۸ پیامد مهم تبعیض جنسیتی در محیط کار؛ چگونه به شیوه‌ای مؤثر با آن مقابله کنیم؟

یکی از موضوعات نگران­‌کننده در محیط‌­های کاری، وجود تبعیض جنسیتی در چنین محیط­‌هایی است. مسلما شما نیز حداقل برای یک‌بار تبعیض جنسیتی در محیط کار به گوشتان خورده است. اغلب افراد تصور می‌­کنند بروز نابرابری جنسیتی در محیط کار تنها برای زنان اتفاق میفتد. درحالی‌که بسیاری از مردان نیز به واسطه­‌ی جنسیت خود دچار ناعدالتی در مشاغل خود می‌شوند. البته نباید از حق گذشت! حداقل در فرهنگ ما تبعیض جنسیتی برای زنان بیشتر از مردان است.

کارفرمایانی که زنان را استخدام نمی­‌کنند و یا حقوق کمتری را برای آنان درنظر می­‌گیرند، تنها دو نمونه­ از ناعدالتی­‌هایی است که در حق زنان صورت می­‌گیرد. اما باید در برابر تبعیض جنسیتی در محیط کار چگونه برخورد کرد؟ آیا راهی برای مقابله با این مسئله وجود دارد؟ مدیران چگونه می‌­توانند فرهنگ سازمان را به دور از هرگونه تبعیض شکل دهند؟

منظور از تبعیض جنسیتی چیست؟

تبعیض جنسی، جنسیت نگری یا سکسیزم به هرگونه پیش‌داوری و تبعیض بر اساس جنسیت فرد گفته می‌­شود. این امر تأثیر منفی قابل توجهی بر هویت واقعی جنسی افراد گذاشته و عملکرد آنان را تحت تأثیر قرار می­‌دهد.

تبعیض در محیط کار به اشکال مختلفی ظاهر می‌­شود. اما به‌طورکلی به صورت برتری دادن یک کارمند یا متقاضی به دلیل جنسیت او بر دیگر افراد نمایش داده می‌­شود. این نابرابری می­‌تواند از زمان استخدام بروز پیدا کرده و تا زمان ترک سازمان ادامه داشته باشد. به‌طوری‌که در تمام مراحل ارتقا، آموزش و تخصیص امکانات قابل لمس و مشاهده خواهد بود. وجود این مسئله انگیزه کارکنان را کاهش داده و بستر ناامنی را برای فعالیت آنان ایجاد می‌­نماید.

پیامدهای تبعیض جنسیتی در محیط کار چیست؟

محیط‌­های کاری ازجمله مکان­‌هایی هستند که تبعیض جنسیتی در آنان به‌وضوح قابل تشخیص و مشاهده است. برقراری عدالت و برابری فواید بسیاری را برای سازمان­‌ها به ارمغان می­‌آورد. ایجاد فرصت­‌های شغلی برابر، تنوع دیدگاه‌­ها، ایجاد محیط­‌های مثبت کاری و… ازجمله مزایای برابری جنسیتی در محیط سازمانی هستند. درحالی‌که تبعیض جنسیتی عواقب و نتایج بعضا جبران‌­ناپذیری را برای سازمان و مدیران ارشد آن به‌همراه دارد. اما این مسئله چه بر سر سازمان و عملکرد آن می­‌آورد؟ آیا این موضوع تبعاتی نیز به‌همراه دارد؟ پیامدهای این مسئله، چه مشکلاتی را متوجه سازمان می‌­کند؟ در ادامه این مقاله به ۸ پیامد مهم این نوع از نابرابری­‌ها می‌­پردازیم.

۱ـ کاهش بهره­‌وری و عملکرد کلی سازمان

شاید مهم‌­ترین پیامد تبعیض جنسیتی در محیط­‌های کاری، کاهش بهره­‌وری کل سازمان باشد. وجود نابرابری در یک سازمان باعث می‌­شود تا کارمندان امید و اشتیاق خود را برای پیشرفت از دست داده و راندمان کاری پایین­‌تری را ثبت نمایند. زمانی‌که کارمندان احساس کنند به‌خاطر جنسیت­شان توجه و مزایا کافی را دریافت نمی‌نمایند، مسلما از کار خود دلسرد می‌شوند. این موضوع بر تمامی اعضای سازمان تأثیر گذاشته و عملکرد کلی آنان را پایین می‌آورد. چراکه آنان نیز متوجه وجود نابرابری شده و انتظار این برخورد را در مقابل خود نیز دارند. این موضوع دقیقا همان چیزی است که شکست سازمان­‌ها را در بلندمدت رقم می­‌زند.

۲ـ از دست دادن نیروی کار توانمند و مؤثر

از دیرباز تا به امروز استخدام نیروی مؤثر و کارآمد دغدغه‌­ی بسیاری از سازمان­‌ها بوده و هست. این موضوع چنان مهم است که بسیاری از سازمان‌­ها برای این کار از آزمون‌­ها و تست­‌های شخصیت شناسی مطرح در این حوزه، استفاده می‌­نمایند. حال تصور کنید برخی از سازمان­‌ها به علت وجود تبعیض جنسیتی از استخدام چنین افرادی سرباز می­‌زنند و یا حتی بدتر آنکه، پس از استخدام این افراد را چنان دلسرد کرده که سازمان را ترک می‌کنند. این مسئله پیامدهای زیادی به‌همراه دارد من جمله:

  • جذب این افراد توسط سایر رقبا و پیشرفت و پیشی گرفتن هرچه بیشتر آن‌ها از شما
  • متحمل شدن هزینه­‌های بیشتر برای استخدام افراد جایگزین
  • اتلاف وقت جهت آموزش و هماهنگ ساختن اعضای جدید با سازمان
  • از دست دادن تجربیات و قابلیت‌های باارزش کارکنان توانمند

حال برای جلوگیری از بروز این پیامدهای منفی می‌توان به‌جای اینکه از قبل و بدون درنظر گرفتن تناسب بین شغل و شخصیت و توانمندی‌ها و قابلیت‌های افراد، اشخاصی را برای استخدام در جایگاه‌های شغلی مدنظر خود کاندید کنید از معتبرترین تست‌های شخصیت شناسی و رفتارشناسی مثل تست رفتارشناسی دیسک DISC کمک بگیرید و مناسب‌ترین فرد را در هر جایگاه به‌کار بگیرید.

 

مطلب مرتبط: ۶ اشتباه مدیران در استخدام؛ چرا استخدام نیروی کار ماهر سخت است؟

۳ـ ایجاد حسادت،‌ناامیدی و بی‌انگیزگی در میان کارکنان

به‌طورحتم زمانی‌که نابرابری و تبعیض در محیط­‌های کاری به وجود بیاید، خواه یا ناخواه روابط بین اعضا نیز به مخاطره کشیده می‌­شود. کارکنان خود را با یکدیگر مقایسه کرده و اگر تفاوتی در امتیازات یا حقوق خود ببینند، با یکدیگر به مشاجره می‌­پردازند. بروز چنین مسائلی تیم‌­های کاری را با مشکل مواجه کرده و آن‌­ها را به نابودی می­‌کشاند. برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی مدیران باید از بروز هرگونه تبعیض در محیط­‌های کاری جلوگیری نمایند. تنها این چنین است که مدیرانی لایق و شایسته لقب می­‌گیرند.

مطلب مرتبط: ۶ اقدام مؤثر برای مدیریت حسادت در محیط کار

۴ـ ایجاد شکاف و گسستگی در سازمان

یکی دیگر از پیامدهای تبعیض جنسیتی در محیط­‌های کاری، ایجاد گسستگی در سازمان است. سازمان به‌عنوان مفهومی یکپارچه شناخته می­‌شود. اما وجود تبعیض، مفهوم کلی آن را زیر سؤال برده و باعث بروز گسستگی در آن می‌­شود. که درنتیجه‌­ی آن بسیاری از فعالیت­‌ها به مشکل خورده، هم‌فکری‌­ها متوقف شده و ارتباطات قطع می‌­شوند. مسلما چنین سازمان­‌هایی با مشکلات جدی روبه­‌رو می‌­شوند که به آسانی قابل حل نخواهند بود.

۵ـ ایجاد محیط کار سمی

محیط­‌های کاری به خودی خود سرشار از استرس هستند. ایجاد جوی صمیمی کمک می­‌کند تا از این استرس کاسته شده و راندمان کاری اعضا بالا برود. حال اگر در چنین محیط‌­هایی، تبعیض نیز صورت بگیرید، جوی سمی و منفی ایجاد می‌­شود. در چنین فضایی حتی ممکن است کارمندان برای احقاق حقوق خود به انجام کارهای ناشایست و رفتارهای ناسالم نیز روی بیاورند. رفتارهای مانند:

  • سرقت از سازمان و مشتریان
  • اتلاف وقت
  • بی‌­توجهی به مراجعین
  • اهمال کاری­‌های گسترده
  • از زیر کار در رفتن در زمان اوج کار

کارکنان این موارد را تحت عنوان انتقام یا اعتراض نسبت به سیاست‌­های سازمان انجام می­‌دهند. سیاست­‌های غلطی که نگاه جنسیتی داشته و شایستگی افراد را مدنظر قرار نمی­‌دهد.

۶ـ از دست دادن اعتبار در بازار کار

 مگر در بازار کار امروز چیزی مهم‌­تر از اعتبار یک برند یا سازمان وجود دارد؟ هرچه محیط­‌های کاری تبعیض ­آمیز و ناعادلانه‌­تر باشند، اعتبار و شهرت سازمان را بیشتر زیرسؤال می­‌برند. درمقابل، وجود برابری جنسیتی در سازمان به آن­‌ها ارزش و اعتبار می‌­بخشد. همچنین سایر افراد و سازمان­‌ها را ترغیب می­‌نماید تا به همکاری با این دسته از سازمان­‌ها بپردازند. ارزش و اعتبار در بازار کار، هوشمندانه‌­ترین چیزی است که مدیران می­‌توانند به سازمان خود ببخشند تا پیشرفت و پیروزی آن را تضمین نمایند.

۷ـ کاهش وفاداری اعضای سازمان

تبعیض جنسیتی در محیط کار باعث می­‌شود تا وفاداری کارکنان نسبت به سازمان و برند از بین برود. نبود تعهد عاطفی به سازمان موفقیت کلی آن را به خطر می­ندازد. کارمندانی که با بی‌عدالتی مواجه می‌­شوند دیگر همانند قبل به تعهدات خود عمل نکرده و فداکاری‌­های پیشین را به کار نمی‌­برند. درحقیقت آنان دیگر سازمان را از خود ندانسته و از جان و دل برای موفقیت آن تلاش نمی‌­کنند.

مطلب مرتبط:  12 راهکار پیشنهادی برای بهبود ارتباط مدیر و کارمند

۸ـ فقدان تنوع در سازمان

مردان و زنان در مواجهه با مسائل، نظرات مختلفی را ارائه می­‌دهند. وجود این دیدگاه‌­ها در کنارهم، فضایی خلاقانه را در سازمان ایجاد می‌کند. سازمان­‌هایی که زنان یا مردان را از برخی مشاغل بازمی­‌دارند، از ظهور چنین فضاهای خلاقانه­‌ای جلوگیری می­‌کنند. درحالی‌که در دنیای امروز چیزی جز خلاقیت در تنوع و دیدگاه، سازمان­‌ها را از شکست نجات نمی‌دهد.

مطلب مرتبط: چرا خلاقیت مهم‌­ترین مهارت برای موفقیت کسب‌وکارهاست؟

چگونه با تبعیض جنسیتی در محیط کار مقابله کنیم؟

هر فرد باتوجه به توانایی­‌ها و ویژگی‌های شخصیتی خود، از مهارت‌های خاصی نیز برخوردار است. شما نباید انتظار داشته باشید فردی برای انجام امور سازمان، خود را با فرهنگ و شرایط موجود تطبیق دهد. این کار فرصت شکوفایی و پیشرفت را از فرد گرفته و علاوه‌بر این عملکرد سازمان را نیز با مشکل روبه‌رو می‌سازد. تیم قوی و کارآمد تیمی است که اعضای آن با توجه به ویژگی‌های شخصیتی و طبیعی خود به کار بپردازند.

در چنین تیم‌هایی اگر فردی وظایف خود را به‌خوبی انجام ندهد، حمل بر ناتوانی و بی‌کفایتی فرد نیست. شاید آن فرد در جای مناسب خود قرار نگرفته باشد. مدیران می‌توانند به‌راحتی با انجام تست کارکنان خود را استخدام نمایند تا از بروز چنین انتصاب‌های اشتباه و بروز تبعیض میان کارکنان جلوگیری نمایند.

مطلب مرتبط: آیا زنان در مدیریت موفق‌تر از مردان هستند؟

با تبعیض جنسیتی در محیط کار چه‌کار کنیم؟

همان‌طور که در قسمت قبل اشاره کردیم، وجود نابرابری در محیط­‌های کاری، پیامدها و خسارات جبران­‌ناپذیری را بر پیکره‌­ی سازمان وارد می‌کند. حال برای مقابله با تبعیض چه باید کرد؟ چگونه می­‌توان فرهنگ برابری را در سازمان رواج داد؟ مدیران در این مسئله چقدر مؤثر هستند؟

۱ـ در برابر تبعیض جنسیتی در محیط­‌ کار بی‌­تفاوت نباشید

مهم‌­ترین و اصلی­‌ترین راه برای جلوگیری از بروز نابرابری در محیط کاری، اعلام آن است. بسیار مهم است که شما به‌عنوان عضوی از سازمان نسبت به تبعیض­‌های پیش آمده بی‌تفاوت نبوده و آن را به اطلاع مدیران بالادست خود برسانید. این کار به‌مرور وجود تبعیض را در سازمان مشخص کرده و مدیران ارشد را وادار می­‌کند تا راه چاره‌­ای برای آن بیندیشند.

۲ـ شکاف‌­های جنسیتی را شناسایی کنید و آن‌ها را از بین ببرید

یکی دیگر از راه­‌های مقابله با تبعیض، از بین بردن شکاف‌­های جنسیتی است. هیچ‌­گاه نباید میان کارمندان سازمان به‌واسطه­‌ی جنسیت آنان تفاوتی صورت گیرد. سازمان ایده ­آل سازمانی است که در آن هر دو جنس شاهد برخوردی عادلانه و یکسان در زمان استخدام، ارتقا، آموزش و دریافت حقوق خود باشند.

۳ـ از آموزش مدیران غافل نشوید

مدیران نقش ویژه­‌ای در ریشه­‌کن کردن تبعیض در محیط­‌های کاری دارند. مدیران ارشد فرهنگ سازمان را شکل داده و سیاست‌­های کلی آن را تعیین می‌­کنند. در این میان، مدیرانی موفق هستند که بدون توجه به عقاید شخصی خود بهترین استخدام و ارتقا را برای سازمان رقم بزنند. برای تحقق این امر باید مدیران تحت آموزش قرار گیرند تا رفتارهای تبعیض آمیز را تشخیص داده و از وقوع آنان جلوگیری نمایند.

۴ـ شفافیت امور را بالا ببرید

شفاف بودن امور به سازمان‌ها کمک می‌­کند تا از تبعیض و نابرابری دور شوند. همچنین به کارکنان آنان اطمینان می­‌دهد که ترفیع شغلی یا افرایش حقوق­شان بر اساس سخت­‌کوشی و وظیفه­‌شناسی صورت می‌­گیرد. درنتیجه چنین سازمان­‌هایی پیشرفت کرده و از راندمان کاری بالاتری نیز برخوردار هستند.

۵ـ فرهنگ کار تیمی را در کسب‌وکارتان رواج دهید

انجام امور در قالب تیم­‌های کاری این امکان را به اعضای سازمان می‌­دهد تا با توانایی­‌های یکدیگر آشنا شوند. در این صورت آن­‌ها متوجه این موضوع خواهند شد که جنسیت تأثیری در توانایی‌های آنان ندارد. شناخت و آگاهی از توانایی­‌های کارکنان به مدیران سازمان نیز این امکان را می­‌دهد تا افراد مناسبی را برای انتصاب و ارتقا شغلی درنظر بگیرند.

مطلب مرتبط: چرا در کار تیمی شکست می‌­خوریم؟

در آخر اینکه

تبعیض جنسیتی ازجمله مسائل نگران­ کننده در سازمان­‌ها است که عملکرد کلی سازمان را تحت تأثیر قرار می‌­دهد. درست است که سیاست­‌های کلی کشورهای جهان درصدد رفع این نابرابری است، اما این روند به کندی پیش می­‌رود. چراکه برابری جنسیتی در محیط­‌های کاری یا هر محیط دیگری به آسانی به دست نمی­‌آید. مؤثرترین راه برای ایجاد چنین فضاهایی تعامل مردان و زنان در محیط کار و آموزش آنان است. البته به یاد داشته باشید که این فرهنگ یک‌شبه اتفاق نمی­‌افتد و نیازمند صبر و شکیبایی است.

دسته بندی : استخدامی و شغلی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.