مهم‌ترین عوامل موفقیت یک سازمان کدام‌اند؟

موفقیت سازمان

موفقیت، آرمانی است که همه‌ی افراد در هر شغل و حرفه‌ای که باشند خواهان رسیدن به آن هستند. موفقیت سازمان نیز از آن دسته اهدافی است که هر سازمانی برای دستیابی به آن از هیچ‌گونه تلاشی دریغ نمی‌کند. دستیابی به موفقیت سازمانی منوط به شناخت عوامل مؤثر بر موفقیت سازمان و موانع موجود در مسیر موفقیت سازمان است. امروزه دیگر برتری سازمان‌ها تنها تحت تأثیر مجهز شدن به مدرن‌ترین امکانات، تکنولوژی، سودآوری و فروش نیست. از طرفی موفقیت و تحول در هر کشوری درگرو موفقیت سازمان‌هاست. سازمان‌ها امروزه می‌دانند که رشد و توسعه‌ی سازمان به میزان چشمگیری به چگونگی به‌کارگیری نیروی انسانی بستگی دارد.

در این مقاله می‌خواهیم عوامل و موانع تأثیرگذار در مسیر موفقیت سازمان‌ها را بررسی کنیم. ببینیم که موفقیت سازمان‌ها چه مزیت‌هایی برای سازمان و در مقیاس بزرگ‌تر برای اجتماع به ارمغان می‌آورند؟ چگونه عوامل موفقیت در سازمان را شناسایی کنیم و آن‌ها را به‌کارگیریم؟ با موانع موفقیت چه‌کار کنیم؟ در زمان مواجهه با موانع موفقیت سازمانی چه اقداماتی باید انجام دهیم؟ همراه ما باشید تا به پاسخ تمام سؤالات فوق و دغدغه‌های ذهنی خود برسید.

تست فرهنگ سازمانی

عوامل موفقیت سازمان

منابع انسانی: از مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار بر موفقیت و عدم موفقیت سازمان‌ها، منابع انسانی است. منابع انسانی هوشمند تضمین‌کننده‌ی بقا و رمز موفقیت یک سیستم هستند. اما نیروی انسانی غیرهوشمند و ناکارآمد منابع فیزیکی و مادی را هدر می‌دهند. بنابراین موفقیت سازمان به میزان قابل‌توجهی به انجام درست وظایف توسط نیروی انسانی وابسته است. زیرا تنها مزیت رقابتی پایدار در سازمان، افراد مشغول به کار در آن هستند. آموزش مستمر به افراد و استفاده از مشارکت آن‌ها در بخش‌های گوناگون سازمان تأثیر بسزایی در توسعه سازمان خواهند داشت.

مطلب مرتبط: مقاله ۷ اقدام برای توسعه کارمندان که هر کارفرمایی باید انجام دهد

مدیریت منابع انسانی، کلید موفقیت سازمان‌

موفقیت سازماناگر بگوییم کلیدی‌ترین عامل موفقیت سازمان‌ها نیروی انسانی است، غلو نکرده‌ایم. هیچ سازمانی بدون حضور نیروی انسانی تبدیل به سازمان نمی‌شود.

ایجاد تناسب بین شغل و شخصیت به معنی قرار گرفتن افراد در جایگاه شغلی متناسب با ویژگی‌های شخصیتی آن‌ها و تلاش برای ارتقا دانش و مهارت‌های آن‌ها دو اصل مهم در رسیدن به موفقیت است. مدیران هوشمند و موفق دنیا همواره تلاش می‌کنند میان قوانین سازمان، اصول و اهداف تعیین‌شده و آزادی عمل کارکنان تعادل برقرار کنند. ایجاد تعادل موجب توسعه‌ی عملکرد فردی و افزایش خلاقیت کارکنان می‌گردد. 

اما یک نکته‌ی طلایی: مدیران برتر دنیا هرگز تمام افراد را با یک شیوه‌ی یکسان و واحد مدیریت نمی‌کنند. آن‌ها با در نظر گرفتن ویژگی‌های شخصیتی، الگوی رفتاری غالب و روحیات منحصربه‌فرد کارکنان به هدایت افراد می‌پردازند. می‌دانیم که این روش بسیار زحمت دارد و کار سختی است. ولی برای رسیدن به موفقیت امری ضروری است.

مطلب مرتبط: مقاله ۱۵ درس مهم درباره‌ی رهبری که باید بیاموزید

مدیریت دانش:

برای موفقیت سازمان، دانش حکم یک سرمایه را دارد. دانش باید بین کارکنان مبادله شود و قابلیت رشد و ارتقا داشته باشد. اعضای سازمان باید دانش حل‌ مسئله و مدیریت تعارضات و مشکلات را فرابگیرند. سازمان‌های آگاه می‌دانند که اگر دانش به نحو درستی مدیریت شود می‌تواند خلاقیت و وضعیت رقابتی سازمان را حفظ کند.

مدیریت دانش به سازمان‌ها کمک می‌کند تا اطلاعات و مهارت‌هایی که سازمان به آن‌ها نیاز دارد شناسایی، انتخاب، سازمان‌دهی و انتقال دهند. بسیاری از صاحب‌نظران معتقدند که مدیریت دانش موجب افزایش راندمان مدیریت در سازمان شده و همچنین سطوح رضایت مدیریتی را افزایش می‌دهد.

خلاقیت سازمانی:

در سال‌های اخیر سازمان‌های موفق دنیا به دلیل سرعت ‌بالای پیشرفت تکنولوژی و رقابت جهانی به این نتیجه رسیده‌اند که یکی از عوامل کلیدی موفقیت سازمان، خلاقیت سازمانی است. خلاقیت سازمان از این نظر حائز اهمیت است که وقتی ما در سازمان کارکنان خلاقی داشته باشیم آن‌ها می‌توانند ایده‌های تازه و خلاقانه‌ی خود را در مورد محصولات، عملکرد، فروش و خدمات به سازمان تزریق کنند. تبدیل‌شدن به یک سازمان خلاق مزیتی است که سازمان شما را در بازار کسب‌وکار پویا و رقابتی امروز نگه می‌دارد.

طبیعتا خلاقیت سازمان به خلاقیت کارکنان بستگی دارد. خلاقیت افراد تابع ویژگی‌های شخصیتی آن‌هاست. پژوهشگران نشان داده‌اند که وجود برخی از ویژگی‌های شخصیتی در افراد در مقایسه با دیگران باعث خلاقیت بیشتری می‌شود. به‌طور مثال: پشتکار، تحمل ابهام، ریسک‌پذیری، پذیرش چالش، نیاز شدید به پیشرفت و موفقیت و اعتمادبه‌نفس.

یادگیری سازمانی:

سازمان‌هایی موفق‌ترند که زودتر و بهتر از سازمان‌های رقیب یاد بگیرند و از تمام آموخته‌ها در مسیر موفقیت سازمان استفاده کنند. مطالعات نشان داده‌اند که موفقیت سازمان‌ها به‌شدت به این موضوع وابسته است که سازمان‌ها چگونه می‌توانند دانش را در میان کارکنان سطوح مختلف سازمان جمع‌آوری، ذخیره و بازیابی کنند. یادگیری سازمانی موجب می‌شود با محیط و اتفاقات پیرامون خود سازگار شده و روش‌های صحیح مواجهه با تغییرات را بیاموزند. 

مدیریت منابع مالی:

مدیریت سازمانمگر می‌شود صحبت از موفقیت باشد ولی پای پول به میان نیاید. درسته که بسیاری از کارآفرینان برتر دنیا کسب‌وکار خود را با اعداد و ارقام پایینی شروع کرده‌اند. ولی اگر پول نداشته باشید تأسیس و مدیریت سازمان بسیار دشوار می‌شود. یکی از مهم‌ترین مخارج سازمان‌ها تأمین مکان، امکانات و تجهیزات مناسب برای کارکنان است. امکانات و تجهیزات خوب باعث می‌شوند کارمندان با رغبت و اشتیاق بیشتری در سازمان کار کنند. از سوی دیگر مدیران مجرب نسبت به اهمیت جریان نقدی آگاه هستند. عدم مدیریت صحیح جریان نقدی شما را با سرعت بیشتری به سمت شکست سوق می‌دهد. 

جذب مشتریان:

مشتریان مهم‌ترین منابع تزریق پول به سازمان‌ها هستند. شاید بتوان گفت جذب مشتریان و وفادار کردن آن‌ها به خود مهم‌ترین گام برای موفقیت سازمان‌هاست. دراکر از معروف‌ترین نظریه‌پردازان مدیریت معتقد است که هدف اصلی کسب‌وکار، جذب و نگه‌داشتن مشتری است. کسب‌وکارهای مختلف از طریق بازاریابی و فروش مشتریان خود را پیدا می‌کنند. اما چیزی که بسیار مهم است این است که شما نیازها، روحیات و علایق مشتریان را بشناسید و متناسب با آن‌ها محصولات خود را عرضه کنید. 

سازمان‌ها هر چه ارتباط مؤثرتری با مشتریان برقرار کنند بهتر متوجه خواهند شد که آن‌ها با چه مشکلاتی مواجه هستند؟ چه محصولی می‌تواند نیاز آن‌ها را برآورده سازد؟ ضمن اینکه به کمک این ارتباط مؤثر می‌توانید اطلاعات مفیدی درباره‌ی دنیای خارج از سازمان و رقیبان به دست آورید.

مطلب مرتبط: مقاله شخصیت‌شناسی مشتریان چگونه فروشتان را چند برابر می‌کند؟

تست تعهد سازمانی

تعهد سازمانی:

برای رسیدن به این مهم باید در صورت امکان تمامی کارکنان در فرآیند تعیین اهداف سازمان نقش داشته باشند. درواقع هر یک از کارکنان باید به‌وضوح بداند چه نقش و اثرگذاری در مسیر موفقیت سازمان دارند. چنانچه مدیران با برقراری ارتباط صحیح و مؤثر با کارکنان آن‌ها را متوجه اثرگذاری عملکردشان در مسیر تحقق اهداف سازمان کنند، می‌توانند انتظار تعهد و پای بندی نیز داشته باشند.

موانع موفقیت سازمان‌ و شرکت‌ها

حال که به بررسی برخی عوامل موفقیت سازمان‌ها پرداختیم بهتر است قدری در خصوص موانع موفقیت سازمان نیز صحبت کنیم. راه رسیدن به موفقیت همیشه آن‌قدرها هم که تصورش را می‌کنید هموار نیست. به‌هرحال باید به همان اندازه که از پرداختن به کارهای سودمند و مفید استقبال می‌کنیم، از انجام برخی اقدامات خودداری کنیم. 

اهمیت استخدام نادرست افراد در شکست سازمان‌ها:

 همان‌طور که در بالا اشاره کردیم مهم‌ترین عامل موفقیت سازمان‌ها، کارکنان است. بدون حضور نیروی انسانی تدوین و تنظیم اهداف و برنامه‌ریزی برای دستیابی به آن‌ها امری بیهوده است. همچنین گفتیم به همان میزان که نیروی انسانی کارآمد و متعهد می‌تواند تحقق اهداف سازمان را سرعت ببخشد، نیروی انسانی ناکارآمد موجب اتلاف منابع و منحرف شدن سازمان از مسیر موفقیت می‌شود. به‌طور مثال رویارویی و گرفتار شدن در مشکلات مالی مهم‌ترین دلیل شکست سازمان‌ها در سال‌های اخیر است. استخدام یک مدیر مالی مجرب که قادر باشد تمام جوانب درون و بیرون از سازمان را در نظر بگیرد و با درایت و هوشمندی برنامه‌ریزی‌های دقیقی برای حل مسائل مالی داشته باشد، بهترین راهکار است.

اما از چه طریقی می‌توان چنین فردی را یافت؟ برای پیشگیری از اتلاف منابع سازمانی مدیران در سطوح مختلف سازمان باید همواره هشیار باشند و حساب‌شده عمل کنند. مثلا در اولین مرحله‌ی حضور کارکنان در سازمان می‌توانند با بهره‌گیری از ابزارهایی تخصصی و معتبر شانس خود را برای داشتن نیروی انسانی مجرب و کارآمد افزایش دهند. 

شناخت ویژگی‌های شخصیتی، الگوی رفتاری غالب، میزان رغبت درونی افراد به شغلشان، هوش هیجانی، هوش عاطفی، هوش ارتباطی و سایر مؤلفه‌ها به مدیران برای داشتن فرآیند استخدام مؤثر و سودمند کمک شایانی می‌کند. بنابراین اگر شما در جایگاه مدیریت یک سازمان قرار دارید و دغدغه‌ی موفقیت کسب‌وکار خود را دارید می‌توانید از انواع پکیج‌های استخدام سایت ما به‌منظور افزایش دقت در انتخاب مناسب‌ترین افراد استفاده کنید.

مطلب مرتبط: مقاله فرآیند استخدام‌های موفق در سازمان‌ها چگونه‌اند؟ چه تأثیری بر موفقیت سازمان دارد؟

پکیج های استخدامی، عامل موفقیت سازمان

پکیج‌های ویژه استخدام

پکیج‌های ویژه استخدام سازمانی با هدف تسریع و افزایش دقت در استخدام تهیه شده است که در ۳ سطح قابل استفاده می‌باشد. جهت مطالعه بیشتر کلیک کنید.

مهم‌ترین موانع موفقیت سازمان‌ شامل:

  • ناتوانی در سازمان‌دهی امور
  • عدم وجود فروتنی و اشتیاق خدمت به دیگران
  • ترس از رقابت با پیروان و از دست دادن جایگاه شغلی
  • فقدان صمیمیت و ارتباط مؤثر با کارکنان
  • کمبود سرمایه و مشکلات مالی
  • عدم توجه به بازار و عدم تحلیل بازار و تقاضای مشتریان
  • عدم به‌کارگیری نیروهای متخصص
  • عدم وجود اهداف مشخص و برنامه‌ی استراتژیک
  • غرق شدن در روش‌های سنتی بازاریابی و عدم توجه به فضای بازاریابی نوین
دسته بندی : رهبری, منابع انسانی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.