- در دنیا فقط یک شغل مناسب برای شما وجود ندارد. هر فردی میتواند گزینههای احتمالی زیادی داشته باشد که با علایق، ارزشها، تیپ شخصیتی و رفتاری و توانمندیهای او در تناسب است. بسیاری از افراد موفق وارد مشاغلی شدهاند که هیچ ارتباطی با رشتهی تحصیلیشان نداشته است.
- «نه» گفتن به انتظارات و خواستههای دیگران چیزی از ارزشهای شما کم نمیکند. انتخاب گزینههای مطلوب در کار حق مسلم شماست.
فاکتورهای مهم در انتخاب شغل
در تنظیم اهداف با خودتان صادق باشید:
نباید اهدافتان را آنقدر پیچیده و دور از دسترس تعیین کنید که در دستیابی به آنها دچار مشکل شوید. اما ناامید نشوید و خودتان را دستکم نگیرید. شاید شما هم جزء آن عدهی انگشتشماری باشید که اهداف بهظاهر دستنیافتنی را برای خود محقق کردند.
برای رسیدن به اهداف شغلی خود برنامهریزی کنید:
صرف نوشتن اهداف، کافی نخواهد بود بلکه باید راههای رسیدن به آنها را نیز پیشبینی و طراحی کنید. توجه داشته باشید که نحوهی برنامهریزی شما نباید غلو شده و مبتنی بر فانتزی و تخیلات شما باشد. براساس واقعیت زندگیتان و توانمندی که دارید برنامهریزی کنید.
بهموقع اقدام کنید:
ارزیابی و تحقیق برای انتخاب شغل بسیار ضروری و مهم است. اما بالاخره باید از نقطهای مشخص استارت کار خود را بزنید. نباید انتظار داشته باشید که تمام توقعات شما یکشبه برآورده شوند. بههرحال این نقطهی آغاز هر پیامدی هم که داشته باشد هم برای زندگی فردی و هم برای جامعه از اهمیت ویژهای برخوردار است. اگر احساس کردید در انتخاب شغل خود با مشکل روبهرو شدید و نمیتوانید از عهدهی آن بربیایید اصلا نگران نباشید و سریع میدان را خالی نکنید. اگر فردی نتواند از عهدهی مسئولیت کاری خویش بربیاید، این موضوع دلیل نمیشود که بگوییم این فرد از عهدهی هیچ کاری برنمیآید. در چنین شرایطی سعی کنید به شناخت بهتری از خصایص و قابلیتهای خود برسید تا بتوانید جایگاه شغلی بهتری را انتخاب کنید.
۶ اصل کلیدی برای انتخاب شغل
طبیعتا این روزها انتخاب شغل نسبت به گذشته سختتر شده است. این موضوع میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. مانند اینکه امروزه شغلهای بیشتری نسبت به گذشته وجود دارند. یا اینکه تعریف مشاغل مختلف هر روز در حال تغییر است. و آخرین دلیل هم شاید بالا رفتن سطح انتظارات باشد. در ادامه شش گام مهم را به شما معرفی میکنیم تا شغلی که انتخاب میکنید از هر نظر برایتان مفید باشد.
ارزیابی ارزشها و معیارهای شخصی:
چه مواردی واقعا برایتان اهمیت دارد؟ درآمد؟ ساعت کاری و محیط کاری؟ تناسب شغل با روحیات و علایقتان؟ چه چیزی شما را سر حوصله و شوق میآورد؟ چه کاری را آنقدر دوست دارید که حاضر باشید حتی با دستمزد پایین هم آن را به نحو احسن انجام دهید؟ این سؤالات میتوانند به شما کمک کنند که برای انتخاب شغل فیلترهای مناسبی داشته باشید. ارزشهای شما میتوانند تکیهگاه خوبی برای ارزیابی مشاغل مختلف باشند. در شغلهایی که خوب نتیجه میدهند معمولا بین ارزشهای شخصی فرد و کاری که انجام میدهند هماهنگی وجود دارد.
ممکن است با تمرین و آموزش در انجام کاری مهارت پیدا کنید. اما برایتان جذاب نباشد. ولی این احتمال وجود دارد که اگر استعداد و میل انجام کاری را داشته باشید، بین استعداد و ارزشهایتان تطابق بیشتری وجود دارد تا مهارتها و ارزشها. درنتیجه شما از انجام کارهایی که در آن استعداد دارید بیشتر لذت میبرید. تا کارهایی که صرفا مهارت انجام آن را یاد گرفتهاید. ضمن اینکه تلاش برای ارتقا مهارتهای فردی میتواند شما را در دستیابی به درآمد بیشتر چند قدم جلو بیندازد. کارفرمایان امروزی به دنبال این هستند که هر تومان که از جیب مبارکشان بیرون میرود با چند تومان دیگر جایگزین شود. آنها روی تخصص و مهارتهای شما سرمایهگذاری میکنند. بنابراین وقتی بتوانند یک سود فوری و هیجانانگیز در مهارتهای خاص شما ببینند، سریع دست به کار میشوند.
اولویتهای خود را جدی بگیرید:
بههرحال همهی ما در زندگی اولویتهای خاصی داریم. در تعاملاتی که با دیگران داریم، در طرز فکر، تصمیمگیری و انتخابهایمان اولویتهایی را مدنظر قرار میدهیم. در بسیاری از مواقع این اولویتها در سطح ناخودآگاه عمل میکنند. اما بهشدت بر رفتار و عملکرد افراد تأثیرگذار هستند. باید سعی کنید که به این آگاهی برسید که در زمان انتخاب و تصمیمگیری از چه متغیرهای ذهنی استفاده میکنید؟ آیا مبتنی بر منطق و واقعیت تصمیمگیری میکنید یا بر اساس احساساتتان؟ نظرات دیگران تا چه حدی بر انتخابهای شما تأثیرگذارند؟
خود را به فردی متخصص تبدیل کنید:
در این دنیای مملو از اطلاعات گوناگون باید بتوانید علاوه برداشتن اطلاعات کلی در زمینههای تخصصی آن شغل، دانش لازم را به دست آورید. این روزها دیگر سواد فقط به معنی داشتن مدرک تحصیلی نیست. دانش تخصصی در خصوص شغلی که به آن علاقه دارید از اهمیت بیشتری برخوردار است.
تمایل به ایجاد تغییر و تطابق:
در کنار تمام موارد ذکرشده از اهمیت هدفگذاری نباید غافل شد. چراکه اهداف شما از ارزشها، اولویتها، استعداد و مهارتهای شما ناشی میشوند. اما تنها داشتن اهدافی مشخص شما را صاحب موفقیت نمیکند. نیاز به تغییر و انطباق و سازگاری با شرایط جدید و رشد و توسعهی فردی از ملزومات دستیابی به اهداف هستند.
ناهمخوانی و ناهماهنگی بین محیط شغلی و تیپ شخصیتی فرد موجب نارضایتی افراد میگردد و در وضعیت عدم رضایت نمیتوان شاهد هیچگونه پیشرفتی بود. قرار گرفتن در محیط و شرایطی که مطلوب شما نیست روزبهروز بهرهوری شما را کاهش میدهد. ممکن است شما ندانید چه شغلی با چه ویژگیهایی برایتان مناسب است؟ یا در چه زمینههای شغلی میتوانید بهرهوری بیشتری داشته باشید؟
تست رغبت شغلی هالند دقیقا در همین مرحله میتواند بهترین راهنما برای انتخاب شغل شما باشد. شما با انجام این تست میتوانید متوجه شوید که از کدام تیپ شخصیتی برخوردار هستید و در دنیا چه مشاغلی وجود دارند که متناسب با تیپ شخصیتی شما هستند. بهطور مثال در ابتدا باید بدانید به کدام گروه تعلق دارید؟ جستجوگر، هنری، اجتماعی، واقعگرا و… . در قدم بعدی با خصوصیات و جزئیات تیپ شخصیتی منحصربهفردتان آشنا شوید و درنهایت مشاغل مرتبط و سازگار با ویژگیهای شخصیتتان به شما معرفی شوند.