد که بهطور کامل شبیه یکدیگر باشند و هر فردی متفاوت از دیگری است.
ورود به تست رفتارشناسی دیسک DISC
افزایش تفاهم در زندگی مشترک با مدل رفتاری D
افراد با الگوی رفتاری D افرادی برونگرا هستند که در رفتارشناسی دیسک رنگ قرمز را به خود اختصاص داده است. مدل رفتاری D اغلب رهبرانی خوب و پیشرو هستند که بهجای پیروی از دیگران ترجیح میدهند دیگران را رهبری کنند. تمرکز اصلی این افراد در انجام کارها و وظایف است که غالبا برای حل مسائل و مشکلات تلاش بسیاری میکنند و بر روی نتیجه کار تمرکز دارند.
آنها با داشتن اعتمادبهنفس بالا بسیار جسور، مصمم و رک هستند که اغلب متکیبهخود و مصمم بوده و گاهی بیشازحد ازخودراضی به نظر میرسند. صبرشان کم است و با دیگران رک صحبت کرده و توجهی به احساساتشان ندارند. به همین علت گاهی اوقات دیگران آنها را گستاخ میبینند.
چگونه با مدل رفتاری D به تفاهم برسیم؟
برای برقراری ارتباط با این افراد باید از حاشیه پردازی بپرهیزید و خیلی واضح و صریح سراغ اصل مطلب رفته و در مورد نتایج صحبت کنید. حتما سعی کنید با افراد متعلق به این مدل رفتاری تهدیدآمیز صحبت نکنید، زیرا در چنین شرایطی نمیتوانید به نتایج مطلوب دست پیدا کنید.
در مکالمه با آنها جزئیات خستهکننده را حذف کنید و با پرسیدن سؤالهای متعدد این افراد را کلافه نکنید. حتما با آنها مطمئن، مستقیم و سریع صحبت کنید و هرگز سخنان خود را تکرار نکنید. زیرا این افراد برای تأکید دستیابی به نتایج، نیاز به تکمیل کار دارند که با دیدن تصویر کلان مسائل سریعا به اصل مطالب میپردازند. درنتیجه اگر پارتنرتان این مدل رفتاری را دارد بهتر است در ابتدا مشخص کنید که دقیقا چهکاری از وی میخواهید و برای ایجاد تفاهم تغییری در تصمیم خود ایجاد نکنید.
افزایش تفاهم در زندگی مشترک با مدل رفتاری I
افراد با مدل رفتاری I افرادی برونگرا هستند که در رفتارشناسی دیسک رنگ زرد را به خود اختصاص داده است. این افراد به ایجاد روابط انسانی و معاشرت و بودن در جمع علاقهمند هستند و بهشدت دوست دارند با دیگران در تعامل و رابطه باشند. بهراحتی به دیگران اعتماد کرده و از بودن در کنارشان و صحبت با آنها لذت میبرند و هنگام صحبت از حرکات دست و صورتشان زیاد استفاده میکنند.
شور و انرژی زیادی دارند که ممکن است احساساتی و هیجانزده شده و بدون فکر و برنامهریزی قبلی دست به عمل بزنند. افراد با الگوی رفتاری I تمایل دارند تعامل و معاشرت داشته باشند و به آنچه دیگران ممکن است در مورد آنها فکر کنند، متمرکز شوند. چراکه نظر دیگران بهشدت برایشان حائز اهمیت است.
چگونه با مدل رفتاری I به تفاهم برسیم؟
برای ارتباط با این افراد سعی کنید اکثر اوقات با لبخند و دوستانه برخورد کنید و هرگز فرصت ابراز هیجانات و احساسات را از آنها دریغ نکنید. در برخورد با این افراد روی نکات مثبت بحث تمرکز کرده و اجازه دهید خودشان سؤال پرسیده و صحبت کنند. هنگام صحبت میان حرفشان نپرید و با لبخند و انرژی بالا با آنها صحبت کنید.
درنتیجه اگر پارتنرتان این مدل رفتاری را دارد بهتر است رگ خوابش را به دست بگیرید تا روحیه تنوعطلبی وی باعث نشود که انتخاب دیگری بهجز شما داشته باشند. اگر بتوانید شرایطی را برای لذت بردن فرد دلخواهتان فراهم کنید، حتما تفاهم در رابطهتان ایجاد خواهد شد.
افزایش تفاهم در زندگی مشترک با مدل رفتاری S
افراد با الگوی رفتاری S افرادی درونگرا هستند که در رفتارشناسی دیسک رنگ سبز را به خود اختصاص دادهاند. این افراد در عین درونگرایی به حفظ روابط با انسانها علاقهمند هستند و همواره به دنبال صلح و آرامشاند. در مقابل افراد موردعلاقهشان بسیار بخشنده، مهربان و صمیمی هستند و ممکن است نسبت به آنها حس مالکیت داشته و زیادی وابسته شوند.
رفتارهای دوستانه دارند و در زمان دست دادن بسیار متواضع بوده و معمولا لبخند مهربانانهای بر لب دارند. به دوستان خود وفادارند و معمولا روابطی نزدیک و صمیمانه با گروه کوچکی از دوستانشان برقرار میکنند. با درک دیگران از آنها حمایت و دلجویی میکنند و شنوندگان بسیار خوبی هستند. این افراد به حرکات و صحبتهای تند و سریع و تصمیمهای عجولانه و برنامهریزی نشده علاقهای نداشته و از عجله و استرس بیزارند.
چگونه با مدل رفتاری S به تفاهم برسیم؟
برای برقراری ارتباط با این افراد صمیمی و مهربان باشید و سعی داشته باشید تا رابطهای گرم و دوستانه ایجاد کنید. هرگز افراد S را تحتفشار قرار ندهید و با لبخند و صدای ملایم با آنها صحبت کنید. هنگام ارتباط با این افراد از پرخاشگری و درگیری اجتناب کرده و محیطی آرام، امن و فارغ از هرگونه استرسی را برای آنها فراهم نمایید.
درنتیجه اگر پارتنرتان این مدل رفتاری را دارد بهتر است بهطور مستقیم از او برای ایفای نقش درخواست کنید و آزادی عمل دهید تا بتواند با خیال راحت تصمیمگیری کرده و تفاهم را در رابطه ایجاد کند.
افزایش تفاهم در زندگی مشترک با مدل رفتاری C
افراد با الگوی رفتاری C افرادی درونگرا و دقیقی هستند که در رفتارشناسی دیسک رنگ آبی را به خود اختصاص دادهاند. برای این افراد دقت و کیفیت کار بسیار مهم است و ازاینجهت بر روی انجام کارها و وظایف تمرکز زیادی دارند. افرادی بسیار خلاق و وظیفهشناس بوده و تمایل زیادی به ایده پردازی و تولید محتوا نیز دارند.
مدل رفتاری C جدی و دقیق هستند و به جزئیات توجه دارند که با توجه به جزئیات و بررسی همهجانبه تصمیمگیری کرده و چیزهایی را میبینند که دیگران قادر به مشاهده آن نیستند و به همین علت در حل مسائل عالی عمل میکنند. استانداردهای بالایی را برای خود و دیگران در نظر میگیرند و درصورتیکه دیگران این استانداردها را رعایت نکنند از آنها انتقاد میکنند.
چگونه با الگوی رفتاری C به تفاهم برسیم؟
برای برقراری ارتباط با این افراد به شما پیشنهاد میکنیم کمحرف و محتاط بوده و رفتار مناسب و سنجیدهای داشته باشید. سعی کنید با صدایی آرام صحبت کنید و به آنها اجازه دهید تا پیش از سخن گفتن فرصت اندیشیدن و بررسی داشته باشند. حتما به سؤالاتشان دقیق و صادقانه و با ذکر جزئیات پاسخ دهید. زیرا تمام صحبتهای شما را موشکافانه بررسی میکنند و ممکن است در مقابل هر پیشنهادی که به آنها میدهید مشکوک شوند.
درنتیجه اگر پارتنرتان این مدل رفتاری را دارد بهتر است پیش از آنکه برای انجام کاری به او چیزی بگویید تمام جوانب را بسنجید و نظر خودش را در مورد آن بپرسید. زیرا در این صورت علاقه بیشتری به شما نشان خواهد داد و به ایجاد تفاهم در رابطه و زندگی کمک بسیاری خواهد کرد. هرگز آنها را در عمل انجامشده قرار ندهید و کلا فکر سورپرایز کردنشان را از ذهنتان بیرون کنید. چراکه اصلا علاقهای ندارند در موقعیتی ناشناخته و غیرمنتظره قرار بگیرند.
سخن نهایی
شناخت تیپ شخصیتی و مدل رفتاری به شما کمک میکند تا چالشهای موجود در روابط خود را کمتر کرده و یا از ایجاد آنها پیشگیری کنید. زمانی که بدانید چرا فردی کاری را انجام داد و یا چیزی را گفت که برایتان ناخوشایند است، کمتر واکنش منفی نشان خواهید داد.
بنابراین اگر انگیزه رفتار فرد مقابل را بدانید بهراحتی میتوانید جلوی مشکلات را قبل از آنکه به وجود بیایند بگیرید. با دانستن تیپ رفتاری یک فرد میتوانید با سازگار شدن و همراه شدن با وی نفوذ بیشتری بر او داشته باشید و کمتر دچار سوءتفاهم و تعارض شوید. بنابراین با استفاده تست رفتارشناسی دیسک به درک بهتری از ویژگیهای رفتاری خود و دیگران خواهید رسید و میتوانید هرگونه سوءتفاهم در روابط را به بهترین شکل ممکن حلوفصل کنید و روزبهروز شاهد افزایش تفاهم در زندگی مشترک خود باشید.
پیشنهاد: ۸ پیشنهاد ویژه برای تقویت مهارت همدلی در روابط عاطفی