آیا تابهحال به این فکر کردهاید که چه رشتهی تحصیلی مناسب روحیات و شخصیت شماست؟ یا حتی این سؤال برایتان پیشآمده که استعداد شغلی شما چیست؟ و یا اینکه آیا تناسب شخصیتی با رشتهای که در آن تحصیل میکنید دارید یا خیر؟ طبق پژوهشها، یکی از رشتههای پردرآمد و ترند این روزها رشته MBA یا همان مدیریت کسبوکار است. بازار کار رشته MBA (مدیریت کسبوکار) به علت تنوعی که دارد، امروزه هر فردی را بهسوی قدم گذاشتن برای تحصیل در این رشته ترغیب میکند.
این رشته تمام مرحلههای مربوط به ساخت، عرضه، دوره مصرف و حتی خدمات پس از فروش را در برمیگیرد و دانشجویانی که فارغالتحصیل این رشته هستند میتوانند با بالاترین حقوق و مزایا و در موقعیتهای شغلی متنوع، به کار مشغول شوند.
آشنایی با رشته و بازار کار رشته MBA (مدیریت کسبوکار)
این رشته که از آن بهعنوان مدیریت بیزنس هم یاد میشود، دربرگیرنده تمام پروسه یک کسبوکار (مراحل تولید، فروش، ارائه و خدمات بعد از فروش) است. هدف کلی از ایجاد این رشته آموزش افراد بهصورت حرفهای برای اداره یک مجموعه با استفاده از استراتژیهای خاص برای عبور از شرایط بحرانی است. بازار کار رشته MBA (مدیریت کسبوکار) به علت متنوع بودن سبب شده است که این رشته در ۳۰ سال گذشته در دستهبندی رشتههای پراشتغال با قابلیت حقوق و مزایای بالا قرار بگیرد. بیش از ۳۰ گرایش برای این رشته تحصیلی در نظر گرفتهشده است که از اصلیترین آنها میتوان موارد زیر را نام برد.
- بازاریابی و مدیریت فروش MARKETING
- مدیریت مالی و مدیریت مؤسسات مالی FINANCE
- مدیریت تولید و سیستمهای تولید و پروژه OPERATION
- مدیریت منابع انسانی HUMAN RESOURCES
چرا رشته MBA (مدیریت کسبوکار) اینقدر پرطرفدار است؟
خوب با تمام تعاریفی که از این رشته شد حال این سؤال مطرح میشود که چرا باید MBA بخوانیم؟ و چرا بیشتر افراد و مشاوران برای تحصیل در این رشته تأکید دارند؟ یا حتی بازار کار رشتهMBA (مدیریت کسبوکار) چگونه است؟ رشته مدیریت کسبوکار برای حل کردن مشکلات و مسائلی که ممکن است در زندگی شخصی یا زندگی شغلی با آنها برخورد کنیم، توصیه میشود. تحصیل در این رشته به اشخاص کمک میکند مشکلات را حل کنند و جایگاهشان را به شیوهای که مطلوبشان است، ارتقاء دهند. درنهایت این افراد میتوانند کسبوکارشان را متحول کرده و نقش مؤثری در تغییر و بهبود کسبوکار داشته باشند. همچنین تحصیل در رشته مدیریت کسبوکار قدم اولیه برای ارتباط با سازمانها و شرکتهای بزرگ جهانی بهحساب میآید.
البته این نکته نباید فراموش شود که اولویت، تحصیل در رشتهای است که در آن استعداد دارید و با تیپ شخصیتی شما سازگار است. به همین جهت بهتر است در ابتدا پاسخ مناسبی برای سؤال «چگونه استعداد شغلی خود را کشف کنیم؟» پیدا کنید.
چه افرادی میتوانند برای ورود به بازار کار رشته MBA (مدیریت کسبوکار) اقدام کنند؟
ورود به بازار کار رشتهMBA (مدیریت کسبوکار) علاوه بر علاقهمندی، به دارا بودن برخی ویژگیهای شخصیتی نیز بستگی دارد. هر فردی نمیتواند در رشته مدیریت کسبوکار موفق شود. موفقیت در این رشته تحصیلی نیازمند پتانسیلهایی است که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
- افرادی که قصد تحصیل در رشته MBA را دارند باید در برقراری ارتباط تبحر خاصی داشته باشند.
- بازاریابی ایدهها را بلد باشند.
- در درک نیاز افراد مهارت داشته باشند.
- خلاق باشند و روحیات رهبری داشته باشند.
- مستقل و نتیجه گرا باشند.
- از هوش و تمرکز بالایی برخوردار باشند.
- مهارت مدیریتی و استراتژیکی داشته باشند.
چه تیپهای شخصیتی میتوانند در بازار کار رشته MBA به شغلهای پردرآمدی برسند؟
قبل از ورود به هر رشته تحصیلی ابتدا باید تناسب آن رشته با ویژگیهای شخصیتی افراد سنجیده شود. مدیریت کسبوکار نیز جدا از این مقوله نیست. این رشته هم همانند تمام رشتههای تحصیلی، شخص مناسب خود را میطلبد. در خصوص تیپهای شخصیتی مناسب برای تحصیل در رشتهMBA بر اساس تست MBTI میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
این افراد علاقهمند به ارتباط با اشخاص خلاق هستند و از قدرت مهارت ارتباطی که دارند در کار خود استفاده میکنند. آنها توانایی انجام و مدیریت چند پروژه را بهصورت همزمان دارند. ریسکپذیری و توانایی غلبه بر مشکلات و موانع از ویژگیهای برجسته مدیریتی آنهاست. مطالعه بیشتر…
بیشترین لذت را از تجارت و بازرگانی میبرند. برنامهریز هستند و اهداف بلندمدت دارند. افراد با این ویژگی میتوانند تأثیر خوبی بر دیگران بگذارند. زیرا از توانایی بالایی در مدیریت برخوردار هستند. ضمن اینکه مهارتهای ارتباطی و کلامی آنها را نمیتوان نادیده گرفت. مطالعه بیشتر…
اینگونه افراد تبحر خاصی در درک نیازهای دیگران دارند و با یافتن راههای خلاقانه از نتیجه کار خود لذت میبرند. همچنین توانمندی ویژه آنها در ایجاد تعاملات مؤثر و ترغیب و تشویق دیگران غیرقابلانکار است. مطالعه بیشتر…
این گروه افراد رابطهای با تجارت ندارند اما در بازاریابی ایده میتوانند موفق عمل کنند. قاطعیت و بهرهمندی از مهارتهای سازمانی بالا مزیت ویژهای برای آنها به شمار میآید. استقلال شخصیتی و فکری آنها و اعتمادی که به تصمیمگیریهای خود دارند، میتواند امتیاز ویژهای برای موفقیت آنها در این رشته باشد. مطالعه بیشتر…
برقراری ارتباط مختص این تیپ شخصیتی است. این افراد روابط عمومی بالایی دارند و میتوانند بهراحتی دیگران بر روی دیگران تأثیر بگذارند و آنها را متقاعد کنند. آنها مدیرانی جذاب و علاقهی زیادی برای تشویق دیگران به کار تیمی دارند. مطالعه بیشتر…
برای شرکت در تست شخصیت شناسی MBTI اینجا کلیک کنید.
از کجا بفهمیم که در رشته MBA (مدیریت کسبوکار) استعداد داریم؟
همانطور که گفته شد افراد قبل از انتخاب رشته تحصیلی یا حتی شغل خود باید ملاحظاتی را در نظر بگیرند. در اصل انتخاب شغل مناسب با تیپ شخصیتی اصل مهمی است که نباید نادیده گرفته شود. همانطور که بارها به آن اشاره شده است افراد شخصیتهای متفاوتی دارند که بر اساس آن و با شناخت کامل از آنها میتوانند بهترین مسیر تحصیلی و شغلی را برای خود انتخاب کنند. کشف استعداد شغلی چیزی است که از طریق سادهترین و درعینحال معتبرترین تستها میتوان به آن دستیافت. تستهایی نظیر تست رغبت شغلی هالند ازجمله گزینههای پرکاربرد برای کشف استعداد شغلی بهحساب میآید.
تست هالند به اشخاص کمک میکند که بتوانند به این نتیجه برسند که آیا تناسبی با رشته مدیریت کسبوکار دارند یا نه؟ یا حتی استعداد و توانمندی آنها در راستای این رشته تحصیلی قرار دارد و میتوانند وارد بازار کار رشتهMBA (مدیریت کسبوکار) شوند یا خیر؟ در اصل این تست بهترین روش برای کشف تیپ شخصیتی خود از بین ۶ تیپ شخصیتی و شغل و حرفه متناسب با آن تیپ شخصیتی محسوب میشود.
برای ورود به تست هالند اینجا کلیک کنید
بازار کار رشته MBA (مدیریت کسبوکار)
رشته مدیریت کسبوکار تا سالیان سال نیازمند متخصصین این رشته خواهد بود. مهاجرت افراد فارغالتحصیل راه را برای دانشجویان جدید باز کرده و سازمانها روزبهروز احساس نیاز بیشتری برای ورود نیروهای متخصص میکنند. طبق پیشبینیها کشور ایران حداقل تا ۱۰ سال آینده اوضاع مناسبی در بازار کار رشتهMBA (مدیریت کسبوکار) خواهد داشت. علاوه بر ایران این رشته تحصیلی در خارج از کشور نیز جایگاه ویژهای را به خود اختصاص داده است. بیشترین درخواست هم از سوی کشور کانادا و آمریکا است که دانشجویان را از همان ابتدای تحصیل جذب میکنند. در ادامه به شغلهای مناسب رشته مدیریت کسبوکار اشاره خواهیم کرد.
در بازار کار رشته MBA (مدیریت کسبوکار) به دنبال چه شغلهایی باشیم؟
کارآفرین (مدیرعامل)
امروزه بسیاری از افراد سودای کارآفرینی در سر دارند. بهمحض اینکه صحبت از کسبوکار میشود، بیان میکنند که هیچچیز وسوسه کننده تر از مدیرعامل یک سازمان یا شرکت بودن یا راهاندازی کسبوکار خودشان نیست. اما متأسفانه آمار بالای شکست کسبوکارها و استارتاپها نشان میدهد که تمام افراد توانمندی و پتانسیل لازم برای ورود به این حرفه را ندارند. کارآفرین باید قادر باشد بدون در نظر گرفتن منابع موجود در اختیار، فرصتها را شکار کند. او باید فردی ریسکپذیر با تفکر و نگاهی دوراندیشانه باشد که ارزش فرصتها را میشناسد و میتواند آنها را به نحوی بهینه مدیریت کند. برخورداری از دید مدیریتی و توانایی یافتن نیاز بازار، خلأها در میان محصولات و خدمات موجود، توانایی تحلیل رقبا برای یافتن حوزهای مهم و پولساز برای هر کارآفرینی از واجبات است.
بنابراین اگر در بازار کار رشته MBA به دنبال کارآفرینی و مدیریت هستید. بهتر است تا میتوانید دانش و مهارت خود را در این زمینه بالا ببرید. ضمن اینکه مطالعهی سرگذشت نمونههای موفق داخلی و خارجی به شما کمک میکند تا با شناخت تجارب گرانقدر آنها با امیدواری و دید باز بتوانید این مسیر پرفرازونشیب را پشت سر بگذارید.
مطلب مرتبط: مقاله کارآفرینان برتر دنیا و مسیر موفقیت آنها
مدیر فروش
حضور در جایگاه مدیر فروش بهترین گزینه برای افراد فارغالتحصیل این رشته است که علاوه بر پرستیژ کاری بالا، درآمد بالایی نیز دارند. هر شخص بهعنوان مدیر فروش باید توانایی تحلیل دادهها را داشته باشد و بتواند تیم فروش را هدایت کند. به همین علت یک دانشآموخته مدیریت کسبوکار با گذراندن واحدهای درسی در این راستا بهترین گزینه برای این جایگاه میتواند باشد. در سالهای اخیر شرکتهای معتبری مثل مایکروسافت، برای داشتن تیم فروشی که از دانش و تخصص MBA برخوردار باشند نهایت تلاش خود را انجام دادهاند و برای این حوزه بسیار ارزش قائلاند.
مدیر بازاریابی
یکی از مهمترین فرصتهای شغلی در بازار کار رشته MBA (مدیریت کسبوکار) مدیر بازاریابی است. اینکه مدیران یک سازمانی دانشآموخته رشته MBA باشند، بسیار حائز اهمیت است. گرایشهای مختلفی که در این رشته وجود دارند میتوانند توانایی تشخیص مزایای رقابتی را به بازاریابان انتقال دهند و آنها را در مسیر درست هدف هدایت کنند. امروزه مدیران سازمانها در تلاش برای جذب بازاریابانی با مدرک مدیریت کسبوکار هستند.
مدیر فناوری اطلاعات و IT
اشخاص بسیاری هستند که در برنامهنویسی و طراحی سایت متبحرند. اما آیا این تبحر نشاندهنده این است که این افراد دانش مدیریتی بالا دارند؟ سالیان سال نداشتن تسلط بر دانش مدیریتی، شکست سازمانهای فناوری اطلاعات را سبب شده است. تا زمانی که رشته مدیریت کسبوکار پا به عرصه گذاشته و از بروز چنین شکستهایی جلوگیری کرده است.
مشاوره
دانشآموختگان رشته مدیریت کسبوکار میتوانند با ارائه مشاورههای شغلی به مدیران سازمانها و افرادی که علاقهمند به راهاندازی کسبوکار شخصی خود هستند، یکی از پردرآمدترین مشاغل را داشته باشند. زیرا آنها بهخوبی نسبت به قوانین تجارت، اصول مدیریتی و مسائل مرتبط با منابع انسانی آگاهی دارند. این افراد میتوانند مسیر صحیح رسیدن به هدف، نحوهی مقابله با تغییرات و بحرانها، چگونگی بالا بردن کارایی کارکنان و ایجاد روابط کاری مؤثر و سازنده بهمنظور افزایش بهرهوری سازمان را برای مدیران مشخص کنند و آنها را به سمت کسب سود و درآمد بیشتر سوق دهند. درآمد مشاوران عالی در سرتاسر جهان بالاست و این روند مطمئنا تا دهههای بعد نیز ادامه خواهد یافت.
سخن نهایی
همانطور که گفته شد رشته مدیریت کسبوکار دربرگیرنده تمام پروسه یک کسبوکار (مراحل تولید، فروش، ارائه و خدمات بعد از فروش) است. بازار کار رشته MBA (مدیریت کسبوکار) افرادی را میطلبد که خصوصیات رفتاری و شخصیتی مناسب با این رشته را داشته باشند. همه اشخاص نمیتوانند در این شغل موفق شوند و انتظار درآمد بالایی را داشته باشند. مگر اینکه پتانسیلها و استعداد شغلی مربوطه را داشته باشند. اگر شما هم مشتاق هستید میزان توانایی و استعداد خود را در این رشته بسنجید و صرفا مبتنی بر آزمونوخطا برای آیندهی شغلی خود تصمیمگیری نکنید، حتما روشهای گفتهشده را امتحان کنید.