ارتقا شغلی برونگراها احتمالا یکی از عبارتهایی است که حداقل یکبار آن را در گوگل جستجو کردهاید. البته اگر برونگرا باشید و طالب پیشرفت و ترفیع شغلی!
در این مقاله تصمیم گرفتیم با دیدگاهی نو مقولهی برونگرایی را موردبررسی قرار دهیم. اینکه ارتقا شغلی برونگراها در گرو چه عواملی است؟ چطور میتوانید بهعنوان فردی برونگرا در سمت شغلی فعلی خود به درآمد و اعتبار بیشتری دست پیدا کنید؟ تابهحال شده که در محیط کار خود احساس راحتی نکنید؟ با عوامل یا موقعیتهایی مواجه شدهاید که بر روی کیفیت عملکرد و کارایی شما تأثیر منفی بگذارند؟ یا در شرایطی قرار بگیرید که احساس کنید از اهداف شغلی خود دور شدهاید؟ یا احساس کنید که در جایگاه شغلی فعلی پتانسیلی برای رشد و ترفیع شغلی وجود ندارد؟
رسیدن به موفقیت در محیطی که بهجز شما اشخاص دیگری نیز حضور دارند دیگر تنها به تلاش فردی بستگی ندارد. تیپ شخصیتی و نقاط قوت شخصیتتان میتوانند در حکم مزیت رقابتی شما نسبت به سایرین عمل کنند و درنهایت ارتقا شغلی را برای شما به ارمغان آورند. اینکه بدانید درونگرا هستید یا برونگرا چه بهعنوان مدیر و کارفرما و چه در جایگاه یک کارمند به شما این بینش را میدهد که با توجه به وجود تفاوتهای ذاتی و اکتسابی در میان افراد دیگر نمیتوانید از همه رفتارهای مشابه و یکسانی را انتظار داشته باشید.
بسیاری از کارفرماها نسبت به این موضوع مطلع هستند که ارتقا شغلی تنها به کسب مهارت و سابقه کار بستگی ندارد. مؤلفه مهم دیگری که روند ترفیع شغلی را تسریع میکند شخصیت و نقاط قوت و ضعف کارمندان است. تیپ شخصیتی افراد اگر مهمترین عامل نباشد بدون شک یکی از مهمترین عوامل مؤثر بر نحوه عملکرد کارمندان است.
آیا شما فرد برونگرایی هستید؟ ارتقا شغلی برونگراها در گرو چه عواملی است؟
بخش عمدهای از زندگی روزمره افراد صرف شغل و کسب درآمد میشود. اشتغال نهتنها به سلامت روان افراد کمک میکند. بلکه برای فرد استقلال میآورد و موجب افزایش عزتنفس او میگردد. پژوهشها نشان دادهاند که شخصیت افراد با نوع شغلی که انتخاب میکنند و نحوه عملکرد آنها در آن حرفه ارتباط دارد. درواقع تیپ شخصیتی افراد میتواند در پیشبینی اشتیاق شغلی و تلاش افراد برای ارتقا شغلی نقش بسزایی داشته باشد.
اجازه دهید پیش از اینکه به سراغ راهکارهای مؤثر بهمنظور ارتقا شغلی برونگراها برویم بهصورت مختصر و مفید ترجیح شخصیتی برونگرایی را با همدیگر مرور کنیم. این امر موجب میشود تا شما نسبت به درونگرا بودن یا برونگرا بودن خودتان اطمینان بیشتری حاصل کنید. افراد برونگرا از نزدیک شدن و برقراری ارتباط با اشخاص جدید مشکلی ندارند و با دید و نگرش مثبت خود به همه بهعنوان یک مشتری بالقوه یا فردی برای گسترش شبکه ارتباطی خود مینگرند.
تعامل و معاشرت با دیگران انگیزهای مضاعف به آنها میدهد و منجر به بهبود عملکرد شغلی و کارایی آنها میگردد. قدرت ریسکپذیری و مواجهشدن با پدیدههای تازه در برونگراها به میزان چشمگیری بیشتر از افراد درونگرا است. درنتیجه آنها با تسلط و اعتمادبهنفس بیشتری با موقعیتهای بحرانی مقابله میکنند. اشتیاق بسیار زیادی برای صحبت کردن و به اشتراک گذاشتن نظرات و ایدههای خود دارند.
شما بهعنوان فردی برونگرا در مشاغلی میتوانید اثرگذار باشید که بتوانید بهطور مداوم با دیگران در تعامل بوده و در محیط کاری خود فرصتهایی را برای ابراز وجود و اظهارنظر در اختیارتان قرار دهند. بهطور مثال انجام وظایف با سرعت متغیر و چندبعدی بودن در محیط کار همگی زمینهساز ترفیع شغلی شما خواهند بود. ازجمله مناسبترین مشاغل برای برونگراها میتوان به کارشناس یا مدیر فروش، مشاوره، سخنرانی و مذاکره، مددکاری اجتماعی، روانشناس، مشاغلی که نیازمند گفتگو، چانهزنی و برخورداری از روحیه ریسکپذیری هستند.
۷ راهکار کاربردی برای ارتقا شغلی برونگراها
۱ـ اوقاتی را به خلوت کردن با خود و ارزیابی مسیر شغلی و اهدافتان اختصاص دهید
ممکن است شما بهعنوان فردی برونگرا در یک محیط کاری قرار بگیرد که میتوانید بهراحتی با افراد زیادی در تعامل باشید و از این نظر تناقضی میان شغل و شخصیت شما وجود ندارد. اما نکته حائز اهمیت اینجاست که همین تعاملات و معاشرت با سایر افراد میتواند از یک جایی به بعد شما را از مسیر رسیدن به اهداف شغلی و شخصی زندگیتان منحرف کنند. اینکه بخواهید همواره مدتزمان زیادی را صرف معاشرت و تعامل کنید بدون شک بر روی تمرکز و افکار شما تأثیر میگذارد.
بنابراین میتوان چنین گفت که یکی از راهکارهای مؤثر برای ارتقا شغلی برونگراها این است که اوقاتی را برای خلوت کردن با خود و ارزیابی مسیر شغلی و اهداف حرفهایشان اختصاص دهند تا بتوانند اطمینان حاصل کنند که همچنان با تمام قدرت و توان به سمت آنها در حال حرکت هستند یا خیر؟
۲ـ نقاط قوت شخصیت خود را بشناسید
اساسا برونگراها از دریافت پاداش انگیزه میگیرند. پاداشهای غیرمالی، افزایش حقوق، مرخصی تشویقی یا بهطور کل جبران خدمات آنها به هر نحوی میتواند زمینهساز ارتقا شغلی برونگراها باشد. همچنین برونگراها افرادی مثبت اندیش هستند که درواقع احساسات و نگرش مثبت آنها در زمان مواجهشدن با پدیدههای منفی همچون خستگی مفرط، به هم خوردن تعادل بین کار و زندگی، بحرانهای موجود در کار و … مانند سلاحی از آنها محافظت میکند.
میتوان اینگونه گفت که آنها قدرت تطابق و سازگاری بیشتری با شرایط محیط کاری جدید دارند و همین موضوع میتواند نقطه عطفی باشد برای ارتقا شغلی برونگراها. ضمن اینکه توانمندی آنها در ایجاد تعامل و برقراری ارتباط باعث میشود که با گسترش دایره ارتباطیشان از درآمد و موقعیت اجتماعی بهتری برخوردار شوند.
۳ـ به دیگران فرصت اظهارنظر و انتقاد کردن دهید
یکی از مهمترین عوامل اثرگذار بر رشد و تحول افراد شناخت نقاط ضعف و تبدیل کردن آنها به نقاط قوت است. تمایل و اشتیاق وافر برونگراها برای صحبت کردن در هر جمع و جلسهای منجر میشود که این فرصت را از خود دریغ کنند تا دیگران در خصوص نوع نگرش و عملکرد آنها اظهارنظر کنند. از سوی دیگر ازآنجاییکه آنها علاقهمند به تحت تأثیر قرار دادن دیگران هستند، صرف انرژی بیشازحد برای این امر تمرکز کردن را برای آنها سختتر کرده و آنها را در برابر فرسودگی شغلی آسیبپذیر میکند.
اگر به دنبال روشهایی برای ارتقا شغلی برونگراها هستید به شما پیشنهاد میکنیم اندکی خویشتنداری کنید و به دیگران اجازه دهید تا در مورد ایدههایشان صحبت کنند و از آن مهمتر نظرات و ایدههای شما را به چالش بکشند. یادگیری مهارت گوش دادن فعال و پذیرش انتقاد از آن دست عواملی است که سرعت ارتقا شغلی برونگراها را چندین برابر میکند.
مطلب مرتبط: چگونه به شیوهای مؤثر به انتقاد دیگران پاسخ دهیم؟
۴ـ هوشمندانه و با رفتار خوش شبکه ارتباطی خود را گسترش دهید
از نگاه بسیاری از مردم که با مقوله درونگرایی و برونگرایی آشنایی دارند، برونگراها افرادی خوشبرخورد و خوشمشرب هستند. درنتیجه اگر بهعنوان فردی برونگرا بهصورت ذاتی قادر هستید در کارهای تیمی عملکرد موفق و مطلوبی داشته باشید باید روزبهروز این ویژگی منحصربهفرد و صدالبته موردعلاقه کارفرمایان را در خودتان تقویت کنید. تیم گرایی که در برونگرایان وجود دارد شانس استخدام آنها را به طرز قابلتوجهی افزایش میدهد و آنها را به کارمند موردعلاقه هر کارفرمایی تبدیل میکند. چراکه آنها قادرند علاوه بر انجام وظایف فردی بر موفق شدن کل گروه نیز تأثیرگذار باشند.
شناخت و همصحبت شدن با شما نباید پیچیدگی خاصی داشته باشد. تعامل با دیگران میتواند برای شما الهامبخش باشد. چراکه قادر خواهید بود از نظرات و راهکارهای آنها برای حل مسئله در موقعیتهای پر چالش بهره ببرید.
مطلب مرتبط: ۱۰ ویژگی شخصیتی که شانس استخدام شما را افزایش میدهد
۵ـ کنترل هیجانات و احساسات خود را به دست بگیرید
افراد برونگرا اغلب شاد، پرحرف و صمیمی هستند. همچنین گاهی اوقات میتوانند به فردی خشن، تهاجمی یا کنترلگر تبدیل شوند. اما آنها در کمترین زمان ممکن با دیگران رابطه دوستانه شکل میدهند. همین خصلت اجتماعی بودن ذاتی آنها منجر میشود که عملکرد مطلوبتری در کار تیمی داشته باشند. ولی بهشرط اینکه در کنترل هیجانات و احساسات خود دچار چالش نشوند. ارتقا شغلی برونگراها گاهی اوقات تحت تأثیر تهاجمی یا پرخاشگر بودن آنها قرار میگیرد. درواقع اصرار بیشازحد برونگراها برای جلبتوجه و رضایت دیگران آنها را از مسیر رسیدن به اهدافشان منحرف میکند. در چنین حالتی بهتر است فرد برونگرا چندان متکی بر تشویق و تمجید دیگران نباشد و تحت تأثیر هیجانات و احساسات خود قرار نگیرد.
۶ـ قبل از هرگونه تصمیمگیری تمام جوانب را در نظر بگیرید
یکی از خصوصیات بارز افراد برونگرا این است که ابتدا صحبت میکنند بعد فکر میکنند. بهمحض حضور در جمعی هر آنچه در دل و ذهن دارند را با دیگران به اشتراک میگذارند. سرعت بالا آنها در تصمیمگیری موجب میشود که از ارزیابی دقیق و بررسی جوانب مختلف غافل شوند. همین واکنش نشان دادن و تصمیمگیری قبل از فکر کردن میتواند مانع بزرگی بر سر راه ارتقا شغلی برونگراها باشد. چراکه رفتار آنها باعث رنجش خاطر دیگران میگردد. تمرین کردن ارزیابی موقعیتها و توجه به جزئیات مهارت حل مسئله را روزبهروز در شما تقویت میکند و از شما فردی میسازد که همواره راهحلهایی کارآمد و حسابشده برای مقابله با مشکلات خاص سازمان دارد.
مطلب مرتبط: ۱۰ نکتهی ساده و کاربردی برای گرفتن تصمیم هوشمندانه
۷ـ متمرکز بمانید
اساسا تا اسم برونگرایی به میان میآید عدم تمرکز و کلینگری نیز به ذهن افراد خطور میکند. حتی در برخی تعاریف برونگرایی اینچنین معنی شده است: «اجتماعی بودن و توجه کردن به چیزهایی بهجز خود.» عدم تمرکز و توجه افراطی به نظرات دیگران درنهایت منجر به این میشود که فرد برونگرا همواره انبوهی از کارهای ناتمام داشته باشد. ضمن اینکه تمایل همیشگی آنها برای بودن در جمع بر کیفیت عملکرد فردی آنها تأثیر گذاشته و نمیتوانند در تیم عملکرد مطلوبی از خود ارائه دهند. در چنین وضعیتی ارتقا شغلی برونگراها در گرو آموزش و تمرین تمرکز است. اینکه خود را وادار کنند تا هر بار بر روی یک کار مشخص تمرکز کنند تا اینکه از شاخهای به شاخهی دیگر بپرند. بر خودشان متکی شوند و هدفمند عمل کنند.
متمرکز ماندن بر روی اهداف و وظایفی که باید انجام دهید شما را به فردی پربازده تبدیل میکند که میتوانید در مدتزمان مشخصی مجموعهای از وظایف را بهطور کامل انجام دهید. این خصلت برونگرایی که همواره میخواهند چندین کار را بهطور همزمان انجام دهند نهتنها شما را به فردی ماهر و متمایز تبدیل نمیکند. بلکه از رسیدن به مراحل بعدی موفقیت بازمیمانید. حال اگر نگهداشتن تمرکز و توجه بهعنوان یکی از عوامل مهم و اثرگذار در ارتقا شغلی برونگراها شناخته میشود به شما پیشنهاد میکنیم یادگیری و تمرین این راهکارها را در اولویت برنامههای خود قرار دهید.
۴ راهکار مؤثر برای افزایش تمرکز در برونگراها
۱ـ حذف هر آنچه موجب حواسپرتی میشود
درواقع تغییر و پیشرفت اتفاق نمیافتد مگر اینکه بتوانید با تمام توان بر هدف موردنظر و مسیر حرکت خود متمرکز بمانید. هنگامیکه در حال رسیدگی به امور شغلی خود هستید عواملی همچون زنگ خوردن تلفن، باز و بسته شدن درب اتاق، صحبت کردن با همکاران، چک کردن پیامهای دریافتی تلفن همراه همگی شما را از به پایان رساندن کارتان بازمیدارند. بهتر است برای جلوگیری از بروز هرگونه حواسپرتی فضا و شرایطی مخصوص به خود تعبیه کنید. بهطور مثال میتوانید:
- گوشی تلفن همراه خود را در حالت خاموش یا بدون صدا قرار دهید.
- درب اتاق را ببندید و از دیگران تقاضا کنید تا برای ساعاتی مشخص مزاحم شما نشوند.
- هر آن چیزی که گمان میکنید ممکن است حواس شما را پرت کند را از محدوده دسترسی خود خارج کنید.
یادتان باشد که به ازای هر بار حواسپرتی باید مدتزمان زیادی را صرف کنید تا بتوانید مجدد به همان سطح تمرکز قبلی بازگردید. پس میتوان چنین گفت که ارتقا شغلی برونگراها به میزان زیادی به جلوگیری از اتلاف وقت و حذف تمامی مواردی که باعث حواسپرتیشان میگردد، بستگی دارد.
۲ـ متمرکز ماندن را تمرین کنید
همانطور که رسیدن به ترفیع شغلی یکشبه اتفاق نمیافتد متمرکز شدن نیز بهراحتی و بدون تمرین و تکرار محقق نمیشود. بهتر است از خودتان انتظارات غیرواقعبینانه نداشته باشید. از همان ابتدا نمیتوانید توقع داشته باشید که یک ساعت بر روی موضوعی مشخص متمرکز بمانید. تمرکز را برای مدتزمانهای متغیر تمرین کنید. ابتدا با ۱۰ دقیقه شروع کنید سپس بهآرامی زمان خود را به ۴۰ تا ۵۰ دقیقه افزایش دهید.
۳ـ وظایف و کارهای روزانه خود را اولویتبندی کنید
ازآنجاییکه یکی از خصلتهای برونگراها انجام دادن چند کار بهطور همزمان است. یکی از مؤثرترین کارهایی که موجب ارتقا شغلی برونگراها میشود اولویتبندی امور و برنامهریزی روزانه است. پیشنهاد میکنیم آن دسته از فعالیتهایی که نیاز به تمرکز بالایی دارند را برای اول صبح بگذارید که سطح تمرکزتان در بالاترین سطح ممکن است. علیالخصوص کارهایی که احتیاج به خلاقیت دارند. علاوه بر این داشتن برنامهریزی ذهن شما را از آشفتگی دور میسازد. عدم وجود برنامهریزی شما را وارد یک سیکل معیوب میکند. بهطوریکه بهمحض اینکه فعالیتی را آغاز میکنید بهیکباره به ذهنتان میرسد که کار مهمتری برای انجام دادن دارید و بلافاصله به سراغ انجام آن میروید. زمانی که به سراغ کار دوم میروید فعالیت مهم دیگری به ذهنتان خطور میکند که اضطراب انجام آن تمام وجودتان را فرا میگیرد. درنتیجه شما در چرخهای از فعالیتهای ناتمام و مملو از سرگردانی باقی میمانید.
۴ـ بهاندازه کافی استراحت کنید
خواب و استراحت کافی و منظم تمرکز شما را احیا میکنند. هنگامیکه سطح انرژی بدن شما پایین میآید بهتبع آن میزان تمرکزتان نیز کاهش مییابد. درصورتیکه با کمی استراحت میتوانید انرژی و تمرکز ازدسترفته خود را بازیابید. ۵۰ دقیقه با تمام تمرکز کار کنید سپس ۱۰ دقیقه به خودتان استراحت دهید. همچنین میتوانید بهتدریج مدتزمان استراحتتان را افزایش دهید. حواستان باشد که در زمان استراحت به هیچ فعالیت و موضوع دیگری فکر نکنید. اجازه دهید جسم و روانتان باهم استراحت کنند.
شک نکنید که رعایت همین چهار راهکار ساده میتواند ارتقا شغلی برونگراها را به میزان زیادی تضمین کند. به شرط اینکه در مسیری که قدم برمیدارید ثبات و استمرار داشته باشید.
حرف آخر
در پایان میتوان با اطمینان بالایی این نکته را خاطرنشان کنیم که ارتقا شغلی برونگراها تا حد زیادی در گرو شناخت نقاط ضعف و قوت شخصیتیتان است. شناخت تیپ و ترجیحات شخصیتی به شما کمک میکند تا به نحوی هدفمند و متمرکز در مسیر شغلی خود حرکت کنید. آشنایی با نقاط قوت و ضعفتان بهعنوان فردی برونگرا موجب میشود تا بتوانید به بهترین شکل ممکن کم و کاستیهای موجود در زمینه برقراری ارتباط، تصمیمگیری، حل مسئله، متمرکز شدن، هوش هیجانی، نگرش مثبت، انتقادپذیری را شناسایی کنید.
پیشنهاد: چقدر برونگرایان را میشناسید؟ روشهای شناخت برونگرایی چیست؟