رفتاری که از یک الگوی رفتاری متفکر و هدفمند قابل رویت است منطقی، دارای طرز فکر انتقادی، محتاط و خوددار است. الگوی رفتاری متفکر و هدفمند (C) از دقت، صحت و درستی و منطق انگیزه میگیرند. این افراد با الگوی رفتاری متفکر و هدفمند بر اساس داشتن تفکر منطقی و اطلاعات واقعی دیگران را ارزیابی میکنند. آنها از طریق منطق، حقایق و اطلاعات بر دیگران تاثیر میگذارند. افراد با الگوی رفتاری متفکر و هدفمند در دیسک توسط گردآوری حقایق و آزمودن اطلاعات برای گروه ارزش ایجاد میکنند. این افراد بیش از حد هر چیزی را موشکافی میکنند که در برخی مواقع این موشکافی فلج کننده است.
افراد با الگوی رفتاری متفکر و هدفمند در شرایط استرسزا و زمانی که تحت فشار قرار میگیرند، ترشرویی و کج خلقی و احساس نگرانی میکنند. این افراد همیشه ترس از مورد انتقاد قرار گرفتن و از دست دادن احساسات دارند.
الگوی رفتاری متفکر و هدفمند در تست دیسک
فرد با الگوی رفتاری متفکر و هدفمند دارای بُعد رفتاری C خالص است. هنگامیکه میگوییم فرد دارای بُعد رفتاری C خالص است. یعنی تاثیری از دیگر بُعدها نمیگیرد. فرد با الگوی رفتاری متفکر و هدفمند برای انجام هر کاری دقت و تمرکز تمام و کمال خود را میگذارد. او همیشه تمام فرآیندها و ایدهها را زیر سوال میبرد تا بتواند از اجرای درست کارها اطمینان پیدا کند. افراد متفکر و هدفمند عملگرا و بسیار منظم هستند.
فرد متفکر و هدفمند به جای استفاده از احساسات در تصمیمگیری بر پایه تحلیل منطقی اطلاعات واقعی تصمیم میگیرد. این افراد با الگوی رفتاری متفکر و هدفمند در تست دیسک بیشتر علاقهمند به مستقل کار کردن هستند. اما با این وجود در ارتباط با دیگران نیز با سیاست و هدفمند رفتار میکنند. فرد با الگوی رفتاری متفکر و هدفمند در زمان نتیجهگیری و برنامهریزی در کارهای خود بر اهمیت وقایع بسیار تاکید دارند. برای الگوی رفتاری متفکر و هدفمند از قبل برنامهریزی کردن اهمیت زیادی برای جلوگیری از شکستهای بعدی دارد.
فرد با الگوی رفتاری متفکر و هدفمند در زمان کار احساسات خود را در مقابل دیگران ابراز نمیکنند. این افراد معمولا آدمهای پرخاشگری نیستند و بیشتر محیط اطراف خود را کنترل میکنند و برای این کار بیشتر از حقایق و دقت استفاده میکنند. درواقع او خود را غرق در تحلیل و تجزیه میکند.
پیشنهاداتی برای افزایش اثربخشی
افراد با الگوی رفتاری متفکر و هدفمند (بُعد C) باید موشکافی بیش از حد خود را کاهش دهد. باید زندگی کردن را برای خود سخت نگیرد و بداند هر چیزی نیاز نیست به بهترین شکل ممکن و بدون نقص انجام شود. این افراد باید بدانند برای اینکه در اجتماع موفق شوند بهتر است روشهای دیگران را نیز قبول کنند و بیشتر با دیگران ارتباط برقرار کنند و معاشرتیتر باشند.
جملاتی که الگوی رفتاری متفکر و هدفمند را توصیف میکنند:
- اینکه بخواهی کار را درست انجام دهی خیلی زمان کمتری میگیرد تا اینکه بخواهی توضیح دهی چرا آن را اشتباه انجام دادهای. “هنری وادزوورث لانگفلو”
- دانش، قدرت است.
- به کسانی که شما را قبول ندارند بیتوجه باشید. تنها راه (برای رسیدن به موفقیت) این است که سرتان را پایین بیندازید و روی کارتان متمرکز باشید. “کریس پاین”
- اگر میخواهی نتیجه یک کار خوب از آب در بیاید، خودت آن را انجام بده.
- راه زیادی را باید طی کنی تا بتوانی کار ساده «تمرکز کردن» را به خوبی انجام دهی. “کیانو ریوز”
- در سکوتم، من میتوانستم مسائل را درک کنم. “کیانو ریوز”
- من در مدرسه به شدت مطیع بودم. من کسانی را که به کار و تکالیف اهمیتی نمیدادند را دوست داشتم. مثلا میگفتند: «باشه هر چه شد، شد، برایم مهم نیست.» اما اگر خودم تکالیفم را تحویل نمیدادم، دچار حمله اضطراب (پنیک) میشدم. “کریستن استوارت”
- من همیشه راجع به گذشتن از هر خط قرمزی، خیلی محتاطم. “مت دیمون”
- من هرگز دچار سرکشی و تمرد دوران نوجوانی نشدم. من همیشه مشکلاتم را با روشی وجدانشناسانه و محتاطانه حل میکردم. “کریستن دانست”
نقاط قوت الگوی رفتاری متفکر یا هدفمند در تست دیسک
خودشناسی بالا:
این الگوی رفتاری سعی زیادی برای تحلیل شخصیت خود و تلاش برای شناختن خود واقعیش میکند. یکی از دلایل علاقه به خودشناسی در این الگوی رفتاری، درونگرا بودن این افراد و همینطور علاقهشان به موضوعات انسانی و روابط انسانهاست.
تمرکز بر جزئیات:
افرادی که الگوی رفتاری متخصص را دارند، به شدت ریزبین هستند و توجه به جزئیاتشان بالاست. جزئیاتی که بقیه مردم خیلی به آن دقت نمیکنند! همین دقت بالا در جزئیات باعث شده آنها تخصصگرا شوند.
انعطافپذیری:
آیا شما به سرعت با تغییرات وفق پیدا میکنید؟ شما هم بیشتر تحت تأثیر محیط قرار میگیرید تا اینکه خودتان در محیط تغییراتی ایجاد کنید؟ اگر اینطور هستید احتمال دارد شما الگوی رفتاری متخصص داشته باشید! داشتن این ویژگی باعث میشود وقتی کنترل اوضاع از دستتان خارج شود و اوضاع مطابق میل شما پیش نرود، خیلی تحت فشار قرار نگیرید چون بلدید خودتان را با آن شرایط جدید وفق دهید.
دقت در کار:
این الگوی رفتاری در انجام کارهایشان خیلی دقت دارند و روی کیفیت کاری که قرار است انجام دهند وسواس دارند. همین باعث میشود درنهایت خروجی کارشان خیلی خوب از آب دربیاید. (البته اگر درگیر کمالگرایی منفی نشوند!)
برنامهریزی و مدیریت عالی کارها:
ذهن افرادی با الگوی متخصص خیلی منظم و سازمان یافته است، همین باعث میشود بتوانند به بهترین شکل ممکن برنامهریزی کنند و حتی بتوانند برنامهریزی و مدیریت پروژههای بزرگ را هم انجام دهند!
قانونمند بودن:
این الگوی رفتاری قانونمند و چارچوبگراست. ازطرفی این ویژگی را در زمان کار خودش هم دارد. پس در کارش جدی است و میتواند در موقعیتهای کاریش عالی عمل کند.
نقاط ضعف الگوی رفتاری متفکر و هدفمند یا C در تست دیسک
اجتناب از ریسک:
افراد با الگوی رفتاری C ممکن است تمایل داشته باشند از برخی ریسکها و فرصتهای جدید دوری کنند و به دلیل ترس از خطرات و ناامنی، از اقدامات مخاطره آمیز خودداری کنند. این میتواند منجر به ایجاد محدودیتها در رشد و توسعه شخصی و حرفهای شود.
در مدیریت زمان توانمند نیستند:
به دلیل تمرکز بر جزئیات و دقت بالا، افراد با تایپ C ممکن است در مدیریت زمان کمی ضعف داشته باشند. آنها ممکن است به تمام جزئیات مسئله توجه داشته باشند و این میتواند منجربه پایین آوردن سرعت کار و همچنین ایجاد اضطراب شود.
میل به انزوا:
افراد با الگوی رفتاری C ممکن است در تعاملات اجتماعی و برقراری ارتباط با دیگران کمی بیاعتماد باشند و در این کار خوب نباشند. آنها معمولاً در محیطهای گروهی با دیگران راحتتر و با اعتمادبهنفستر هستند، اما در مواجهه تکنفره با افراد ممکن است احساس ناخوشایندی کنند.
ترس از خطا:
افراد با تیپ متفکر و هدفمند ممکن است ترس زیادی از اشتباه و تردید در برنامهها و تصمیمگیریها داشته باشند. آنها معمولاً به دقت به مراحل قبل از شروع کارشان فکر میکنند و برای آن برنامهریزی میکنند تا احتمال اشتباه را تا حد ممکن پایین بیاورند. اما زمانی این ویژگی رفتاری تبدیل به نقطه ضعف میشود که فرد به خاطر ترس از خوب انجام ندادن یک کار، حتی آن را شروع نکند. این رفتار میتواند با کمالگرایی منفی همراه باشد.
عملگرا نبودن:
این الگوی رفتاری بیشتر به راهحلهای تئوری فکر میکند و زمان زیادی را برای فکر کردن به انواع و اقسام راهحلهای ممکن میگذارد. اما برایش سخت است عملگرا باشد. شاید بتوان گفت الگوی رفتاری متخصص در صورت ناسالم بودن، نمونه بارز همان ضربالمثل معروف عالم بیعمل و زنبور بیعسل است!
وسواس نظم:
آنها آنقدر به نظم اهمیت میدهند که در روابطشان با کسانی که برای نظم اهمیت قائل نیستند چالش پیدا میکنند و برایشان سخت است که افراد بینظم و بدون چارچوب را تحمل کنند.
سختگیری:
این الگوی رفتاری آنقدر سختگیر است و ذهنش به این سختگیری عادت کرده که گاهی یادش میرود که راهحلهای آسانتری برای رسیدن به هدف وجود دارد که اتفاقا نتیجهاش همان کیفیت رفتن از مسیر سخت را دارد.
مشاغل پیشنهادی افراد با الگوی متفکر و هدفمند
- مأمور ناظر
- مهندس ایمنی و بهداشت صنعتی
- سازنده وسایل و ادوات موسیقی
- واسطه اوراق بهادار
- مأمور مالیات
- بازرس بانک
- تحلیلگر مالی
- خزانهدار، مدیر ارشد مالی
- معلم
- مدیر مدرسه
- کتابدار
- حقوقدان
- قاضی دادگاه
- متخصص جنایی
- متخصص برق
- مهندس مکانیک
- مهندس کامپیوتر
- نویسنده فنی
- مکانیک هواپیما
- مکانیک خودرو
- مدیریت کسبوکار (MBA)
- نیروی پلیس، کارآگاه
- مدیر مالی، حسابدار
- وکیل مدافع
- پزشک
- رهبران نظامی
- حسابدار
- حسابرس
- متخصص بیمه
- متخصص آمار
- کارآگاه
- افسر پلیس
- بازرس
- خلبان هواپیما
- ناخدای کشتی
- مهندس پرواز
- مامور مراقبت پرواز
- برنامه نویس کامپیوتر
- کارشناس سخت افزار
- تحلیلگر و طراح نرم افزار
- زمین شناس
- هواشناس
- تعمیر کننده لوازم الکترونیک
- دندانپزشک
- دامپزشک
- جراح
- داروساز
- رئیس بخش پرستاری
- کارشناس آزمایشگاه
- بینایی سنج
- متخصص شنوایی سنجی
- کارشناس مدارک پزشکی