ویژگیهای شخصیتی یک مدیر روابط عمومی! مگر مدیر روابط عمومی چه شرح وظایفی دارد که برای استخدام او حتی باید به ویژگیهای شخصیتیاش هم توجه کرد؟ غیرازاینکه او سخنگوی سازمان است باید مسئولیتهای دیگری هم بر عهده گیرد؟ برخورداری از چه ویژگیها و مهارتهایی او را به یک مدیر روابط عمومی برتر تبدیل میکند؟ آیا خوش سروزبان بودن و توانمندی در برقراری ارتباط با دیگران بهتنهایی برای موفقیت در این منصب شغلی کفایت میکنند؟
البته که در برخی سازمانها بخش روابط عمومی بهمثابه مکانی امن برای استخدام نورچشمیهاست. افرادی که نهتنها از بدیهیترین ویژگیهای شخصیتی یک مدیر روابط عمومی برخوردار نیستند. بلکه کمترین آموزشی در این زمینه ندیدهاند. آنها همان افرادی هستند که گمان میکنند همینکه بتوانند در مقابل سؤالات خبرنگاران پاسخهایی مبهم و نهچندان صادقانه دهند برای موفقیت در این موقعیت شغلی کافی است.
در این مقاله قرار نیست بهصورت اختصاصی شغل کارشناس یا مدیر روابط عمومی را بهصورت تخصصی بررسی کنیم. ما در این مقاله قصد داریم به شما بگوییم مهمترین ویژگیهای شخصیتی و رفتاری موردنیاز برای تبدیلشدن به یک مدیر روابط عمومی شامل چه مواردی میشوند؟
مدیر روابط عمومی کیست؟
متأسفانه باور کلیشهای قالبی که در خصوص این جایگاه شغلی وجود دارد گاهی اوقات از اهمیت و اثرگذاری آن در عملکرد کلی و بهرهوری سازمان میکاهد. مدیر روابط عمومی تنها سخنگو سازمان و مسئول رسیدگی به انتقادات و پیشنهادات نیست. او باید قادر باشد ارتباطی سازنده و دوطرفه بین سازمان و مشتریان ایجاد کند. یا بهطورکلی میتوان چنین گفت که روابط عمومی به معنای اداره کردن وظایف، شناسایی، ایجاد و حفظ و نگهداری از روابط مطلوب موجود بین سازمان و مردم است. مهمترین هدف یک مدیر روابط عمومی برجسته ایجاد تعادل بین منافع سازمان و منافع مشتریان است.
این جایگاه شغلی ازآنجهت حائز اهمیت است که در معرفی سازمان و عملکرد آن در سطح جامعه نقش بسزایی دارد. علاوه بر این مدیران روابط عمومی انتقالدهندهی فیدبکهای گوناگون مشتریان به داخل سازمان هستند. تسهیل گر ارتباط بین مدیران ارشد و کارکنان بوده و از همه مهمتر تسهیلکنندهی ارتباط بین مشتریان و رسانهها با مدیران ارشدند.
چرا نقش او در سازمان مهم است؟
مدیر روابط عمومی درعینحال که تلاش میکند تا اطلاعات موردنیاز سازمان را تأمین کند در تلاش است تا نیازها و مشکلات مشتریان را شناسایی کرده و به مدیران ارشد سازمان انتقال دهد. درواقع او میخواهد همبستگی بین منافع سازمان و منافع مشتریان را روزبهروز تحکیم و تقویت کند. حال فکر میکنید برای اینکه یک مدیر روابط عمومی از عهدهی چنین مسئولیتی برآید باید از چه خصوصیاتی برخوردار باشد؟ آیا افرادی که خودبرتربینی دارند و هرگز اعتبار و شأن اجتماعی سازمان و این جایگاه شغلی را در حد و اندازهی خود نمیبینند میتوانند تعادلی بین منافع سازمان و مشتریان ایجاد کنند؟
ازآنجاییکه بسیاری از مدیران به دلیل اضطراب اجتماعی، ترس از صحبت کردن در جمع و دلایل متعدد دیگر از سخنرانی کردن در اجتماعات فراری هستند. اثرگذاری مدیران روابط عمومی در چنین وضعیتی خودنمایی میکند که با بهرهگیری از توانایی و مهارت خود در برقراری تعاملات مؤثر، مدیران ارشد و ردهبالا را برای پاسخگویی به سؤالات و اطلاعرسانی به مشتریان آماده سازند.
۱۰ ویژگی شخصیتی مدیران روابط عمومی موفق
یکی از بارزترین ویژگیهای شخصیتی یک مدیر روابط عمومی موفق داشتن روحیه پاسخگویی است. یعنی او باید در طول شبانهروز همواره آمادگی پاسخگویی به سؤالات و نیازهای مشتریان را داشته باشد. برونگرایی و علاقهمندی به ایجاد تعاملات اجتماعی از دیگر خصوصیات واجب برای هر مدیر روابط عمومی است.
اگر بخواهیم بهطور خلاصه به برخی از ویژگیهای یک مدیر روابط عمومی موفق اشاره کنیم میتوان از این ۱۰ مورد نام برد:
۱ـ علاقهمندی و داشتن تمایل به برقراری تعاملات اجتماعی
۲ـ داشتن اعتمادبهنفس و برخورداری از قدرت تصمیمگیری در هر شرایطی
۳ـ مسئولیتپذیر و وظیفهشناس بهطوریکه همواره منتظر دستوری نباشد.
۴ـ صبور و باحوصله و تصمیمگیری بر اساس منطق
۵ـ صادق و وفادار به منافع سازمان
۶ـ برخورداری از روحیه کار تیمی
۷ـ مشتاق یادگیری و کسب اطلاعات بهروز
۸ـ بااقتدار و ریسکپذیر
۹ـ قدرت تجزیهوتحلیل و حل مسئله
۱۰ـ پای بند به رعایت اصول اخلاقی
اما برویم سراغ اصل مطلب :
بر اساس مدل رفتارشناسی دیسک DISC یک مدیر روابط عمومی موفق متعلق به کدام مدل رفتاری است؟
احتمالا در حال حاضر با توجه به مطالب گفتهشده بهطورکلی فاکتورهای لازم برای تبدیلشدن به یک مدیر روابط عمومی برجسته در ذهن شما نقش بستهاند. الگوی رفتاری I یا ارتقادهنده به نظر میرسد مدل رفتاری مناسبی برای قرار گرفتن در این جایگاه شغلی باشد. چراکه آنها گشادهرو و خوشبرخورد هستند. توانایی بالایی در متقاعدسازی دیگران دارند.
آنها بسیار اجتماعی هستند و شبکه ارتباطیشان بسیار گسترده است و قادرند در مجالس، جلسات و سخنرانیها بهراحتی به بیان نظراتشان بپردازند. اما ازآنجاییکه در شرایط بحران و تنش بینظم و بیتوجه میشوند و توانایی کمتری در تمرکز بر جزئیات و برنامهریزی و سازماندهی امور دارند. چنانچه بتوانند قبل از تصمیمگیری تمام جوانب را در نظر بگیرند و با آموزش و تمرین دقت و تمرکز خود را افزایش دهند بدون شک گزینهی مطلوبی برای استخدام بهعنوان یک مدیر روابط عمومی خواهند بود.
الگوی رفتاری متقاعدکننده یا I-D
این گروه از افراد با بهرهگیری از مهارتهای کلامی و گشادهرو بودن ذاتی خود بر روی دیگران تأثیر میگذارند. آنها عاشق کار کردن در محیطهای متنوع و چالشبرانگیز هستند.
الگوی رفتاری ارزیاب یا I-C
افراد متعلق به این مدل رفتاری قدرت بسیار بالایی در برقراری ارتباط دارند. توانمندی آنها در متقاعدسازی دیگران و تشویق و ترغیب سایر افراد به همکاری مثالزدنی است. انعطافپذیری، مدیریت زمان، خلاقیت و صراحت در این اشخاص مجموعهای از مهمترین ویژگیهای شخصیتی یک مدیر روابط عمومی را شامل میشوند.
برای شناخت مدل رفتاری خود اینجا کلیک کنید.
بر اساس مدل شخصیت شناسی MBTI مدیران روابط عمومی موفق متعلق به کدام تیپهای شخصیتی هستند؟
تیپ شخصیتی ESFJ
افراد متعلق به این تیپ شخصیتی بسیار خونگرم و معاشرتی هستند. حقایق و جزئیات را بهخوبی در ذهنشان نگه میدارند. روابط و پیوندهای اجتماعی قوی و گستردهای دارند و در روابط مسئولیتهایشان را بسیار جدی میگیرند.
تیپ شخصیتی ENTJ
این گروه اشخاصی آیندهنگر هستند که از حل کردن مسائل پیچیده لذت میبرند. آنها افرادی با اعتمادبهنفس، قاطع و شفاف هستند که از بیان صریح نظرات خود ابایی ندارند. جالب است بدانید که این تیپ شخصیتی دارای یکی از مهمترین ویژگیهای شخصیتی یک مدیر روابط عمومی موفق هستند. آنها عاشق ارتباط برقرار کردن بوده و بهواسطهی برخورداری از قدرت استدلال قوی و مهارتهای کلامی و صراحت و صداقت موجود از هیچ بحث و مصاحبهای شانه خالی نمیکنند.
تیپ شخصیتی ENFP
ازجمله ویژگیهای شخصیتی یک مدیر روابط عمومی که متعلق به این تیپ شخصیتی است این است که بسیار خوشبرخورد و معاشرتی هستند و از هرلحظهای که در جمع حضور دارند، لذت میبرند. آنها اهل تنوع و چالش هستند و میتوانند انگیزه دهنده و الهامبخش دیگران برای رشد و پیشرفت باشند و برای برآورده ساختن نیازها و منافع سازمان از هیچ تلاشی دریغ نمیکنند.
تیپ شخصیتی ENFJ
آنها در تلاش هستند تا در روابط خود با هر شخصی به شیوه همان فرد ارتباط برقرار کنند. چنانچه در محیط کار در جایگاه شغلی قرار بگیرند که باید مردم و مشتریان در ارتباط باشند بهخوبی از عهدهی انجام وظایف آن برمیآیند. این قبیل افراد بهخوبی درک میکنند چهکاری باید انجام شود تا به نفع سازمان و مشتریان باشد و هر دو طرف را راضی و خوشحال کند.
برای شناخت تیپ شخصیتی خود اینجا کلیک کنید.
بر اساس مدل شخصیت انیاگرام Enneagram مدیران روابط عمومی موفق متعلق به کدام تیپ شخصیتی هستند؟
تیپ موفق: افراد متعلق به این تیپ شخصیتی افرادی ماهر، با اعتمادبهنفس، سریع، کارآمد، در پی حل مسائل، منعطف، اثرگذار، فعال و پرانرژی، انگیزه دهنده، عملگرا، هدفگرا و واقعگرا هستند. با نگاهی اجمالی به همین چند خصوصیت نامبرده میتوان بهراحتی دریافت که آنها مجموعهای از ضروریترین ویژگیهای شخصیتی یک مدیر روابط عمومی موفق را دارند.
مدیریت استرس نقطه عطف شخصیت آنهاست که برای جایگاه شغلی روابط عمومی بسیار حائز اهمیت است.
یادتان باشد هر آن چیزی که دربارهی خودتان نمیدانید میتواند به شما، آینده و روابطتان آسیب بزند. اگر در حال حاضر در چنین موقعیت شغلی قرار دارید یا قصد دارید که در آیندهای نهچندان دور پا به این عرصه بگذارید. به شما پیشنهاد میکنیم پیش از هر تصمیمی تیپ شخصیتی خود را به کمک تست شخصیت انیاگرام محک بزنید. تا از میزان تطابق و تناسب شخصیتتان با این شغل مطلع شوید.
حرف آخر
چه بخواهیم چه نخواهیم یکی از عوامل مؤثر در تعیین سرنوشت کسبوکارها و یاری رساندن آنها در نیل به اهدافشان کیفیت و چندوچون رابطهای است که با مشتریان، سازمانها و افکار جامعهای که در آن به فعالیت مشغول هستند، برقرار میکنند. بنابراین اثرگذاری یک مدیر روابط عمومی مجرب زمانی مشخص میشود که بتواند با شناخت افکار عمومی یا مشتریان برای جلب رضایت آنها تصمیمگیری کنند.
توجه به تعاریف روابط عمومی نشان میدهد که آنها بیشتر متکی بر مشتری و نظرات آنها هستند و اساسا مخاطب در تعیین و چگونگی برنامهریزیهای مدیر روابط عمومی سهم ویژهای را به خود اختصاص میدهد. ویژگیهای شخصیتی یک مدیر روابط عمومی ازجمله فاکتورهایی است که طی کردن این مسیر را برای آن تسریع و تسهیل میکنند.